La Librería de El Sueño Igualitario

cntindep(pg).jpgCazarabet conversa con...   Marc Santasusana i Corzan, autor de “Quan la CNT cridà independencia” (Base)

 

 

 

 

EDITORIAL BASE S´APROPA AMB EL ESTUDI E INVESTIGACIÓ DE MARC SANTASUSANA A LA GENT DE CAIRE MÉS INDEPENDENTISTA…

El llibre detalla el món de convergencia entre sindicalistes i separatistas en temps de la dictadura de Primo de Rivera…anys que veníes i que no van deixar de ser conegut i sacjegats pel pistolerisme

Tot i que les bales, sovint, erenestratègies per justificar la dura i la dictadura

ALLÒ QUE ENS DIU LA EDITORIAL SOBRE EL LLIBRE:

En plena dictadura de Primo de Rivera, Francesc Macià liderà una conspiració anomenada Comitè d’Acció de la Lliure Aliança. Organitzada des de París, tenia per objectiu un alçament independentista a Catalunya i a Euskadi, i havia de rebre patrocini estranger suficient com per armar un exèrcit que comptés fins i tot amb aviació. Hi participaren des de venedors d’armament fins a banquers i especuladors de diverses nacionalitats, però sobretot un variat ventall d’opositors a la dictadura: l’aleshores dirigent d’Estat Català Manuel Carrasco i Formiguera, membres de grups armats d’acció anarquistes com Joan Garcia i Oliver, separatistes bascos i socis d’uns clubs secrets implantats entre l’emigració catalana a Amèrica. Aquesta àmplia conspiració ha passat pràcticament desapercebuda durant nou dècades, i ara que surten a la llum pública tots els detalls, revolucionaran l’estat de la qüestió sobre l’actitud de la CNT respecte al fet nacional català.

L´autor, en Marc Santasusana:

És llicenciat en Història per la Universitat de Barcelona, màster d´Estudis Històrics menció d´Història Contemporània, també per la Universitat de Barcelona. L´any 2009 guanyà el premi Josep Carbonell i Gener del Grup d´Estudis Sitgetans amb l´obra: La determinant aportació sitgetana als projectes d´alliberament nacional(GES, 2010) L´any 2013 es doctorà en Història Contemporània amb una tesi centrada en la trajectòria de Pere Curtiada i Ferrer, dirigent obrer que esdevingué el primer regidor independentista i socialista català, publicada amb el títol De la fàbrica a la revolta( de Edicions de 1979, 2015). Actualment continua investigant i exerceix de profesor de secundària.

 

 

Cazarabet conversa amb Marc Santasusana:

IMG_8080.JPG-Marc, com és que fixes la teva atenció amb l’anarcosindicalime i la CNT que va de la de l´independentisme?

-Ja fa uns anys vaig tenir la sort de llegir un llibre publicat a Mèxic l’any 1952 per un exiliat català on, basant-se en un manifest enviat per Francesc Macià l’any 1925, on el líder d’Estat Català afirmava haver arribat a un pacte amb la CNT per promoure un alçament que desemboqués en l’establiment d’una República Catalana independent i socialment avançada.

Aquelles afirmacions es contradeien amb tot el que la historiografia havia publicat durant el mig segle següent, quedant-me clar que calia anar a cercar les fonts primàries per aclarir la qüestió. Sortosament vaig localitzar el manifest al que feia referència l’exiliat català, però no sols això, doncs es conserven les actes de les reunions del Comitè d’Acció de la Lliure Aliança on es produí aquell pacte així com les cartes que s’intercanviaven entre Macià i el Comitè Nacional de la CNT i altres documents clau. I és de tota aquesta documentació, i de l’estudi d’una àmplia bibliografia, d’on surt Quan la CNT cridà independència.

-Creus que persones i dirigents com en Salvador Seguí pensaven que era molt millor fer la revolució des d´un Estat Català que des d´un Estat Federal?

-Després d’haver estudiat l’evolució de la CNT durant la dictadura de Primo de Rivera, arribo a la conclusió que era accidentalista sobre aquesta qüestió. El sindicat apostà al llarg d’aquell període per diferents aliances, i quan l’any 1925 l’opció independentista els semblà la més factible en haver trobat Macià uns banquers disposats a finançar-los un alçament, l’acceptaren,  i quan posteriorment sorgí una conxorxa d’àmbit estatal on hi participaven fins i tot militars, es feren enrere.

-De tota manera, la complicitat entre, per exemple, de Seguí i de persones molt més arrimades a cridar independència, com Companys, segurament que van ésser essencials?

Al llarg de la dictadura de Primo de Rivera els sindicalistes i independentistes catalans foren aliats preferents, i si ERC pogué guanyar les eleccions d’abril de 1931 i Macià proclamar la República Catalana, fou en gran part gràcies als vots que rebé dels afiliats de la CNT, aquesta relació però es deteriorà especialment a partir de 1932 i tingué moments de tensió importants fins i tot en plena Guerra Civil.

plenaridelnouconselldedistricte29juliol2015-60.jpg-De tota manera, tant pel cantó dels anarcosindicalistes que abraçaven la independència o que, per parlar d´altra manera, no tenien por d´ella per aplegar a la revolució i per part dels independentistes que volien una societat més igualitària com la que defensava al jutjat defensant als treballadorstant per un cantó com de l´altra hi havien sectors que o no volien la independència perquè no creien amb l´Estat o per l´altre cantó no volien anar agermanats amb els anarcosindicalistes. Què ens pots dir?

-Que les situacions podien ser molt diverses, fins i tot, en una mateixa conjuntura. Al meu anterior llibre, De la fàbrica a la revolta, que es basa en la biografia del dirigent obrer sitgetà Pere Curtiada, podem veure com la convivència entre un i altre sector podien ser excel·lents en algunes localitats, mentre que en altres punts de la geografia catalana eren de guerra oberta.

-Però tota aquesta complicitat ja estava a la tabla d´escacs amb Macià—que l´any 1922 va fundar Estat Català i que volia a conquerir la independència de Catalunya, no?

-Ja l’any 1917, quan Macià dirigia la Federació Democràtica Nacionalista, s’havia radicalitzat socialment, i participà del comitè de la vaga general revolucionària de 1917 junt amb els principals dirigents de la CNT del moment. Des d’aquell moment, i tot i que des d’unes postures evidentment més moderades que les dels anarcosindicalistes, al llarg de la seva trajectòria apostà perquè la consecució d’una República Catalana anés acompanyada d’una molt major justícia social.

-La Dictadura de Primo de Rivera són dies, és temps de lluita, d´intents de conspiraciódies molt moguts per a l´independentisme català, però, també, per a la lluita obrera i la igualtat i justícia social…Comenta´ns, per favor….

-Com detallo a Quan la CNT cridà independència el sindicat impulsà diferents intents de fer caure la dictadura. En fracassar una aliança amb amplis sectors republicans a mitjans de 1924, s’hi llançà en solitari en els Fets de les Drassanes i de Vera de Bidasoa. Escarmentada, s’alià amb Macià i els independentistes bascos al Comitè d’Acció de la Lliure Aliança, per posteriorment aliar-se dins el Comitè Revolucionari de París on hi havia entrat el PCE i s’arribà a demanar finançament a la URSS. Fracassades aquestes vies, fins i tot es buscaren aliances amb sectors conservadors però contraris al règim.

-Veig, a més , de l´esmentat  Salvador Seguí que en això també estaven prou d´acord persones que des de la CNT no sempre convergien en tot com Peiró, Garcia Oliver, Pestaña… (per exemple, en alguna ocasió he llegit que el mateix Garcia Oliver tenia una opinió una mica particular d´en Salvador Seguí al que qualificava de “fluix”)

-Tots acabaren treballant amb Macià en diverses ocasions, Pestaña al comitè de vaga l’any 1917, i Peiró i Garcia Oliver en especial durant el Comitè d’Acció de la Lliure Aliança, i en aquest sentit Quant la CNT cridà independència aporta importants novetats biogràfiques sobre ambdós.

-Macià volia la independència i tant convençut estava que hagués utilitzat les armes. Així tenia pensat un alçament amb l´ajut d´independentistes d´Euskadisuport estranger per aconseguir armament i aviaciócomptava , segons contes, amb  catalans instal-lats a l´estranger (per exemple l´Amèrica)  i, també, amb un ventall d´opositors a la Dictadura…per què ha passat tant desapercebut aquest esdeveniment històric?

-La principal causa ha estat que si la historiografia sobre el moviment obrer és molt àmplia, el fet que durant la dictadura de Primo de Rivera el sindicalisme passés hores baixes, juntament amb les escasses fonts documentals que es conserven, han decantat bona part dels estudiosos cap a períodes anteriors o posteriors.

xZp8R8Qp.jpg- La CNT estava a per totes d´ajudar a conquerir un Estat Català independent, però per a, després, dur a terme la revolució social…no? O en les negociacions va haver-hi algun entrebanc?

-Els termes del pacte eren la consecució d’una República Catalana amb unes importants millores socials, l’amnistia pels presos i la possibilitat d’actuar amb tota legalitat, i no es trencà, el que fallaren foren els medis per realitzar-ho.

-Com anys arrere davant l´alçament també es va tirar al carrer per a defensar la II República i els seus valorsaleshores estava en Companys de President ..va haver-hi un estira i arronsa envers armar als sindicalistes... altra vegada “jocs de complicitat” entre aquests i l´independentisme. Què ens pots dir?

-La qüestió de l’armament fou clau en la revolució de 1936, i no és exagerat dir que tant la CNT com Estat Català garantiren la seva supervivència dins l’agitat mapa polític del moment en bona part al fet d’haver-se apoderat de bona part dels fusells de la reserva de la caserna de Sant Andreu.

 

 

 

cntindep(pg).jpg23078

Quan la CNT cridà indepèndencia. Marc Santasusana i Corzan   
152 páginas       15,5 x 23,5 cms.
15.00 euros

Base



L’anarquisme català cridà a la independència amb Macià en una conspiració fins ara desconeguda.

En plena dictadura de Primo de Rivera, Francesc Macià liderà una conspiració anomenada Comitè d’Acció de la Lliure Aliança. Organitzada des de París, tenia per objectiu un alçament independentista a Catalunya i a Euskadi, i havia de rebre patrocini estranger suficient com per armar un exèrcit que comptés fins i tot amb aviació. Hi participaren des de venedors d’armament fins a banquers i especuladors de diverses nacionalitats, però sobretot un variat ventall d’opositors a la dictadura: l’aleshores dirigent d’Estat Català Manuel Carrasco i Formiguera, membres de grups armats d’acció anarquistes com Joan Garcia i Oliver, separatistes bascos i socis d’uns clubs secrets implantats entre l’emigració catalana a Amèrica. Aquesta àmplia conspiració ha passat pràcticament desapercebuda durant nou dècades, i ara que surten a la llum pública tots els detalls, revolucionaran l’estat de la qüestió sobre l’actitud de la CNT respecte al fet nacional català.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

_____________________________________________________________________

LA LIBRERÍA DE CAZARABET - CASA SORO (Turismo cultural)

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com/lalibreria

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com