9788413030791_04_n.jpgCazarabet conversa con...   Àlex Reig, autor de “La vida i altres frustracions” (Pagès)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Àlex Reig escriu una novel-la que a l´hora d´entretindre ens farà reflexionar força sobre allò que som i què farem des del present i cap a un futur incert

Ho edita, amb molt de gust, només es té que mirar l´encert acompasat amb la portada Pagès editors.

S´edita dins la col-lecció Lo Marraco.

La editorial veu d´aquesta manera el llibre: “És un kit de supervivència per a la generació qua ara fa 40 anys. Parla de la mort de l’amor, del difícil pas a la vida adulta i de la precarietat econòmica i emocional. Una novel·la que intentarà respondre a perquè seguim creient en l’amor o perquè seguim necessitant temples en una societat que presumeix d’haver passat de llarg l’estadi espiritual. Tot això enmig d’una crisis sentimental, espiritual i econòmica, en la que ningú dona oportunitats de cap mena. ”. 

La sinopsi del llibre que edita Pagès Editors:

Què passa quan te n’adones de que la teva vocació no et portarà enlloc i que molt probablement hagis de buscar una altra feina? Què passa si aquesta feina és la publicitat, que durant molt de temps t’ha semblat reprovable? Què passa si ets jove, però potser no tant com per canviar dràsticament de via? Existeix l’amor o, tal com deia Foucault, es tracta d’una estratègia de reproducció dels codis socials i de la gestió política i afectiva dels cossos? Què passa quan dius això que acabes de llegir enmig d’una festa, a una noia amb qui t’agradaria anar al llit? Podem seguir veient les pelis de Truffaut després d’haver pensat en la biopolítica? Es pot seguir guanyant un la vida en professions de lletres?

L´autor, Àlex Reig: és poeta, novel·lista i assaigista. Els seus darrers poemaris són Voldria que el teu cos es fongués amb el meu (Editorial TresiQuatre) iL’olor de gessamí a les nits a prop de Bastille (inèdit).La vida i altres frustracions és la seva primera novel·la. Escriu regularment sobre cultura al diari El Nacional.

 

 

Cazarabet conversa amb Àlex Reig:

vidafrustracions.jpg-Àlex, amic, què et va fer escrire aquest llibre que s´apropa a la vida, en el dia a dia, sense pretensions, però també a les frustracions que ens acompanyen formant part de les nostres ombres

-Estimats amichs, estic obsessionat en fer una literatura real. Sense distàncies amb els lectors. Per això he d'abandonar algunes pretensions. Però connectar, i el llibre està connectant molt amb els lectors, hauria de ser una obsessió per tots els escriptors. Jo sé que els lectors no son estúpids i per tant els tracto com m'agradaria que em tractessin a mi, com si fossin amics meus. En el fons, penso que sempre escric pels meus amics. I això em dignifica.

-Segons quin camí un o una tria per voler viure o intentar passejar per la senda de la vida…segurament estarà més ple de frutracions,oi?.Per què?

-Les frustracions no te les treu ningú i està que així sigui. És l'única manera de créixer.

-Ens podem frustrar, però a la vegada ens podem riure de les nostres pròpies frustracions, oi?

-Evidentment, la vida és, des que existeix l'art, una tragicomèdia. Una festa amb llàgrimes. Amargament dolça

-Com vas afrontar aquesta teva primera novel-la, La vida i altres frustracions?

-Com Sant Pau, vaig caure del cavall. I la convalescència em va permetre la novel·la. La novel·la em va servir per curar-me. Tot el procés el vaig afrontar com totes les novel·les: una mica de plaer, una mica d'angoixa.

-Veus en cert sentit de la senzillesa i naturalitat, d´aquesta realitat com descarada,  de pincells  com les d´en Rosseau?…pincells que pinten,però que és una altra manera de narrar, oi?em fiques fácil que et fique a aquest pintor perque la portada de la teva novel-la és una imatge d´ Henri Rousseau ,Traumgarten

-Recordo un estiu en que la meva mare llegia un llibre del Bryce Echenique. A la portada hi havia un quadre del Rousseau, que em semblava extranyíssim. Hi apareixien uns jugadors de rugby. Anys després vaig llegir a Echenique a París i me'n vaig enamorar. A través d'escrits sobre Picasso em vaig enamorar de Rousseau, i com que la novel·la és una tragicomèdia, vaig voler fer un homenatge a l'autor peruà, al gènere, i a aquella portada que proustianament recordava de petit. En el fons homenatjava la meva infantesa.

-Crec que molta gent es pot veure retratada amb i com el protagonista…tot i que poques persones et diran que viuen o han viscuts nadant en la frustració de frustracionsquè en penses?

-No és que pensi, sinó que estic segur de saber que la gent neda permanentment entre frustracions. Però si t'ho mires sempre té la seva part còmica. Saber-ho, vull dir. 

-S´afronta i ja està? O intentes revertir la situació..tot i que una cosa no trau de l´altra oi?…pot estar vivint en certa frustració,però anar lliutant per sortir-se´n, oi?

-No dramatitzar. Els problemes de la gent son tots igual d'avorrits. Per això no tenen importància.

-Tota lluita en contra de trobar-se atrapat o atrapada dins la teranyina de les frustracions implica certa “escapada”?

-Un punt de fuga, que dèia Deleuze.

-Donar-nos massa importància a un o una mateix o mirar-nos massa el melic no és un dels motius que ens poden fer frustrar més?

-Sí. Totalment. 

-Aquest realisme tú el sentes com una mena de motor que et fa crèixer com a escriptor, com a artista de l´art d´escriure, oi? -Per que tú ets dels que veu art arreu, oi?. Com Stendhal?

-No veig art, veig bellesa. I molt sovint horror. Amdós coses m'inspiren com escriptor. Com a persona, la bellesa em sembla infinitament superior.

-Tot això només s´enten des d´un punt de vista holístic en la manera d´entendre la vida, l´art i com ens expressem damunt l´art?-Fer art forma part, també, del món que ens atrapa envers la curiositat per saber de art , el que engloba totes les arts, i per la forma de donar-lo a conèixer?

-No sé què és exactament l'art però el que sí que tinc clar és que jo el necessito. I sembla que les civilitzacions des que tenen consciència del que sigui, també el necessiten. En aquest sentit m'alineo amb la humanitat.

 

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com