La Librería de El Sueño Igualitario

9788499758510_04_n_2.jpgCazarabet conversa con...   Francesc Torralba, coautor de “Vers una ecologia integral” (Pagès)

 

 

 

 

 

Es tracta d´un assaig des de la editorial Pagès editors que ens endinsa en la pràctica d´una ecología integral, la verdaderament posible.

Escriuen aquest assaig Lluc Torcal, Josep Maria Mallarach i Francesc Torralba.

El llibre aconseguí el premi Monsenyor Joan-Enric Vives.

La sinopsis d´allò que trobaràs en el llibre:

La Terra crida. Ens exigeix un canvi de paradigma, una transformació de la nostra manera d'interaccionar amb ella. Ens demana una conversió ecològica profunda, un canvi en els nostres hàbits de producció i de consum. El model de progrés basat en la tecnocràcia i l'utilitarisme ha arribat al seu col·lapse. Ens cal ser imaginatius i creatius, però, a la vegada, respectuosos i atents a tot el que és viu. Aquest llibre, que recull les ponències de la Càtedra de Pensament Cristià celebrades a San Julià de Lòria el passat 2016, aporta una interpretació de l´encíclica del papa Francesc, Laudato Si'.

 

 

 

 

Cazarabet conversa amb Francesc Torralba:

Francesc_Torralba_bn.jpg-La veritat  és que jo no entenc de quina manera diferent es pot entendre el concepte d´ecologia si no és seguint el qualificatiu d´integral, oi?

- En efecte, l'ecologia o és integral o no és ecologia i això significa que afecta tant la dimensió verda com social, que no es poden separar perquè estan mútuament implicades.

 

-I és que tot interacciona d´una manera brutal. No és posible , per exemple, tindre unes aigües nétes del riu sense que tots ens impliquem des de la conducta de cada dia; no és posible reduir, reciclar i reutilitzar sense unes polítiques encaminades a això i sense el seguiment a totes les escales , no?

-Cal consciència ciutadana i per això s'ha de sensibilitzar més. El problema és que l'abast de la qüestió és global, amb la qual cosa no n'hi ha prou amb una petita part de ciutadans del món conscienciats. Cal que tots els habitants d'aquest planeta n' estiguem.

 

-I tot això també té que apropar-se a un compromís d´interacció dins les aules i la societat. Ho veieu així?

-Afortunadament, hem progressat molt en educació ecològica i en ètica ecològica. La mainada és més sensible que les persones grans perquè han rebut una educació formal en aquesta matèria.

 

-Perque l´escola sense l´ajut de tots els integrants de la societat mai será prou i a l´inrevés, també, oi?

-L'escola és un petit mirall de la societat, però està cridada a ser un agent de canvi i de transformació social. Per això, cal formar les noves generacions perquè creïn riquesa sense destruir l'entorn natural. Confio molt amb el seu talent i la seva creativitat.

 

-I clar si ho mirem amb les ulleres de “lo integral”, ací entra, també, lo espiritual. Com i de quina manera?

-La paraula espiritual és molt equívoca i es presta a tot tipus d'interpretacions. Tal com jo la concebo evoca unitat, obertura i transcendència. Les persones més sensibles des del punt de vista espiritual són capaces de sortir de si mateixes, de ser sensibles al sofriment dels altres, d'entreveure allò que ens uneix més que allò que ens difereix i de reconèixer el valor de cada entitat.

 

-Amics, què és allò que creieu que està més fotut en quant a la salut del planeta, de la nostragaia?

-Coneixem la gravetat del diagnòstic i del pronòstic, però seguim vivint com si el planeta estigués sà. Cal més consciència global i sobre visió provinciana i sectorial.

 

-Nosaltres, els ciutadans i ciutadanes: què hauríem d´exigir o apendre a exigir als nostres dirigents envers la salut del nostre planeta, clar per a que millore?

-És fàcil criticar-los. El qui governa està al punt de mira de tots, però som nosaltres els qui els legitimem en el poder o bé els jubilem. Cal més participació activa en la cosa pública, menys esperit criticaire i més capacitat crítica.

 

-Però per això segur que tenim que fer canvis en  un bon grapat dels nostres comportaments. Com ho veus?

-No sóc ecòleg. No sóc biòleg. Llegeixo els documents dels organismes internacionals dedicats a aquesta temàtica i quedo astorat. ¿Què més hem de llegir per fer un canvi de paradigma en la producció, en el consum i en la distribució dels béns materials?

 

 

 

9788499758510_04_n_2.jpg26202
Vers una ecologia integral. Josep Maria Mallarach Carrera, Lluc Torcal Sierra, Francesc Torralba Roselló
96 páginas        21 x 15 cms.
13,00 euros
Pagès




La Terra crida. Ens exigeix un canvi de paradigma, una transformació de la nostra manera d'interaccionar amb ella. Ens demana una conversió ecològica profunda, un canvi en els nostres hàbits de producció i de consum. El model de progrés basat en la tecnocràcia i l'utilitarisme ha arribat al seu col·lapse. Ens cal ser imaginatius i creatius, però, a la vegada, respectuosos i atents a tot el que és viu. Aquest llibre, que recull les ponències de la Càtedra de Pensament Cristià celebrades a San Julià de Lòria el passat 2016, aporta una interpretació de l‘encíclica del papa Francesc, Laudato Si'.

Veure primeres pàgines: http://www.pageseditors.cat/media/docs/9788499758510_L33_23.pdf

Lluc Torcal Sirera és procurador general de l'orde cistercenc. És llicenciat en ciències físiques per la UAB, doctor en filosofia per la Pontifícia Universitat Gregoriana de Roma i batxiller en teologia per la Pontifícia Universitat Sant Tomàs d'Aquino
Angelicum”. És col·laborador de les revistes Poblet, Liturgia y Espiritualidad i Qüestions de Vida Cristiana.
Josep M. Mallarach Carrera és llicenciat en geologia, màster en ciències ambientals i doctor en biologia per la Universitat de Navarra. Treballa com a consultor ambiental i independent en l'àmbit nacional i internacional. Representa a la Unió Internacional per la Conservació de la Natura al Programa de Llocs de Patrimoni Mundial d'Interès religiós de la UNESCO.
Francesc Torralba Roselló és doctor en filosofia per la Universitat de Barcelona i en teologia per la Facultat de Teologia de Catalunya. Des de fa anys és director de la Càtedra de Pensament Cristià del Bisbat d‘Urgell
i de la Càtedra Ethos de la Universitat Ramon Llull. Ha escrit una important producció de llibres d‘ètica i antropologia. És acadèmic de número de la Reial Acadèmia de Doctors.

 

 

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com