Cazarabet conversa con...   David Tormo Benavent, autor de “Víctimes i botxins. La repressió a Vilalba dels Arcs durant la Guerra Civil i el franquisme (1936-1945)” (Onada)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

La col·lecció La Barcella d´Onada edita aquest llibre d´investigació històrica sobre com fou i de quina manera la repressió a Villalba dels Arcs durant la Guerra Civil i el franquisme.

La sinopsis del llibre:

A Vilalba dels Arcs (Terra Alta), la Guerra Civil hi va arribar amb tota la seva virulència el 22 de juliol de 1936, data a partir de la qual s’inicia una espiral de violència i repressió que s’allargaria fins al 1945. Primer, a l’estiu de 1936, de la mà dels defensors de la legitimitat republicana; i després, a partir de l’abril de 1938, per part dels vencedors de la guerra i els tribunals franquistes.

Des de la teoria de l’alçament de 1936 —que assenyala Vilalba com l’única població de les Terres de l’Ebre on hauria triomfat la rebel·lió militar— fins a la documentació del jutge especial per a Vilalba de 1943 —l’únic cas en tot Catalunya en què les autoritats franquistes endeguen un procés per posar fre a la repressió indiscriminada—, aquest treball analitza les causes i les conseqüències d’aquella violència per tal de recuperar la memòria de les víctimes.

La guerra i el franquisme van propiciar un clima en què la violència política i les revenges personals van trobar terreny adobat, fins al punt que, en alguns casos, s’arriba a desdibuixar la línia entre víctimes i botxins.

 

L´autor, en David Tormo: (Barcelona, 1973). Doctor en Història Contemporània (UB), està especialitzat en l’estudi de la Guerra Civil i el franquisme, i la història local i comarcal de la Terra Alta dels segles XIX i XX. És membre del grup de recerca Necropol: Más Allà del Subtierro (UB), sobre la necropolítica i les exhumacions de fosses comunes de la guerra civil. Ha estat director de projectes (2001-2007) i coordinador tècnic (2011-2020) del Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre (Comebe) i investigador de la UB (2021). És autor d’un bon nombre d’articles i monografies i col·laborador habitual de la revista Jorn Nou, del Patronat Pro-Batea. Entre d’altres, és autor o coautor dels treballs L’ensenyament primari al districte de Gandesa. Teoria i praxi del model educatiu liberal espanyol (1834-1857) (Podall, 2021); Els monuments de la batalla de l’Ebre: la lluita per la memòria (UB, 2020), o La línia del Cinca a la guerra civil. Les fortificacions de la Generalitat de Catalunya al front d’Aragó (1936-1938) (Onada Edicions, 2018).

Aquest autor ja ha estat en nosaltres….

http://www.cazarabet.com/conversacon/fichas/desperta.htm

http://www.cazarabet.com/conversacon/fichas/fichas1/liniacinca.htm

 

 

 

Cazarabet conversa amb David Tormo Benavent:

-David, per què tries Villalba dels Arcs per a dur a terme aquest estudi e investigació sobre la repressió durant la Guerra Civil i el franquisme?

-Tot i que no hi vaig néixer, Vilalba ha estat la llar de la meva família materna i, ara també ho és la meva i dels meus fills. Necessitava saber què hi va passar, més enllà dels rumors i les converses a mitja veu. Conèixer el seu passat ha estat també un exercici per conèixer una part del meu passat, i era una cosa que portava per dins i em calia fer.

-Té quelcom d´especial en quant a lo diferencial i a lo diferent el cas de la repressió a Villalba dels Arcs?

-Malauradament sí, especialment la que té a veure amb el període franquista. Tot i que va ser habitual a la rereguarda controlada pels rebels des de l’inici de la guerra, a Catalunya els assassinats extrajudicials no van ser tan habituals. En el cas català, la repressió franquista ja havia emprés, majoritàriament, la via judicial.

A Vilalba, però, hi ha assassinats de veïns, molt joves, que retornen al poble des dels camps de concentració i desapareixen. La denúncia d’una d’aquestes desaparicions va donar peu a una investigació i un consell de guerra contra representants del règim i de Falange, que els va acabar duent a la presó. No va ser un cas inusual, n’hi ha d’altres documentats a diversos punts de l’Estat, però no era l’habitual.

El que no s’ha documentat, ara per ara, enlloc més de l’Estat és la designació d’un Jutge Especial per investigar més d’una trentena de causes obertes contra veïns del poble -algunes ja sentenciades a condemnes a mort- davant la sospita de les autoritats judicials franquistes de l’existència d’una mena de xarxa de falsos testimonis i denuncies sense cap mena de base emprades per executar revenges personals. La investigació del jutge va acabar exonerant trenta veïns i veïnes, en demostrar que les acusacions i els testimonis de càrrec eren falsos.

-Molts estudis investiguen a les víctimes de la Guerra Civil i del franquisme, però tu ho fas també amb els botxins, què t´ha significat això?

-Bàsicament es tracta de canviar l’òptica. En la repressió, sigui la realitzada a la rereguarda republicana el 1936 o l’executada pel franquisme, en el cas català a partir de la primavera de 1938, les víctimes sempre són l’eix. D’aquesta manera obviem qui en van ser els botxins i, alhora, com en un territori que va patir les dues onades repressives aquests papers es van acabar intercanviant entre alguns dels protagonismes d’aquella tragèdia. Algunes víctimes del 1936 van esdevenir botxins a partir de 1938, i al contrari, alguns dels botxins de 1936 van convertir-se en víctimes un cop consumada la derrota de la República.

-Mirar als botxins és més difícil?

-És més difícil perquè sovint t’hi trobes persones que no t’hi voldries trobar. Et mostra la cara fosca de molts del protagonistes d’aquells moments i, en un món local rural, com Vilalba, de la majoria en coneixes al fills i nets, i molts són amics o familiars.

La guerra desferma el pitjor que hi ha dins les persones, treu a la llum vells greuges de tota mena i dona l’oportunitat de passar comptes. Van ser molts els que ho van aprofitar, fos pel motiu que fos.

Alguns, representaven, defensaven, els valors de la República, deixant clar que la visió idíl·lica i pura que alguns han construït d’aquell període és només això, un record idealitzat. D’altres, gent normal i corrent, només van aprofitar l’oportunitat per venjar-se d’aquells que els havien fet mal i, com no, n’hi ha que van trobar la manera de grimpar en l’ascensor social del franquisme, enduent-se per davant a qui els podia fer nosa.

-Per què tenen lògica les polítiques de repressió o millor dit per què la va tindre, o la van voler trobar qui la va practicar--- a Villalba dels Arcs---?

-Les polítiques de repressió tenen lògica perquè no són fortuïtes ni gratuïtes. La repressió de l’adversari política té una finalitat, més enllà de la seva eliminació física o el seu empresonament. Encara que en alguns casos puguin respondre a lògiques locals o personals, aquest no és un marc d’anàlisi suficient. Les seves lògiques van més enllà del cas puntual, tenen marcs generals que en la darrera dècada s’han anat identificant i analitzant.

En tot cas, la repressió és una eina de terror, una forma de control social que va més enllà de les víctimes directes. Elimina una part dels adversaris, de forma permanent o temporal, però avisa a tota la resta del que els pot passar si no s’avenen al nou sistema, sigui quin sigui.

-La repressió i tot el que comporta a aquestes terres on el colp d´Estat no va triomfar en un principi i on la guerra acaba tant tard sent Villalba dels Arcs un dels escenaris de la Batalla de l´ Ebre , va esdevindre més forta, més aspra, més dura?

-En el cas de Vilalba la duresa no té a veure amb aquestes qüestions, de fet la repressió va començar com a tot arreu, el juliol de 1936, tot i que els executors variaren segons en quines mans hagués quedat la població.

Les quaranta dues víctimes mortals de la repressió republicana van marcar, sens dubte, el que succeiria a partir de l’abril de 1938, amb trenta-tres morts més i desenes d’empresonats i empresonades. Assegurar que aquesta va ser l’únic element determinant és impossible, segur que no ho va ser, però hi va tenir una importància destacada.

-Quina lectura ofereix “el relat franquista” de la repressió franquista?. És diferent segons quan es produeix la repressió. O sigui varia si és a primeries o a les acaballes de la Guerra? I com va desenvolupant-se la repressió durant la dictadura?

-El relat de la repressió franquista no existeix. Per al règim, des del primer minut de la rebel·lió militar iniciada el 17 de juliol de 1936 i fins avui dia, de repressió no en va haver. Per ells va haver la necessitat d’aplicar la justícia contra aquells als que van acusar d’haver subvertit la democràcia falsejant els resultats electorals del febrer de 1936, haver venut a la pàtria al comunisme estranger o voler trencar-ne la unitat. La seva violència, encara avui, es ven com a reactiva, defensiva, provocada pel que els havien fet els altres, d’aquí l’interès de molts propagandistes -que no historiadors- de situar l’inici del conflicte a l’octubre de 1934 i justificar tots els crims comesos pels rebels i el franquisme com una reacció, un acte defensiu, contra la revolució i el separatisme.

Pel que fa a la seva evolució, es va passar dels crims extrajudicials, els assassinats sense cap procés previ, l’anomenat “terror en calent”, a la judicialització de la repressió. Els consells de guerra buscaven atorgar una pàtina de legitimitat jurídica als assassinats, no hi havia voluntat de fer justícia, d’esbrinar si l’acusat o acusada eren realment culpables d’algun crim, només de justificar que la seva mort l’havia dictaminat un tribunal. I així es va continuar fent fins a la fi de la dictadura, deixant molts serrells que van continuar fins ben entrada la Transició.

-Per cert com va ésser la repressió durant l´època republicana?.- Com influeix l´esclat, a l´hora, de la revolució?

-La repressió forma part de la revolució, n’és un element més. En una moment en que la violència formava part de la cultura popular, de la forma d’entendre y gestionar el món, emprar-la per eliminar a qui esdevenia un obstacle per assolir els objectius d’un grup social o polític entrava dins la lògica del moment. Desfer-se d’aquells que representaven el poder que es volia enderrocar, d’aquells que l’havien exercit de forma despòtica i cruel, va ser, possiblement, l’eix bàsic de la repressió en la zona republicana.

En tot cas, es tractava d’una revolució sorgida des de baix, molt marcada per una revenja de classe, també tenyida per qüestions personals, es clar, però no dirigida ni orquestrada pel poder polític o institucional. Aquest, amb la Generalitat al capdavant i les cúpules dirigents de partits i sindicats, van clamar des del primer moment per substituir l’assassinat per la justícia dels tribunals populars. Una clam que no es va sentir en cap moment a la zona rebel, allí la violència va ser impulsada i controlada per aquells que estaven al capdavant del cop d’estat.

-Quan els franquistes entren a Villalba dels Arcs, quins escenaris hi troben?

-La documentació no es aporta aquesta mena d’informació, malauradament. Cal suposar, però, que es van trobar una població mig buida. Aquells que s’havien significat en els governs del període de la guerra, en el Comitè o la col·lectivització, van fugir amb les seves famílies per por -un por absolutament legitimada- de la repressió que acompanyava a l’exèrcit de “liberación”.

Hi van quedar aquells que no en volien saber res de la política, els anomenats “neutrals”, que només buscaven sobreviure i continuar endavant amb les seves vides; i els que tenien un pensament conservador, de dretes, molts dels quals eren familiars o víctimes directes de la repressió exercida l’estiu de 1936. Terreny adobat per trobar addictes al nou regim i els anomenat “indiferents” en la documentació de l’època.

-En la repressió franquista quan hi ha de revenja…?.- Villalba dels Arcs és un lloc o, més o menys, tothom es coneix…les denúncies i els avals estaven al peu del dia?.-Com queda una població socialment parlant després d´això i com penses o has pogut veure amb la investigació que s´han anat recuperant?

-Com ja he apuntat, la revenja personal per greuges de tota mena, on els crims comesos l’estiu de 1936 són una de les claus de volta, va ser un dels motors de la repressió endegada l’abril de 1938.

El cost, a nivell social, va ser la imposició d’un clima de terror, on una minoria, que controlava el poder local, que va afectar tothom, fossin o no addictes al franquisme. La por va ser l’instrument de control social del règim, i a Vilalba, com a molts lloc, els seus representants la van emprar per assegurar-se el control de les seves petites parcel·les de poder.

Amb el temps, aquella por, interioritzada per tots, així como la implicació en els crims en “calent” i en la xarxa de delacions i falsos testimonis, va crear una imperiosa necessitat, per motius ben diferents, de silenciar tot el succeït, potenciar-ne l’oblit i mirar endavant, com si no hagués passat.

Alguns, fills d’aquell clima, encara vivien sota aquella por. El llibre va causar cert enrenou, temences, però el cert és que, després de vuitanta anys, només en quedava la sensació. Calia parlar-ne, o, si més no, posar-ho per escrit i a l’abast de tothom. Desmuntada l’atmosfera de por, el tabú existent, ha estat fàcil, més que un mur, només en quedava un tel. Encara poden quedar rancúnies en algunes cases, en algunes persones, però són un minoria que no ens representa com a societat.

-Quan parlem de repressió enseguida pensem amb un escamot d´afusellament, amb les presons… però estan els requeriments, l´exili…no. Què ens  pots dir?

-Doncs menys del que voldria. L’objecte d’estudi ha estat la repressió institucionalitzada, els consells de guerra. Un font molt rica, per ha permès arribar a conèixer fins i tot la repressió extrajudicial, perquè hi surt descrita i recollida en més d’un cas.

La que no surt, és la repressió de la quotidianitat, ni els càstigs públics, dels que les dones en foren víctimes principals, on la humiliació n’era un component central. No hi ha rastre de la marginació social d’aquells que eren “rojos” o familiars dels “rojos”, des de l’escola a les festes o balls. Tot això no apareix a la documentació, i tampoc el llibre, tot i que en va haver d’aquesta altra repressió.

-Amic David, com ha estat els procés de documentació i la tasca d´investigació?.- Llibres, documents, arxius ,articles i reportatges… alguns d´aquests  han pogut estar en contacte amb el testimoni més o menys directe, amb el testimoni oral i això hi aporta un valor com afegit ,no?

-El treball, per decisió personal, ha obviat la història oral. Era una qüestió massa delicada, on s’havia disposat de vuitanta anys per construir relats adients a cada cas, tant pels familiars de les víctimes d’una i altra banda, com pels dels botxins. Em va semblar que seria molt difícil treure’n l’entrellat, destriar quines veritats eren més veritat, i quines fruit d’impostures necessàries per poder tirar endavant.

Per tot plegat, em vaig limitar a les fonts documentals, a la veritat documental, que no implica que sigui única ni definitiva, però és més neutra. Tot i la possibilitat que no s’hi escrivissin les coses com van passar, si que és cert que la versió no ha mutat des del moment en que va ser escrita, no hi ha possibilitat de anar-la adaptant en funció del moment.

Entre les fonts més importants hi ha, d’entrada, els arxius municipals, que permeten conèixer el dia a dia de l’administració local durant el període i identificar-ne els protagonistes. En paral·lel, amb la mateixa importància, els expedients de la Causa General, tant el que fa referència a Vilalba com aquells que van compilar la documentació dels Tribunals Populars de Tarragona; i els dels consells de guerra, que es conserven al Tribunal Territorial Militar Tercero de Barcelona.

-Ara, amic en què estàs ficat? . Ens pots dir en què estàs treballant en l´actualitat?

-Doncs ara mateix tinc quatre projectes en marxa, que vaig espenyent a poc a poc. Un d’història local, de nou a Vilalba però lluny de l’àmbit de la repressió i la guerra; un altre centrat en una figura política del territori ebrenc de les primeries del segle XX i dos on la guerra civil torna a ser l’eix vertebrador. El primer sobre l’ofensiva d’Aragó i les Brigades Internacionals, i el segon sobre els trasllats al Valle de los Caídos de les foses derivades de la batalla de l’Ebre. Espero dur-los tots a bon port, tot i que em costarà alguns anys enllestir-los, això segur.

 

 

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com