Cazarabet conversa con...   Joan Pla, autor de “Els secrets de la mòmia” (Onada)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Onada Edicions ha editat aquest llibre d´en Joan Pla  dins la col·lecció Maremàgnum, en el número 29 d´aquesta col·lecció de la editorial benicarlanda.

En Joan Pla que ha passat a la història de les lletres catalanes per Mor una vida es trenca una mort, entre altres títols de gran èxit,  ens trasllada a un altre tipus de narrativa on l´entreteniment i els secrets, així com certa dosi de suspens…són atractius que no et deixaran indiferent al davant la lectura.

La sinopsi del llibre: Roger ha eixit en companyia d’uns amics a visitar la penya Trencada, guiats per son pare, Andreu Ramos. Després d’un descans, un grup de companys es dirigeixen a la cascada Verda que dona origen a un llac. Roger descobreix un forat entre els arbustos en la muntanya i s’hi enfila. Quan aconsegueix penetrar-hi, els amics el segueixen. A dins, Roger hi descobreix un cadàver momificat. Espantats, fugen i es perden, i la policia hi ha d’anar a buscar-los.
L’endemà al matí el pare de Roger se’n va a la cova i, a més de la mòmia, troba al seu costat un saquet amb monedes d’or i joies femenines.
En comprovar la identitat del cadàver, les sospites s’esfumen. La mòmia és Josep Canós Ballester, desaparegut misteriosament feia molts anys, i sobre el qual la mare d’Andreu Ramos no ha volgut revelar mai els secrets que l’envoltaven. Ara, una investigació duta a terme pel caporal Víctor Renau revelarà tots els secrets d’aquella desaparició.

L´autor en Joan Pla: Joan Pla (Artana, 1942). És autor d’una llarga llista de títols fonamentals de la literatura catalana. Destaquen obres com L’anell del papa Luna, La violinista de París, El repòs dels amants, Només la mar ens parlarà d’amor, El temps no passa per Montmartre, i sobretot un dels best-sellers de la nostra literatura, Mor una vida, es trenca un amor.

 

 

 

 

Cazarabet conversa amb Joan Pla:

-Amic Joan , què t'ha portat a escriure aquesta obra narrativa, aquesta novel·la que torna a mirar als lectors juvenils, però que fàcilment pot ésser llegida pels lectors adults?

-Jo   crec que als adults ens fa bé la lectura juvenil que no hi ha d´ haver-hi barreres...Allò que m’ha portat a escriure-la ès tot el seguit d’històries que van desenvolupant-se al llarg de la novel·la, començant per la casual troballa de la mòmia i acabant  amb la misteriosa mort de la iaia.

-Amic, què pretenies al  submergir-nos en aquest exercici narratiu ...?. Entretindre per damunt de tot i que el col·lectiu lector s’ho passi bé?

—Tot. En primer lloc distraure el lector amb una narració amena, variada, plebà de misteris i alhora que ens alliçone sobre la vida de manera assenyada per més que alguns actors es comporten de manera agressiva.

-A vegades, passa, també que a l´ institut et fan llegir un llibre obligat ...no sé, suposo que per avaluar millor totes les alumnes i tots els alumnes al davant d´ una mateixa lectura, però a lo millor a tu t´ apeteix més una altra lectura...

—Doncs sol passar..., però si un llibre té qualitat, acaba agradant a tots o a la majoria d’alumnes.

-Què és per a vos , amic Joan,  la narració quan la penses, més que res, per als lectors primerencs?

—M’agrada que siga una narració imaginativa, compromesa, misteriosa, atractiva, segons per al públic a qui vaja dirigida, ja que no pensa ni desitja llegir el mateix un xiquet de vuit anys que u de dotze, quinze o trenta... Sempre ho has de tindre en compte....

-T´ agrada a tu el contacte amb els lectors i lectores als instituts, biblioteques...? Com és aquesta experiència?

—El contacte amb els lectors d’escola o d’institut és preciós. Si el llibre els ha agradat et miren amb admiració, et fan un munt de preguntes... Des de l’escola, fins a la universitat o l’AVL només he rebut que admiració.

-Quan anava a B.U.P  em van fer llegir, entre d´ altres coses i lo que anava pescant jo ací allà, La casa sota la sorra de Joaquim Carbó i no sé llegint aquest llibre he tingut desficis lectors pareguts a aquells....què em pots dir?. No m´agraden gens ni mica les comparacions, però pot ser tingueu trets en comú...

—Tindre trets comuns amb Joaquim Carbó no és gens difícil si no bé tot el contrari, com amb la majoria d’escriptors que es dediquen a la literatura infantil i juvenil, bàsicament. Tenim il·lusió per arribat al lector amb les nostres històries a fi de desvetllar en ells aquells sentiments més nobles que puga tindre una persona...

-És una responsabilitat molt forta, no?...perquè els escriptors i escriptores si no enganxeu amb les lectures pot ser el lector o lectora perdi l´ alè per la lectura o pot ser totalment al contrari que es guanyen lectores i lectors....què en penses?

—Doncs sí que és una gran responsabilitat...No hi pots jugar amb falsos sentiments, ni trair-los. Per als infants els bons sentiments no han de tindre cap trampa. Han de ser ben fermes.

-En les teves creacions quin paper vols donar-los als personatges,  prioritari enfront de la trama o trames i a l'escenari u escenaris?

—Generalment, portadors de valors. Un dels millors exemples i que més èxit ha tingut ha estat Mor una vida, es trenca un amor on els personatges, Sergi i Maria, defensen el seu amor per damunt de totes les dificultats.

-Es pot definir a Els secrets de la mòmia com una lectura juvenil coral?

—Doncs, sí, per la quantitat de personatges i de vivències que ixen reflectides en el text.

-Perquè sembla que el paper de la trama de trames  sempre és l'eix sobre el qual gira tota la resta --- fins a la paciència, satisfaccions i insatisfaccions de l'escriptor o escriptora--, però de vegades l'osmosi entre personatges i trama és tan fort...

—El paper del trama de trames no sempre resulta fàcil ja que pot fallar en algun punt, tot i que no és aquest el cas. Però els personatges arriben a compartir tan profundament els seus sentiments, que semblen una única persona. Però aquesta també és la gràcia de l’autor. Crear davant els lectors aquest sentiment que uneix els amics o les famílies... És crear l’osmosi entre els personatges i la trama...

-Quin i com és el paper que li atorgues a l'escenari en què es passegen els personatges i es desenvolupa la trama?

—Sempre intente que siguen lloc coneguts o que acabe coneixent. Si no, els cree ajustats al meu coneixement. Si cal que tinguen muntanya, que tinguen mar o un llac... El paisatge ha d’estar adaptat a la història que vols contar.

-Es nota que t'ho has passat molt bé escrivint, creant i imaginant aquesta història, no?

—Jo sempre sóc feliç quan escric, ja que escric perquè m’agrada i no hi ha res millor que un nou tema per a gaudir creant nous personatges i vivències. Jo no puc estar creant i patint... Ni pensar-ho.

-Amic, ens pots parlar de com t´ has documentat per escriure aquesta novel·la?  .Període apassionant, però molt afanyós i laboriós que, de vegades, fins i tot ens pot submergir en certa ansietat... com ho portes ?.-I, com ha estat el dia a dia de treball, la teu metodologia de treball per construir aquest llibre de narració?

—Diuen que l’experiència és la mare de la vida... Jo ja he publicat unes deixanta-quatre novel·les i, com podeu comprendre tinc una bona experiència. Per això espere que no us extranya que ja he escrit les últimes novel·les amb una idea bàsica i aglutinant i tot seguit em pose a escriure el primer capítol amb els personatges bàsics. I tot seguit, cada dia vaig escrivint un nou capítol amb tota la meua experiència. Si no són coses de ciència que necessite informació, l’experiència m`ha donat un marge tan gran d’imaginació, que per a una novel·la juvenil no necessita molta cosa més...

-Aquest treball, t'ha obert la ment i la curiositat a indagar més sobre alguns dels aspectes tractats en el mateix ?; Ens pots parlar de treballs en què estàs submergit ara?

Doncs ara, desprès d’haver escrit una narració infantil, El camell de les tres gepes, estic esperant una intervenció ocular a fi de posar-me a escriure si em vénen les idees… 

 

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com