La Librería de El Sueño Igualitario

9788417050788_04_h.jpgCazarabet conversa con...   Ricard Martí i Morales, autor de “Primavera del 38. La guerra a les comarques dels Ports, l’Alt i el Baix Maestrat” (Onada)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Onada edicions ens porta aquesta investigació de Ricard Martí.

La sinopsi:

Durant la primavera de 1938 les comarques dels Ports, l’Alt i el Baix Maestrat es van convertir en escenaris de l’ofensiva que va dur les tropes nacionalistes de Terol al Mediterrani. A principis d’abril les millors unitats de l’exèrcit republicà encara impedien l’avanç dels feixistes italians als passos de Xerta, camí de Tortosa. Franco llavors ordenà al general Aranda avançar cap al sud, de manera que Morella, Xert i Vinaròs va ser el camí escollit per arribar al mar. A partir del mes de maig els combats van tornar a les comarques interiors, fet que va provocar una nova sagnia i destrucció.

El llibre descriu els caps militars de tots dos bàndols i les vivències dels habitants d’aquestes comarques, segons van deixar escrit diferents cronistes i historiadors. Una col·lecció de mapes, documents i fotografiesrecollides durant més de deu anysajuden a conèixer i reviure aquells fets vuitanta anys després.

L´ autor, en Ricard Martí:

l’Hospitalet de Llobregat, 1951) És llicenciat en química i autor de sis llibres d’assaig històric, publicats entre el 1995 i el 2011, així com de la traducció de la biografia de Cabrera escrita per Wilhelm von Rahden i publicada en català el maig de 2013.

 

 

Cazarabet conversa amb Ricard Martí:

Ricard-intervida-205x300.jpg-Ricard, des de quina necessitat naix el llibre Primavera del 38. La guerra a les comarques dels Ports, l´Alt i el Baix Maestrat?

-Em preguntes per la necessitat, suposo que és la meteixa per la que he escrit i publicat d'altres assajos històrics, un intent de conèixer i divulgar aspectes que m'agrada reviure i que espero que a d'altres també

-Per què l´escenari dels Ports, l´Alt i el Baix Maestrat? Com que vas traduir la biografía de Cabrera, des de la ploma de Wilhelm von Rahden, vas seguir , no sé, com més lligat a aquestes terres?

-El meu lligam amb aquestes terres ve de fa temps. La meva esposa va heretar la casa dels avantpassats a Sorita i des de fa 40 anys hi passem molts estius. En els viatges i excursions per la comarca (inclòs el Mas de les Mates) he vist i sentit part de la història que ha forjat diversos aspectes del caràcter i personalitat de llurs habitants: la llengua, els costums, els relats orals..., penso que és una cultura que - com la demografia - està en perill d'extinció i havia d'aportar alguna cosa, el meu gra de sorra, per mantenir-la viva i al més genuïna possible.

 

-I com és que et centres al temps temporal de la Primavera del 38?

- Em centro en la primavera de 1938 perquè va coincidir amb l'ofensiva que va dur els nacionalistes de Terol al mar. També parlo dels antecedents: les batalles de Terol i de l'Aragó, perquè -al meu parer - no es pot entendre la sortida al mar per Vinaròs si no contemplem les conseqüències de la lluita per Terol, i també perquè moltes de les unitats militars que van combatre als Ports i als Maestrats, ja havien participat en els combats de l'hivern anterior.

 

-Un llibre que mira molt sobre elsesdeveniments” de caire militar dels dos bàndols, una mena de llibre de campanya, no?

-He pensat que seguint el fil dels esdeveniments, es podia sintesitzar tant les versions dels bàndols en combat, com les dels habitants  d'aquestes comarques, dels civils que passivament van veure com la guerra els queia al damunt.

 

ricard-(3).jpg-Que arranca amb la caiguda de Terol, del Front de Terol i l´entrada de les forces rebelds de l´alçament cap al Llevant. Creus que aquest és el punt exacte on té que arrancar el llibre?

-Penso que la batalla de Terol és on havia d'arrencar el llibre. Un altre tema és si no caldria fer una revisió més àmplia que abastès aspectes més concrets de l'ofensiva d'Aragó i de l'evolució dels combats fins al xoc a l'anomenada línia XYZ, és a dir des del 15 de desembre de 1937 al 25 de juliol de 1938. Suposo que seria una obra molt més exigent de temps, aportacions d'altres especialistes..., i que, per a dur-la a bon port, requeriria algun tipus de subvenció ja que, en el meu cas, he necessitat d'uns 10 anys per a la redacció i publicació d'aquesta edició.

 

-Com teu vas fer amb la investigación;parla´ns una miqueta del procés d´investigació i demés…?

- El procés va combinar l'observació dels escenaris, amb els relats d'excombatents i la recollida d'informació (bibliografia, arxius, consulta de col·leccions particulars). És a dir, vaig aplicar un mètode deductiu, a partir de casos concrets vaig intentar relligar les meves impressions amb el que s'havia publicat, per tal d'arribar a conclusions més generals.

 

-Tot allò, tots els interrogants que t´havies plantetjat al principi del teu procés d´estudi i de investigación es veuen…no sé com dir-ho recompensades?

- La recompensa més gran ha estat veure com els fills i néts dels que van viure aquells fets, troben satisfacció en poder relligar els testimonis dels avantpassats amb allò que troben al llibre. Àdhuc hi ha gent que després de la publicació m'ha explicat aspectes concrets que ni la resta de la família actual coneixia. El silenci imposat durant decennis i el sentiment que allò no era important, han contribuït  a no trobar una via d'expressió que permetés donar sortida a moltes vivències personals.

 

-Amic Ricard.Com hi fiques ordre, després, a tot el material investigat,recopilat, estudiat…En spots parlar una miqueta de la metodología de treball?

- En principi és un procés acumulatiu, vas recollint dades, fotos, mapes..., fins que comences a "posar-hi ordre" com tu dius. I quan ja tens un primer esborrany, fas un segon, un tercer..., i arriba un moment en què et sembla entendre el perquè es va produir tot plegat d'aquella manera i aventurar si no podria haver estat d'una altra forma. Naturalment, aquesta opinió és ja particular, per la qual cosa s'ha d'apuntar com una possibilitat i no com una conclusió definitiva.

 

 

ricard-(1).jpg

 

ricard-(2).jpg

 

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com