que-saps-de-vidal-palau.jpgCazarabet conversa con...   Vicent Borràs, autor de “Què saps de Vidal Palau?” (Bromera)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vicent Borràs torna amb una novel·la, editada per Bromera, i que va guanyar el Premi de novel-la de la ciutat d´Alzira…

Allò que ens diu la sinopsis d´aquesta novel-la:

«Què saps de Vidal Palau?». Aquestes cinc paraules capgiren el rumb gris del periodista Eduard Penadés. Per què li telefona el director del diari en persona? La crònica del funeral del poeta Vidal P. Gilabert –membre destacat de la generació poètica dels 50– seria un encàrrec sense massa transcendència si no fóra perquè el poeta ja havia mort en un accident feia més de trenta anys. A partir d’aquest moment, Penadés es veu involucrat en la inquietant biografia de l’autor que tots donaven per mort, i en les circumstàncies, tant les passades com les presents, que envolten l’estranya trajectòria de Vidal i el seu entorn familiar.

Per les pàgines d’aquesta original intriga literària guanyadora del XXIX Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira desfila un univers variat de personatges, alguns dels quals tenen un nom propi destacat en el panorama literari del segle xx, especialment, Manuel Vázquez Montalbán.

L´autor, en Vicent Borràs:

(Algemesí, 1962) és un dels representants de la narrativa valenciana actual . És llicenciat en Filologia Catalana per la Universitat de València i professor de Llengua i Literatura en un Institut de Secundària i Batxillerat. Ha rebut diversos premis com el Premi Bancaixa de Narrativa Juvenil amb Els silencis de Marc o el Premi Constantí Llombart de Narrativa amb Lennon i Anna. A Bromera cal destacar també Noves finals, L'últim tren i Subsòl, un recull de relats on ha participat juntament amb altres autors sota el pseudònim d'Unai Siset.

De la seva obra cal destacar: Notes finals. Els silencis de Marc—Premi Bancaixa de Narrativa Juvenil, 2004--; Primavera encesa— Premi Blai Bellver, 2013—També cultiva el relat amb: Sala d´ espera—Premi Vila de Perpinyà, 1995—Lennon i Anna –Premi Constantí Llombart--. També ha participat i és l´autor de diferents treballs i llibres sobre llengua, literatura i didáctica, així com col-laborador esporàdic en la prensa escrita.

 

 

Cazarabet conversa amb Vicent Borràs:

vidalpalau-(2).jpg-Vicent, què t´ha portat a escriure aquesta novel·la?. Tot i que hi veig molt d´obra narrativa…

-Identificar quin és limpuls primer que mou l’acció creativa no és gens fàcil. Però en aquest cas volia plantejar, inicialment, la posteritat que s’obre després de la mort. En el procés de cuina, aquella pasta primitiva ha anat creixent i modifincant-se.

-Ficar-te dins la pell del periodisme com et senta?

-Realment només m’hi he capbussat una mica. Però bé, ha estat un bany plaent.

-Quantes preguntes belluguen un dia a dia dels nostres periodistes?

-No ho sé, ho desconec. Però imagine que en deuen ser ben poques les que capgiren de dalt a baix el rumb de la seua quotidianitat, com li passa al meu Eduard Penadés.

-Col·labores, sovint, amb la premsa escrita…és d´ací d´on neix part de l´entremat d´aquesta història?

-No, no. Les meues col·laboracions en premsa són molt esporàdiques i són més literàries que no periodístiques

-Ja ets un escriptor experimentat que combina aquest ofici amb el de professor. Es retroalimenten aquests oficis amb els teus escrits?

-Sí, en general, totes les activitats (siguen laborals o no) que realitzem es retroalimenten. Vivim justament d’això.

-És veritat això d´aixecar el telèfon i que en la conversa o només a l´inici algú et digui: Què en saps de “tal o qual”? És així com comencen moltes històries periodístiques

-Em sembla un inici possible; tampoc no massa original, d’altra banda, però no em preocupa en excés l’originalitat.

-A vegades, amic, ens pareix, que per a contar certes històries creatives fa falta poca documentació. Evidentment els assaig i certes novel·les històriques tenen i retenen més procés d’investigació, estudi i l’esmentada documentació. Què ens pots contar al respecte d’aquesta experiència teva?

-La documentació és fonamental sempre. Depenent del tipus d’història, la documentació és més necessària que en altres. Però no ens enganyem. La documentació no la podem  subministrar tota al lector, cal elaborar-la. Però sobretot la documentació ens ha de servir per saber el que no podem dir, més que per dir el que sabem d’una època, d’un ofici, d’un lloc o d’un  personatge real. En el cas de Què saps de Vidal Palau?, m’he hagut de documentar molt sobre la biografia de Manuel Vázquez Montalbán i de molts aspectes de la Barcelona dels anys 60 i 70 del segle passat.

-Com és, amic, la teva metodologia de treball?

-Treball, treball, treball. I tornar a treballar. Escriure, escriure i escriure, Llegir, llegir i llegir. Reescriure, reescriure i reescriure: Rellegir, rellegir... I tornar a començar.

-Com ha sigut treballar amb Bromera edicions?

-No tinc punt on comparar. Pràcticament tota la meua obra està publicada a Bromera. Quan vaig començar a publicar l’any 1996 Bromera era una editorial de dimensions més humanes i amables. Actualment és una editorial que s’ha fet gran. Això per als autors comporta òbviament avantatges, però també algun desavantatge.

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com