Cazarabet conversa con...   Rafael Vallbona, autor de “Tros” (Pagès)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Apassionant i apassionat d´un dels escriptors més incisius i prolífics dels darrers anys en llengua catalana.

Una història social i de la que totes i tots som testimonis tots els dies d’aquesta novel·la, que ja s´ha portat al cinema sota la direcció de Pau Calpe, ens retorna als orígens terrenals i abstractes, d´allò que som i preteníem ser.

Es editada per Pagès Editors dins la col·lecció Lo Marroco que ens diu: “La història aborda les relacions entre pares i fills en una generació “basada més en els silencis que en les paraules”.

Podríem dir que les relacions paterno-filials estan al centre de tot i en tot.

Sobre l´ autors els editors afegeixen: “Vallbona escriu des d’una certa obsessió testimonial, de rescat social, de portaveu indirecte d’un debat pendent: “A la ciutat, la realitat només es veu pel Telenotícies i tot queda molt lluny. Als pobles petits i perduts, les coses són concretes, es viuen i toquen la pell de la gent; per això hi ve tan poc la televisió.”

Va guanyar aquesta novel·la de vigent actualitat, ja l´ant 2016 el Premi Ferran Canyameres de Novel·la.

La narrativa d´en Rafael Vallbona sempre valenta i expressiva…natural i si fa el cas,  esquerpa …com la vida mateixa…ens transporta amb Tros al món rural de Lleida al cor de Lleida a un tros de terra ,mai millor dit, que representa, més que mai i de la millor manera, d’on venim i allò que som i van ésser per ser des del present.

La sinopsi del llibre: La terra humanitza, el contacte amb la gent embruteix No hi ha res que decanti la balança en favor de les persones, creu en Joan, un vell xaruc, vidu i malcarat. El Pepe ha tornat al poble pel seu pare, vell i sol en morir-se la mare. Però també per amagar-se del seu fracàs a ciutat i d' algú que el busca per què li torni el que és seu. I Alcastrer, un no lloc en mig del secà, quatre cases i un centenar d'ànimes sense inquietuds, un poble d' on no es pot ni fugir, no és el millor indret per a una vida rica i plena. I a més hi ha els robatoris, i les patrulles que fan els pagesos a les nits per vigilar les finques. I la boira glaçada que cobreix el país com una flassada que asfixia: massa ànsia per a tant poques sortides. I ni en Joan ni el Pepe no han acomplert mai cap dels seus anhels. Per això topen.

L´ autor Rafael Vallbona: (Gràcia 1960). Escriptor i periodista. És autor de més de cinquanta llibres de tota mena. Ha cultivat la ficció, l'assaig, la poesia i els llibres de viatge i alguns dels seus títols han estat traduïts a diversos idiomes, i altres han estat premiats amb l' Amat Piniella i el Néstor Luján de novel·la històrica, l'Ernest Udina de periodisme, el Ramon Muntaner de novel·la juvenil o els Jocs Florals de Barcelona, entre d'altres. Ha publicat les novel·les negres El tant per cent (2014) i Dits enganxosos (2016).

 

 

 

Cazarabet conversa amb Rafael Vallbona:

-Rafael què t´ha fet escriure aquesta obra de pura narrativa...què t´ha motivat a escriure, indagar i ficar el dit a la llaga sobre les relacions humanes en un entorn esquerp on, a priori,  ens necessitem els humans més ...

-Les relacions humanes en entorns complexos com el que es descriu a la novel·la no són gens fàcils: a la duresa de les condicions de vida al secà s'hi ha d'afegir la misèria moral d'una societat oblidada pels poders públics, empobrida, envellida i plena de ressentiments quasi atàvics. És just el contrari que explica la peli Alcarràs, on presenta una pagesia enamorada del camp i de la feina, on no falta l'aigua i on el producte del camp, encara que a un preu molt baix, te sortida. 

-És un llibre narratiu ,un exercici tant per a tu com per a nosaltres les lectores i lectors dur, no?...perquè ens enfrontem, per activa i per passiva, a relacions humanes que totes i tots em viscut o reconeixem...

-Jo sempre he cregut que l'art ha d'interpel·lar l'auditori. I això és dur, ja ho se. El que no vull és enganyar el lector/a. La condició humana és menyspreable, i jo vull escriure sobre ella de forma molt especial a Tros. 

-Va haver-hi quelcom dins teu que et va fer escriure aquesta obra narrativa?

-Tenia la necessitat d'explicar la cara menys amable, però molt real, de la vida al camp, en pobles on no hi ha ningú, sense present ni futur, i situar allà una història contemporània. En aquest país, fins fa quatre dies, la cultura mainstream només era urbana o suburbial, però mai rural. 

-Amic, Rafael, què és per a tu la narració?; un exercici vital?

-Explicar històries és una de les coses que dona sentit a la meva vida ja des de nen. Ho faig per naturalesa. És la meva passió i la meva condemna. 

-En les teves creacions quin paper vols donar-los als personatges ..prioritari enfront de la trama i a l'escenari, almenys ací meu pareix...com si els personatges fossin el batec de tot plegat...?

-Els personatges són el motor de la història. El que ells fan, diuen o pensen genera el relat. Tot i això, el lloc (paisatge, ambient, estructura social) condiciona, evidentment, el que fan els personatges. Jo diria que a les meves novel·les personatges i espai interactuen al llarg de tot el relat. 

-Perquè sembla que el paper de la trama sempre és l'eix sobre el qual gira tota la resta --- fins a la paciència, satisfaccions i insatisfaccions de l'escriptor o escriptora--, però de vegades l'osmosi entre personatges i trama és tan fort que interaccionen d'una manera ...que pareix que la trama s´ escriu per ela mateixa...

-Un cop presentats i plantejada la història, els personatges prenen vida pròpia i fan anar la trama cap a on volen i com volen. A Tros, per exemple, no estava prevista la subtrama de la vida personal d'un dels mossos d'esquadra, i al final va sortir. 

-Quin i com és el paper que li atorgues a l'escenari en què es passegen els personatges i es desenvolupa la trama, ací és molt?

-Tal i com he dit anteriorment, l'escenari és un element dramàtic del relat, amb una forta càrrega connotativa. Això sol ser així a totes les meves novel·les. I, lògicament, interactua amb els personatges. 

-Amic Rafael, pretenies quelcom al submergir-nos en aquest exercici narratiu ...volies remoure vivències vitals, de convivències—amb nosaltres mateixa i amb la resta---?.- És molt fotut enfrontar-se amb les nostres pròpies ombres i també les nostres llums, no?

-El que pretenia era remoure la consciència del lector mitjà que, en els darrers anys, s'ha acomodat en una narrativa estèticament carregada de sentiments, emocions i altres enganys mentals que ratllen l' autoajuda.

La novel·la catalana contemporània que s'està venent i que te les lloances de la crítica s'ha submergit en temes i punts de vista propis de la classe mitjana urbana, una temàtica que ratlla la banalitat, quan no la niciesa, però que agrada als lectors, perquè són d'aquesta classe social i els fa por sortir de la seva 'zona de confort', i perdoneu per l'ús d'aquest expressió tan estúpida. 

-I els retorns als llocs de procedència ,després d´ un fracàs sempre són fils on estirar lo millor i lo pitjor dels humans”, no?

-Clarament el pitjor. Tornar a casa amb el cap baix, fracassat, encén el pitjor de la condició humana. I més quan ets de casa pobra. 

-Les relacions paterno filials amaguen molts silencis, pot ser massa i no pocs secrets.. per què creus?; hi ha un desencontre –que apareix de sobte o que hi és progressiu--,gairebé precís després de la infantesa—temps en el que solem admirar prou als progenitors—i que arrastrem si no ens fiquem a xerrar o a compartir tota la vida?

-La relació entre un pare/mare i un fill/a passa de l'admiració que dius tu, al recel adolescent, a l'allunyament juvenil, a l'oblit adult (pels problemes de la vida de cadascú) i torna a acostar-se en la mort del progenitor. És llavors quan el fill s'adona de tot el que li havia de dir i no va fer mai. Crec que això agreuja el dol. 

-Però tot i el pes vital i dur perquè ens  fica de cara de vivències humanes, es nota que t'ho has passat molt bé escrivint, creant i imaginant aquesta història, no?

-Sempre m'ho passo bé escrivint, és una de les poques coses que m'agraden de la vida. El dia que deixi de passar-m'ho bé deixaré d'escriure. I ja veurem que passarà amb mi, llavors; potser esperaré la mort mirant obres públiques amb altres vells. Aviat en faig 62... 

-Són personatges que mostres i fas desfilar a la teva història han anat canviant tal com els vas pensar en un inici sota l' influx de la trama humana a la que els sotmets o és més aviat alguns trets de la trama els que canvien sota la influència o enamorament a què et sotmeten, com a escriptor, alguns dels personatges ?

-Tal i com he dit, són els personatges els que sovint fan avançar la trama en un sentit o un altre. A vegades aconsegueixo controlar-los i fer-los tornar a la sinopsi que he escrit prèviament, però no sempre ho puc fer. Llavors els deixo volar. Un escriptor mai no en surt guanyador en la batalla contra els seus personatges. 

-Amic, ens pots parlar de el procés de documentació per a una obra narrativa com aquesta perquè tota escriptura té exercici de documentació duna manera u d´ altra, no?

-A mi m'agrada molt documentar-me, buscar bibliografia, hemeroteca, recórrer els indrets on situo l'obra, parlar amb la gent del lloc...

Per preparar Tros vaig recórrer en bici tota la zona d'Alcarràs, Albagès i les Garrigues històriques (Avui Segrià), vaig llegir coses sobre el sometent avui en dia, vaig veure fins i tot un documental sobre el tema i vaig recordar històries i anècdotes de la meva àvia, que era de la sentiu de Sió (La Noguera). 

 -I com ha estat el dia a dia de treball per construir aquest llibre de narració?

-Quan escric una novel·la m'agrada fer llargues sessions de 10 o 12 hores tancat al meu estudi. Em llevo aviat (quarts de set), poso música (jazz) i treballo amb pauses per esmorzar i dinar, i vaig fent fins que no puc més. I l'endemà, tornem-hi. 

-Aquest treball, t'ha obert la ment i la curiositat a indagar més sobre alguns dels aspectes tractats en el mateix...no sé, sobre les relacions humanes, les nostres pròpies contradiccions  ?

-Tot el que faig sempre m'obre la ment a noves històries, a nous temes i personatges. Tornaré a escriure sobre el mon rural d'avui, ja en tinc ganes. 

-Rafael, ens  pots parlar de treballs en el què estàs submergit ara?.-Per cert, com ha estat treballar amb Pagès editors?

-Ara estic a punt de publicar una  novel·la de es que avui en dia en diuen True story. Es diu La musa de la plaça Reial i és un relat, en la major part, real. La Joana Soto, la jove editora de Pagès, és una molt bona professional i una excel·lent persona. Ha estat un plaer treballar amb ella.

 

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com