La Librería de El Sueño Igualitario

logopolen.jpgCazarabet conversa con...   Jordi Panyella, miembro de la cooperativa editorial Pol·len

 

- Jordi, per què et vas ficar a treballar amb una editorial que és a més una cooperativa com Pol·len, tenint en compte que és una editorial petita? Per cert, per què Pol·len?. Què significa Pol·len?

Gairebé des de que tinc vida laboral (a finals del 90) he estat vinculat a la impremta El Tinter. Allà he desenvolupat varies tasques (magatzem, documentalista, periodista, productor audiovisual). L’any 2011, després de més d’una dècada d’estudi i implantació de l’ecoedició (imprimir calculant, minimitzant i comunicant l’impacte ambiental de la nostra feina) vam veure la necessitat d’experimentar-ho en una editorial pròpia.

La idea del Pol·len la vam treure d’una reflexió de Daniel Cohn-Bendit (el famós Dani el rojo del maig francès). Ell deia que la fabula en la que ens hem de fixar per definir la nostra activitat econòmica no és la de la formiga i la cigala (que representa l’avarícia, la culpabilitat i l’acumulació) sinó la de les abelles. Elles, vivint, reparteixen vida. La seva activitat, alhora que els permet viure, permet a moltes altres espècies viure. La conseqüència del que fan les abelles és la pol·linització, i és una metàfora que coincidia plenament amb la nostra forma d’entendre l’economia.

 

jordi-panyella.jpg-Per què et vas plantejar, des d’un primer moment ,que la teva seria una cooperativa editorial amb predomini de la llengua catalana?

Nosaltres vivim, sentim, ens expressem i somiem, fonamentalment, en català. La majoria d’autores amb les qui volem treballar escriuen en català. No va ser una qüestió que ens plantegéssim, va ser així. Tot i això, també publiquem en anglès, gallec, èuscar i castellà.

 

-Per què no ens presentes a la Cooperativa Pol·len Edicions i amb tot allò amb el que conviu?

Pol·len edicions és una petita editorial de Barcelona que treballa sota criteris d’ecoedició. Si cada cop és llegeix més (sigui en el format que sigui); si cada cop hi ha més ganes d’accedir a un pensament crític; nosaltres depositem continguts crítics en formats (normalment paper) per a que una xarxa lectora prengui partit en la transformació.

Tenim 10 col·leccions i gestionem l’Espai Contrabandos (www.espaicontrabandos.com), un lloc físic i virtual de promoció de l’edició independent i del llibre polític a Barcelona. A part, de la mà d’El Tinter (www.eltinter.com) seguim investigant en impressió ecològica per no parar de millorar.

 

-Amb quins medis vàreu partir perquè no té que ser gens fàcil?

Partíem dels més de 30 anys d’experiència d’El Tinter en el món de les Arts Gràfiques. A això se li ha de sumar la immensa motivació i inquietud de les tres persones sòcies que actualment formem la cooperativa. També, vam poder capitalitzar l’atur, cosa que ens ha donat un coixí d’estabilitat a l’inici.

 

003_entrada.jpg-Quin és l’equip humà de Pol·len i companyia?

A Pol·len som tres sòcies de treball i tenim una xarxa de col·laboradores que ens proposen títols i projectes. L’equip d’El Tinter son 9 persones.

 

-Des de quina filosofia neix o sigui quina és la vostra idiosincràsia?

L’eix filosòfic de la nostra activitat és la pol·linització social, que abarca dues idees marc. La primera és l’ecoedició: cal que minimitzem l’impacte ambiental de la nostra activitat. La segona és la xarxa: la capacitat de fer coses juntes amb les altres editorials, impremtes, ... no pretenem la unitat, sencillament trobar punts d’unió, que segur que existeixen i son molt fructífers. Si repasses els nostres llibres, veuràs que en cada un hem col·laborat amb alguna altre organització.

 

-Sota quines il·lusions surt al carrer?

Volem difondre el pensament crític i la nova economia basada en el respecte al medi ambient. A nivell concret, cada col·lecció o projecte ofereix un matís especial La col·lecció D-fracciones vol ser un pont entre l’activisme i l’acadèmia; la col·lecció Tinta de Primavera intenta estudiar com l’ús de llicències lliures de copia i difusió redueixen l’impacte ambiental del llibre; l’Espai Contrabandos és un espai de promoció de l’edició independent i el llibre polític.

 

-Amb quines perspectives de futur, des d’avui i ara?

Col·laborar, col·laborar i col·laborar. Estem veient que ara hi ha unes condicions bones per a rizomitzar projectes crítics. Això inclús ens pot permetre articular projectes des del dissens, i no només des del consens.

 

pol (1).JPG-Jordi, es va mirar en algun mirall, Pol·len, o en alguna altra editorial …et vas inspirar en algú?

Constantment ens mirem a molts miralls. Cada matí entrem a l’habitació dels miralls que hi ha al parc d’atraccions. Algunes et retornen una imatge còncava, exagerada, reduïda... de nosaltres. Això ens manté alerta i sempre en disposició d’aprendre coses noves.

Un mirall diari és El Tinter, per descomptat. Després hi ha totes les editorials de l’Espai Contrabandos i totes amb les qui hem co-editat llibres.

 

-En pots contar com ha sigut, des de la vostra fundació el camí com a editors i com està anant , tenint en compte el temps que estem vivint i que amb això del llibre i de  l’ofici d’editor tot és molt, molt difícil?

Aprenem cada dia. Tot i que tenim una certa metodologia, cada llibre el prenem com un projecte nou. Fa poc, l’autor d’un manuscrit em va dir que es prenia la meva opinió com la “d’un atent i valuós lector”. No sabria dir-te com m’ho vag prendre, si com un piropo o com un retret. Hi ha autors i autores, també, que et mostren un profund i constant agraïment i complicitat.

 

-Quines temàtiques vol o acaricia Pol-len i tot allò amb el que aneu treballant?

L’ecoedició, l’ecologia política i industrial, els feminismeS, les ciències socials (especialment l’antropologia), el fotoperiodisme i les arts gràfiques. Això en quant a temàtiques de llibres. En quant a projecte, podríem dir l’ecoedició, l’edició independent i les llicències lliures.

 

-Jordi, des del compromís es poden editar bons llibres de narrativa, d’assaig, pensament, història?

Jo diria que només des del compromís es poden editar bons llibres. Pots anar a la fira Liberisliber que es celebra a Besalú el primer cap de setmana d’octubre i comprovar-ho. Desenes d’editorials independents que mostren llibres excel·lents. Després, pots anar al Liber o a la London Book Fair i veuràs que el 90% del que si mostra no té cap interès. És clar que allà les editorials dels grans grups tenen un compromís, però és un compromís amb l’acumulació de capital, no pas amb el compartiment del coneixement.

 

pol (2).JPG-Quina tirada teniu per cada títol?

Entre 500 i 1000. Dels 30 títols, només en dues ocasions hem hagut de fer segones edicions (Warcelona, de Jordi Borràs; i Mucha gente pequeña, de Gustavo Duch).

 

-Ja sabem que els peixets grans es mengen als xicotets i el mercat editorial no es lliura, per a res, d’aquest fet…així la desfeta amb els grans grups editorials és bestial….Ací és on la premsa deuria de jugar un paper més que important, però sovint fa costat , encara més, al més poderós. Com vos tracta la premsa Jordi?

Comparteix-ho plenament la crítica a la premsa, diguem-ne, generalista. Ara, amb l’eclosió del prosumisme i de força mitjans comunitaris, la veritat és que ens tracten força bé. La premsa no es lliura del bombardeig de novetats que les grans editorials les sotmeten.

Ara bé, la premsa cau de peus a la galleda a estratègies comercials força cafres com la que practica en Lara, que des de fa 4 anys es dedica a fer declaracions polèmiques la setmana abans del lliurament del premi Planeta i així té captades les portades dels diaris durant aquells dies.

La premsa generalista està aquí i l’hem de tenir en compte, però està clar que la nostra aliança s’ha de fer amb la premsa alternativa, comunitària, que és, de fet, on es construeix el discurs que després nosaltres dipositem en llibres. 

 

-  Jordi, expliqueu-nos  com trieu allò que aneu editant? Com vos plantegeu el tractament del material?

Tenim sempre present una pregunta: “què ha de llegir la gent d’aquí un any per a la transformació del món?”. Aleshores pensem quins temes seran interessants i mirem de trobar qui els escrigui o qui els ha escrit ja.

Normalment publiquem llibres inèdits, és a dir, que o bé ens arriba el manuscrit, o bé suggerim a una persona que escrigui un llibre sobre el tema que ens interessa. En aquest segon cas, el diàleg amb l’autora o autor és constant durant tot el procés, i anem construint el llibre juntes. També estem alerta de coses que es publiquen a l’estranger per a traduir-les.

 

-Què és allò que et motiva d’una ploma? I d’un llibre, teu pregunto com a lector i com a editor?

Que em faci pensar, que proposi preguntes suggerents. També que recorri camins per on he passat abans.

 

-Què et va motivar en el cas que ens ocupa avui, el llibre Iconoclàstica i violència política a Catalunya?

Tenim un acord de col·laboració amb l’Institut Català d’Antropologia per a editar la seva revista, les seves monografies i per a que ens suggereixin títols. Aquest és el primer de la sèrie de monografies.

Panyella-Edicions-FOTO-ANDREA-BOSCH_EDIIMA20140928_0027_4.jpg

-Com ha sigut treballar amb  les plomes?

L’autor principal és en Jofre Padullés. Amb ell vaig discutir molt (i vaig aprendre) molt sobre el concepte que ell defensa de l’antropologia negativa, que podríem resumir (i simplificar) com a l’estudi del paper del secret en l’articulació de les societats.

El treball de camp que han fet per a elaborar el llibre és espectacular, una etnohistòria molt precisa. En quant a les conclusions vam discrepar molt, però òbviament el que plantegen em sembla interessantissim.

 

-A qui penses que va destinat aquest llibre?

Sobretot a les persones que estudien antropologia en particular, però en general a totes aquelles que miren d’entendre la nostra societat des d’una perspectiva crítica i no quedant-se mai amb les aparences. 

 

 

_____________________________________________________________________

LA LIBRERÍA DE CAZARABET - CASA SORO (Turismo cultural)

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com/lalibreria

http://ww.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com