Sin-título-1.jpgCazarabet conversa con...   Jordi Mazon y Marcel Costa, autores de “100 qüestions per entendre el canvi climàtic” (Cossetània)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Editorial Cossetània , des de la ploma de Jordi Mazon i Marcel Costa, inclou aquest importantíssim llibre dins de la col-lecció “De cent en cent”.

Un llibre que és com una mena de compte arrere perque el “canvi climàticja no és, per a res una teoría…és una realitat:pura i ferma.

Allò que ens diu aquesta editorial:

El canvi climàtic ja no és una amenaça de futur, sinó una realitat actual ben incòmoda que comporta un dels majors problemes ambientals, socials i econòmics del nostre temps. En aquest llibre trobareu 100 preguntes relacionades amb el canvi de clima actual, que us permetran introduir-vos detalladament en aquest impacte mediambiental, social i econòmic i abordar-lo des de totes les vessants. Descobrireu què és el clima i per què varia; entendreu per què estem immersos en un canvi climàtic de primera magnitud i les seves conseqüències; coneixereu el paper clau de l’activitat humana en aquesta crisi mediambiental, social i econòmica; apreciareu la necessitat de prendre mesures concretes per reduir l’efecte hivernacle, i veureu quina és la millor manera d’adaptar-se al nou escenari climàtic, entre moltes altres qüestions i curiositats.

El seus autors: en Jordi Mazon i en Marcel Costa:

En Jordi Mazon és  físic, doctor en Ciències per la Universitat Politècnica de Catalunya, d’on és professor i investigador al departament de Física, i també professor de física al batxillerat internacional. És autor de diversos llibres de divulgació científica, entre els quals 100 qüestions per entendre l’atmosfera i 100 preguntes de física, dins la mateixa col·lecció, així com de nombrosos articles de recerca en l’àmbit de la física de l’atmosfera. Des del 2017 és president de l’Associació Catalana de Meteorologia. I en Marcel Costa és biòleg i afeccionat a la meteorologia des de ben jove. És professor de ciències de l’ensenyament secundari, actualment a l’Institut Obert de Catalunya, i també exerceix la docència en el màster de professorat de la Universitat Pompeu Fabra. És autor i coautor de diversos llibres de text i de divulgació científica, especialment de l’àmbit de la meteorologia. Ha impartit nombrosos cursos i xerrades divulgatives sobre el temps atmosfèric i el clima. Des de fa anys és vocal de la Junta de l’Associació Catalana d’Observadors Meteorològics.

 

 

Cazarabet conversa amb Marcel Costa i Jordi Mazon:

meteorologia-extrema-marcel-costa-i-jordi-mazon-sergi-alcazar-01_15_630x420.jpeg-Amics el canvi climàtic ja és més que un present.Allò que vull dir que ja està ací des de fa molt de temps, oi?, però d´alguna manera s´anava volent com amagar…per què?
 
-No és que es volgués amagar. És cert que fa unes dècades el canvi climàtic no era un problema que estigués en la primera línea, hi havia d'altres més prioritaris. Però d'uns anys ençà, les evidències del canvi climàtic són evidents ben clares, i cada cop més greus. Això fa que se'n parli més, i que sigui prioritari, fins i tot a escala política. Els canvis que cal fer per reduir les emissions, a escala global, comporten una sèrie de canvis socials i de costums que fan difícil la seva implementació d'una manera ràpida. Anem tard, cert.

-I els principals responsables de la desfeta climàtica versus salut del planeta la tenim nosaltres, veritat?
-El canvi climàtic en el que estem immersos és originat per les emissions de gasos d'efecte hivernacle en la crema de combustibles fòssils, així com en el metà dels arrossars i ramaderia, entre d'altres. Per tant, efectivament, l'ésser humà n'és el responsable.

-Hem fet tard per intentar-ho parar d´alguna manera?
-Encara estem a temps, però la veritat és que és difícil no superar el llindar per a que el canvi climàtic esdevingui reversible. Cal treballar per implementar noves formes comercials, socials, i d'ús de l'energia per a reduir emissions. Encara estem a temps d'evitar que el desastre climàtic sigui molt més greu.

-Ara per ara quins entrebancs ens trobem o ens podem trobar-hi en la cursa per canviar de rumb?
-La inèrcia per canviar el model de vida a occident, i la dependència de l'energia fòssil i tots els interessos que hi ha al darrera és encara són problemes molt greus.  Per anar i reduir el problema hauríem de deixar d'emetre gasos d'efecte hivernacle, cosa impossible. No hi ha un entrebanc únic, sinó un conjunt de dificultats, que comporten uns canvis socials que són difícils d'implementar. Però estic convençut que en pocs anys veurem aquests canvis posats en marxa.

-En l´ escripturaaquest llibre què preteneu? .Arrere quines fites aneu?
-Preteníem donar resposta a qüestions que la gent es podria formular sobre el canvi climàtic, la resposta de les quals no és senzill de trobar. En aquest conjunt de preguntes i respostes sobre el canvi climàtic, també preteníem donar a conèixer, per així convèncer, de perquè es produeix el canvi climàtic, com a evolucionat en les darreres dècades.

-Com ha sigut treballar els dos junts. Com ha anat compaginar el treball? Qui ha assumit què i de quina manera?
-Tots dos hem treballat en diversos projectes plegats, de fa anys (dècades ja). La visió d'un físic i un biòleg en ciències atmosfèriques és enriquidora. Formem un equip ben coordinat. Compaginar l'elaboració d'un llibre amb la feina, quan no ets escriptor professional, és relativament simple: dedicar-hi hores de lleure o de son...

questions (2).jpg-Quina part del “nostres benestar social” depèn  dels canvis climàtics i de les seves desvetllades?
-Depèn del que s'entengui per benestar social. El que està clar és que totes les nostres accions estan associades a emissions de gasos d'efecte hivernacle. Cuinar un plat d'arròs, ni que sigui del Delta de l'Ebre, té unes emissions. Els mobles de casa, en la fabricació, el transport, tenen emissions. La TV, o l'enviament d'aquest correu electrònicassociada una emissió de gasos d'efecte hivernacle. I el problema és que som molts milions d'habitants al planeta.

-De ben segur que part de la responsabilitat ens correspon a totes i a tots des de la pedra fonamental de tota societat que és l´educació….i és que si ens eduquen i amb consciencia des d´aquest camp tendríem molt de guanyat?
-Cert. Però els canvis, per a que no siguin traumàtics, es fan paulatinament. Encara no fa d'una generació des de la cimera de Rio de l'any 1992, i ja tenim les primeres vagues estudiantils a Europa i Austràlia per demanar als governs que prenguin mesures per reduir les emissions. Segur que en els propers anys veurem canvis socials més accentuats i dràstics degut a l'educació i la formació que les noves generacions tenen.

-A qui no li ha convingut que es paressin els factors que han influenciat amb els canvis damunt el clima?
-Els governs són conscientS de la problemàtica del canvi climàtic, però no ho tenen fàcil per revertir la tendència sense que hi hagi trasbalsos ni canvis que afectin l'economia i el benestar social. En aquest sentit la mateixa societat és la primera que li ha convingut mirar cap a un altre costat, fins ara.

-Quines són les evidències científiques que poden tapar la boca alsnegacionistes” del canvi climàtic?
-N'hi  ha moltes. Jo en destacaria que cap altra dels factors naturals que influeixen en el clima (astronòmics, vulcanisme, canvis terrestres, ...) han variat en els últims 100 anys com per a produir el canvi climàtic que patim; l'únic factor que ha variat és l'emissió de gasos d'efecte hivernacle, provinents de la combustió de combustibles fòssils.

-Què veieu o què està ja damunt la taula, de manera tan evident, que pot fer prediure que l´escalfament del planeta és més que una evidencia?. Són l´Àrtic i l´Antàrtida els llocs que delaten més aquest canvi climàtic

-L'Àrtic en major mesura, més que l'Antàrtic. Hi ha moltes evidències arreu del planeta que indiquen un canvi de patrons tèrmics, pluviomètrics, i fenològics.

questions-(1).jpg-Però el canvi climàtic, evidentment, també ens aplega ací en forma de fenòmens que estan descoordinats amb les èpoques de l´any…o en forma des desgavells com llargues èpoques de sequera; tronades que ensgairebé ofeguen”, ventades sobtades,espècies d´animals que pateixen fins l´exterminació

-Una de les conseqüències de l'escalfament global és una major variabilitat del clima, uns fenòmens més adversos separats per períodes més freqüents i severs de sequera. Aquest pronòstic és just el que estem observant.

-Podem fer quelcom per revertir aquesta situació?. Quina part pot vindre des del nostre dia a dia, però, també, quina part té que vindre des de la voluntat política i les legislacions?

-Tots hem de fer l'esforç de reduir les emissions, però cal també que exigim als governs que facin el possible per legislar i prendre mesures valentes a uns anys vista per fer canvis estructurals: transició energètica verda, substitució vehicles combustibles fòssils per elèctrics, eliminació de l'ús de plàstics, fomentar reducció deixalles, etc...

-Hi han esperances o ja és massa tardtot i que mai s´ha de tirar la tovallola?

-Mai és massa tard. Però quan més triguem més difícil serà revertir la situació.

- Les vostres investigacions, argumentacions i demés sobre el canvi climàtics´han trobat, al llarg dels anys, amb més resistències o amb més portes obertes?

-Més amb les portes obertes. Però també és cert que molta gent pensa que el problema no és culpa seva i atribueix la responsabilitat als altres: al govern, als països com Xina o Estat Units, al sistema capitalista (quan ells mateixos el fomenten, potser sense ser conscient), .... Complexe tot plegat, i gens senzill.

 

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com