saldonar_413.jpgLa Librería de Cazarabet Indignado

Cazarabet conversa con...   Francesc Gil Lluch, de Edicions Saldonar

 

 

photo.JPG- Francesc, per què et vas ficar a fundar i treballar amb una editorial com Saldonar, tenint en compte que és una editorial petita?Per cert, per què Saldonar?. Què significa per a Saldonar?

Vaig pensar que era un bon model d’editorial, i que per la seva dimensió podria publicar llibres que interesessin grups concrects de lectors, seguint una mica els meus gustos. El nom de Saldonar és el d’una platja de Vinaròs. Trobo que sona i m’agrada.

-Per què et vas fixar, des d´ un primer moment ,en que la teva seria una editorial de llegua catalana?

No m’ho vaig plantejar en cap moment, per a mi això era natural.

-Per què no ens presentes a Editorial Saldonar?

És una editorial que molts consideren que és una editorial «valenta», encara que no sé si és ben així. Publica novel·les a la col·lecció Narratives i llibres d’actualitat a la col·lecció Periodistes, escrites per membres del Grup de Periodistes Ramon Barnils. El que provo de reflectir en els llibres que edito és un interès per la «realitat», ja sigui en obres de ficció o de no-ficció.

-Amb quins medis vas partir perquè no té que ser gens fàcil?

De bon començament vaig invertir diners dels meus estalvis, no he tingut cap altre finançament.

-Quin és l’equip humà de Saldonar?

Sóc jo més un grup de col·laboradors externs, cada un fa una part específica del llibre: la maquetació, el disseny de la coberta

-Amb quines perspectives de futur, mirant-ho des del present?

La perspectiva de futur és poder continuar publicant llibres i que siguin coneguts i valorats cada vegada per més lectors.

f0819514.jpg- Francesc ,  Edicions Saldonar  es va mirar en algun mirall o en alguna altra editorial …et vas inspirar en algú?

Sí, en les editorials independents que m’agrades, les que publiquen els llibres que sempre m’ha agradat llegir. La llista és llarga.

-En pots contar com ha sigut, des de la vostra fundació el camí com a editor i com està anant aquests, tenint en compte el temps que estem vivint i que amb això del llibre i de  l’ofici d’editor tot és molt, molt difícil?

És un camí difícil perquè el nombre de lectors no sempre ha siguit alt, i amb la crisi ha baixat. Provo d’ajustar la producció dels llibres a l’expectativa de venda, i d’aquesta manera i si l’encerto puc fer rendible l’editorial. De tant en tant hi ha un llibre que funciona i que fa que realment notis que la cosa, modestament, va funcionant.

-Quines temàtiques vol o acaricia Saldonar…?

M’agrada publicar llibres de no-ficció que tractin sobre qüestions d’actualitat que els periodistes no poden tractar prou a la seva feina diària, per falta d’espai o perquè no interessen als mitjans, sigui pel motiu que sigui. Parlo de temes com ara el Castor, la bombolla immobiliària, el que queda encara del franquisme. També novel·les vives, que partin d’un món concret, amb un model de llengua actual…



-Francesc, des del compromís es poden editar bons llibres d’assaig, pensament,poesia?

No crec gaire en el compromís, només provo de publicar llibres més o menys dignes.

-Quina tirada teniu per cada títol?

Depèn de l’expectativa de venda que tingui de cada un.

990_1441787379Club_de_lectura.jpg-Ja sabem que els peixets grans es mengen als xicotets i el mercat editorial no es lliura, per a res, d’aquest fet…així la desfeta amb els grans grups editorials és bestial….Ací és on la premsa deuria de jugar un paper més que important, però sovint fa costat , encara més, al més poderós. Com vos tracta la premsa  a vosaltres Francesc   ?

A la meva editorial en particular, i a les que són com la meva en general, penso que la premsa ens dedica més espai que el que ens correspondria per la dimensió de la nostra empresa.

-Què et va motivar en el cas que ens ocupa avui, Castor: la bombolla sísmica?

Era un llibre que pensava que podia explicar ben explicat què era realment el Castor, qui s’hi guanyava la vida i com s’ho havien fet per tirar-ho endavant. La premsa en parlava de manera superficial, pensava, i un bon periodista en podia treure tot el suc. És el que va fer Jordi Marsal. Per a mi va ser un orgull publicar el llibre.

-Com ha sigut treballar amb en Jordi Marsal?

No crec que tingui prou espai per explicar tots els elogis que Jordi Marsal es mereix.

-A qui penses, , que va destinat aquest llibre?

En primer lloc, a la gent del territori, perquè tingués informació de primera i pogués valorar amb totes les dades què és això del Castor. També al públic general, per descomptat, perquè posés els ulls en un problema que de fet afectava i afecta tothom.

-I, en conjunt, tots els llibres de Saldonar?

Cada llibreuns lectors concrets i determinats, i la meva feina és trobar-los i convence’ls que els agradarà llegir els llibres de Saldonar.

 

_____________________________________________________________________

LA LIBRERÍA DE CAZARABET - CASA SORO (Turismo cultural)

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com/lalibreria

http://ww.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com