La Librería de El Sueño Igualitario

9788499759579_04_n_2.jpgCazarabet conversa con...   Marta Alòs i Lòpez, autora de “Ulls maragda” (Pagès)

 

 

 

 

 

 

 

 

Marta Alòs escriu una intensa novel-la negra que edita Pagès Editors, editorial afincada a Lleida dins la col-lecció Lo Marroco Negre.

És el primer llibre d´aquesta autora dins el gènere de novel-la negra. Tot i que ja té uns quinnze llibre dins altres gèneres. És una autora molt prolífica, directa i que és eficient, tret que facilita, i molt, la lectura del llibre i l´entenimet de tot plegat.

És, a més, l  ´autora  una tertuliana habitual de programes con Els Matins de TV-3, col-labora, a més, amb altres medis de comunicación catalans.

Allò que ens diu la sinopsi del llibre:

Un cadàver sense els seus ulls de color verd intens. Ulls maragda. El botí de l’assassí de la Mariona Costa, becària de la Universitat de Lleida. Mentre l’agent Roure, mosso d’esquadra, intenta resoldre el cas, s’obre una guerra pel càrrec de rector, una professora amant de la víctima rep un encàrrec per escriure una biografia surrealista i un periodista intenta escatir la veritat. Tot en una Lleida on el passat és molt més important del que sembla i on la troballa d’un quadre de Xavier Gosé complica encara més les coses en l’impactant debut en el gènere negre de Marta Alòs.

L´autora Marta Alòs:

Marta Alòs i Lòpez (Lleida, 1960) és escriptora. Ha publicat més d’una quinzena de llibres, amb èxits tan importants com La mà al melic, El dia que vaig oblidar el meu nom i Cartes a la meva mare. Ha obtingut diversos premis literaris com el Vent de Port del 2000 per Sol d’hivern; el de Narrativa de dones de Castelló del 2002 per L’ombra de la Forca, o l’Armand Quintana de Narrativa de Calldetenes 2014 per La llengua de les pedres. Ha estat regidora de la Paeria de Lleida, diputada al Parlament de Catalunya i coordinadora de Cultura de la Diputació de Barcelona. És articulista i tertuliana als principals mitjans de comunicació catalans. Aquesta és la seva primera novel·la negra.

https://ca.wikipedia.org/wiki/Marta_Al%C3%B2s_i_L%C3%B3pez

 

 

Cazarabet conversa amb Marta Alòs:

_2870251_3a6292ed.jpg-Marta, des de quan vas pensar en escriure aquesta novel-la, Ulls maragda, de gènere negre? Per què t´has endinsat dins aquest gènere?

-En una altra entrevista em preguntaven si fa no fa el mateix. Després de més de 15 llibres publicats potser aquest és, juntament amb la novel·la romàntica, l'únic que encara em quedava pendent. He de dir que vaig tindre la  idea d´ una història on hi havia assassinats i investigació, uns ingredients que formen part de la novel·la negra. I així va començar tot.

-Mai t´ havies endinsat en aquest gènere: t´ ha costat molt?. La documentació té que esdevindre un exercici també molt precís a l´ hora d´ escriure literatura en gènere negre, oi?  . Com t´ ha anat aquesta feina i com teu has fet?. –És de pensar que t´ ha fet falta assessorament, no?

-Escriure ja és una tasca prou complicada però tan apassionant que les hores de dedicació es converteixen en un exercici de plaer. En aquesta novel.la hi he invertit un any de feina. Cal però matitzar que la majoria de gent que ens dediquem a escriure tenim una feina principal que és la que, en realitat, ens dona un salari a final de mes. Per això, un any no és real. Són hores que vas pessigant d'aquí i d'allà i que, sumant sumant fa que, finalment, poguis tancar una obra i portar-la a l'editorial. En Ulls Maragda vaig haver d'investigar i endinsar-me en la història de la meva ciutat: Lleida i també a la del meu pare: Barcelona.
Penseu que és una novel.la que transcorre entre 1870 i 2016. Fa salts en el temps a través de capítols breus perquè el lector o lectora no es perdin. Això necessita documentació. Atès que és una novel.la on hi ha investigació, sí que vaig demanar informació a la polícia, en aquest cas mossos d'esquadra. El nivell de comandaments era un tema que se m'escapava. Que és un agent?  Que és un indendent? Un caporal? Què fa cadascú?

-I els fets que narres, la trama, en què et vas inspirar per escriure-la?

-Ui això no és gens complicat. L'escriptor Josep Pla sempre deia que per escriure s'ha de ser molt tafaner. Mirar per la finestra i observar la gent, el carrer, les situacions. Tot està al carrer. Els personatges. Tot. I una escriptora, com és el meu cas, saber veure allò que ningú més veu. Aquí és on intervé la imaginació. I saber-ho interpretar i escriure per atrapar el lector, és clar.

-Des d´on venen els personatges que , dins la trama, es troven?. A l´ hora de dibuixar i retratar els personatges en qui o en què pensaves?

-En aquesta novel.la hi intervenen uns 30 personatges. Uns amb més protagonisme i d'altres simplement fan un "cameo", però tots són imprescindibles per la trama. Pensa que a la primera pàgina ja apareix una becària assassinada a la Universitat de Lletres de Lleida i , ai!, l'assassí/assassina li ha arrencat el ulls. Aquest ja és un primer impacte. Uns Ulls de color verd. D'aquí prové el títol: Ulls Maragda. Quan penso en una història la imagino d'una forma molt primari, només embastada i llavors, sempre em passa el mateix, deixo que els personatges vagin fent la seva. Els meus personatges van creant la història. De vegades fins i tot m'he sentit utilitzada per ells.

-Però l´escenari on es desenvolupa la trama i on es donden cita els personatge també té molt de pes, oi?

-Sí, és clar. És evident que la ciutat de Lleida hi té molt pes en aquesta novel.la, però també Barcelona. El misteri d'un quadre del pintor Xavier Gosé neix a Barcelona a la Llotja, l'antiga escola de Belles Arts. Lleida té un component atmosfèric ben diferent a d'altres ciutats. És la boira. La boira de ponent. Un ambient excel.lent per recrear assassinats i amagar els assassins.

-Tot i que Lleida és una ciutat …la trama té arrels de drama rural on tothom, de fet, es coneix, oi?. Això es nota en el ritme de la novel-la…?

-Lleida és una ciutat de mida humana on no és que tothom es conegui però sí que hi ha un nucli important de població que navega pel mateix mar. Aquesta societat es descriu a la novel.la. El lector o lectora tindrà la sensació que passeja pels carrers i que s'hi sent a gust. La novel.la recrea el mon universitari més interior. Les lluites pel carrec a rector, la redacció d'un diari lleidatà, el diari Segre, la guerra civil, etcètera. De fet la novel.la narra més d'una història on al final totes convergeixen. És una mena de gran trencaclosques que anima a pensar al lector. La novel.la crec que inclou tota mena de lectors: gènere històric, eròtic, sarcàstic, emotiu, romàntic i, sobretot, un gènere que els unifica. La novel.la de gènere negre.

-Amiga, com veus en aquest moment l´estat del gènere de novel-la negra en literatura? I si ens fixem en la literatura en llegua catalana?

-Crec, sincerament, que és un dels millors moments per a la novel.la negra i no només gràcies a la nòrdica que cal precisar que es mou en un ambient i uns arguments ben allunyats de la nostra prosa mediterrània. La llengua catalana ja va viure moments espectaculars amb l'escriptor Manuel de Pedrolo i la coneguda col.lecció Cua de Palla. Però de fet la negra sempre havia estat considera de segona categoria. Un subgènere. Ara no, la cosa ha canviat com un mitjò. Ara ha pujat als altars i és lloada i admirada. Està de moda. A Catalunya i concretament a Ponent està florint d'una manera espectacular. Pagès editors, una editorial de Lleida però d'àmbit internacional, ha creat una col.lecció
exclusivament dedicada al gènere negre. Lo Marraco negre, on jo hi he publicat Ulls Maragda.

-Hi ha diferències entre la literatura negra nórdica, la llatina—en la que podem englobar la castellana, la grega, francesa i la catalana---l´escrita en llengua inglesa….?. Es tracta o les diferències venen més que res per la manera d´entendre la vida….més que res per les diferències socioculturals?. Tot i que als lectors i lectores de novel-la negra, d´intriga o policíaca ens agrada el gènere sí o sí, tot i tindre les nostres preferències, no?

-És el que us deia abans. La nòrdica està de moda però, francament, la no arriba a la intensitat de la dels països llatino-americans. Aquesta sang calenta que els fa escriure a raig i assassinar, si m'ho permeteu, així, magistralment. A Catalunya, també us ho deia,  hi ha florida de novel.la negra. I, sortosament, no tot passa per Barcelona. Lleida està publicant bona literatura negra. Però, com tot, Barcelona ho xucla tot. Ens costa donar a conèixer la nostra obra. I és una llàstima.

marta_alos_1.jpg-Pero, Marta, perdona, tornem al teu llibre: ostres l´entrada de la trama és culpidora….quina ocurrència treure-li els ulls a la víctima…però quina ocurrència més bona per tal d´ atrapar-nos en la lectura perque la realitat, per desgràcia, encara supera a la ficció,oi?. Què ens pots reflexionar?

-Sí, la veritat és que les persones que l'han llegit em comenten que la novel.la atrapa, aquest és el verb, des de la primera pàgina. No tots els llibres comencen amb un... "Li trec els ulls?". Uf! Mentre l'escrivia, de vegades, tancada al despatx, tenia moments de pànic. He volgut que el lector o lectora quedés impactat però que la novel.la li anés suggerint al·licients perquè anés continuant llegint. L'altre dia em va enviar un whatsapp una coneguda i em va dir: <<Apa que ahir me'n vaig anar a dormir a les 4 de la matinada. I tot per culpa de la teva novel.la>>. Després em va felicitar, és clar. És una història on res és el que sembla.

-Perque el llibre i la trama són o tenen més que res ingredients de novel-la 100% negra: l´escenari, l´assassinat, els personatges, els seus treballs…

-Sí, és novel.la negra però amb ingredients que s' escapen de la típica i tòpica d' aquest gèneres. No és la típica que aquí et mato i després investigació, polícia i agafen l' assassí i tanquen el cas. No, de cap manera. He volgut jugar amb la capacitat de pensar, de fer rumiar el lector. Vull que, com a mi m'ha passat escrivint-la, ell o ella també s'ho passi bé llegint-la.

-Et mires o t´has inspirat d´alguna manera amb algun escriptor o escriptora; no sé, ets seguidora d´ alguna altra ploma?

-Diuen que per a ser una bon escriptor o una bona escriptora s'ha de tenir una bona biblioteca al darrere. De fet la gent que escrivim som bons lectors. Llegim i escrivim. O escrivim i llegim. Sempre m'ha agradat l'estil d'en Jaume Cabré i, potser, jo també sense ser-ne conscient utilitzo alguns recursos per escriure les meves novel.les. Un toc intimista barrejat amb tocs directes i precisos.

-Tinc la impresió de que t´ has divertit molt escrivint aquest llibre i que no será l´ últim en gènere negre. És així?

-Sempre m'ho he passat molt bé escrivint. Fins i tot amb els meus articles d'opinió als diaris. I amb aquesta novel.la també ho he fet. No, ja us avanço que ara estic treballant en una altra negra. Aquesta ambientada al segle XIX i també a Lleida. No vull fer un “spoiler” però hi haurà molts assassinats i ...

-Marta, ets molt prolífica…ens pots fer cinc cèntims i explicar-nos en què estàs treballant en l´actualitat?

-Ai que ja us he contestat. Però us afegiré alguna cosa més. Acostumo a treballar amb més d'una obra. En tinc dues de treballades des de fa anys i penso que algun dia les acabaré. Quan els personatges vulguin perquè ells manen. Una és una història romàntica d'una noia propietària d'una llibreria amb un passat... i ho deixo aquí. I l'altra és de bandolers, de nyerros i cadells. Ja ho veieu que sóc una mena de tasta olletes!

-Per estrenar-te com a escriptora en gènere negre has triat a Pagès Editors, però no és la primera vegada que treballes amb ells.Et sentes cómoda amb ells?.

-Molt. I sense matisos. Són uns autèntics professionals. Un equip que qualsevol empresa voldria tenir. De fet he publicat amb d'altres editorials. Perquè he guanyat premis que incloïen l'edició o perquè n'hi ha que m'han encarregat treballs. Però Pagès editors és la meva editorial de referència. I n'estic molt orgullosa de tenir la seva confiança. 

 

 

 

27244
Ulls maragda. Marta Alòs i Lòpez
376 páginas      15 x 24 cms.
20,00 euros
Pagès




Un cadàver sense els seus ulls de color verd intens. Ulls maragda. El botí de l’assassí de la Mariona Costa, becària de la Universitat de Lleida. Mentre l’agent Roure, mosso d’esquadra, intenta resoldre el cas, s’obre una guerra pel càrrec de rector, una professora amant de la víctima rep un encàrrec per escriure una biografia surrealista i un periodista intenta escatir la veritat. Tot en una Lleida on el passat és molt més important del que sembla i on la troballa d’un quadre de Xavier Gosé complica encara més les coses en l’impactant debut en el gènere negre de Marta Alòs.

Veure primeres pàgines

Primera novel·la negra escrita per Marta Alòs, l'autora ha publicat quinze títols d'altres generes.

La trama es desenvolupa a la Lleida actual i la Barcelona de principis de segle.

Marta Alòs és tertuliana dels programes "Els matins" de TV3 i a "8 al dia" de 8TV.


Marta Alòs i Lòpez (Lleida, 1960) és escriptora. Ha publicat més d’una quinzena de llibres, amb èxits tan importants com La mà al melic, El dia que vaig oblidar el meu nom i Cartes a la meva mare. Ha obtingut diversos premis literaris com el Vent de Port del 2000 per Sol d’hivern; el de Narrativa de dones de Castelló del 2002 per L’ombra de la Forca, o l’Armand Quintana de Narrativa de Calldetenes 2014 per La llengua de les pedres. Ha estat regidora de la Paeria de Lleida, diputada al Parlament de Catalunya i coordinadora de Cultura de la Diputació de Barcelona. És articulista i tertuliana als principals mitjans de comunicació catalans. Aquesta és la seva primera novel·la negra.

_____________________________________________________________________

Cazarabet

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com