La Librería de El Sueño Igualitario

68_mercader_pratica.jpgCazarabet conversa con...   Roser Melchor Fenollosa, autora de “Pratica de citreria. Un tractat de falconeria de Maties Mercader (1475)” (Institució Alfons el Magnànim)

 

 

 

 

 

Un llibre o més aviat un tractat sobre l´ús de falconeria de Maties Mercader (1475).

El llibre hi compta amb la edició crítica, la introducció i les notes de Roser Melchor Fenollosa.

El llibre editat per la Institució Alfons el Magnànim està dins de la Col-lecció Arxius i Documents.

La Institució Alfons el Magnànim és un Centre Valencià d´Estudis i d´Investigació.

Es tracta aquesta de  l´obra dún canonge en Maties Mercader, escrita al segle XV, però que avui encara és un referent i d´interés.

 

Allò que ens conta la Institució sobre el llibre:

La Pratica de citreria és obra de Maties Mercader, canonge valencià del segle XV i fill, net i oncle de tres batlles generals del Regne de València. Fou ardiaca major de la Seu valenciana, paborde i rector de l'església de Sant Nicolau de València, entre d'altres. Va haver d'intervenir en processos legals contra la Inquisició que imposava Ferran el Catòlic. I ho féu tot defensant les lleis valencianes, així com els interessos de l'Església en els temps difícils de finals d'un règim que el Catòlic s'entestà a liquidar.
Posseïdor d'una important biblioteca, amb molts llibres portats a València des de Nàpols, participà en l'humanisme que bullia a l'altra banda del Mediterrani.
El tractat de falconeria que Mercader va llegar a les portes del Renaixement i que ara editem li l'encomanà el rei Ferran I de Nàpols, fill d'Alfons el Magnànim, en una Cort on l'afició a la caça vivia temps gloriosos i era més important que a cap altre lloc de l'Europa d'aleshores. A Nàpols acudien experts d'arreu, amb tècniques noves, i hi dipositaven les seues experiències, de manera que va esdevenir el centre amb més prestigi, i més innovador, on es valorava més l'experimentació directa que la tradició. Mercader participà en aquesta ciència nova.

Autora de l'edició:
Roser Melchor és llicenciada en Filologia Catalana i Italiana, especialitats que ha posat al servei de l'edició de textos entre ambdós llengües en contacte. Edita el text Pratica de citreria de Maties Mercader a partir dels testimonis de les biblioteques: Biblioteca Nacional de España, Real Biblioteca del Monasterio de San Lorenzo de El Escorial, Bibliothèque Nationale de France, Yale University Library, Biblioteca Comunale di Palermo i Biblioteca Centrale de la Regione di Sicilia.

Els títols d´aquesta col-lecció, la d´Arxius i Documents de la       Institució Alfons el Magnànim:

https://archivero.es/isbn/coleccion/Arxius-i-documents.2927/

 

 

Cazarabet conversa amb Roser Melchor Fenollosa:

 

photo.jpg-Roser, tan important era al segle XV la falconeria per tal de dedicar-li una investigació en forma de tractat des de la ploma del canonge Maties Mercader?

-La falconeria és realment important en l’Europa de l’Edat Mitjana i ho és molt a la cort Napolitana d’Alfons el Magnànim i del seu fill, el rei Ferran. El llibre recull una cacera a gli Astroni, -un cràter- amb la descripció de tot un desplegament de participants i un gran luxe en animals, persones, vestits i ornaments de tot tipus. En un inventari de bens que vénen de Nàpols amb el Duc de Calàbria quan es casa amb Germana de Foix llegim ornaments d’aquests ocells; pensem que en aquesta cort es feien servir sonalls, per exemple, encarregats a orfebres amb materials nobles d’or i plata, incrustacions d’ivori i amb l’escut de la casa reial també incrustat: tot un luxe. A més en les corts medievals els reis, de vegades, s’enviaven obsequis que eren en ocasions ocells de caça ensinistrats; els falconers portaven els presents a la cort com a diplomàtics i ho aprofitaven per tractar assumptes polítics. La cort de Nàpols invertia moltíssims diners i recursos humans en el cultiu d’aquesta art.

 

-A partir d’on surt aquest llibre que ací edita la Institució Alfons el Magnànim?

-Aquest llibre surt de la investigació que faig en la tesi doctoral. És l’edició d’un tractat escrit per un canonge valencià en l’italià –el títol és en napolità de l’època-de la cort de Nàpols; en la llengua d’aquella cancelleria. Maties Mercader-així es diu l’autor-va a Nàpols no sabem a què però el que sí que sabem és que hi va diverses vegades i que té bona relació amb el monarca i li encomanen que escriga el que sap sobre la cura dels falcons.

 

-Per què et fixes en la Pratica de citreria?

-Forma part d’una visió més àmplia del segle XV. Alguns estudiosos com Joan Fuster, Miquel Batllori o Germà Colón manifesten que el segle XV de les lletres catalanes, tot i que és el segle d’or de la nostra literatura, encara no està prou estudiat. L’aportació d’intel·lectuals nostrats a l’Humanisme és molt més nombrosa del que es coneix; n’hi ha molts més noms que encara no han eixit a la llum, noms de persones que escriuen no ja literatura de creació, sinó sobre altres temes i ho fan en altres llengües a més del català com és el llatí, el castellà i l’italià. La professora i investigadora de la Universitat de València Júlia Benavent concreta aquesta idea amb noms i cognoms, obres i arxius i biblioteques escampades arreu del planeta però sobretot a Europa i més encara a Itàlia. Publica el llibre Biblioteca dispersa que suposa un avanç excepcional i  punt de partida fonamental perquè es puga estudiar i ressituar el nostre segle XV. El tractat de Mercader se situa en aquest àmbit, és un dels noms dels valencians del s. XV que participen i col·laboren amb l’Humanisme en aquell segle.

 

-Es podia considerar la falconeria, en aquell temps, un art? I ara?

-La falconeria és l’art de caçar amb aus, abans i ara. A l’Edat Mitjana va tenir la seua màxima esplendor i ara, des del 2010 està considerada Patrimoni Nacional de la Humanitat per la Unesco. Actualment és un esport.

 

-Però un art que sorgia d’una necessitat?

 -Els antics tractats de falconeria recomanaven aquest “deport” i la caça en general per a l’educació dels senyors, nobles, reis perquè els exercitava en el camp de la guerra i en la disciplina de la desídia que duia mals hàbits i vicis. En temps de pau la caça preparava aquestes persones. Els pobres també caçaven però en uns casos era per necessitat mentre que per als altres suposava més coses, com hem dit.

 

-Els falcons són animals que encara hui són molt venerats, oi?

-Els falconers de hui en dia se’ls estimen i els aprecien moltíssim.

 

-Avui en dia hi ha gent que pràtica la falconeria…es té en compte aquest tractat?

-No. Vaig contactar amb algun falconer al començament del treball i la cura dels ocells es fa, segons em van dir, actualment amb medicaments farmacèutics. Sembla que no fan servir herbes ni preparats com a l’època en què va ser escrit el tractat.

 

Sepulcre_de_Maties_Mercader.jpg-Quines característiques tenia qui es dedicava a la falconeria fa uns anys i quines guarden ara? Què és el que els uneix i què és el que ja no es fa?

-A l’època del tractat, el segle XV, hem dit adés que per als caçadors i per als pobres caçar suposava una necessitat, sobreviure i menjar: Per als nobles,  reis i grans senyors era una diversió amb un component educatiu, també, un valor afegit al seu estatus de luxe. Els reis del casal d’Aragó van dur la caça al més alt nivell.

Ara mateix desconec  la varietat de persones que practiquen aquesta afició. Les més properes que he conegut van a les fires o tenen escoles de falconeria  i ensenyen aquest art als xiquets mitjançant tallers de natura. En països àrabs sembla que practiquen aquesta art persones acabalades. No n’estic massa al corrent; cal dir, però que actualment el falcons es fan servir als aeroports per espantar altres ocells i evitar impactes contra els avions.

Una característica comuna entre els falconers d’ambdues èpoques que comparem és que són els responsables d’ensinistrar i de tenir cura dels falcons. La responsabilitat en l’atenció quan emmalalteixen recau en els falconers. Son els propis veterinaris i intercanviant experiències. Com a la cort napolitana dels reis d’Aragó que va ser un centre obert a la ciència nova.

 

-Però no està realment ben vista pel grups d’animalistes. Què ens pots reflexionar?

-No veig que maltracten els ocells caçadors. Les preses ja és una altra cosa…No puc entrar en aquesta polèmica.

 

-En aquells temps als estudis, les investigacions, les lletres i demés tenien molt més fàcil accés o la gent molt adinerada o els clergues…no és cap sorpresa que el llibre el signe un canonge. Què en penses?

-Mercader és membre d’una família molt important de la València de l’època. El seu pare va ser batlle general del regne, el germà també així com el nebot. El batlle general era un càrrec de molta responsabilitat, administrava els béns del rei. A ell, com a membre d’una família important i influent que havia de tenir representants en tots els sectors del poder, li va correspondre el de l’església. I ací, també exercia molts càrrecs que equivalien a molts diners i molt de poder. Cal dir que va exercir la tasca que li fou encomanada amb dignitat i la va executat eficientment. Va ser una persona culta amb una biblioteca important, amb una quantitat considerable de llibres-alguns d’ells portats de Nàpols- i que ha estat motiu d’estudi, la biblioteca, en una tesi doctoral. Era una persona culta, molt culta. A Nàpols li encomanen l’escriptura del tractat perquè coneixia la matèria però perquè sabia fer-ho.

 

-Té molt de cultura mediterrània i mossàrab, la falconeria, oi? Per què creus que ací, aquesta pràctica estava més arrelada?

-Sí, efectivament. No sé si està més arrelada que en altres llocs; supose que depén de moments. Al segle XIII, Federico II de Sicília escriu un llibre molt important de falconeria d’on beuran molts altres tractats posteriors; és en llatí  De arte venandi cum avibus –De l’art de caçar amb ocells-. . Hi ha un rei a la corona d’Aragó, Joan el Caçador que regna a les acaballes del s XIV i que mor d’una caiguda de cavall en una cacera, molt arrelat a la falconeria també; la seua cort en genera alguns textos. Ara, la cort napolitana del Magnànim i el seu fill, que abraça mig segle, és on la falconeria pren més volada: les despeses en ocells i tot el que generava (gossos, personal que requerien, cavalls, ornaments per als ocells, etc) no era comparable a cap altra cort del moment. I això és a Nàpols però l’afició està arrelada en aquest costat de Mediterrani en aquell moment també. Per què? No t’ho sé dir però és evident que hi havia tradició. Ausiàs March és falconer major del rei Alfons, s’intercanvien ocells…

 

-Amiga, com a editora fins a quin punt t’has de documentar al davant de certs temes com ara aquest, la falconeria? Com ha esdevingut tractar amb les biblioteques?

-Un especialista en falconeria va orientar-me en lectures fonamentals que havia de conèixer. Després he llegit tractats, molts d’ells penjats a internet, d’altres no. El tractat de Mercader era de difícil interpretació i vaig haver de fer molta recerca en diccionaris italians i també el Diccionari Català- Valencià-Balear-aquest ha estat fonamental-moltes paraules passaven per italianes però en realitat eren catalanismes que no existeixen en italià. El tracte amb les biblioteques i arxius: tot una aventura, un goig. He hagut d’acarar testimonis in situ a Madrid, a El Escorial i a Palerm. El viatge a Sicília era imprevisible, finalment va anar molt bé i el tracte amb els bibliotecaris, en general puc dir que he trobat gent que fa bé el seu treball; els de Palerm molt atents amb mi. Amb el manuscrit de Yale vam tenir problemes perquè no m’enviaven una còpia. Tenien un testimoni de l’obra de Mercader i no me’n feien arribar còpia. Finalment des de la UJI ho van aconseguir. A la Biblioteca Comunale di Palermo van digitalitzar a posta el manuscrit per a mi per primera vegada i la directora de la biblioteca va voler conèixer qui s’interessava pel manuscrit, per a ells era una joia que custodiaven. És molt interessant, aquest treball, ja veus.

 

 

 

27107
Pratica de citreria. Un tractat de falconeria de Maties Mercader (1475). Edició crítica. Introducció i notes de Roser Melchor Fenollosa
206 páginas
14,00 euros
Institució Alfons el Magnànim


La Pratica de citreria és obra de Maties Mercader, canonge valencià del segle XV i fill, net i oncle de tres batlles generals del Regne de València. Fou ardiaca major de la Seu valenciana, paborde i rector de l'església de Sant Nicolau de València, entre d'altres. Va haver d'intervenir en processos legals contra la Inquisició que imposava Ferran el Catòlic. I ho féu tot defensant les lleis valencianes, així com els interessos de l'Església en els temps difícils de finals d'un règim que el Catòlic s'entestà a liquidar.

Posseïdor d'una important biblioteca, amb molts llibres portats a València des de Nàpols, participà en l'humanisme que bullia a l'altra banda del Mediterrani.
El tractat de falconeria que Mercader va llegar a les portes del Renaixement i que ara editem li l'encomanà el rei Ferran I de Nàpols, fill d'Alfons el Magnànim, en una Cort on l'afició a la caça vivia temps gloriosos i era més important que a cap altre lloc de l'Europa d'aleshores. A Nàpols acudien experts d'arreu, amb tècniques noves, i hi dipositaven les seues experiències, de manera que va esdevenir el centre amb més prestigi, i més innovador, on es valorava més l'experimentació directa que la tradició. Mercader participà en aquesta ciència nova.

Roser Melchor és llicenciada en Filologia Catalana i Italiana, especialitats que ha posat al servei de l'edició de textos entre ambdós llengües en contacte. Edita el text Pratica de citreria de Maties Mercader a partir dels testimonis de les biblioteques: Biblioteca Nacional de España, Real Biblioteca del Monasterio de San Lorenzo de El Escorial, Bibliothèque Nationale de France, Yale University Library, Biblioteca Comunale di Palermo i Biblioteca Centrale dela Regione di Sicilia.

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com