Cazarabet conversa con...   Àngels Fitó, autora de “Si no ho fas tu, ho faré jo” (Pagès)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Una novel·la que, a l´ hora és com una mena de proposta a la lectora o lector sobre el que fa i no fa en la vida… a allò que renuncia o no renuncia en el dia  adia , a vegades hi som conscients, però a vegades no tant…

Val la pena la seva lectura…lectura a la que ens invita Pagès Editors  en la Col·lecció Lo Marroco.

Una obra valenta i descarada des de la ploma d´ Àngels FitÓ.

Aquesta novel·la es va alçar amb el XXXIII Premi de Novel·la Breu Ciutat de Mollerussa.

La sinopsis del llibre: L’acte de renunciar significa “abandonar una cosa definitivament”, o el que encara és pitjor, “cessar de pretendre-la”. Fent un recorregut vital a cop de dècada, la Cèlia fa un recompte particular de les renúncies que l’han portada a exercir la justícia pel seu compte fins a límits insospitats. Sacrificis voluntaris que li han deixat petjada física i emocional, portant-la gairebé a l’exili vital. Un exili que es trenca amb la influència d’amistats tan especials com en Semi, la Shakira i la Comtessa que omplen de llum una vida marcada per la primera de les renúncies. Amb un to càustic que interpel·la al lector en tot moment, la Cèlia fa balanç de les seves pròpies contradiccions fins que passat i present conflueixen en uns fets que la porten a exercir la més salvatge de les renúncies. Com ella mateix diu “Per ser conscient del que anem deixant voluntàriament pel camí, cal ser valent, i per no reconèixer el mal que fem als altres, cal ser un malparit”.

L´autora Àngels Fitó: (Barcelona el 1970), fa molts anys que viu a La Garriga. Doctora en Ciències Econòmiques. Cercadora insaciable dels referents que marquen el propi destí, publica l’any 2017 amb Editorial Gregal la seva primera novel·la A recer dels taurons en un sofà d’escai, on construeix un relat sobre llegats genètics i morals. En la seva segona obra Divines Mutacions, mereixedora del Premi Manacor de Novel·la 2018, segueix la cerca interior a través d’una història de mutacions genètiques i aparicions divines.

Puntualitza Pagès Editors: “L’autora aprofundeix en el cost físic i emocional de les renúncies vitals a través d’un singular univers de personatges on la protagonista, la Cèlia, passa comptes del pes de les pròpies renúncies, fins que decideix fer justícia pel seu compte arribant a solucions extremes.... A la trama principal, la protagonista passa comptes de les renúncies que carrega fins que decideix fer justícia pel seu compte, amb final inesperat”

 

 

 

Cazarabet conversa con Àngels Fitó:

-Amiga Àngels , què t'ha portat a escriure aquesta obra narrativa on aprofundeixes tant en el món humà, univers ben particular de les decisions...

-En aquesta ocasió el detonant de l’obra, és el propi concepte de renúncia. Com explica la protagonista a l’inici de la novel·la, renunciar significa deixar de pretendre alguna cosa per voluntat pròpia. Aquesta condició de “voluntat pròpia” és el que fa transcendent cadascuna de les renúncies que fem, i tard o d’hora l’acumulació de renúncies en pesen i ens punxen. Escriure el text i fer-ne partícip al lector és una manera de drenar el llast de les meves pròpies renúncies.

-Es pot decidir sense les pors a les opinions o als ulls que et miren i remiren?

-La presa de decisions és molt difícil de fer sense tenir en compte el context, ja sigui familiar o professional, però hem de ser conscients d’aquestes constriccions i gestionar-les. El simple fet de prendre consciència de tots aquests condicionants ens fa més lliures, perquè si al final paguem algun peatge en la presa de decisions, com a mínim sabrem quin ha estat.

-Les dones, com crec que es llig al llibre, tenim un quelcom de particular a l´hora de perdre qualsevol camí, revolt, decisió...?

-Sovint diuen que les meves novel·les són feministes, però és l’escenari i la trama el que les fa feministes. Parlar de renúncies i que sigui una dona qui protagonitzi aquest argument no és res que pugui sorprendre a ningú. No és habitual trobar novel·les on la protagonista sigui una dona de la tercera edat, però en aquest cas és la pròpia Cèlia qui escriu la història, qui la condueix i representa tantes i tantes dones que han pagat un preu molt alt per renunciar massa vegades i fer-ho sovint en silenci.

-Què és per a tu, amiga,  la narració?

-Per mi l’escriptura és equilibri, creació i llibertat. Suposa donar veu a aquest univers de personatges i idees que m’habiten. I sobre la llibertat que et dona la capacitat de crear, en general, i l’escriptura de ficció, en particular, el llibre en fa una referència ben clara.

-En les teves creacions quin paper vols donar-los als personatges ... prioritari enfront de la trama i a l'escenari?.- Crec que ací es donen molt la mà ...més aviat et diria que sense l´ u l´ altra seria inconcebible....- --tenint en compte a Cèlia el personatge central de la narració--

-Les meves són novel·les de personatges, de les seves circumstàncies i les seves psicologies. En aquest cas els escenaris son importants perquè ajuden a crear la situació narrativa, però la constel·lació de personatges i les relacions, conflictes i admiracions que es creen entre ells son el vertader pols de les històries que s’expliquen. El que més m’importa es la psicologia dels personatges i els escenaris estan sempre al seu servei. En aquest cas, la residència on es desenvolupa la història present, i les circumstàncies que es succeeixen en el passat son determinants per entendre com evolucionen els personatges i la seva relació entre ells.

-Perquè sembla que el paper de la trama sempre és l'eix sobre el qual gira tota la resta --- fins a la paciència, satisfaccions i insatisfaccions de l'escriptor o escriptora--, però de vegades l'osmosi entre personatges i trama és tan fort que interaccionen d'una manera ...

-Si, com comentava, la trama al servei dels personatges que son els que tenen conflictes i els plantegen en els propis lectors

-Quin i com és el paper que li atorgues a l'escenari en què es passegen els personatges i es desenvolupa la trama?

-En aquest cas la residència d’avis on viu la Cèlia és un escenari que permet exposar moltes de les dualitats que planteja el propi personatge protagonista. És un lloc on conviu la vida amb la mort, on la Cèlia s’exilia però hi troba noves amistats, on els residents sembla que caiguin en l’oblit però on la Cèlia fa un pas endavant molt important. Per tant confrontem un espai de decadència i mort amb una Cèlia reivindicativa i visceral.

-Et diria que els escenaris els portem molt dins nostre, no? A vegades podem viure un lloc físicament lliure i on l´ entorn és lliure ,però nosaltres estar-hi dins una presó que ens hem dissenyat nosaltres mateix tirant la clau a la mar...

Precisament la Cèlia, en aquest escenari de dualitats que comentava, contraposa un espai de reclusió com és la residència amb la capacitat de fugir-ne, com a mínim espiritualment, quan un ho decideixi. La Cèlia interpel·la al lector perquè mai es deixi prendre aquest espai mental de llibertat sense restriccions que és la pròpia imaginació i la capacitat que ens atorga de crear nous entorns. Això queda ben clar amb la darrera frase del llibre on a Cèlia reivindica la importància relativa dels escenaris dient: “Al cap i a la , son parets i prou”

-Amiga, què pretenies al submergir-nos en aquest exercici narratiu ...?

-Pretenia sacsejar-vos, interpel·lar-vos a prendre consciència de les pròpies renúncies, per, alhora, recordar-vos que hi ha renúncies que mai ningú ens pot exigir ni nosaltres hem d’estar disposats a fer i fa referència a aquesta llibertat per pensar, somniar, escriure, crear. Un clam molt bàsic i ancestral a la llibertat individual (i col·lectiva) que si no fem és només exclusivament responsabilitat nostra. Aquí no hi ha excuses.

-Es nota que t'ho has passat molt bé escrivint, creant i imaginant aquesta història, no?

-M’ho passo bomba. Escriure és un procés angoixant i satisfactori, dolorós i satisfactori, exigent i satisfactori. Un cop acabada l’obra, la satisfacció és plena. Estic molt contenta de tenir la Cèlia al meu costat.

-Et consideres una autora tan reflexiva com existencialista?

-Sí, és una bona definició. Escric per plaer i em considero una escriptora molt visceral i alhora reflexiva. Trigo molt a concebre la trama, trigo molt a escriure-les i molt a revisar-les, i durant tot aquest procés es barreja l’emoció i la reflexió. Pretenc que surtin històries molt ben bastides i robustes, i en aquest cas l’estructura d’aquesta novel·la és molt exigent. LA idea de fer una cosa molt ben feta (que no vol dir que me’n surti) és també un gran al·licient per continuar. Soc molt perfeccionista.

-Som allò que decidim o estem tan condicionats i condicionades que “no manem “ prou sobre el que decidim?

-La Cèlia et diria que som allò que decidim. Vivim dins d’uns condicionants que sovint no podem obviar, però sempre tenim un marge d’actuació més ample del que en principi concebem i dins d’aquests marges, repeteixo molt més amplis del que considerem, som allò que decidim. I no hi ha res que estigui bé o malament, el que no val és fer veure que no ho hem decidit nosaltres.

-Abans que renunciar cal aprendre a dir, ben fort i alt, que “no”?

-Si, això és el que reclama la Cèlia durant tota la novel·la. Digues “no” quan hagi de ser “no”, i si no ho fas sàpigues perquè ho fas. Sovint per no incomodar diem “sí” quan volem dir “no”, i això passa factura sempre. Però que cadascú en faci la lectura que vulgui, en cap cas es pretén alliçonar, sinó més aviat apel·lar a la consciència individual. Fes el que vulguis però fes-ho a consciència, no a la lleugera.

-Creus que es sa l´ exercici de passar revista a les nostres renúncies quan ja estem vivint dins els efectes col·laterals que han deixat les mateixes?

-No voldria en cap cas donar lliçons de res a ningú, però jo crec que prendre consciència de les renúncies, per molt dolorós que sigui, és un procés que ens fa més lliures. Saber què deixem pel camí ens instrueix a futur i per tant ens ajuda a surfejar les següents onades. Tota decisió comporta renúncies i per tant hem d’aprendre a gestionar-ne el seu cost emocional ens fa més resilients i sobretot més conscients. 

-Amiga, la majoria de les vegades el fet de renunciar comporta un exercici de valentia i de mirar sense hipocresia a la vida, no creus

-Absolutament, acceptar i reconèixer les renúncies no ens afebleix, ans el contrari, ens reforça i ens empodera. En el fons i en la superfície, aquest llibre és simplement un clam a l’empoderament individual (i també col·lectiu).

 

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com