forum29102019debats850.jpgCazarabet conversa con...   Maria José Martínez Gimeno y Miren Josebe Sabater Fortea, autoras de “Versos condemnats a mort a la Presó Provincial de Castelló 1939-1940” (Universitat Jaume I)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Les compiladores dels versos i entusiastes emprenedores d´aquest llibre, lliure i ferm com l´exercici de la poética, són, María José Martínez Gimeno i  Miren Josebe Sabater Fortea.

El llibre ens vedocumentat alb fotografíes dels manuscrits i delsautors i autores dels poemes….

Un rescat de la memoria i del sentiment més pu d´ésser i esdevindre lliures.

Ara el llibre, també gràcies al Servei de Publicacions de la Universitat Jaume I de Castelló, será publicat en castellà

La sinopsi del llibre:

La història existeix com a confluència de petites històries particulars que generalment no es concreta en els llibres. Aprenem una memòria general que s’ha nodrit de milers de memòries locals i familiars, algunes de les quals es perdran i deixaran un buit en peces necessàries per a la construcció del record col·lectiu. Hi ha històries, per tant, que tarden molt a ser escrites, però després aboquen llum i guien als qui les analitzen. D’ací aquest exercici d’intrahistòria que ha menat a revelar una producció poètica oculta i oblidada per raons de diversa índole però que, en síntesi, responien a una sola: la por. Una por que ara ens pot semblar anacrònica o exagerada, però que persisteix en els fills i en les cònjuges d’aquells homes que el 1939 i el 1940 mataven el seu temps i les seues pors escrivint literatura a la Presó Provincial de Castelló.

 

 

Cazarabet conversa amb Maria José Martínez Gimeno i Miren Josebe Sabater Fortea:

versoscondemnats (1).jpg-Amigues, per què aquest llibre que parla i s’apropa als presos que, internats a Castelló a la seva presó provincial , van trobar-hi, no sé com dir-ho, la seva finestra cap a la llibertat amb els versos?

-Per una banda, aquest llibre naix de la convicció que les històries dels autors i els seus versos, sens dubte similars i representatives de moltes altres a un país trencat i silenciat, havien de transcendir.

La nostra petita però justificada croada, pionera quan va començar als anys 80, volia també recuperar la memòria històrica del seu entorn i despertar la curiositat d’altres autors per investigar històries particulars, locals i familiars per tal d’assolir un relat del passat el més objectiu i ric possible.

-Anem a pamstenint en compte la seva condemna a mort això d’escriure versos és o constitueix un tret molt particular, oi?

-La producció d’un grup d’escriptors entre reixes reflecteix la realitat de molts altres presos a la resta del territori nacional. Van coincidir a les dos cel·les de condemnats a mort reclusos units per la necessitat d’exterioritzar conviccions i idees per mitjà de la literatura. Hi va haver, per part d’aquests escriptors, una intenció deliberada de garantir la supervivència dels seus versos. Ells van estar empresonats des de l’abril del 1939, la majoria condemnats a mort, alguns afusellats el 1940.

Vicent Moliner, alcalde de Borriana, Pascual Cabrera, alcalde de Vila-real, Bautista Fortea, president de la UGT i membre del Consell Municipal de Borriana, Antonio Baldayo, comissari de la FUE (Federació Universitària Escolar), Francisco Mezquita, estudiant de Ciències Exactes i capità de carro de combat durant la guerra, entre altres, es van jugar la vida per expressar-se en prosa i en vers a la presó provincial de Castelló. Però van escriure, van rimar, van ironitzar, van dibuixar, van fabular. Els quedava un arma i la van utilitzar.

-Com ha sigut apropar-se a aquests versos i a ells, els condemnats a mort?

-Quan Miren Josebe va trobar la seua iaia el 23 de febrer de 1981 disposta a cremar llibretes del passat, va interceptar manuscrits prohibits, temàtiques perilloses, misteris, intrigues i heroisme. Ens vam endinsar en un món del que se parlava no més en veu baixa i vam iniciar una recerca a fi de trobar els autors dels manuscrits. Les famílies dels represaliats s’havien exiliat a altres ciutats de la geografia espanyola. Quan vam parlar amb elles, vam conéixer als escriptors valents i vam escoltar històries dignes de pel·lícula. Quan vam llegir els poemes, vam admirar el talent literari truncat i vam entendre el poder de la ploma com a vehicle de transmissió històrica i de sentiments esgarrats. El testimoniatge de A. Cienfuegos del que significa estar pres ho diu tot:

«.. es algo mu hondo, como un pozo negro, onde ni los duendes se acercan por mieo, es tener caenas sin sentir el jierro, fijarse en el aire y no ver el cielo, caminar a ciegas entre vericuetos, llenos de zarzales que arañan el pecho, y no hallar al paso ni un mal arroyuelo onde las jerías apaguen su fuego...»

28810019-1130x580.jpg-Quines característiques en comú veieu que tenen aquests versos?

-La expressió sincera i visceral de sentiments no només són la descripció d’un ambient, situació o fet, sinó la reflexió d’uns estats anímics turmentats que s’estaven sentint en totes les presons del país. Il·lustren la quotidianitat amarga, la dura rutina, l’angoixa omnipresent de la «corbata» en capella, la preocupació per la família. Però també el dia de visita, un partit de futbol, una manta o un cigarret. Tots presenten realitats interiors i exteriors, molts rimen en consonant, quasi sempre són la continuació de activitat literària anterior: versos, obres de teatre, discursos dels alcaldes, relats curts.

-I els escriptors dels mateixos? Tenen un perfil paregut?

-Els autors procedien de grups socials molt determinats per l’herència cultura de finals del segle XIX i les seues seqüeles al XX. Aquells reclusos portaven com bagatge la necessitat de saber, la passió latent per la cultura. Procedien de grupuscles atrapats entre llibres i llapis, burgesos de petita ciutat provinciana, autodidactes, preocupats per la situació sociopolítica, creients en l’educació lliberal i laica com a dret ineludible.

-Van ser uns quants els presos I els presos condemnats a mort que van mirar de trobar aquella finestra de llibertat, estant tancats i condemnats, amb l´escriptura i els seus diferents gèneres , amb el dibuix…les arts són bons acompanyats…no?

-És cert que el captiu ha escrit arriscant la vida al llarg de la història universal. El geni s’ha desenvolupat trencant barreres: Cervantes, Espronceda, Quevedo, Oscar Wilde, Nelson Mandela, Nazim Hikmet. A la Presó Provincial de Castelló els condemnats no només trobaren una finestra a la llibertat. També van crear un grup de tertulians que, a més d’escriure, van establir una rutina de debats culturals i filosòfics. Potser que dins dels exemples de literatura entre reixes siga aquest un fenomen únic. La producció dels tertulians escriptors inclou assaig, històries, il·lustracions amb sarcasme, i tot comentat en grup, llegit en veu alta, memoritzat per tal de garantir la supervivència de la creació literària.

-No sé, a vegades és com si ells, els que escriuen els versos, no volgueren deixar-se guanyar utilitzant totes les armes que es poden tindre i un paper i una llapissera és relativament fàcil de tindre….tampoc feia falta ésser un “escriptor de cuna”, veritat?

-Es va produir efecte contagi i els autors s’ajudaven els uns als altres amb la creació poètica. Encara que la llapissera i el paper eren tresors escasos.Vicent Moliner va aprofitar paper de fumar per escriure. Tampoc es podien traure documents fora més enllà de la carta familiar censurada.

grup-4.jpg-És de suposar que la tasca de recerca dels versos, localització i demés és l´eix central del llibre. I a partir d’eixe moment es desenvolupa el llibre i tot plegat, oi? Ens podeu parlar d’això?

-És realment una peripècia paral·lela. El 1984 vam recórrer la província de Castelló, no oblidem que Internet no existia, i vam patir cops de porta, mirades de desconfiança i acusacions de voler revenir velles rancors o reobrir ferides. Però també vam trobar un recolzament agraït per part dels fills dels presos i, ja el 1992, el reconeixement entusiasmat de la importància de la nostra tasca per part de professors, escriptors i membres de l’ajuntament de Castelló.

-Llegits en perspectiva , la que ens dona el temps, què vos donen de pensar aquests versos? Penseu que compleixen en la tasca de desfer el nus d’aquella falta de llibertat i d’aquella condemna?

-Ens enfronten a una realitat esgarrifosa que no volem repetir. «El hogar del preso», «La tortura del silencio», «La tortura de pensar», «Mi conciencia», «Día de Visita», « A mi querido padre», «A mi madre», «Volveré», «Sentimiento por la pérdida de unos compañeros poetas», «El Monstruo de la guerra», «Diálogo con la muerte», «La Corbata», «He maldecido», «No matarás»,...

Si llegirem tots aquests poemes a escola potser el valor de la pau i la llibertat , de l’educació i la lectura, es comprendria millor.

-Amigues mentres donàveu composició a aquest llibre en qui pensàveu?.- A qui va destinat?

-Vam pensar molt en tots els que van lluitar per defensar la pau, la llibertat i les seues famílies. Tots els que van morir per les seues idees democràtiques, els que van escriure en capella, els militants en sindicats i partits que volien millorar les condicions de treball. Tots i totes els que van patir la injusta, cruel, tràgica contesa civil, els represaliats, els exiliats, els orfes, els poetes morts.

Ens agradaria que el destí del llibre fora les generacions més joves, els que poden entendre que la millor ficció ja ha ocorregut en la realitat i els herois també poden escriure versos, els que poden aprendre del passat i decidir, analitzant i sintetitzant tota la informació al seu abast, el seu futur.

 

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com