La Librería de El Sueño Igualitario

780_008_4957718_cf75909c9ea2ad739b6ce79501992fed.jpgCazarabet conversa con...   Jordi Panyella, autor de “Salvador Puig Antich, cas obert. La revisió definitiva del procés” (Angle)

 

 

 

UN LLIBRE D’ ANGLE EDITORIAL QUE ENS APROXIMA A UN DELS CASOS DE REPRESSIÓ DEL FRANQUISME QUE ENCARA TENEN MÉS PORTES I FINESTRES OBERTES…

ALLÒ QUE ENS DIU ANGLE EDITORIAL:

Una història de la qual encara no s’ha escrit l’última pàgina

Salvador Puig Antich va ser executat el 2 de març de 1974, ara fa quaranta anys. Amb l’ajusticiament culminava un procés judicial que va ser una gran farsa i on es va negar a Puig Antich el més elemental dret de defensa. La manipulació del cas va arribar fins al punt que la justícia militar va permetre a la policia franquista alterar el contingut del sumari fent desaparèixer documents, proves de càrrec que exculpaven l’acusat

Aquesta és una de les colpidores revelacions que el periodista Jordi Panyella fa després de furgar en el sumari original i entrevistar-se amb desenes de testimonis directes dels fets, alguns dels quals han acceptat parlar per primer cop en aquest llibre trencant un silenci d’anys

Aquestes noves i irrefutables proves obliguen a enlairar un clam contra la injustícia i a demanar la reobertura del procés, denegada dues vegades pel Tribunal Suprem d’Espanya, i fan de Salvador Puig Antich, cas obert un llibre moralment necessari per a la cultura democràtica del país.

L’autor

Jordi Panyella. Nascut a Barcelona el 1966 és periodista (llicenciat en Ciències de la Informació per la Universitat Autònoma de Barcelona).

Treballa de redactor a la secció de societat del diari El Punt Avui. El 2012 va publicar en aquesta mateixa col·lecció el llibre Fèlix Millet, el gran impostor

, sobre la trama de corrupció del Palau de la Música.

Informació envers aquest activista:

https://ca.wikipedia.org/wiki/Salvador_Puig_i_Antich

Sobre Salvador se hizo una película:

http://www.filmaffinity.com/es/film837419.html

Interessantíssim:

http://www.rebelion.org/noticia.php?id=181422

Dos “nuevas voces” para esclarecer un caso que nunca debió de cerrarse, sin esclarecerse y dar a cada uno su responsabilidad:

http://www.elperiodico.com/es/noticias/politica/puig-antich-lucha-continua-3148530

L’ autor ens destaca:

"La transició ha avalat el crim contra Puig Antich"

"La policia va intervenir el sumari per poder condemanr Salvador"

"El llibre età plantejat com un relat detactivesc, on el lector avança al ritme que avança la investigació de l'autor"

 

 

Cazarabet conversa amb Jordi Panyella:

2014-01-2686601.jpg-Què et va inspirar per escriure aquest llibrequè va ser allò que et va motivar d´en Puich Antich?

-Jo ja coneixia el cas Puig Antich des de fa anys, però va ser la resolució del Tribunal Suprem del 2007 denegant la revisió del cas que havien demanat les germanes el que em va fer decidir a ficar-m'hi. Aquella decisió va ser del tot injusta perquè en aquella petició de revisió s'havien presentat testimonis i elements de prova nou que demostraven la injústicia del procés contra Salvador Puig Antich. Però la sala militar del Tribunal Suprem ho va denegar i el que em va indignar més és que es va tractar d'una decisió política. Quan jo vaig començar a fer el llibre volia demostrar els lligams del Tribunal amb els temps del franquisme i que aquella decisió tenia a veure amb el fet que la tan aplaudida Transició ha permès que personatges absolutament vinculats al règim franquista, ja sigui personalment o emcionalment, hagin mantingut càrrecs de decisió determinants, com els que ocupaven aquells magistrats que van dir NO a les germanes Puig Antich en la seva pretensió de revisar el cas. Des d'aquest punt de vista es pot afirmar que la Transició ha avalat el crim contra Puig Antich, i és en contra d'aquesta injustícia que em vaig posar a treballar en el llibre.

-Jordi què aporta aquest llibre en el qual revises el procés d´en Puig Antich?

-Jo va vaig fer una immersió a fons en el sumari del cas i de seguida vaig començar a descobrir noms de persones que fins ara ningú hi havia parlat. Els vaig localitzar i la suma d'aquests testimonis nous i inèdits m'ha permès demostrar de forma definitiva la manipulació que la policia va fer del sumari i la perversió del procés judicial que va acabar amb la condemna a mort de Salvador. Es tracta de testimonis nous i inèdits aue fan unes revelacions sorprenents.

-S´han escrit més llibres sobre Salvador Puich Antich, però quèaquest de definitiu o què té que ni tinguin d´altres, sense desmerèixer, per favor, el treball de ningú?

Ja he dit moltes vegades, i al llibre ho faig també, que la feina que s'ha fet prèvia al meu llibremolt de mèrit. Els dos llibres precedents, La Torna de la Torna, del col·lectiu Carlota Tolosa, i Compte enrere, de Francesc Escribano, són dos treballs d'excel·lent periodisme. El meu treball el vaig centrar en l'anàlisi jurídic del cas i això és el que em va permetre trobar els nous testimonis que abans he relatat i amb els quals fins ara ningú no hi havia parlat. Per a mi ha estat certament emocionant rescatar del silenci aquestes veus i els seus testimonis demolidors.

-Amb tot allò que va rodetjar el procés d´en Puig Antich va haver-hi en tot moment, i des d´un primer moment el voler escarmentar a tothom que vullgués aixecar la veu al davant del imperatiu poder de la dictadura?

-Escarmentant Puig Antich, matanat-lo pel sistema del garrot vil, com si fos un delinqüent comú, s’escarmentava el moviment llibertari que representava, però també s’enviava un missatge inequívoc a tota a l’oposició al règim de fins a quin punt el sistema odía ser impecable contra la dissidència. No cal oblidar que el franquisme es trobava al final del seu recorregut i volia demostrar quel’afebliment del dictador no suposava l’afebliment de les mesures d’ordre i rigor, és a dir de repressió i mort quan feia falta. El van matar a ell, però van matar una mica a tot el poble.

-Com va ésser la recerca i el procés de documentació per a el-laborar aquest llibre?

-Immersió en el sumari. Lectura detinguda de tots els documents. Recerca de noms. Localització de persones i entrevistes amb aquestes. Moltes dades, molts noms, moltes persones, molts telèfons, moltes adreces i moltes entrevietes. Molta feina però molt apassionant. El problema no va ser tant localitzar els testimonis com un cop els vaig tenir identificats, poder-los convèncer de la necessitat d'explicar tot el que sabien i que, en alguns casos, havien callat durant quaranta anys.

-Veritablement, qui era en Puig Antichens el pots presentar?és de segur que t´has degut d´endinsar molt amb ella, la seva bibliografía per escriure aquest llibre.

-Puig Antich era un jove barceloní nascut en una lasea de lase mitjana i a qui atrapa el bullidor ideològic del maig del 68 fins convertir-se en un llibertari. Era un idealista, un anti sistema. Lluitava de les files del MIL contra el règim per acabar amb el franquisme però, sobretot, per acabar amb el sitema capitalista. Avui seria un d’aquests joves que calen foc als contenidors amb ànim de revolta. Era plenament conscient del fet nacional català, però la seva lluita era la de lase.

2014012917152322203.jpg-De quines coses va ésser i era responsable el jove Puich Antic i de quines res de res….?

-Jo sempre dic que Puig Antich no era innocent però tampoc era culpable dels fets pels quals se'l va condemanar a mort. Vull dir que aquell que conscientment entra a militar en una organització armada sap, positivament, que es posa al costat fosc de la llei. Ara , se'l condemna per atemptat terrorista i per assassinar un policia que va caure abatut en el transcurs de la seva detenció on ell va disparar, sí, però ho va fer en el marc d'una escena de gran confusió, en un intent desesperat de fugir, mai amb l'objectiu d'anar a buscar la mort de l'agent. A més a més és molt important saberq ue aquell policia va rebre l'impacte de bales que també van disparar els policies que van participar a la detenció. Això queda més que demostrat al llibre i això és el que no es va deixar demostrar durant el procés judicial per, precisament, presentar en Salvador com l'únic que va disparar aquell dia i com un assassí al qual s'havia de condemnar.

-Les irregularitats van estar presents, des del minut zero, en pots ennumerar alguna….?

-Quan la onnive el va interrogar a l’hospital, poc després de la mort del onnive, en onnivenc d’un fiscal, en Salvador no onni parlar perquè havia rebut un tret a la boca durant la detenció. Ho expliquen les dues infermeres que el van atendre i ho recorden perfectament. Tot i això la onnive va sortir d’aquell interrogatori amb una onnivencia de vuit folis. Un altre exempel: L’autòpsia del onnive es va fer a una comissaria en comptes de fer-ho a la seu de l’anatòmic forense, la va fer només un dels dos metges que la van signar i en el document s’hi van ressanyar menys trets dels que tenia el onnive, així es feien invisibles els tres que havia disparat la onnive. Ho confirmen diversos testimonis directes dels fets. Hi ha moltes més irregularitats però jo sempre dic que és interessant que el lector ho descobreixi llegint el llibre

-Quan des de la policía al judici tot fa aulor, poc es podrá dirperò què en spots avançar, què en spots explicar?

Una de les grans revelacions que faig a llibre és que la onnive va intervenir el sumari mutilant-lo i eliminant proves que els comprometien directeament en le tiroteig i en la cauació de la mort de l’agent. I ho van fer d’acord en onnivencia amb les autoritats judicials franquistes.

-Ens pots dir quina metodología de treball vas aplicar?

-El llibre està escrit al ritme que jo anava investigant. És un llibre de periodisme, on s'hi descriuen coses i s'hi narren fets concrets, però a la vegada està plantejat com un relat detectivesc, on el lector avança en la investigació a la vegada que ho fa l'autor i mica a mica es va impregnant de tot el contingut de la història fins al final quan apareix un testimoni clau i definitiu.

 

 

 

780_008_4957718_cf75909c9ea2ad739b6ce79501992fed.jpg16289
Salvador Puig Antich, cas obert. La revisió definitiva del procés. Jordi Panyella
432 páginas       14,5 x 23 cms.
19,90 euros
Angle


Tots els testimonis expliquen tota la veritat. El llibre definitiu sobre el cas Puig Antich.

Salvador Puig Antich va ser executat el 2 de març de 1974, ara fa quaranta anys. Amb l’ajusticiament culminava un procés judicial que va ser una gran farsa i on es va negar a Puig Antich el més elemental dret de defensa. La manipulació del cas va arribar fins al punt que la justícia militar va permetre a la policia franquista alterar el contingut del sumari fent desaparèixer documents, proves de càrrec que exculpaven l’acusat.

Aquesta és una de les colpidores revelacions que el periodista Jordi Panyella fa després de furgar en el sumari original i entrevistar-se amb desenes de testimonis directes dels fets, alguns dels quals han acceptat parlar per primer cop en aquest llibre trencant un silenci d’anys. Aquestes noves i irrefutables proves obliguen a enlairar un clam contra la injustícia i a demanar la reobertura del procés, denegada dues vegades pel Tribunal Suprem d’Espanya, i fan de Salvador Puig Antich, cas obert un llibre moralment necessari per a la cultura democràtica del país.
Vols tastar-lo?

 

Accediu a la pàgina web amb tota la informació sobre el cas 

Jordi Panyella

Nascut a Barcelona el 1966 és periodista (llicenciat en Ciències de la Informació per la Universitat Autònoma de Barcelona). Treballa de redactor a la secció de societat del diari El Punt Avui. El 2012 va publicar en aquesta mateixa col·lecció el llibre Fèlix Millet, el gran impostor, sobre la trama de corrupció del Palau de la Música.

 

_____________________________________________________________________

LA LIBRERÍA DE CAZARABET - CASA SORO (Turismo cultural)

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com/lalibreria

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com