maquina-escriure-0x396.jpgCazarabet conversa amb...   Òscar González Aguilar, autor de “Pulsacions mecàniques. Històries de la màquina d'escriure” (mNACTEC)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Un llibre que ens apropa a històries entorn a les màquines d’escriure des de la col·lecció del mNACTEC en el nº2…

Ens fa partícips d’aquesta història d’històries entorn a les màquines d’escriure en Òscar González, membre del cos de titulats superiors, patrimoni artístic y conservador dels museus de la Generalitat de Catalunya, Llicenciat en Humanitats i  diplomat en Telecomunicacions, actualment  és cap de l´ àrea  de Conservació del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC)

La invenció de la màquina d'escriure a finals de segle XIX va permetre la mecanització de l'escriptura personal, un tipus d'escriptura que fins llavors havia quedat pràcticament al marge dels avenços tècnics. A partir de la dècada dels vuitanta de segle XIX, l'ús de la màquina d'escriure va transcendir l'àmbit personal per introduir-se definitivament en el món professional i va contribuir decisivament a la incorporació de la dona al mercat laboral.

La màquina d'escriure és inseparable dels usos i costums de el segle XX, i el seu llegat tecnològic ens continua acompanyant avui en dia per mitjà dels nous dispositius d'escriptura.

“Pulsacions mecàniques. Històries de la màquina d'escriure” és el segon número de les Col·leccions del 'MNACTEC i fa un repàs per la història d'aquest invent, la seva evolució tecnològica i l’impacte social que va generar.

 

 

 

Cazarabet conversa amb Òscar González Aguilar:

hqdefault.jpg-Amic Òscar...què et fa de tindre la teva mirada envers la història de les màquines d´ escriure? 

 

-Suposo que de la meva coneixença de primera mà d’aquestes màquines, com a usuari vull dir. Quan jo era adolescent a finals del segle XX hi havia una acadèmia de mecanografia a tots els barris de Barcelona, i era habitual que els joves abans d’iniciar-se al mercat laboral fessin un curs de mecanografia, suposo que per això hi ha una certa nostàlgia en la meva mirada i també, perquè no dir-ho, un reconeixement de què va aportar aquest petit enginy mecànic a la societat del segle XX i el que encara ens aporta el seu llegat tecnològic en els nostres dies. 

 

-El llibre analitza la història de les màquines d´ escriure, però també la seva evolució tecnològica i l´ impacte de les màquines d´ escriure,oi?; què ens pots dir al respecte? 

 

-D’entrada dir que va costar molt inventar-la, pensem que el gran invent associat a l’escriptura tipogràfica, la impremta, és del segle XV i que des d’aleshores i fins al segle XIX no va ser possible aplicar l’escriptura de tipus en l’àmbit de l’escriptura personal, una escriptura que no havia canviat gaire des del temps dels romans. No obstant això, a partir de la primera màquina que podem considerar que va funcionar prou bé, la Sholes and Glidden, l’evolució de la màquina d’escriure va ser vertiginosa i es van provar múltiples solucions fins que, a principis del segle XX, es va imposar al mercat un model més o menys estàndard. En aquest sentit, la història de la màquina d’escriure és una bona prova de què l’evolució tecnològica en molts casos té força paral·lelismes amb l’evolució biològica. 

Pel que fa a l’impacte d’aquests petits enginys, moltes vegades el passem per alt, però és prou important. La interacció entre l’home i els dispositius informàtics és encara avui impensable sense el llegat que ens van deixar les màquines d’escriure i els seus teclats qwerty, tots en portem un a la butxaca a través del mòbil i és imprescindible a la nostra vida quotidiana. 

 

 -Com va entrar la màquina d´ escriure al nostre dia a dia? 

 

-Depèn de quin àmbit considerem. En el professional ja a la dècada de 1880 les empreses van veure que aquestes màquines podien augmentar la productivitat de les feines d’oficina,  aquest fet juntament amb la popularització de les escoles de mecanografia al llarg dels Estats Units d’Amèrica van fer la resta, a Europa amb una mica de retard va succeir el mateix. En l’àmbit privat, la raó va ser potser més prosaica, i la mateixa que potser ha fet populars algunes xarxes socials de l’actualitat, és a dir, la necessitat de quedar bé als ulls dels altres, de projectar una vida d’èxit. Es va posar de moda escriure cartes a màquina i era un signe d’estatus tenint en compte que les primeres màquines d’escriure eren molt cares, de seguida tothom va voler poder escriure cartes amb una màquina d’escriure perquè era una prova de què les coses t’anaven bé. Amb el temps els escrits a màquina es van associar amb una major seriositat i formalisme i van ser imprescindibles per currículums i fins i amb el temps fins i tot pels treballs escolars de la canalla, d’aquesta manera la màquina d’escriure es va convertir en un utensili més de qualsevol llar.  

 

Mnactec-maquines-1.jpg-Quines són les principals marques que entren a formar part del nostre dia a dia en les màquines d´ escriure? 

 

-El mercat de les màquines d’escriure va ser molt ampli i divers tot i que amb el pas del temps com es natural es van acabant imposant en el mercat determinades marques que ho feien millor. Potser la més reeixida va ser IBM que es va fer amb bona part del mercat professional a partir dels anys seixanta amb l’emblemàtic model Selectric, no és casualitat que també fos IBM la marca que introduís en el mercat precisament el dispositiu que finalment va substituir a la màquina d’escriure: el PC (Personal Computer). Però va haver-hi moltes d’altres marques importants, també a Europa. Una d’elles sens dubte va ser la italiana Olivetti que també va convertir-se en tot un gegant del sector i que a Barcelona va fundar la seva primera filial amb el nom d’Hispano-Olivetti, que va esdevenir tota una referència per a la ciutat. 

 

-La incorporació de la dona al món laboral... què aporta envers la presència de les màquines d´ escriure en el nostre dia a dia? 

 

-La incorporació de la dona al mercat laboral, va ser la més gran aportació social de la màquina d’escriure i va contribuir a fer de la nostra, una societat més igualitària i més justa. Tot i que només va ser un pas en el camí de la igualtat laboral, va ser un dels primers i per tant un dels més decisius. 

 

-Amic creus que canvia una mica la intencionalitat o el nervi de la  història d´ una carta, d´ un poema, ,d´ un relat, d´ una novel·la pel fet d´ escriure a mà, a màquina o ara en ordenador...? 

 

-Sens dubte és així, és un fet reconegut per molts autors i que jo he volgut recollir amb la frase de Nietzsche que encapçala el llibre. L’escriptura és alhora un fet mental i físic i allò que fem servir per portar-la a terme condiciona també els processos mentals que la fan possible, la relació entre l’acte d’escriure i la ment és molt coneguda des de fa temps en cultures diferents de la nostra com la xinesa o la japonesa.  

Des d’aquest punt de vista, és indubtable que la màquina d’escriure ha condicionat la literatura que s’ha desenvolupat al segle XX per exemple, ja que la majoria d’autors en feien ús, de la mateixa manera que ara els ordinadors condicionen la literatura que es fa en l’actualitat, o que els nous dispositius d’escriptura, com els mòbils, condicionen també la formació i desenvolupament de les nostres idees i la nostra capacitat de raonament, tot i que a vegades potser no tan positivament com ens agradaria. 

 

presentacio-llibre-oscar-60.jpg-La seva evolució tecnològica—la de les màquines d´ escriure-- ha caminat al costat i donant oxigen a les necessitats que  presentava en treballadors, treballadores....? 

 

-La màquina d’escriure efectivament va evolucionar per donar resposta a les necessitats del moment, una mostra d’això és la preocupació permanent per permetre augmentar la velocitat de les pulsacions en una societat a on cada dia s’exigia majors beneficis i per tant també més productivitat. Moltes de les innovacions que incorporaren les màquines d’escriure, com per exemple l’ús de l’electricitat, van anar encaminades precisament a aquesta finalitat. 

 

-Quin impacte social va tindre la aparició de les màquines d´ escriure?.I les seves successives evolucions tecnològiques? 

 

-La principal contribució social va ser la introducció de la dona en àmbits professionals que fins aleshores li estaven vetats com va ser el treball a les oficines, això va comportar la introducció de la dona en els denominats treballs de coll blanc, més qualificats i amb millors remuneracions, i va significar tota una fita que va obrir portes per posteriorment continuar incidint en la línia de l’equiparació laboral. D’altra banda, l’augment de la productivitat en les feines d’oficina que van comportar els avenços tècnics de les màquines d’escriure, van contribuir igualment en fets tan importants com l’agilitat de les administracions, dels sistemes bancaris o dels mitjans de comunicació per citar només alguns exemples, i per tant en última instància van contribuir en la creació general de riquesa, de la qual directament o indirectament es va beneficiar tot el conjunt de la societat. 

 

-Ara és un estri romàntic en una casa? 

 

-Sí, podem dir que ha arribat el moment de la seva jubilació, ara podem gaudir-les des d’un punt de vista estètic si es vol com un objecte decoratiu, però també com un  objecte de col·lecció amb un interès a més d’estètic també històric, que ens recorda d’ on venim i per tant ens dóna pistes per saber cap a on anem. 

 

-Amic Òscar , encara escrius a màquina d´ escriure? 

 

-He de confessar que ja no escric amb màquina d’escriure, tot i això, puc dir que encara mantinc una bona cadència de pulsacions quan escric amb ordinador gràcies a aquell curs de mecanografia que vaig fer quan era jove. 

 

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com