La Librería de El Sueño Igualitario

la-torre-de-la-serra-web.jpgCazarabet conversa con...   Joni D., autor de “La Torre de la Serra” (Tigre de Paper)

 

 

 

 

Un llibre, des de la ploma de Joni D, dins la col-lecció Letrafelina de Tigre de Paper.

De qué va aquesta col-lecció?

La col·lecció Lletrafelina (el roig dins el negre) va més  enllà de la cacera de les lectores més addictes a les lletres,  busca afinar-nos aquells sentits més adormits de la consciència. Engloba aquelles novel·les que pel seu caràcter, per la seva temàtica, per la seva voluntat, pretenen fer-nos còmplices de la trama.

Posar el roig dins el negre, el moviment dins l’obra estàtica, la realitat dins l’imaginari, la pregunta dins l’afirmació, el sentit dins l’acció. Posar el roig dins el negre per fer de la lectura una passió que gaudint ens ajudi a formar-nos, a combatre dogmes i apaties, a conjugar l’urpa i la carícia en un món novel·lat de real fantasia.

 

La seva vida, el seu exili, havia començat abans de néixer, en el moment que la padrina va acollir aquells tres guerrillers.

El fil roig i el negre de les histories d’ahir i d’avui. Una partida de maquis arriba a la torre de la Serra, un grup autònom es prepara per una acció armada, un inspector franquista segueix la pista dels subversius, un jove ha de creuar la frontera cap a l’exili, històries que són la nostra historia, la resistència al poder que arriba fins avui dia.
El temps canviant d’unes vides que són les d’abans i les d’ara, d’unes lluites, unes vivències que ens recorren per dins, els exilis i les resistències, de les marxes forçades i dels difícils retorns, de la duresa distància però també de la calidesa del retrobament. Molt més que l’èpica de la subversió, La Torre de la Serra és un relat sincer i proper sobre el costat humà de la subversió armada.

El pròleg de  JANN MARC ROUILLAN. Jann-Marc Rouillan, és un militant d’extrema esquerra i escriptor francès, fundador i cap del grup armat Action Directe. Durant els anys 1970 Rouillan va participar a Espanya a la creació del Moviment Ibèric d’Alliberament i dels Grups d’Acció Revolucionària Internacionalista (GARI), organitzacions d’agitació armada que van formar part del moviment obrer clandestí antifranquista a l’àrea de Barcelona[5] i al sud de França.

Laútor, en Joni D; JONI D.va néixer el 1968 i des de jove va fer girar la seva vida al voltant de la cultura. Entre 1982 i 1996 va fer de music, cantant, periodista, editor fonogràfic i promotor, sempre d’una manera no professional en el sentit econòmic de la paraula. El 1997 va crear l’empresa de promoció musical Hace Color i, alguns dels seus grups van donar, si més no, mitja volta al món. L’any 2004, en plena crísi del mercat discogràfic, va crear el segell Kasba Music que ha editat al voltant de 100 discos fins l’actualitat.A finals de l’any 2010 va publicar el seu primer llibre “Que pagui Pujol! Una crònica punk de la Barcelona dels 80” (La Ciutat Invisible), un llibre que recollia les seves memòries de joventut i que va rebre una gran resposta per part del públic.Com ell mateix explica avui dia, aquell primer llibre només va pretendre ser un experiment mitjançant el qual poder valorar la seva capacitat d’escriure abans d’atrevir-se, o no, a fer el seu segon treball “Grups Autònoms. Una crònica armada de la Transacció democràtica” (El Lokal, 2013).

 

 

Cazarabet conversa amb Joni D.:

JONI.jpg-Joni, per què un llibre que s´apropa, tot i que en trets narratius i en clau de relat, al fenòmen i a la resistència del maquis?-Què signifiquen per a vos el maquis per dedicar-li un relat?

-Són diversos els motius que suposo m'han portat a escriure aquest llibre que s'inicia amb una acció dels maquis. D'una banda la meva implicació als actes de la Marxa d'homenatge als Maquis que es fan escampats per Catalunya. En concret, des de fa quatre anys, amb unes companyes organitzem la Marxa que es fa a l'Empordà i he participat també diversos anys a la que organitzen per Ponent els companys d'A les Trinxeres. Però el que més m'ha empès va ser conèixer que al poble del meu avi, Tamarit de Llitera, on vaig passar tots els estius de la meva infància i on viu la meva mare, hi havia una casa d'enllaç, La Torre del Serra, on va haver un enfrontament que va acabar amb la mort de dos guàrdies civils.

Per a mi els maquis signifiquen resistència. Resistència al feixisme, a les opressions. Són l'esperança després de la batalla perduda i els que perpetuen la transmissió de la paraula.

-Pel que sé de tú, pel que he anat llegint, després reflexionant : ets ,més aviat, una ànima lliure, un lliure pensador.Com ha influit això a l´hora d´anar escrivint aquest relat? 

-Dona, jo escric per necessitat. Algun cop m'han preguntat per a qui escric i jo escric per a mí. Ho necessito. I jo sóc transparent, és a dir que em reivindico com a ésser humà lliure amb el dret a pensar el que penso i a sentir el que sento. Ja tenim una edat per anar amagant-nos. Això vol dir que els meus texts són part de mi i jo estic a allò que escric. Òbviament "La Torre de la Serra" no és un text escrit per algú que es conforma amb allò que té al voltant, ni per algú que vulgui aprofitar-se de privilegis heretats ni per qui pretén prosperar en una societat capitalista... Tot el que he viscut abans m'influeix ara alhora d'escriure, com m'influeix també alhora de parlar...

-De tota manera, tot relat té quelcom de no-ficció?

-Bé, jo no sóc capaç de dir si "tot" relat té quelcom de no-ficció, el que puc assegurar que en aquest llibre no tot és ficció. De fet hi ha moltíssima realitat ficcionada. Des de noms, gairebé tots els noms són noms de la meva infantessa. I fins i tot del meu present. Sense que això signifiqui que les persones estiguin representades a la novel·la, no. Simplement vaig escollir noms. Hi ha un capítol que es diu "La casa del Canal", aquesta casa existeix, és la casa on vivien uns tiets meus. La vaig escollir simplement pel nom, em sembla un nom molt evocador, igual que "La Torre de la Serra", que no existeix però és la barreja de dues cases que sí que existeixen: "La Torre Lasierra" que és la casa física on jo he situat virtualment els fets, una altra casa de la meva infantessa, i "La Torre del Serra" que és on en realitat van passar. De barrejar tots dos noms apareix "La Torre de la Serra".

joni-(1).jpg-Ficció o no-ficció en aquells dies a molta gent no els va quedar altra que lluitar més enllà de les paraules, amb les armes perque estaven atrapats. Conta´ns, per favor.

-Penso que al feixisme no se'l pot combatre més que amb la força. Òbviament al prefeixisme se li combat amb educació, però un cop ja s'ha desenvolupat l'únic objectiu del feixisme és esclafar qualsevol forma de vida aliena a la uniformitat imposada, una uniformitat a tots els nivells, religiosa, sexual, familiar, ideològica... Que podem dir dels homes i dones que van donar la vida combatent el feixisme per una necessitat individual però, també, amb un objectiu col·lectiu? Que podem dir d'aquells que van morir fa seixanta anys perquè nosaltres tinguéssim un món diferent al que tenim?

-I atrapats en totes direccions.Parles, també, de la traició.

-La traïció és present a les nostres vides. Si parlem de traïció pol·lítica el primer que ens ve al cap als de la meva generació és PSOE i referèndum de l'OTAN. La gran traïció pol·lítica que apareix al llibre és la Transició, quan PSOE i PCE venen a tot un poble, a tota una classe obrera a canvi d'aconseguir un lloc a la sala de control. Però per a mi la traïció més important del llibre és la del protagonista, que es traeix a si mateix, que traeix als seus, que abandona el seu fill per continuar la lluita... Ens trobem sempre entre dues aigües: l'ésser humà és l'individu o l'ésser humà és la col·lectivitat? El Bernardo és un mal home perquè abandona el seu fill o és un gran home perquè ho deixa tot buscant un futur millor per a totes? Com es pot produir el canvi si no prioritzem la col·lectivitat per sobre dels nostres interessos individuals? És molt complicat tot plegat, busquem el bé col·lectiu en un món d'individualitats i individualista, avui, en haver trencat amb la vida comuna, tenim un greu problema...

-Com ha sigut el retratar als diferents personatges; crec, que em resultaría el més difícil de duu a terme. Tú què en penses?

-Doncs, la veritat és que per a mi ha estat molt fàcil: no he retratat els personatges en allò físic. Hi ha descripcions acurades del paisatge, dels espais, però em semblava molt important permetre que cada lector s'imaginés a cadascun dels protagonistes com li vingués de gust... Potser ha estat una opció massa fàcil, però a mi em convenç.

-De tota manera aquest relat pot ser sigui ,no sé, com el resultat ficcionat, com més d´entreteniment, després d´haver escrit el teu anterior llibre:" Grups Autònoms.Una crónica armada de la Transacció Democràtica". Com ho veus i explica´ns com va ésser l´aventura d´aquell llibre i com el fet de viatjar , dins l´escriptura, després d´un llibre més reflexiu, d´estudi i d´investigació cap al present relat

-Està clar, no es pot amagar, que hi ha fets de "La Torre de la Serra" que s'han transmès de manera oral, des dels protagonistes a l'escriptor. Fets que em van explicar durant les entrevistes que vaig fer per al meu anterior llibre i que he aprofitat per a aquesta novel·la. Per mi, fer, escriure, publicar i presentar "Grups Autònoms" és una de les coses més importants que he fet en la meva vida. Conèixer a aquells joves que van donar la cara per intentar que la dictadura no es perpetués per a mi ha estat molt important. Quant a la qüestió més literària, m'estic descobrint a mi mateix com a escriptor. Intento que la forma literària escollida tingui un vincle amb allò que explico. A "La Torre de la Serra", potser és on menys es nota, perquè és una novel·la, però la manera d'escriure "Grups Autònoms", com a llibre d'història amb cert pes antropològic, no és la més habitual, i el meu primer llibre, les meves memòries de joventut, "Que pagui Pujol! Una crònica punk de la Barcelona dels 80", crec que és prou particular i que la pròpia escriptura du a sobre la velocitat i intensitat que per nosaltres van tenir aquells anys... Com que no tinc estudis (només vaig acabar 1r de BUP -3r d'ESO), sóc lliure d'escriure sense normes autoimposades.

-Amic Joni; en què estàs treballant en aquests moments?,   explica´ns ,per favor, si estàs preparant quelcom més.

-Com he dit, m'estic coneixent a mi mateix, això vol dir que no deixo d'escriure. Darrerament he provat una altra forma literària, els relats curts, tinc un bon grapat i suposo que no trigaré molt en fer un recull en forma de llibre, i en paral·lel tinc un parell de novel·les començades... No se, no tinc presa però no deixo de treballar, el temps dirà...

 

 

 

la-torre-de-la-serra-web.jpg23501
La Torre de la Serra. Joni D. . Prólogo de Jean-Marc Rouillan  
88 páginas
12.00 euros
Tigre de Paper



La seva vida, el seu exili, havia començat abans de néixer, en el moment que la padrina va acollir aquells tres guerrillers.

El fil roig i el negre de les histories d’ahir i d’avui. Una partida de maquis arriba a la torre de la Serra, un grup autònom es prepara per una acció armada, un inspector franquista segueix la pista dels subversius, un jove ha de creuar la frontera cap a l’exili, històries que són la nostra historia, la resistència al poder que arriba fins avui dia.

El temps canviant d’unes vides que són les d’abans i les d’ara, d’unes lluites, unes vivències que ens recorren per dins, els exilis i les resistències, de les marxes forçades i dels difícils retorns, de la duresa distància però també de la calidesa del retrobament. Molt més que l’èpica de la subversió, La Torre de la Serra és un relat sincer i proper sobre el costat humà de la subversió armada.

JONI D. va néixer el 1968 i des de jove va fer girar la seva vida al voltant de la cultura. Entre 1982 i 1996 va fer de music, cantant, periodista, editor fonogràfic i promotor, sempre d’una manera no professional en el sentit econòmic de la paraula. El 1997 va crear l’empresa de promoció musical Hace Color i, alguns dels seus grups van donar, si més no, mitja volta al món. L’any 2004, en plena crísi del mercat discogràfic, va crear el segell Kasba Music que ha editat al voltant de 100 discos fins l’actualitat.A finals de l’any 2010 va publicar el seu primer llibre “Que pagui Pujol! Una crònica punk de la Barcelona dels 80” (La Ciutat Invisible), un llibre que recollia les seves memòries de joventut i que va rebre una gran resposta per part del públic.Com ell mateix explica avui dia, aquell primer llibre només va pretendre ser un experiment mitjançant el qual poder valorar la seva capacitat d’escriure abans d’atrevir-se, o no, a fer el seu segon treball “Grups Autònoms. Una crònica armada de la Transacció democràtica” (El Lokal, 2013).

PRÒLEG:
JANN MARC ROUILLAN. Jann-Marc Rouillan, és un militant d’extrema esquerra i escriptor francès, fundador i cap del grup armat Action Directe. Durant els anys 1970 Rouillan va participar a Espanya a la creació del Moviment Ibèric d’Alliberament i dels Grups d’Acció Revolucionària Internacionalista (GARI), organitzacions d’agitació armada que van formar part del moviment obrer clandestí antifranquista a l’àrea de Barcelona[5] i al sud de França.

 

 

 

_____________________________________________________________________

LA LIBRERÍA DE CAZARABET - CASA SORO (Turismo cultural)

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com/lalibreria

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com