La Librería de El Sueño Igualitario

portada_la-voluntat-i-la-qu.jpgCazarabet conversa con...   Jordi Casassas, autor de “La voluntat i la quimera. El noucentisme català entre la Renaixença i el marxisme” (Pòrtic)

 

 

 

 

 

 

 

La voluntat i la quimera.

Jordi Casassas escriu per a Pòrtic un llibre que va sobre el noucentisme català entre la Renaixença i el marxismo.

Amb aquest llibre va aconseguir  el Premi Carles Rahola d´assaig 2016.

El llibre, editat per Pòrtic dins la col-lecció PVISIONS,

Allò que diu la sinopsi:

La voluntat i la quimera fa una lectura nova d’aquest moviment dins del seu temps, que a l’Europa occidental transcorre entre les darreries del segle XIX i l’impacte de la Gran Guerra. El noucentisme no és, per tant, un fenomen privatiu de Catalunya i, molt menys, el refl ex exclusiu dels interessos de la burgesia local. Per altra part, el noucentisme, lluny de ser un parèntesi conservador entre l’esclat progressista del modernisme i la irrupció moderna i “proletària” de les avantguardes (com es va consolidar en la interpretació dels anys seixanta del segle XX), representa una de les tres grans cosmovisions que determinen la dinàmica cultural política de la contemporaneïtat catalana, al costat de la renaixença romàntica i del marxisme. Així doncs, considerem que el temps llarg del noucentisme es produeix entre les darreries del segle XIX fins a la irrupció marxista dels anys seixanta del segle XX.

Ens agradaría saber-hi què és el Premi Carles Rahola d´assaig.- El premi Carles Rahola d'assaig és un premi literari d'assaig en llengua catalana que forma part dels Premis Literaris de Girona. És atorgat per la Fundació Prudenci Bertrana. Creat el 1980, es concedeix durant el mes de setembre a la ciutat de Girona. A aquest premi s'hi poden presentar assaigs de tema lliure, oberts a qualsevol camp del pensament (filosòfic, científic, literari, històric, polític i estètic), en l'àmbit cultural catalài l'obra guanyadora és editada per Edicions Proa.

Anem a documentar una miqueta més els altres llibres que han rebut aquest Premi, https://www.grup62.cat/premis/premi-carles-rahola-dassaig/26#edicion-2016

L´autor, Jordi Casassas:

Aquest Catedràtic d´Història Contemporànea a la Universitat de Barcelona, membre de la Secció Històrico-Arqueològica de l´Institut d´Estudis Catalans. Director del Grup d´Estudis d´ Història de la Cultura i dels intel-lectuals i del seu portaveu Cercles. Revista d´Història Cultural. Actualment és president de l´ Ateneu Barcelonés i rector de la Universitat Catalana d´ Estiu. Cal remarcar entre les darreres publicacions, les següents: El temps de la nació. Estudis sobre el problema polític de les identitats--2005--. L´Ateneu i Barcelona. Un segle i mig d´acció cultural—coordinador i coautor—(2006). La fàbrica de les idees.Política i cultura a la Catalunya del segle XX (2009). Les identitats a la Catalunya contemporània (coordinador i coautor) (2009) i La nació dels catalans. El difícil procés de la nacionalització de Catalunya. (2014)

Noucentisme:  https://ca.wikipedia.org/wiki/Noucentisme

Modernisme:  https://ca.wikipedia.org/wiki/Modernisme

Regeneracionisme:  https://ca.wikipedia.org/wiki/Regeneracionisme

 

 

Cazarabet conversa amb Jordi Casassas:

1489731339366.jpg-D’on surt aquest llibre? Què ve a omplir?

-De fet, aquest llibre és el resultat d’un recorregut que va començar amb la meva tesi doctoral que vaig presentar el 1977 a la Universitat de Barcelona centrada en la biografia política d’un noucentista destacat com va ser Jaume Bofill i Mates: es tracta d’un poeta destacat que després de la Setmana Tràgica va fer el salt a la política dins el grup noucentista i com un dels col·laboradors més destacats de Prat de la Riba. Després de tant temps i altres recerques sobre aquest tema, estem parlant de 40 anys de donar voltes al tema, ara sentia la necessitat de fer un pas enrere i donar una visió de síntesi i alhora global i interpretativa d’aquest corrent tan important en la història de la Catalunya contemporània. Paral·lelament, volia contribuir a neutralitzar la demonització de què fou objecte el noucentisme en el moment en que es va establir el paradigma interpretatiu de la dinàmica cultural política catalana contemporània durant els anys seixanta del segle anterior. Finalment el noucentisme, amb la seva voluntat quasi militant de diferenciar-se de tot allò que recordés al segle XIX, em brindava la possibilitat de reflexionar sobre un tema historiogràfic més ampli que consisteix en determinar on podem situar la frontera entres els segles XIX i XX.

-A vegades convé mirar enrere per entendre millor el passat?

-I tant! Sempre, i molt especialment en els moments de crisi i en els que percebem canvis importants. Això ho crec com historiador i com a ciutadà. Va ser el gran pensador i historiador alemany Koselleck qui va dir que tant els individus com les col·lectivitats vivim en la intersecció que es produeix entre  les nostres experiències del passat conjuntament (o si es vol filtrades) per les nostres expectatives (o la falta d’elles) de futur. Per altra banda, vivim en el Mediterrani, un espai històric de fractura i d’ al·luvió, un espai pobre on cal repartir-ho tot i on les tensions crispen sovint els posicionaments i les actuacions. El Mediterrani és l’espai dels localismes i de les capelletes i, per tant, és necessari entendre’n la història si volem moure’ns amb una certa consistència. Finalment el món contemporani és el món de la precipitació del temps històric, amb el que ens allunyem amb gran rapidesa dels nostres referents (no cal dir els dels nostres pares o avis que haurien de ser la perspectiva de la nostra experiència vital). Si no volem viure en la inconsistència més absoluta estem obligats a fer un esforç immens per conèixer el nostre passat col·lectiu. Es tracta d’un esforç enorme en una civilització del consum que sacralitza el present en funció d’un  futur hipotètic però que només  es posarà al nostre abast si entrem de ple en el sistema. Durant un temps es va dir molt allò de conèixer el passat per a poder transformar el futur. Potser ha arribat l’hora de recuperar aquesta utopia per saber on posem els peus quan volem avançar.

-Com es pot llegir al teu llibre, el noucentisme va molt més enllà de la cultura?

-El concepte de cultura és molt ampli i ha mogut muntanyes de reflexions entre els científics socials i humans. Però, a més, la cultura en una àrea que no disposi d’un estat propi difumina encara més els seus contorns. A tot arreu la cultura és política i des de fa molt temps també és economia, és indústria i és mercat; paral·lelament, els agents culturals, els creadors i els distribuïdors de cultura tenen una propensió podríem dir que natural a fer política en els seus graus més variats. En el món mediterrani, on l’estat té una capacitat disminuïda d’ocupar els seus espais públics de responsabilitat, en especial, i des de finals del segle XIX, d’ocupar-se de la tasca de nacionalització de les seves masses, els intel·lectuals i els professionals liberals tendeixen a ocupar d’una manera quasi natural molts dels espais que hauria d’ocupar aquest estat. En aquest sentit fan feina substitutòria ocupant molt del seu temps en activitats que no són pròpies de la seva professió o àrea d’ especialitat. El catalanisme, entès com la suma d’un sentiment i d’una acció, des del segle XVIII ha anat prenent consciència fins i tot en una fase pre-política que exercia aquesta funció substitutòria  al marge d’un estat que no els solucionava res. Prat de la Riba es convertirà aviat en l’exemple paradigmàtic o en el prototipus d’aquest intel·lectual intervencionista i substitutori.

LV_20140325_LV_FOTOS_D_54404056597-992x558@LaVanguardia-Web.jpg-Quin lloc ocupa el noucentisme dins la cultura catalana?

-Penso que ocupa un lloc central (temporal i qualitatiu) en una contemporaneïtat àmplia que abastaria els segles XIX i XX. I, això, sobretot, perquè és molt més que un moviment cultural. Cal entendre que la dinàmica catalana dintre l’estat liberal espanyol va ser realment molt tensa i convulsa: durant el segle XIX Barcelona va viure més dies sota estat de guerra i/o de suspensió de garanties constitucionals que no pas en normalitat; i durant el segle XX va patir quasi cinquanta anys de dues dictadures especialment anticatalanes disposades a acabar amb el ventall institucional català i a anorrear la cultura i la llengua catalanes. I això, comptant amb la pervivència d’un estat empobrit, amb una baixa capacitat d’incidir en la realitat i dominat per una oligarquia de base agrària aliada de l’Església i de l’Exèrcit com a forces clarament retardatàries. Totes plegades constituïen un bloc de poder que no va demostrar cap sensibilitat ni cap voluntat de treballar per promocionar una àrea industrial i urbana com la catalana; sovint, tot el contrari. No és estrany, doncs, que entre els sectors burgesos econòmics, culturals i de les professions liberals es conformés una manera de sentir i d’actuar que podríem denominar un intervencionisme substitutori en relació a aquelles mancances. Fa molt temps que en funció d’aquest rol públic vaig encunyar el terme del sector intel·lectual-professional i que vaig explicar el paper cabdal que aquesta gent va desenvolupar en la Catalunya contemporània. El noucentisme va ser l’etapa més brillant d’aquest intervencionisme amb el plus que va representar que  els seus representants  sabessin o poguessin lligar l’acció cultural amb un projecte polític: em  refereixo al catalanisme polític que es va constituir des de finals del segle XIX i que de de molt aviat es va expressar tant en la seva versió conservadora com en l’esquerrana i progressista.

-Pots explicar els llaços que hi ha entre el regeneracionisme i el modernisme i el noucentisme?

-El que justifico en el meu llibre és que el regeneracionisme, el modernisme i el noucentisme representen tres fases d’un mateix procés. Em refereixo al procés de l’intervencionisme modern del sector intel·lectual-professional, en aquest cas català. Aquest procés es va aguditzar i es va fer conscient una mica per tot arreu del sud d’Europa, a partir de les lliçons que es podia treure de la contundent derrota francesa en la guerra franco-prussiana (1870), del gran impacte que va tenir la Comuna de París (1871) i de la crisi econòmica-financera (1873) que posava fi a l’era d’esplendor europeu iniciada després de la derrota napoleònica a l’inici del vuit-cents i que havia permès el gran desenvolupament comercial, industrial i urbà així com la fase àlgida de l’expansió colonial. Aquests impactes concatenats van aixecar una onada inicial de pessimisme en el sud endarrerit i convuls on es veia un cop més com s’allunyava la possibilitat d’assimilar-se als poderosos del nord. Aquest pessimisme es va voler contrarestar amb una reacció (el despertar d’una consciència de la necessitat de reaccionar) que a casa nostra coneixem com el regeneracionisme; l’intent desesperat d’europeitzar el sud per poder fer front a les exigències de la modernitat és el que identifiquem com el modernisme que, fet i fet, va representar un corrent molt intel·lectual i individual, de gent mig perduda en el context de crisi global de finals del segle; finalment, aquesta intel·lectualitat es va convèncer de que sense una política i l’ocupació de les institucions des de les que actuar sobre la societat en crisi seria impossible reaccionar: aquesta darrera fase més plena és la que identifiquem com el noucentisme. A més, la influència d’un d’aquests tres corrents sobre els posteriors va resultar acumulativa, molt més enllà d’algunes proclames enceses de desqualificació dels precedents, per altra banda tan naturals entre intel·lectuals que miren de consolidar el seu lloc al sol.

-El noucentisme és exclusivament català?

-Entès el noucentisme com l’acabo d’explicar podem dir que va ser un corrent/moviment que es va donar una mica per tot arreu a cavall dels anys finals del segle XIX i els primers del nou-cents, encara que de manera especial en el sud d’Europa. És evident que el nom que pren a Catalunya, el noucentisme, molt plàstic perquè a més identifica un temps històric, serà privatiu d’aquesta àrea. Però les característiques essencials del moviment les trobarem en la mobilització dels intel·lectuals d’altres bandes, tot i que a vegades costin d’identificar perquè a cada lloc es va actuar segons la particularitat de la seva pròpia dinàmica històrica. A Castella, el moviment regeneracionista lligat a la crisi colonial de finals de segle i l’agrupament de la gent de cultura al voltant de la Institución Libre de Enseñanza en podria ser un equivalent, continuat uns anys més tard pel grup que va voltar Ortega y Gasset i la revista Faro; mai tingueren, però, la possibilitat d’influir en la política real. A França trobem la gran mobilització que va provocar l’esclat de l’afer Dreyfus, els grans escàndols que envoltaren els cassos de corrupció política-financera o l’ascens del moviment republicà laïcista (radical-socialista), els quals portaren a un primer pla una intel·lectualitat equivalent; el cas més similar, però, va ser el de  la mobilització dels intel·lectuals i els universitaris conservadors que s’acabaren agrupant en la Acció Francesa. Tot amb tot, ben aviat els radicals-socialistes es varen convertir en els guardians de la cultura política oficial defensada per l’estat parisí i els conservadors es veieren fora criticant aferrissadament el sistema parlamentari per corrupte i allunyat del poble, amb el qual varen anar portant la seva cerca de les vertaderes arrels nacionals cap a postures que esdevindrien al cap de poc temps el fonament del feixisme. A Itàlia, el criticisme intel·lectual no va poder connectar amb cap corrent polític en mig de la gran crisi finisecular del sistema polític-institucional del risorgimento i de la unificació; això els va portar cap a postures d’un clar elitisme acadèmic; la urgent reforma de l’estat i del sistema polític els quedà massa lluny i és per això que molts d’ells abraçaren el primer feixisme que els prometia una possibilitat d’intervenir. És clar que la deriva del feixisme va causar moles frustracions en una intel·lectualitat empesa per una voluntat intervencionista de regenerar la nació. La particularitat del noucentisme català és que no va tenir una voluntat d’ocupar l’estat, una estructura de poder que seguien veient molt allunyada i aliena dels seus interessos modernitzadors. El seu objectiu principal va ser “regional”, centrat en la conquesta de les institucions locals per poder orientar-les a servir a la modernització interior. En aquest sentit els noucentistes varen fer el camí invers als seus corresponents espanyols i europeus; van evolucionar des de posicions individualistes, conservadores, tradicionalistes i sovint integristes cap a la necessitat d’actuar a l’interior del sistema liberal parlamentari i molt sovint democràtic.

img_pduran_20160922-152354_imagenes_lv_colaboradores_pduran_rp_premis_bertrana_p8-kH0G-U42938712724KtB-992x558@LaVanguardia-Web.jpg-Podríem afirmar que Prat de la Riba va ser el personatge noucentista més rellevant? 

-Enric Prat de la Riba (1870-1917) va ser, sense cap mena de dubtes, qui millor va caracteritzar aquest corrent noucentista que hem presentat fins aquí. Ell provenia d’una família pagesa de l’interior de Catalunya, ultracatòlica i propera a la sensibilitat que havia volgut representar el carlisme (encara que no hi milità mai). Des d’aquí, i en contacte amb l’ambient barceloní de finals del segle XIX, va anar evolucionant cap a postures liberal conservadores. Al mateix temps era un intel·lectual format en una perspectiva cosmopolita a la biblioteca de l’Ateneu Barcelonès, que va acompanyar i dirigir sovint tots els intents de convertir el catalanisme cultural en un corrent intervencionista i polític. Un cop posat en marxa, Prat en va ser el líder indiscutible. Finalment hem de destacar, i aquí entren en joc les seves aptituds personals, que Prat de la Riba va actuar d’una manera gens habitual ni en el món intel·lectual ni en el medi polític d’una àrea que tenia els tics típics excloents dels medis intel·lectual així com del polític tant característics de l’apassionament mediterrani. Prat es va llençar a l’obra intervencionista de govern donant joc a tothom i cridant per a llocs de responsabilitat a aquells que va creure més capacitats per a desenvolupar-los, sense considerar la seva militància política: així, un dirigent conservador va cridar a republicans i socialistes sense dubtar. Prat va morir molt jove, encara sense arribar a la cinquantena, en plena Gran Guerra. Per tant, no sabem quina hauria estat la seva evolució en aquell període tant conflictiu que es va obrir en finalitzar la guerra general l’any 1918. Fins poc abans de morir va dirigir la política intervencionista a Catalunya (que en cercles regionalistes es va conèixer com la política del “Catalunya endins”). Però en els moments complicats no dubtà a escriure manifestos i altres textos programàtics per definir estratègies del catalanisme en relació a l’acció governamental i/o parlamentària (el que es va conèixer com el “Catalanisme enfora”). El seu llibre La nacionalitat catalana (1906) es va considerar de seguida com el breviari del catalanisme noucentista i la seva responsabilitat central en la posta en marxa de la Mancomunitat de Catalunya l’acció noucentista de major transcendència.

-Quina petja ha deixa el noucentisme a Catalunya?

-La petja que el noucentisme ha deixat a la Catalunya actual és fonamental. Cal tenir present que l’obra del noucentisme es va perllongar fins a les acaballes de la guerra civil (1939) a través de la seva democratització durant l’etapa republicana i d’uns noucentistes absolutament compromesos amb l’acció cultural i educativa que liderava la Generalitat autònoma. Seria impossible ni tant sols parlar de l’acció republicana en aquests camps si la Generalitat no hagués pogut comptar amb la inèrcia, les institucions i el personal posats a punt per l’anterior Mancomunitat. Cal tenir molt en compte la cronologia republicana. El regim instal·lat l’abril de 1931 va viure en relativa normalitat fins l’octubre del 1934 i del febrer de 1936 fins l’any 1939, bàsicament  dins l’excepcionalitat bèl·lica. Total 6 anys escassos transcorreguts entre crisis, una inestabilitat creixent i la guerra, per tant un temps del tot insuficient per dissenyar, pressupostar i executar una obra de govern que pogués aspirar a transformar mínimament la societat catalana. Després sabem que el franquisme es va dedicar amb especial aferrissament a desmantellar tota aquesta obra doncs intuïa que es tractava segurament del fonament més real sobre el que es sustentava  la identitat col·lectiva dels catalans així com la seva capacitat de resistència com a poble. No és estrany, doncs, que aquesta resistència es volgués recolzar inicialment en aquell disseny noucentista de país, en l’Institut d’Estudis Catalans o els Estudis Universitaris Catalans en clandestinitat, en la pedagogia moderna que ara es voldrà recuperar sota l’etiqueta de Marta Mata, en els col·legis professionals de metges, arquitectes, etc. que reivindicaven la seva història anterior i en un llarg etcètera en el que sempre hi trobem l’arrel noucentista.

-Cóm es va desenvolupar tota la feina que hi ha al darrera d’aquest llibre?

-Aquest llibre és el resultat de molts anys de recerca i de lectures, no només sobre el noucentisme. L’esforç d’ara ha consistit, fonamentalment, en fixar el guió que equival a saber que és allò que vols explicar. És clar que, com sempre passa, un cop establert aquest guió (que ve a ser l’índex del futur llibre ara provisional doncs és un element de treball) et trobes amb coses que falten – ja sigui treball d’arxiu o bibliogràfic- tot i que normalment es tractin de temes de detall.  Un historiador, quan fa la seva feina es veu determinat per dos grans vectors: un d’intern de la professió, en el sentit de que ha de treballar sabent que s’ha fet fins al moment sobre el tema que es proposa investigar i on es vol situar per relació a aquell camp de treball; l’altre vector és extern i determinarà en el fonamental la forma com explicarà a tercers allò que ha investigat; es tracta de la narració que rebrà el públic i que ha d’estar en consonància amb les preocupacions culturals, socials i polítiques del seu entorn i de la seva època: aquesta és la sensibilitat de present amb la que tot historiador s’ha de preguntar sobre el passat. Pel que fa a aquest llibre, aquests dos vectors han estat molt presents des del primer moment  han centrat la feina bàsica que el lector te ara a les mans.

jordi-casassas-elegit-president-de-48a-universitat-catalana-destiu.jpg-Pots dir alguna cosa sobre la metodologia de treball que utilitzes?

-En part ja acabo de respondre a aquesta qüestió. Per altra banda, quan més gran em faig menys estic pendent dels aspectes metodològics. Més aviat parlaria d’una sistemàtica que s’ha anat configurant amb els anys, d’una forma de procedir. I encara podria afegir que, en el meu cas com en el de molts companys, l’ acumulació de feines i compromisos sovint de naturalesa molt dispersa dificulta  el que hauria de ser normal desenvolupament de la feina central que un està portant a terme. Soc conscient que això que dic no és molt “políticament correcte” però no per això deixa de ser una gran realitat quotidiana. En un cert estadi del desenvolupament professional costa molt trobar l’espai i el temps adequat per al desenvolupament sistemàtic que hauria de centrar tot procés de concepció, recerca i narració d’un tema. Personalment estic convençut que en el treball d’un historiador és essencial arribar a centrar una idea que pugui convertir-se en un tema de treball que es refereixi a un tema de relleu; després caldrà vertebrar aquesta idea i fixar-la en aquell esquema de treball del que parlava en la pregunta anterior; a continuació s’ha de tenir present que la qualitat d’un projecte dependrà, en proporció directa, de la quantitat de recerca que hi ha al darrera; al mateix temps s’ha de considerar que la recerca i la seva “digestió” depenen en bona mesura del volum de lectures que un fa sobre tots els temes (especialment les referides al context general del període a estudiar) perquè les preguntes es fan quan intueixes una resposta i serveixen en el sentit que tinguis la ment prou oberta per modificar qualsevol partit pres; finalment, però no per això menys important, al contrari doncs el considero un element fonamental, tot historiador ha de cuidar molt i molt la part final de la seva feina, que és la narració; aquesta és la clau de volta que el connecta amb el públic i és on es condensa tot el seu saber fer.

-En què estàs treballant en l’actualitat?

-Actualment estic redactant un llibre general sobre la constitució de la societat catalana i de les seves identitats en el període contemporani; treballo diacrònicament i ara em trobo en la conjuntura de la primera Guerra Mundial; ja falta menys, però la veritat és que tot i que  em costa molt  estic il·lusionat amb el està sortint. Tinc en cartera, ara que m’he jubilat i m’han nomenat professor emèrit, un projecte de redactar, o millor d’ajudar a redactar amb els professors més joves del meu Departament, un manual d’història contemporània de Catalunya que estigui en relació amb el què s’ensenya a la Universitat sobre aquesta matèria i que pugui estimular curiositats i incitar a nous especialistes. Finalment hi ha un tema de fons, en el que hi estic treballant fa anys i encara m’ocuparà força temps més, que es centra en l’anàlisi del segle XX, sobretot l’europeu, vist des de Catalunya. Veurem...

Premis-Bertrana-2016-P9.jpg

 

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com