La Librería de El Sueño Igualitario

Sin-título-2.jpgCazarabet conversa con...   Marcel·lí Piñana Edo, autor de “Ramon Vidal-Barraquer i Marfà. Cooperació, tècnica i mestratge” (Cossetània)

 

 

 

Altra vegada , Cossetània s´ apropa ,gràcies a la ploma de Marcel-lí Piñana Edo a una història  senzilla que surt  de l´experiència vital d´un home avançat, treballador…

El llibre del benicarlando Marcel-lí Piñana Edo entra de ple en el món de la tècnica i, també, del patrimoni envers els fruits que arrepleguem de l´entorn rural…

Allò que ens conta la editorial:

RAMON VIDAL-BARRAQUER I MARFÀ (Sarrià, 1920-Cambrils, 1998)

D’arrels familiars cooperatives i doctor en enginyeria agrònoma, fou un important referent tècnic per a la pagesia de la demarcació de Tarragona en els darrers decennis del segle XX.

Des de la direcció de l’Estació Enològica de Reus va desenvolupar la recerca en el camp de l’enologia i, després, de la fruita seca, especialment de l’avellaner. En qualitat de president impulsor del Consell Regulador de la Denominació d’Origen Priorat (1953-1985), apostà per la comercialització del vi de qualitat.

En el camp de la cooperació provincial, va acabar liderant la Unió Agrària Cooperativa entre 1976 i 1980 i, en l’àmbit català, va participar en l’endegament i la consolidació de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (1983-1990).

Durant trenta-nou anys va presidir la Cooperativa Agrícola de Cambrils (1959-1998), dinamitzant-ne el creixement i la seva modernització.

L'any 1992 la Generalitat de Catalunya li concedí la medalla al mèrit agrícola.

Marcel·lí Piñana Edo

 (Benicarló, 1949) és llicenciat en geografia i història, diplomat en estudis avançats d’història contemporània i en magisteri. Professor de geografia i història del cos d’ensenyament secundari, ha col·laborat en activitats de formació del professorat organitzades per l’Institut de Ciències de l’Educació (ICE) de la Facultat de Ciències de l’Educació i Psicologia de la Universitat Rovira i Virgili. És coautor de diversos opuscles didàctics relacionats amb l’entorn i el patrimoni.

En recerca, cal destacar els treballs d’àmbit local de cooperació agrària, com per exemple el llibre de Joan Mestre i Mestre, un cooperativista dintre de l’estructura franquista, publicat en aquesta mateixa col·lecció, i els específics de cooperació agrària El Sindicat Agrícola de Riudoms(1902-1940) i Cooperativa Agrícola de Riudoms (1956-2006).

Participa en un equip d’investigació que estudia i promou els valors cooperatius a l’ensenyament de mestres i a l’escola Primària, vinculat a la Universitat Rovira i Virgili.  

Enllaços que ens poden anar bé:

http://www.um.es/ixcongresoaehe/pdfB11/COOPERATIVISMO%20Y%20CReDITO%20AGRARIO%20DURANTE%20FRANQUISMO.pdf

http://www.cooperativescatalunya.coop/index.php/observatori/historia#.VsS_SLThDiw

http://www.tdx.cat/bitstream/handle/10803/4055/jpm1de4.pdf?sequence=1

http://empresaiocupacio.gencat.cat/web/.content/03_-_centre_de_documentacio/documents/01_-_publicacions/05_-_cooperatives_i_societats_laborals/arxius/estudi_socioeconomic_coop.pdf

 

 

Cazarabet Conversa amb Marcel-lí Piñana Edo:

 -Marcel-lí ens pots apropar a la figura d´aquest home  que m´ha semblat tan atrafegat i exigent amb tot, perfeccionista amb ell mateix i com , no sé, ple d´originalitat a l´hora d´empendre qualsevol fita?

-De fortes arrels familiars cooperativistes, va finalitzar els estudis d’enginyeria agrònoma amb el núm. 5 de tot l’Estat. Posteriorment, essent becari, va desenvolupar la recerca en  el camp de l’enologia i  anys després va doctorar-se. Com a funcionari del cos d’enginyers agrònoms de l’estat, fou director de l’Estació Enològica de Reus des de 1958 a 1985, data en què es va jubilar.

Com a propietari i com a cooperativista compromès, va participar en  institucions agràries, presidint  la cooperativa agrícola de Cambrils des de 1959 fins el  mateix dia del seu traspàs, l’any 1998.  Va liderar  la Unió Agrària –entitat de segon grau que aglutinava les cooperatives tarragonines- en els difícils anys de la transició democràtica. En l’àmbit català, va participar en la (re)construcció i la consolidació de la Federació de Cooperatives de Catalunya entre  1983 a 1990.  L’any 1992, va rebre, entre altres distincions, la medalla  al mèrit agrícola que atorga la Generalitat de Catalunya.

 -Un home, això sí, ben arrelat a la seva terra i a tot allò que aquesta produeix…

-Després d’estudiar a  Madrid va encaminar la seva formació cap a la recerca en qualitat de becari  als Estats Units, França, Itàlia, i Vilafranca del Penedès, fixant la residència a Cambrils, llavors, un municipi molt diferent a l’actual, amb una estructura urbana centrada en el casc antic de la població on les relacions amb la gent marcaven la dinàmica social. El nostre protagonista fou un home   que coneixia el seu poble i la seva terra i, naturalment,  tot allò que aquesta produeix. Altrament, va ser Reus, la dinàmica capital del Baix Camp, on hi va desenvolupar la seva responsabilitat professional, circumstància que li va possibilitar, ultra això, una relació més estreta amb les comarques de Tarragona des d’un punt de vista agrari i cooperatiu. Podríem asseverar que   Ramon Vidal-Barraquer va ser un enamorat de la terra   i defensor d’ella  en el sentit més ple.

 -Diries que era un home fet a ell mateix, tot i que ja ve, des de la seva família, amb certa empremta familiar …

-La  privilegiada  situació econòmico-social de la família va ser determinant en la formació personal i  professional de Ramon Vidal-Barraquer, tot i  les greus dificultats de diferent tipologia que se li van  presentar com,   la mort de la  mare quan tenia tres anys, i   del seu pare, en plena contesa bèl·lica o el patiment de la família durant la guerra.  Vidal-Barraquer, com a persona, va anar creixent en un ambient familiar de pregona religiositat cristiana. En aquesta línia, l’experiència viscuda a casa durant la infantesa i la adolescència, els referents vitals  del  pare i de l’oncle, el cardenal Francesc Vidal i Barraquer, li van permetre fer-se a ell mateix i afrontar els problemes  que se li van presentar al llarg de la vida. 

-Què hi va trobar entorn al món de la Cooperativa aquest emprendedor?

-Cal reiterar que tota la família va participar activament del moviment cooperatiu, incialment, pel fort lideratge del seu pare durant el primer terç del segle XX, i continuant pels seus germans en els anys posteriors a la contesa. En aquest sentit, el nostre biografiat, tot i la manca de llibertats existents,  es retrobava amb la tradició familiar de continuar vinculat amb el mon cooperatiu per comercialitzar els  productes agrícoles. El propi Vidal-Barraquer va preconitzar públicament en més d’una ocasió, especialment en els darrer anys de la seva vida, que el cooperativisme –davant les dificultats i la crisi- constituïa la millor via per a  poder afrontar els reptes comercials i econòmics que deparava el futur.

-El fet d´estar tant a prop de la gent què li va aportar?

-La gent li va possibilitar conèixer  millor el territori, les relacions amb l’entorn i les preocupacions socials, el dia a dia. En aquells anys, la caça fou una activitat prou generalitzada a Cambrils i, sens dubte, com a soci i president de la societat caçadora de Cambrils li va servir  per establir relacions personals amb tota classe de gent del seu poble.

-I ell què va aportar-hi a la gent que hi treballava al seu voltant?

-Tot i pertànyer a les elits socials de Cambrils, era una persona  austera, senzilla, i servicial, aportant els seus coneixements tècnics i desplegant  els seus valors  derivats dels principis  de la cooperació en les relacions amb els companys  del treball o de la cooperativa, ja fos a la junta, a l’ assemblea, o en qualsevol àmbit de la tipologia que fos. Amb aquest bagatge personal, es va lliurar a la feina amb entrega i dedicació. Sense cap dubte, Ramon Vidal-Barraquer va aportar tècnica i reproduint les significatives  paraules d’un amic seu,  qualitat humana.

-Sentia, en Ramon Vidal –Barraquer, verdadera passió enológica. Conta´ns. Què hi va aportar a aquest món?

-Arran del patrimoni rústic familiar i per formació, inicial i permanent,  fou un home molt preparat tècnicament  en matèria vitivinícola. S’avançà al temps apostant pel vi de qualitat.  Des de les escasses possibilitats que tenia per manca de llibertats, va defensar els interessos econòmics de les comarques vitivinícoles de Tarragona que estaven força deprimides en aquells anys,  impulsant  la Denominació d’origen del vi del Priorat, no sense dificultats provocades de vegades des de  les  esferes franquistes.  Des del punt de vista de la recerca va desplegar treballs interessants.

-I a la gestió de la cooperativa de Cambrils , on estigué al capdavant?

-Com a president que fou de l’entitat durant 39 anys va viure  els grans canvis que es van produir en el sector agrari cambrilenc derivats de la desaparició de les terres de secà dedicades al conreu vitícola. Com a cap  del consell rector encarregat d’executar el acords de l’Assemblea General, va participar en  el creixement, l’expansió i la consolidació de la moderna Cooperativa. Per la seva condició d’enginyer va intervenir directament en tots els projectes tècnics de les instal·lacions de la Cooperativa Agrícola de Cambrils

-Per cert, amic Marcel-lí per què et fixes tú en aquest home per a desenvolupar aquesta monografia dins la col-lecció Cooperativistes Catalans  de Cossetània Editorial?

-Per anteriors  escrits i altres treballs meus sobre  cooperació agrària de la segona meitat del segle XX,   coneixia l’activitat  i el protagonisme dels principals dirigents del cooperativisme agrícola de la demarcació de Tarragona, entre els quals destacava junt al franquista Joan Mestre i el republicà Josep Roig,  en Ramon Vidal-Barraquer. De bell antuvi, em va despertar un cert d’interès per a l’estudi, tant per la seva activitat polivalent i directiva vinculada  a la lluita per la transformació/comercialització dels productes de la terra i la modernització de les estructures agràries,  com pel context familiar ascendent lligat al cooperativisme interclassista de base catòlica. Tot i això,  he de remarcar que la idea de confeccionar un treball biogràfic de tall cooperativista sobre la seva persona  no entrava en els meus projectes més immediats. La raó de  l’autoria  apunta a  la  proposta que en el seu dia em plantejà el director de la col·lecció de  cooperativistes catalans que edita de manera periòdica  la Fundació Roca i Galès i Cossetània Edicions.

 -Vivint tan vinculat al poble, a la gent que viu de la terra, a la Cooperativa….com li va influir al Ramon Vidal-Barraquer, home…?

-He de reiterar que el treball biogràfic sobre el nostre protagonista és primordialment  de tall cooperatiu i en aquest sentit no contemplava aprofundir en una altra vessant  que no fos per la relació possible amb el cooperativisme,  des d’aquesta perspectiva -tanmateix-  podem apuntar que l’ambient del poble, amb la gent, la caça,  la institució cooperativa li va propiciar l’arrelament  a Cambrils.  Pensem que era  nascut a Sarrià i estudià a Barcelona i Madrid però va residir durant més de quaranta anys en aquest vila marinera del Baix Camp, fins el seu traspàs. Va ser Cambrils la plataforma associativa que el va projectar cap un compromís cooperatiu més enllà del municipi: les comarques de Tarragona  i  l’àmbit  català.

-Allò que em queda clar mentrestant estic llegint el llibre és que aquest era un home de idees molt,molt fermes, no?. Vinga, que fou un home de carácter..

-Malgrat el període dictatorial  que va viure, no fou un home de caràcter  impositiu ni molt menys intransigent,  ben al contrari,   un home sencer, íntegre en el sentit  de la paraula, respectuós, de consens, de diàleg...., democràtic  i,   com a persona  preparada i de criteri, sabia i podia defensar amb fermesa els seus punts de vista quan ho creia  convenient.

-Com van ésser els temps polítics que va viure en Vidal-Barraquer?

-Per la seva edat, va ser  testimoni dels  convulsos anys trenta, la guerra civil i la postguerra.   En el garbuix dels primers mesos  de la contesa bèl·lica   la família va patir  la persecució,  la col·lectivització d’algunes  propietats familiars, les amenaces al pare  i  l’ empresonament del seu oncle,  el cardenal Francesc Vidal i Barraquer, que va salvar la vida en darrera instància. Per millor refinada, com que el seu oncle, el cardenal, partidari de la pau i la concòrdia entre les dues parts de la contesa,  es va manifestar en contra de la carta d’adhesió a Franco per part dels  bisbes espanyols i   va negar-se a signar-la,  la seva família fou  mal vista pel  govern de la dictadura. Però, Ramon Vidal-Barraquer com a  mostra d’estima i  suport al seu oncle, va  unir els dos cognoms del cardenal, adoptant, ell i família, la forma composta  Vidal-Barraquer. Era l’any 1943, en plena postguerra .

-Com era, per favor fes-nos cinc cèntims, en Vidal –Barraquer com a home, com tots, que tenia les seves idees polítiques?

-Era una persona moderada en l’expressió dels seus sentiments i conviccions i podem afirmar que no feia ostentació ni  dels seus orígens familiars  ni del seu talent intel·lectual. Pel que es desprèn de  la seva actitud personal, social i pels  diferents àmbits d’intervenció era una persona de ideologia  democristiana  vinculada a la tradició catalanista de la família.

-El pas de la dictadura a la democràcia no va ésser gens senzill..es van viure temps  verdaderament convulsos , entorn a lo polític i social temps …Com va afectar això al món del cooperativisme, on estava vinculat en Vidal-Barraquer?

-Els anys posteriors a la mort de Franco foren d’il·lusió i d’esperança per la societat catalana i   pel mon del cooperativisme en particular. De la rígida estructura piramidal de l’organització sindical de cooperació es va passar a un cooperativisme de lliure adscripció voluntària vinculat a la tradició catalana, evidentment, no exempt de tensions i de conflictes tant en la democratització de les institucions com en la lluita per la dignitat de la pagesia. En aquells anys,  molts elements que participaren del moviment sindical democràtic formaven part de les assemblees i alguns del consell rector de les respectives cooperatives i, fins i tot, de la Unió Agrària provincial, la institució cooperativa de segon grau que aglutinava les cooperatives locals i  que presidia el propi Vidal-Barraquer. Alguns socis de les respectives institucions cooperatives van participar en la constitució i el  desenvolupament del sindicat Unió de Pagesos, que de bell antuvi  es va caracteritzar  per la mobilització.   En més d’una manifestació de caràcter reinvindicatiu van patir actes violents   per part de les forces d’ordre públic del novell govern democràtic que el nostre biografiat com a president de la Unió Agrària va condemnar enèrgicament.

-Per cert, Marcel-lí què en penses d´aquesta col-lecció de Cossetània dedicada al món del Cooperativisme a Catalunya?. Com ha sigut treballar amb Cossetània?

-El treball biogràfic com a gènere, presenta dades interessants per a la historiografia   des d’una vessant  política i econòmico-social i, actualment, se’n valora la seva aportació. En aquesta línia, la col·lecció de cooperativistes catalans, a part de difondre els protagonistes de la cooperació,  que des de diferents àmbits i ideologies van apostar decididament pel cooperativisme català, constitueix una eina –i cada vegada més potent-  que contribueix a  la comprensió temporal de la realitat social i cooperativa del territori  des d’una posició necessàriament plural.

Respecte a la segona qüestió d’aquest punt,  no és la primera vegada que treballo  amb aquest grup editorial. Ara,  en el cas  concret de la publicació de referència, és la Fundació Roca Galès qui podria contestar la vostra pregunta.

 

 

 

 

image001.jpg22862
Ramon Vidal-Barraquer i Marfà.
Cooperació, tècnica i mestratge. Marcel·lí Piñana Edo
96 páginas       17 x 24 cms.
11,50 euros
Cossetània



RAMON VIDAL-BARRAQUER I MARFÀ (Sarrià, 1920-Cambrils, 1998)
D’arrels familiars cooperatives i doctor en enginyeria agrònoma, fou un important referent tècnic per a la pagesia de la demarcació de Tarragona en els darrers decennis del segle XX.
Des de la direcció de l’Estació Enològica de Reus va desenvolupar la recerca en el camp de l’enologia i, després, de la fruita seca, especialment de l’avellaner. En qualitat de president impulsor del Consell Regulador de la Denominació d’Origen Priorat (1953-1985), apostà per la comercialització del vi de qualitat.
En el camp de la cooperació provincial, va acabar liderant la Unió Agrària Cooperativa entre 1976 i 1980 i, en l’àmbit català, va participar en l’endegament i la consolidació de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (1983-1990).
Durant trenta-nou anys va presidir la Cooperativa Agrícola de Cambrils (1959-1998), dinamitzant-ne el creixement i la seva modernització.
L'any 1992 la Generalitat de Catalunya li concedí la medalla al mèrit agrícola.

Leer fragmento:   http://www.cossetania.com/tasts/RamonVidalBarraquerTAST.pdf


Marcel·lí Piñana Edo (Benicarló, 1949) és llicenciat en geografia i història, diplomat en estudis avançats d’història contemporània i en magisteri. Professor de geografia i història del cos d’ensenyament secundari, ha col·laborat en activitats de formació del professorat organitzades per l’Institut de Ciències de l’Educació (ICE) de la Facultat de Ciències de l’Educació i Psicologia de la Universitat Rovira i Virgili. És coautor de diversos opuscles didàctics relacionats amb l’entorn i el patrimoni.
En recerca, cal destacar els treballs d’àmbit local de cooperació agrària, com per exemple el llibre de Joan Mestre i Mestre, un cooperativista dintre de l’estructura franquista, publicat en aquesta mateixa col·lecció, i els específics de cooperació agrària El Sindicat Agrícola de Riudoms (1902-1940) i Cooperativa Agrícola de Riudoms (1956-2006).
Participa en un equip d’investigació que estudia i promou els valors cooperatius a l’ensenyament de mestres i a l’escola Primària, vinculat a la Universitat Rovira i Virgili.     

 

_____________________________________________________________________

LA LIBRERÍA DE CAZARABET - CASA SORO (Turismo cultural)

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com/lalibreria

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com