BlSZHU1CcAERZ1x.jpgLa Librería de El Sueño Igualitario

Cazarabet conversa con...   Nel·lo Montfort, de l'Associació Amics Florenci Pla Meseguer "La Pastora"

 

 

 

 

pastora (2).jpg-Nel-lo ens pots explicar un poc la història d´aquesta Associació? .Com sorgeix?

-Ja havíem fet des de fa anys, sense organitzar-nos, activitats relacionades amb la Memòria Històrica a Vallibona, però fa dos anys vam veure que era necessari desfer eixa capa de silenci, de por i de mentides que envoltaven la figura de Florencio.

Resumint volem restituir la imatge de Florencio i  destruir la llegenda negra que sobre ell van crear el franquisme i altres institucions confluents amb el poder establert, que encara avui en dia “fan molt de mal”.

-Voleu com reivindicar, donar a conèixer la figura de Florenci Pla. La Pastora…

-Volem recordar i reivindicar el maqui més important que ha tingut Vallibona, un home que tot i les dificultats va lluitar tota la seua vida. També volem crear un espai per estudiar i investigar sobre la història recent als Ports; la Guerra Civil, el maquis, la lluita antifeixista, la repressió, la masoveria,…

-Per què?, creieu que hi han certes idees preconcebudes d´aquest personatge i que d´una vegada cal ficar totes les cartes damunt la taula i, si de cas, netetjar el seu nom i rescatar-lo de la memoria?

-Per que s'ho mereix Florencio, i la resta dels avantpassats i veïns que van patir l´època del règim franquista.

L’embolicamb la sexualitat de Florencio va fer que fóra com una bèstia negra dels franquistes, atribuint-li moltes malifetes i barbaritats. Volem ajudar a acabar d’esbrinar la realitat del que va època i reivindicar la figura de Florencio com home, sense ambigüitat sexual, com una persona que va estar tota la seua vida lluitant contra  el masclisme i el classisme de la época que li va tocar viure.

-Explica´ns en poques paraules, breument, qui era i què va fer Florenci Pla, La Pastora per tal de padsar a la historia….?

-Florencio no va fer res especial per passar a la història, aclarim-ho, va ser un resistent i combatent contra el feixisme, com molts dels seus anònims coetanis (i és raó suficient per ser recordats), però va ser la seua malformació congènita i les circumstàncies de la seua vida el que van fer que passara a la història. Les mateixes causes que van provocar que fós cap de turc d’un règim, les polítiques i actes, els quals, no s’han acabat d’estudiar a la nostra Comarca.

-Quin paper van tindre els Maquis en terres de Vallibona i rodalies, crec recordar que ací operava el 23 sector…? Quines van ser les seves accions més destacades?-Com a “maquis” La Pastora. Florenci Pla, Quines accions més destacades va portar a terme?

-Florencio va adoptar el nom de Durruti en passar a la clandestinitat, però no pareix un maqui molt destacat en l’aspecte polític, era un home senzill, sincer que va prendre consciència de la injustícia que l’envoltava. Un masover que volia salvar la seua vida i viure-la lliure. Un rebel front la injustícia.

Va participar en molts atracaments, segrestos i accions militars on en algunes ocasions hi hagué morts, però no s’ha pogut demostrar que fóra ell el responsable directe.

pastora (1).jpg-Com van ser els seus darrers dies dins el maquis?

-Després de l’atracament a la masia Nomen a Reguers, on va ser ferit de mort, Francisco Serrano Iranzo el principal company durant anys de Florencio, Florencio es va refugiar de nou a les muntanyes dels Ports i la Tinença de Benifassà per acabar amagat a la cova de l’Aguila, al terme de Xert. Vivia del que li donava els bosc i del que e up aconseguir de masos propers, 2 anys desprès va decidir marxar a Andorra.

-I com va ésser detingut Florenci Pla La Pastora, el e upas per la pressó i els seus últims dies….

-Ja coneixia Andorra—es refereix al Principat-- d’una estada anterior amb Iranzo, en aquesta segona etapa va estar treballant de pastor i com a contrabandista de tabac i niló. Va treballar dur durant cinc anys però finalment un altre contrabandista el va denunciar  per un deute econòmic a la policia andorrana que el va lliurar a la Guàrdia Civil de la Seu d’Urgell.

Aquest fet, no únic, posa en evidència la convivència d’Andorra amb el règim franquista. 

-Sobretot, em fa la impressió que La Pastora . Florenci Pla va esdevindre , sempre, una persona que va viure, però també va patir la soletat i la solitud…con és així?

-Des de jove, se sap que a Florencio li agradaven els bureos i contacte amb la gent, però com pastor que va ser, savia de solitud. Una vegada els companys moren, són detinguts o fugen la solitud és obligada per sobreviure, també per la seguretat de la família i amics.

-Com va ésser la repressió franquista per aquestes terres?

-Molt dura, com en moltes terres veïnes, hi hagué morts, evacuacions de masos, confiscació de bens materials, tortures i abusos físics, repressió moral i religiosa, famílies que van ver-se obligades a emigrar i veïns empresonats

pastora (3).jpg-Quines activitats porteu a terme durant l´any 2015? 

-Aquest any vam fer en Juliol una festa d’Homenatge a Florencio on a més d’una intervención d´en Joan Carles Lleixà i un dinar popular vam inagurar una placa en una avinguda que duu el nom de Florencio Pla Meseguer, La Pastora.

També el passat Octubre vam realizar la tercera edició del projecte Passejant ,en la que ens apropem a alguna zona on hàgen ocorregut fets destacables I on alguna persona que haja viscut eixos fets en primera persona I ens ho puga contar en el mateix indret on va passar. En aquesta edició ens vam apropar a la Pobla de Benifassà per visitar el mas de La Pastora, indret on va treballar Florencio i zona de destacada activitat guerrillera de l’AGLA (Agrupación Guerrillera de Levante y Aragón).

-Crec que heu projectat varios documentals al llarg del temps

-Tenim la sort de tindre com amics i membres de l'Associació a Carles Cabrelles i Jordi Fonollosa, documentalistes aficionats (però molt professionals) que enregistren i editen gran part de les activitats que realitzem, creant un fons documental molt interessant per a preservar la Memòria Històrica de la nostra comarca.

A banda de la projecció dels "nostres documentals" també hem recopilat i exhibit diferents IMG_3638.jpgdocumentals sobre Florencio i de temàtica del maqui i la lluita antifranquista.

- També heu fet varies expossicions

-No la vam organitzar nosaltres però vam col·laborar en una expossició sobre les víctimes de la repressió franquista a les comarques de Castelló organitzada per Avinsilona i el Grup de Recerca per la Memòria Històrica de Castelló.

-I heu presentat llbres que parlen de La Pastora….com el de La Pastora .Del monte al mito de J M Calvo…

-Sí,  el vam presentar en octubre del 2009, també més recentment hem organitzat la presentación didáctica dels llibresHomes del Bosc, una unitat didáctica dels maquis” de Paco Collado, un llibre i unitat didáctica adreçada a joves i el llibre Memorias de un Libertario Andaluz, de Salvador Garcia, biografia de Francisco García Barrera, combatent antifeixista i republicà en la guerra civil.

-Quina relació teniu amb el Grup de Recerca per la Memòria Històrica de Castelló…

-Són el referent sobre els estudis de la memòria històrica a les comarques castellonenques, compartim alguns membres i hem col·laborat en iniciatives dutes a terme a la comarca dels Ports.

 

 

Una aproximació a la nostra protagonista, per tal de fer-nos una idea:

http://ca.wikipedia.org/wiki/Teresa_Pla_Meseguer

http://buscameenelciclodelavida.blogspot.com.es/2012/07/entrevista-florencio-pla-messeguer-la.html

També La Pastora va  inspirar  una novel-la, tot un premi Nadal que va recaure amb  la pluma de Alicia Jiménez Barlett:

http://www.levante-emv.com/comunitat-valenciana/2011/01/09/pastora-maquis-castello/772157.html

Et pot ajudar:

http://www.lavanguardia.com/lacontra/20110305/54123557018/la-pastora-sobrevivio-a-una-vida-de-soledad-absoluta.html

Vos poden anar molt aquests enllaços , algunsells talls de prensa, per tal d´ establir una bona idea:

http://www.vallibona.net/maquis.htm

http://3x4.info/2014/01/projeccio-documental-associacio-amics-de-florencio-pla-meseguer-la-pastora-passejant-per-la-historia-recent-2013-vallibona-la-font-donzella/

http://comarquesnord.cat/2013/10/12/morella-i-vallibona-van-ser-protagonistes-duna-jornada-de-memoria-historica/

 

_____________________________________________________________________

LA LIBRERÍA DE CAZARABET - CASA SORO (Turismo cultural)

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com/lalibreria

http://ww.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com