La Librería de El Sueño Igualitario

EL_MON_DE_L_HOME.jpgCazarabet conversa con...   Rodrigo Andrés, autor del prólogo del libro “El món de l'home, o la nostra cultura androcéntrica” (Gregal) de Charlotte Perkins Gilman

 

 

 

 

 

Un llibre que reivindica el valor d´ésser dona desmenutzant la cultura androcéntrica que imperava d´any 1911---any de la publicció d´aquest llibre ---i que d´alguna manera encara forma part de la cultura que ens volen o pretenen que formen part de nosaltres…

Aquest assaig que, en llengua catalana, ens aplega gràcies a Charlotte Perkins Gilman fou traduit per Maite Coll Mariné.

Allò que ens diu la sinopsis del llibre:

En aquest assaig sociològic, publicat el 1911, Charlotte P. Gilman, a partir de les idees de Lester F. Ward, construeix la seva crítica a la cultura androcèntrica. Segons l’autora, l’androcentrisme ha alterat els rols vertaders de dones i homes i aquest fet ha perjudicat i alentit el desenvolupament correcte de la humanitat. Així, la dominació masculina i la submissió de la dona, propagades per una cultura centrada en la masculinitat, han perjudicat dones, homes i infants.

En cada capítol d’aquest llibre, Gilman analitza un aspecte social diferent com ara l’educació, l’economia, la religió, la justícia, els esports o la literatura. S’hi estudien els canvis que han provocat els efectes de l’excessiva influència masculina en cadascun d’aquests àmbits i com aquests han allunyat homes i dones de les seves funcions veritables.

El llibre que teniu a les mans és un clar manifest per a la igualtat i una denúncia al greuge que ha causat una cultura que privilegia un sexe i en discrimina l’altre. Tanmateix, és alhora un vot de confiança en la humanitat a fi que construeixi una societat més justa; però, per a això, cal una feminitat més lliure.

L´autora, en Charlotte Perkins Gilman:

(1860-1935) és una de les teòriques i activistes feministes americanes més importants de finals del XIX i començaments del XX. Va cultivar el conte, la novel·la, la poesia, l’assaig i el teatre. La seva obra fou molt extensa. A més, des de 1909 fins a 1916, va escriure i editar The Forerunner, una revista que li va servir de plataforma de divulgació de la seva ideologia. Tant pel seu estil de vida com pel seu pensament, Gilman ha estat un referent per a les generacions feministes posteriors.

Traduïdes al català, trobem dues de les seves obres de ficció més conegudes: El paper de paret groc (1892), un conte de denúncia sobre la condició de submissió de les dones, i Terra d’elles (1915), una novel·la on descriu un model utòpic de societat integrada únicament per dones.

Gilman, però, també va escriure grans obres assagístiques i militants. Entre elles cal destacar Women and Economics (1898) i The Home: Its Work and Influence(1903) i, molt especialment, El món de l’home, o la nostra cultura androcèntrica, disponible ara per primera vegada en català. En totes elles, defensa l’emancipació econòmica i laboral de les dones..

Enllaços que ens poden anar bé:

https://es.wikipedia.org/wiki/Charlotte_Perkins_Gilman

Rodrigo Andrés, autor del pròleg de la traducció al català  professor de literatura dels Estats Units a la UAB i especialitzat en gènere.

 

 

 

Cazarabet conversa amb Rodrigo Andrés:

rodrigo-andres.jpg-Estem davant d’un llibre molt feminista, una obra que, fins i tot avui, moltes dones hauríem d’utilitzar per a plantejar-nos la nostra pròpia existència. Com ho veieu? Avui en dia és un llibre perfectament llegible, no?

-El món de l’home és un llibre feminista que ens sembla referent en la reflexió sobre qüestions de sexe, de gènere i de sexualitat. Malgrat haver estat publicat l’any 1911, gran part del volum reflecteix les mateixes desigualtats entre homes i dones i, sobretot, els mateixos preceptes ‘masculinistes’ que són la base de les nostres societats occidentals avui en dia.

-Va ser Charlotte Perkins una dona avançada al seu temps?

-Charlotte Perkins Gilman provenia d’una família de dones intel·lectuals compromeses amb la societat. Una de les seves ties llunyanes, Harriet Beecher Stowe, va ser l’autora de La cabana de l’oncle Tom. També cal dir que, després de la Guerra Civil Americana, algunes altres dones ja havien començat a escriure sobre la realitat de les dones després del matrimoni, com ara Kate Chopin, autora d’El despertar. Malgrat això, Gilman certament va ser pionera en fer servir tant la ficció com l’assaig per analitzar les causes del patriarcat o, com ella ho anomena, la nostra cultura androcèntrica.

-Escrivia per tal de mostrar la seva rebel·lia, envers les mostres de masclisme i en contra de la cultura androcèntrica? però en un temps i una època en que aquella cultura estava més arrelada que ara, o ara vivim en una mena de bombolla que amaga molt de masclisme?

-Gilman escrivia en un moment en què la dona podia començar a treballar de manera remunerada fora de la llar, en tasques relacionades o bé amb la docència infantil o bé amb la salut, en feines considerades “feines d’atenció i de cura”. El que seguia sent impensable en el seu temps era que una dona combinés aquesta vida laboral amb la maternitat. Una dona que es convertia en mare, si era una dona blanca i pertanyia a la classe social mitja o alta, havia de deixar la feina per dedicar-se íntegrament a la maternitat. La cosa era ben diferent, és clar, per les dones afroamericanes de classe i/o de classe obrera, és clar, que sempre s’han dedicat a treballar dins i fora de la llar, sent mares o no. Les coses, òbviament, han millorat molt en el darrer segle, però la conciliació familiar és un tema en absolut resolt a les nostres societats actuals.

-Tot i que, actualment, encara ara, la dona pot plantar cara més fàcilment i millor davant les conductes androcèntriques; la cultura encara està sempre com arrelada sota allò que vol i necessita l´home, sota allò «androgen»...

-Sí. Gilman considera, per exemple, que hi ha dos eixos centrals de la cultura androcèntrica: la guerra (basada en el sosteniment del poder) i la religió (basada en conceptes com el càstig i la mort). Segons Gilman, si la nostra cultura es fonamentés en principis femenins estaria molt més orientada en valors com la vida i el manteniment de la vida.

-A l’hora de ser feminista i de posar el feminisme en escrit i de manifestar-ho, també era humanista. Què ens en pots dir?

-Sí, Gilman considerava que els homes i les dones havien d’estar junts a totes dues esferes: la pública (la feina i el desenvolupament personal en l’àmbit social) i la privada (les satisfaccions personal en l´àmbit íntim). En aquest sentit, ella tenia una visió de projecte “humà” i no només per a les dones.

-Quin paper jugava la família?, perquè crec que és aquí on la llavor d’aquesta cultura androcèntrica comença a fer-se notar. Ho veieu així?

-El factor que perjudica especialment la dona a les societats actuals és els conceptes de cura de la família i de maternitat. Per a Gilman, aquestes activitats han d’estar en mans de professionals, i per això va dissenyar habitatges sense cuina, ja que considerava que la preparació del menjar havia d’estar a càrrec de persones vocacionals que cobressin per aquesta feina. Quant a la cura dels nens, Gilman dissenyava cases multifamiliars amb grans espais comunitaris on professionals atenien els nens mentre aquests se socialitzaven entre ells i sota l’atenció, de nou, de persones vocacionals que cobraven per aquesta feina.

-Avui en dia, per exemple, dins el món de les arts, hi ha àmbits on ésser dona és quelcom més que minoritari, pareix estrany…

-Sí, hi ha esferes socials on la dona és encara absent. En aquest sentit, Gilman empeny les dones a desenvolupar les seves vocacions, siguin quines siguin. Una altra feminista americana de meitats del segle dinou, Margaret Fuller, ja havia fet una famosa crida: “que les dones siguin capitanes de vaixell, si ho volen ser”.

EG_300_Charlotte_Perkins_Gi.jpg-Quins pes va tenir i ha anat tenint la religió en la nostra societat envers la reivindicació del feminisme? A l’Església catòlica li costa molt assumir que la dona hagi d’ésser molt més que una dona destinada a fer les feines de la casa, a parir els fills, a ser una bona dona sense contradir l’home de la casa, a portar els fills a l’església, a formar part de les activitats relacionades amb la parròquia... Diguem que no els agrada gaire que tinguin opinió, veu i pensament propis.

-L’església, tant a començaments del segle vint, quan escrivia Gilman, com a començaments de segle vint-i-u, ha treballat proactivament per impedir la igualtat entre homes i dones i s’ha erigit com un poderós aparell ideològic contra la llibertat i la realització personal tant de dones com d’homes. Gilman, com tants altres intel·lectuals feministes, consideren que el problema no és la religió, sinó una església retrògrada que va contra un element indispensable de la justícia social: la igualtat entre homes i dones.

-La societat era molt patriarcal, també l’escola, l’ensenyament i les lectures que ens feien llegir. Hem sigut presoners, dones i homes, xiquetes i xiquets d’un ensenyament masclista o que mira des del masclisme, oi?

-Absolutament. Per això és tan necessari llegir avui El món de l’home, ja que ens fa veure que el masclisme no és un horror que afecti aquesta o aquella parcel·la concreta de la meva vida o de la teva, sinó que és una praxis sistemàtica i sistematitzada que funciona com una xarxa sobre la que organitzem les nostres cultures, amb la qual cosa afecta cada una de les esferes en què ens movem i cada una de les nostres expressions educatives i culturals que es veurà reflectida tant en l’àmbit laboral com en l’esbarjo i en la vida privada.

-Tot això tenint en compte que l’escola és el bressol de tota societat i que, malauradament, és molt manipulable…

-Per això cal reforçar l’educació en valors i per això cal que tots els educadors deixem clar, d’una vegada i per sempre, que feminisme vol dir lluita per la igualtat entre homes i dones. La persona que es declari no feminista ha de ser conscient que es reafirma en una ideologia discriminatòria contra la meitat de la humanitat. Això ho hem de transmetre a les noves generacions. I, com diu el filòsof Joan-Carles Mèlich, qui no vulgui responsabilitzar-se del món, que no eduqui.

-Hi ha homes feministes –jo crec que pocs, però n’hi ha. Costa molt perdre «certs privilegis» i viuen en un món hipòcrita on es van acomodant, molts o la majoria, segons allò que els convé?

-Jo soc home feminista. Tots els homes que creuen en la igualtat entre homes i dones són feministes, encara que a vegades no s’identifiquin amb aquest concepte per manca de comprensió del significat del terme. Quant al concepte de privilegis, és necessari que en siguem conscients de l’ús, i de l’abús que en fem, d’aquestes privilegis, en detriment de les dones, ja que els donem per fet, a l’hora de moure’ns, a l’hora d’expressar-nos, a l’hora d’assumir els nostres rols a la feina, a l’espai públic, a l’àmbit privat, a les nostres relacions i a la nostra paternitat. Per això la lectura de textos com El món de l’home és indispensable per obrir-nos els ulls i per fer-nos una mica més igualitaris en els nostres pensaments i en els nostres viures.

 

 

 

EL_MON_DE_L_HOME.jpg26155
El món de l'home, o la nostra cultura androcèntrica. Charlotte Perkins Gilman. Prólogo de Rodrigo Andrés
184 páginas
16,00 euros
Gregal



Una obra pionera del feminisme, publicada el 1911. L’autora hi denuncia les arrels del masclisme i hi defensauna feminitat lliure.

En aquest assaig sociològic, publicat el 1911, Charlotte P. Gilman, a partir de les idees de Lester F. Ward, construeix la seva crítica a la cultura androcèntrica. Segons l’autora, l’androcentrisme ha alterat els rols vertaders de dones i homes i aquest fet ha perjudicat i alentit el desenvolupament correcte de la humanitat. Així, la dominació masculina i la submissió de la dona, propagades per una cultura centrada en la masculinitat, han perjudicat dones, homes i infants.

En cada capítol d’aquest llibre, Gilman analitza un aspecte social diferent com ara l’educació, l’economia, la religió, la justícia, els esports o la literatura. S’hi estudien els canvis que han provocat els efectes de l’excessiva influència masculina en cadascun d’aquests àmbits i com aquests han allunyat homes i dones de les seves funcions veritables.

El llibre que teniu a les mans és un clar manifest per a la igualtat i una denúncia al greuge que ha causat una cultura que privilegia un sexe i en discrimina l’altre. Tanmateix, és alhora un vot de confiança en la humanitat a fi que construeixi una societat més justa; però, per a això, cal una feminitat més lliure.




Charlotte Perkins Gilman (1860-1935) és una de les teòriques i activistes feministes americanes més importants de finals del XIX i començaments del XX. Va cultivar el conte, la novel·la, la poesia, l’assaig i el teatre. La seva obra fou molt extensa. A més, des de 1909 fins a 1916, va escriure i editar The Forerunner, una revista que li va servir de plataforma de divulgació de la seva ideologia. Tant pel seu estil de vida com pel seu pensament, Gilman ha estat un referent per a les generacions feministes posteriors.

Traduïdes al català, trobem dues de les seves obres de ficció més conegudes: El paper de paret groc (1892), un conte de denúncia sobre la condició de submissió de les dones, i Terra d’elles (1915), una novel·la on descriu un model utòpic de societat integrada únicament per dones.

Gilman, però, també va escriure grans obres assagístiques i militants. Entre elles cal destacar Women and Economics (1898) i The Home: Its Work and Influence(1903) i, molt especialment, El món de l’home, o la nostra cultura androcèntrica, disponible ara per primera vegada en català. En totes elles, defensa l’emancipació econòmica i laboral de les dones.

 

 

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com