La Librería de El Sueño Igualitario

187_Dones.jpgCazarabet conversa con...   Antoni Simó Rosaleny, coautor de “La violència política contra les dones (1936-1953). El cas de la privació de llibertat en la província de València” (Institució Alfons el Magnànim)

 

 

 

 

 

Antoni Simó Rosaleny i Ricard Camil Torres Fabra ens fiquen al davant de com va ésser o van ésser els casos de la privació de llibertat en la provincia de València.

Què ens diu la Institució Alfons el Magnànim sobre aquest llibre:

La guerra civil espanyola i la postguerra no va afectar només als hòmens. També les dones van patir una important violència política i, en concret, un gran nombre d'empresonaments. tot i que és un fenomen menys conegut. En aquest volum els historiadors Ricard Camil Torres i Antoni Simó trauen a la llum, tot contextualitzant-lo, l’univers de les presoneres polítiques en l'àmbit específic de la província de València, tant del període republicà com del franquista, tot destacant les importants diferències entre ambdós períodes.

 El llibre ens acosta al patiment, a l'exclusió social i al posterior llarg silenci que van haver de patir moltes dones. A més a més, a partir de les dades d'arxiu disponibles, compta amb uns apèndixs que relacionen els noms de les dones empresonades, la procedència i, en alguns casos, fins i tot les sentències. Aquest és un llibre que no deixarà indiferent al lector i que complementa l'estudi de la repressió que hagueren de patir desenes de milers de persones al llarg del segle XX.

 

 

 

 

Cazarabet conversa amb Antoni Simó Rosaleny:

2016-12-20 - VIOLENCIA DONES-4-F.jpg-Amic, les dones va ésser un dels grups que més es va “emancipar” del conservacionisme abans de la II República o dit d´una altra manera, els valors de la II República els van donar moltes ales…molta llibertat..Pot ser, per això ,va ésser un dels grups, per dir-ho d´alguna manera, que van patir més la repressió i l´escarment, no?. Què ens pots dir?

-Sí, motivat per la Constitució del 31 per la que donarà a la dona una representació social i política que fins a aleshores no disposava. Ara be, a més a més de la mentalitat masclista franquista amb una certa consideració davant la dona, la repressió franquista va ser mes masculina que femenina degut a l’activitat directa en la guerra i a una representació política tradicional de l’home.

-Com van nàixer aquestes represàlies? Les i els esquirols degueren fer l´agost dins el franquisme

-Malgrat la dona sofrir també empresonament,  la repressió va ser mes de caràcter social, laboral i d’humiliació personal.

-Sota quin concepte o sota  quina manera de fer ,aquestes represalies  es portaven a terme?. Com era o com es representava la violència política poble a poble?

- Com he dit abans, mes que física com presó, tallament de monyo, veure oli de resí o exigències sexuals, serà més socio-laboral.  

-La pressó, els escarments a peu de carrer, les incautacionsperò havia més: les obligaven a pendre decissions o a fer coses que abans mai havien fet, a efectuar canvies en les seves pautes de  vida que abans mai s´havien plantejatConta´ns.

- Implorar recolzament i avals en favor propi, i sobre tot del marit o fills als mandataris del règim, a canvi de fer de criades, netejar domicilis dels caiguts gratuïtament, sexe, etc..

-Això sense contar  que moltes d´elles tenien que veure com els seus marits, fills, pares, nebotspatien la pressó o  els camps de treball i de concentració

- La majoria de tots elles, tenien familiars morts en guerra, desapareguts o empresonats als que tenien que plorar i/o ajudar en alimentació, quan elles tenien fills i greus necessitats per poder fer-ho.

2016-12-20 - VIOLENCIA DONES-4-F2.jpg-I a moltes famílies a l´exili,cosa que els marcava a tots....

- Molts marits i fills estaven a l’exili a França, Argèlia o Amèrica. Estes intentaran reunir-se amb ells, be exiliant-se clandestinament o be intentant aconseguir visats per marxar d’Espanya.

-I elles que, a mí em sembla, sempre han portat el pes de tot

-Elles suportaven tot el pes familiar. Dins dels anys de la fam mantindre als fills, atendre al marit o fills en la presó amb aliment i roba neta, esquivar la repressió laboral per ser roges, recerca d’avals i informes cap al marit i fills, suportar l’acuit ament  sexual, etc..

-Per a elles, anem a ficar-nos més amb el llibre, com els va ésser el pas per les presons, com la de Alaquàs?

- Alaquàs no fou una mala presó, degut a que aquest era  un centre èlit per a dones importants de l’altra banda en espera de intercanvi de presoners. A més a més de centre de reclusió model de la República cara a Europa.

-Què va passsar, què passava a les presons? Com era un dia a dia?

-Les altres presons valencianes eren simplement inhumanes. En Santa Clara i la Model estaven saturades en la seva capacitat, mala higiene, mal tractament, mala alimentació, obligacions rituals en religió i tortura física i sexual.

-I què passava amb les seves familes quan estaven elles empresonades?

- L’estància en les carcers de les dones amb fills petits era cruel. Fins els 3 anys els xiques estaven amb les mares, però després estos sortien separats de les mares i eren repartits amb els familiars i amistats. Molts d’ells no tornarien al niu familiar natural.

-Què li deu la societat a la dona repressaliada pel franquisme?

- Tant i tant. L’entrega als fills, el marit o en viduïtat serà com a unes màrtirs. Paradoxicament deuria ser el franquisme i l`església les mes agraïdes amb elles per el treball en favor de l’unitat familiar.

2016-12-20---VIOLENCIA-DONE.jpg-Perquè allò que està clar és que la Memòria Històrica no els ha fet prou justicia, ja va sent hora, no?

- Sí. L`home va sofrir mes carcer i mort que elles. Però elles es por dir que sofriren la mort en vida i la carcer en llibertat en una societat que les depreciava.

-Llibres com el teu amb Antoni Simó venen a omplir un clat buit, no?

- Pensem que sí, però evidentment això es opinió del lector.

-Com va ésser el procés de documentació , d´estudi e investigación envers el llibre?

- Molt dificultosa i plena d’anècdotes. L’arxiu carcerari amb abandonament de dècades en males condicions. Sense arxiver ni estructura arxivística. Accés a la carcer en zones de reclusió, etc.  Això si, l’atenció dels funcionaris del centre penitenciari estupenda...

-Una vegada la investigació pren forma; com dos investigadors  es fiquen d´acord per a dur a terme  una metodología acompasada que tingui com a resultat aquest assaig de MH?

- Ja tenint estructurat el treball, el problema va ser trobar editor en uns organismes oficials conservadors. Al canvi de mentalitats tot va ser ja mes fàcil.

-Antoni, estàs treballant molt i ets molt prolific .Ens pots fer cinc cèntims d´allò en que estàs treballant ara?

-Vaig a portar en abril des de França al Brigadista Internacional En Joseph Almudever Mateu. I estic preparant un ampli programa d’activitat en Instituts, recepcions oficials i xerrades en centres dels següents pobles: Masamagrell, Puzol, La Vall d’Uxó, Lliria, Ribarroja, Almusafes, etc..

 

 

 

187_Dones.jpg24912
La violència política contra les dones (1936-1953). El cas de la privació de llibertat en la província de València. Antoni Simó Rosaleny, Ricard Camil Torres Fabra   
342 páginas
16.00 euros
Institució Alfons el MagnànimLa guerra civil espanyola i la postguerra no va afectar només als hòmens. També les dones van patir una important violència política i, en concret, un gran nombre d'empresonaments. tot i que és un fenomen menys conegut. En aquest volum els historiadors Ricard Camil Torres i Antoni Simó trauen a la llum, tot contextualitzant-lo, l’univers de les presoneres polítiques en l'àmbit específic de la província de València, tant del període republicà com del franquista, tot destacant les importants diferències entre ambdós períodes.
 
El llibre ens acosta al patiment, a l'exclusió social i al posterior llarg silenci que van haver de patir moltes dones. A més a més, a partir de les dades d'arxiu disponibles, compta amb uns apèndixs que relacionen els noms de les dones empresonades, la procedència i, en alguns casos, fins i tot les sentències. Aquest és un llibre que no deixarà indiferent al lector i que complementa l'estudi de la repressió que hagueren de patir desenes de milers de persones al llarg del segle XX.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com