Cazarabet conversa con...   Gerard Bellmunt, autor del llibre “El pas del padrí per la Guerra Civil espanyola. Exèrcit de Catalunya i 27, 6 i 16 Divisions de l’Exèrcit Republicà” (Gerard Bellmunt)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gerad Bellmunt ha rebuscat en la figura del seu padrí patern com i de quina manera li va anar al seu padrí per part de pare al ser cridat per l´exèrcit de Catalunya a lleves per tal de fer la guerra…tanmateix, després, va ésser l´exèrcit de la República  on va acabar fent la guerra…

A la Batalla de l´Ebre va acabar  sent presoner del bàndol dels alçats i allí comença un altre periple, si el primer el portà pels diferents fronts, aquest el porta per les diferents escenaris de camps de presoners…per acabar fent la mili, una altra vegada…

Aquest és un periple que, per feixuc e impensable que paregui, el van tindre que viure milers de milers dels soldats republicans capturats i fets presoners….moltes vides que, entre pitos i flautes, es van tirar fora casa gairebé una dècada de les seves vides.

En Bellmunt  va voler apropar-se a son padrí en Joan Bellmunt Guimons i així ens ensenya com for la vida i el destí de tants d´altres…vides paral·leles i si no del tot prou trucades, almenys en la seva tendra joventut.

Ens diu el propi autor: ” és molt difícil que tothom pugui fer el que jo he fet amb el llibre sobre el meu padrí (a Lleida en diem padrí de l'avi) ja que set anys són moltíssims voltant per arxius de tot Catalunya i Espanya així com desplaçaments als llocs, etc. Però crec que ha quedat prou bé i m'agradaria que ajudés a d'altra gent que s'han trobat en una situació com jo, la de no saber per on començar si vols saber la història del teu padrí a la Guerra Civil, o bé saber investigar si es troba desaparegut, etc....”

La sinopsi del llibre:

"La Guerra Civil espanyola va comportar un indescriptible daltabaix, físicament i emocionalment, per a totes aquelles famílies que la van haver de viure durant part de la dècada dels anys 30 del segle passat. Si a aquest fet li afegim les desenes de milers de soldats que hi van haver de participar, en la seva majoria molt joves i tant d'un com de l'altre bàndol, aquest daltabaix augmenta considerablement.

Un d'aquests soldats, un d'aquests joves, va ser el meu padrí patern, Joan Bellmunt Guimons, nascut al petit poble de Puiggròs, a les Garrigues. Cridat per lleva per l'exèrcit republicà l'abril de 1937, és enviat al front d'Aragó, on participa en els primers combats i on és ferit. Posteriorment, participarà en els combats del front de Madrid, els del front del Segre i, finalment, els de la batalla de l'Ebre, on és fet presoner.

Si tenim present que va estar reclòs en diferents camps de concentració, i que un cop aconseguida la tan esperada llibertat va haver de fer el corresponent servei militar, ens podem fer una idea del que li va tocar viure, tant a ell com als milers de joves soldats que es van veure immersos en una lluita fratricida, quan amb prou feines estrenava la seva joventut. Aquesta és part de la seva història, fins ara desconeguda per mi i per la meva família.”

 

En Gerard Bellmunt Quintana: (Les Borges Blanques, 1977) Apassionat de la història des de petit, però principalment dels esdeveniments que han marcat de ben a prop la història de Catalunya en l'àmbit bèl·lic, i un cop despertat el meu interès per les diferents guerres que ha patit el nostre país al llarg dels segles, però amb més neguit pel que fa al pas dels nostres repadrins i padrins per la Guerra Civil espanyola i el silenci que se n'ha caracteritzat al llarg de més de 40 anys, ja fa uns set anys que vaig començar a indagar la història del meu padrí patern durant la contesa.

Gairebé començant de zero he recorregut Catalunya i Espanya, tant pel que fa a arxius com a localitzacions, per tal d'ubicar els fets i així poder reconstruir-ne la història de la manera més fidedigna i real possible, la qual era completament desconeguda tant per mi com pel meu pare i familiars propers.

Així doncs, i durant tot aquest temps, he investigat a l'Archivo General Militar de Ávila, al Centro Documental de la Memoria Histórica de Salamanca, a l'Arxiu Nacional de Catalunya, a l'Archivo del Tribunal Militar 3º de Barcelona, entre molts d'altres, així com en diferents arxius comarcals, ajuntaments i entrevistes personals, tots ells encaminats a trobar informació referent al pas del padrí per la Guerra Civil espanyola, la qual cosa crec haver aconseguit bonament.

 

 

 

Cazarabet conversa amb Gerard Bellmunt:

-Amic Gerad per què aquest nou llibre….com un nou testimoni, gairebé memorialístic, sobre el pas del teu padrí per la guerra d´ Espanya?.- A banda dels incentius familiars i del carinyo que sempre tindràs pel teu padrí…què et va fer escriure el seu pas per la guerra, fer un xicotet context de l´estada anterior i del que li quedà per viure any arrer?

-Bé, la veritat és que de bon principi no tenia pas la intenció de fer un llibre sobre el padrí, ni molt menys. La meva intenció era la d'investigar una mica, fer 10, 12, 15 pàgines, i a partir d'aquí dir-li al meu pare i a la meva tieta, mireu, això és el què va viure el vostre pare, el meu padrí, a la Guerra Civil. Malauradament la complexitat de la guerra i de ser-ne els perdedors, el temps passat (tots els nostres pares, padrins o soldats de la Guerra Civil ja són morts), la desmemòria, la por a recordar, les poques explicacions que et donen a l'escola per exemple referent a aquells dies, i principalment la dificultat per accedir als arxius (tot i que ara són molt més accessibles), m'hi va fer posar de ple. Com podia ser que el meu pare no sabés el què havia fet i/o viscut el seu pare a la Guerra Civil? Ho trobava inconcebible.

-Ets de la Quinta del 77 el teu padrí ben bé hagués pogut ésser el teu avi, per edat em refereixo….- La figura del padrí a Catalunya és encara molt important i suposo que , en aquells dies, encara ho deguera ser tant o més, no?

-Aquí no entenc molt bé la pregunta. De fet, el meu padrí és el meu avi, el pare del meu pare, però aquí a les terres de Lleida de l'avi en diem padrí. Je, je!

La figura del padrí, modestament parlant, crec que és important per a tothom que s'estimi els seus majors i li hagin inculcat respecte envers ells. La veu de l’experiència és un grau, i si a més a més de ser un pagès d'un poble petit de les terres de Lleida i d'una comarca eminentment agrícola com les Garrigues, que t'aixeques, llaures, i treballes la terra i els arbres de sol a sol, et toca viure una Guerra Civil de tres anys, els camps de concentració franquistes durant un altre any, i un servei militar de dos anys més... Bufff... És per posar-te la pell de gallina... A banda, i tot i que no vam parlar gaire de la guerra, jo vaig viure el meu padrí fins que va morir als 92 anys i jo en tenia 30. Les visites al poble de Puiggròs i les collites d'ametlles al camp de conreu (nosaltres en diem tros) eren un retrobament familiar ideal, tot i la canya que ens fotia el padrí si trencàvem una borrassa sense voler o alguna branca d'ametller.  

-Les arrels familiars, amic  Gerard, es nota que et pesen molt en aquest llibre, el detall de dedicar-li el llibre a ton pare, no pot passar-hi desapercebut…

-I és clar… Li havia de dedicar al meu pare sí o sí… Per estimació, per deferència, per companya, per orgull, però bàsicament pel fet que van néixer en plena comp franquista, pel fet de no saber res de la guerra del seu pare, i pel fet d’ensenyar-los a l’escola en castellà cantant el “cara al sol” cada matí (tot i que a les cases els padrins els ensenyessin el català), entre d’altres motius. 

-Com et vas plantejar el treball per a dur a terme l´escriptura d´aquest llibre que companya, pas a pas, a ton padrí?

-La pregunta és molt interessant ja que com he comentat inicialment la meva intenció no era la d'escriure el llibre en sí, però vista la dificultat de trobar respostes vaig mirar primer de tot de moure'm en entrevistes, principalment amb el meu pare i tieta, a còpia de setmanes i mesos. Val a dir que tants anys després intentar que el teu pare recordi coses de la guerra que li hagués explicat el seu pare era, i encara és, una reminiscència total. El primer que recordo que em va dir el meu pare ja fa quasi 10 anys quan vaig començar a preguntar-li sobre el padrí va ser, textualment: "Va estar a molts llocs". És a dir, que tot i tindre present aquest fet, no recordava molts dels llocs per on podia haver passat el padrí. A poc a poc la seva ment es va obrir i ja em va pronunciar un primer poble: Alcubierre. I poc després un altre Tardienta. I que no havia marxat de milicià sinó que l'havien cridat per lleva. Bé! Anàvem acotant. I així va començar tot. Vaig començar a investigar aquests pobles que no havia sentit mai, vaig començar a llegir-me llibres del front d'Aragó, tots els que vaig poder, biografies de soldats que haguessin explicat les seves vivències en aquest front, vaig visitar-lo, aquests pobles i molts altres, les trinxeres que encara queden, vaig entrevistar gent, padrinets que eren nens a l'època... Va ser molt emotiu! Quan vaig tindre clar les divisions que van trobar-se quasi estàtiques durant mesos en aquest front vaig creure que, de ben segur, el padrí havia anat a parar a la 27a Divisió Republicana, una de les poques que va estar en aquestes poblacions més mesos. Acte seguit vaig començar a indagar en els arxius militars, Àvila, Salamanca, Guadalajara, Tribunals Militars, Arxiu Nacional de Catalunya, entre moltíssims d'altres, si quedaven documents dels exèrcits tant republicans com espanyols durant la Guerra Civil. Un cop analitzada tota la documentació abans d'anar als arxius, vaig començar a presentar-m'hi. A Salamanca hi vaig anar 2 vegades en setmanes diferents. A Àvila també 2 vegades en setmanes diferents. Després de dies de recerca vaig trobar les nòmines de la 27a Divisió. El padrí va pertànyer a la 123a Brigada Mixta al 489 Batalló i hi  sortia com a ferit al setembre, octubre i novembre de 1937, siguent baixa a la 27a Divisió al desembre. Si tenim present que a l'agost hi havia hagut l'ofensiva sobre Saragossa ja em quadrava una mica més tot plegat. Segur que l'havien ferit en aquesta ofensiva i vaig començar a tirar endarrere reconstruint-ne la seva partença. En ser de la lleva de 1936, cridats a files l'abril de 1937, vaig començar a investigar també els documents d'operacions de la 27a Divisió a Àvila, de biografies de soldats a la 27a Divisió, comandaments com Trueba, Del Barrio, etc. etc. I així vaig anar fent. Tot m'ho apuntava en un word, de manera desordenada, i quan creia que tenia força informació, la començava a ordenar per dates. I tornem a començar de nou. A foc lent que se'n diu.

-Ton padrí, ton pare, el vostre entorn familiar en parlava de la guerra?.- Tu que sentes curiositat la vas veure assossegada per ells…?

-La veritat és que el padrí no, i el pare ben poca cosa donat el seu desconeixement de la participació del padrí. Fins que jo no vaig començar a tindre consciència que alguna cosa havia passat en aquest país ja fa més de 80 anys, ben poc en van parlar. Hem de tindre present això sí, que quan el meu pare es va llegir el llibre va quedar molt impressionat per tot el que no sabia que havia viscut el seu pare a la guerra, ni després als camps de concentració per on va passar. Podríem dir que va ubicar tan sols un 5% de la informació que jo he historiat al llibre. Ara bé, sí que puc dir també, i tinc algunes pinzellades, que quan jo era més petit alguna vegada i no sé com o si sortia alguna guerra a la TV, el padrí em va explicar com l'havien ferit en una mà i li havia entrat la bala pel palmell i li havia sortit per l'altre costat. Suposo que alguna batalleta em va explicar tot i que ara no la recordo del tot. Tampoc recordo si em va dir ni el lloc ni la data en què l'havien ferit. Segurament no. També recordo el patiment, patiment que tenia quan veia el què passava a l'Ex-Iugoslàvia als any 90... Es posava molt neguitós i tenia por que tot tornés a començar... Altrament el pare alguna vegada m'havia explicat que recordava que el padrí li havia dit que quan havien dur a terme una ofensiva important, el dia anterior, per dinar i/o sopar, el ranxo que els donaven, que normalment era molt miseriós, era molt abundant i considerable i que, quan havien d'assaltar una trinxera a l'enemic, els donaven una mena de barreja de vi i pólvora per entrar amb més ferocitat al combat, "asaltaparapetos" en deien.

-La primera part és com una introducció històrica tan generalitzada dels primers mesos de la guerra civil, de la vida de pagès com més concretament i poc a poc, també, et centres en la figura del teu padrí…

-Sí, parlar del padrí des de la distància, i amb l'estima que li tenia, va fer que volgués fer-ne una aproximació més propera i humana. Suposo que a la gent que li agrada llegir i més si fa referència a temes històrics de ben segur que els agrada saber dels seus protagonistes, ni que sigui d'aquesta manera més propera. També volia que quedés reflectit que ell tan sols era un pagès d'un petit poble de 300 i escaig habitants a l'època (la major part pagesos com molts de la comarca de les Garrigues i la província de Lleida) que es va veure immers en una guerra que ni s'esperava ni volia. 

-Però abans que res t´entrevistes amb gents…amb quin objectiu i aquestes entrevistes són com un detonant de…. ?

-Les entrevistes crec que són bàsiques en qualsevol intent per reconstruir una història real. Si a més aquesta t'afecta de prop doncs doblement. La informació que pot sortir de les entrevistes de vegades pot ser molt més important que desenes de documents que puguis trobar en els arxius militars posteriorment. A banda, sí que és veritat que aquestes entrevistes et poden servir per buscar aquesta informació que et faci falta més endavant i per tal d'acotar dates i espais. Independentment de tot això, les vivències escrites són importants, però les escoltades per la gent que ho van viure i/o patir són molt més vives i riques en crear un nexe molt més proper culturalment i humanament parlant.

-D´aquelles sensacions dels primers dies de la guerra, de quan van aplegant les primeres notícies dels fronts, del dia que el van cridar per anar-se’n al Font ..què en deia?

-En aquest cas no us puc donar informació. Com he anat explicant més amunt, el padrí no va parlar mai d'aquest tema. Segurament vaig/vam fer tard cosa que em sap molt de greu la veritat. Sí que és veritat per això, que a les golfes de la casa dels padrins hi havia una maleta, antiga, negra, tancada en clau, de la qual el meu pare i tieta la veien de petits però que no podien obrir. Sembla ser que en aquesta maleta hi havia tot de fotografies i cartes de la Guerra Civil, documentació diversa referent a la guerra, entre d'altres. Quan es van fer grans, els padrins van decidir fer-ho desaparèixer per no enyorar-se en temps passats... La tieta per això va aconseguir salvar les 2 fotos que surten a la pàgina inicial del llibre. Una en què sembla que vagi vestit de milicià i que ubiquem a principis de la guerra, i l'altra que de ben segur és de quan va fer el servei militar a Madrid després d'acabada aquesta.

-I ve al Front d´ Aragó, què ens pots contar del seu pas per aquestes les nostres terres?

-Suposo que també es pot encabir aquesta pregunta amb l'anterior. Tot i així, i donat que ell mai va parlar de cap front en concret, l'únic que podia constatar del seu pas pel front d'Aragó són els documents militars que he trobat referent a ell, en aquest cas les nòmines que ja m'ubiquen unes dates, la seva partida l'abril de 1937... A partir d'aquí buidatge d'operacions militars de la 27a Divisió i les seves 122, 123 i 124 Brigades Mixtes, buidatge de les biografies de soldats de les brigades de la 27a Divisió, i viatges presencials de diversos dies a Alcubierre, Tardienta, Robres, Huesca, Alerre, Chimillas, Grañén, Sariñena, Zuera, el Vedado, etc., així com les seves trinxeres si s'escau, llocs de comandament, llocs on ubicar la tropa, etc, per fer-me una idea de la situació, i més investigació de camp. Només per posar un exemple a Tardienta vaig ubicar l'antic hospital de guerra, a l'igual que a Grañén i Sariñena, visitant-ne els espais si era possible. A Alerre i Chimillas les trinxeres franquistes i republicanes així com entrevistes amb padrinets que, quan eren nens, van enterrar juntament amb els seus familiars desenes de soldats republicans que havien quedat en terra de ningú i que, segurament, algun familiar encara busca avui en dia.

-Allí és ferit i comença a sentir lo que és de debò la guerra, les mancances, les tristors de la mateixa…

-Pel que he pogut averiguar tot i no trobar-lo com a ferit en cap hospital (existeix ben poca documentació referent a aquests) és que el padrí va ser ferit a l'ofensiva de Saragossa, de ben segur a l'entrada de Zuera, prop de l'estació de tren que és on les tropes de la 123a Brigada Mixta van arribar, entre els quals alguns dels seus 489, 490, 491 i 492 batallons. El padrí va estar ferit uns 3 mesos, cosa que ens denota la gravetat de la ferida en sí i el malament que ho devia passar. Pel que he investigat i entrevistat, els ferits de la zona de Zuera passaven per la zona del vedat de Zuera, una planícia immensa, en direcció cap a Tardienta i des d'aquí més endarrere a altres hospitals de sang. Travessar aquesta planícia, en ple mes d'agost, de nit o de dia, ferit, i damunt d'algun tanc o per un portalliteres devia ser un bon tràngol.

-Amic Bellmunt, en la guerra d´ Espanya la correspondència era la única manera de comunicar-se els uns i els altres…el teu padrí era amant d´ escriure cartes…?

-La veritat, i enllaçat amb una pregunta anterior, és que tenim coneixement de la maleta on hi havia tot de cartes i fotografies familiars, antigues i de la Guerra Civil. Dit això, i ara fent jo mateix reminiscència, la meva tieta també va aconseguir conservar una postal de l'any 40 o 41 mentre el padrí feia el servei militar a Madrid, on felicita i es declara a la meva padrina Emília pel seu sant, quan eren nòvios. La seva descoberta va ser genial. Em va atansar molt més a l'estimació que es tenien els padrins quan encara no estaven ni casats.

-Després d´Aragó marxa a Madrid allí passa un bons temps…..cau el Front d´Aragó i després de passar pel Segre passa a l´ofensiva que fou la batalla de l´ebre….va estar en molts llocs, es va moure molt…per què ; per què  traslladaven tant a les Divisions…?

-Tot i que en un primer moment (depenent de les zones) els fronts eren bastant estàtics, a poc a poc, donat que l'exèrcit franquista anava guanyant posicions, i en funció d'on es desencadenessin combats, els republicans agafaven divisions o brigades mixtes d'aquí i d'allà. Després de la caiguda de Terol de nou a mans franquistes, i amb aquella part de l'exèrcit republicà quasi bé desfet, Franco continua l'ofensiva durant el mes de març de 1938 i es planta a les portes de Catalunya. El front d'Aragó sempre havia sigut força estàtic i tampoc havia tingut batalles importants a excepció de la del juny de 1937 per intentar conquerir Osca i la d'agost de 1937 per conquerir Saragossa, a banda d'aquesta sí, importantíssima batalla de Terol. És per aquest motiu que des del front del centre han de pujar diferents brigades mixtes i divisions per intentar aturar, o si més no pal·liar, el que se li ve a sobre a l'exèrcit republicà el març de 1938. La 149a Brigada Mixta on està enquadrat el padrí serà una de les brigades que pugen a recolzar el front d'Aragó.

-I a la Batalla de l´Ebre el fan pres.Com era caure pres en una batalla de la Guerra Civil Espanyola; com va ésser per al teu padrí: en quin moment cau presoner  i en quines condicions es trobava ell? Aquesta batalla és la que més temps t´ha ocupat  a tu com a narrador del pas testimonial de ton padrí per la Guerra d´Espanya?

Salvant les distàncies aquesta és la part que més m'ha costat reconstruir, en la que m'hi he passat més temps, i a la vegada la que he gaudit més. A banda de la documentació militar i biografies inèdites (molt poques, poquíssimes) vaig contactar amb el net del jefe de la 16a Divisió i 149a Brigada Mixta a la batalla de l'Ebre (on hi havia adscrita la 149a Brigada Mixta del padrí i que també havia sigut el jefe d'aquesta durant uns 7 o 8 mesos entre el setembre de 1937 i l'abril de 1938) el major de milícies Manuel Mora Torres. El seu net, que viu a Galícia, em va enviar documentació inèdita del pas del seu també padrí per la Guerra Civil i la batalla de l'Ebre. D'una altra vaig trobar a Salamanca una mena de consell de guerra, amb les corresponents declaracions, que li havien fet a Manuel Mora per abandonar, suposadament, les seves posicions el 22 d'agost de 1938, firmada per ell mateix, per Manuel Tagüeña i Juan Modesto Guilloto (alts comandaments militars a l'Ebre), entre d'altres, i on s'ubica dia per dia les cotes i combats en què participa la 149a Brigada Mixta i en menor mesura la 23a i la 24a Brigades Mixtes que també formaven part de la 16a Divisió. També vaig localitzar una padrineta que a dia d'avui deu tindre uns 85 anys, el pare del qual va morir a la batalla de l'Ebre el 26 d'agost de 1938 (no han recuperat ni saben on està el seu cos) i que, coincidències a part, formava part del 596 Batalló de la 149a Brigada Mixta. Frec a frec amb el 593, 594 i 595 batallons de la 149a Brigada Mixta (el meu padrí estava al 595 Batalló). Em va deixar veure i transcriure pel llibre totes les cartes que el seu pare va escriure des de l'Ebre. Des del pas del riu fins a la por que passa en els combats dia a dia. Impressionant. Amb la tristesa que el seu pare va morir quan ella tenia 1 any, per la qual cosa ja no el va conèixer. 

Dit això doncs i referent a la pregunta que em fèieu, després de ser ferit i passar-se 3 mesos convalescent el padrí és destinat a una altra unitat, en aquest cas a la 6a Divisió, 149a Brigada Mixta al 595 Batalló. En pujar a recolzar al front d'Aragó el mes de març de 1938, amb intensos combats a la zona de Bujaraloz i Fraga , la brigada queda incomunicada a Catalunya i juntament amb la 23a i 24a brigades mixtes, és agregada a la definitiva 16a Divisió. Defensant el front del Segre on intervenen en alguna acció durant el mes de maig, el mes de juliol aquestes brigades i divisió són destinades, en un primer moment a la reserva, a la zona de la batalla de l'Ebre. En veure's la gran batalla que s'atansa, i en no aconseguir la caiguda de Gandesa i Vilalba dels Arcs els primers dies, els comandaments republicans fan passar el riu a la 16a Divisió. Ho fan la nit del 27 al 28 de juliol sota els bombardejos constants de l'aviació franquista. A ple sol i durant força quilòmetres travessen la població de Corbera d'Ebre (quasi bé destruïda) i es dirigeixen cap a Gandesa i Vilalba dels Arcs, localitats que, tot i intervindre en els combats les tres brigades de la 16a Divisió juntament amb la 35a Divisió Internacional, són ja impossibles de conquerir a causa de la gran quantitat de forces que Franco està traslladant a la zona de l'Ebre. La 149a Brigada Mixta intervé en combats aproximadament els dies 31 de juliol i 1 i 2 d'agost de 1938 juntament amb la 23a i la 24a Brigades Mixtes amb gran quantitat de ferits i morts. S'està en línia aproximadament fins el 17 d'agost, en què els relleven, però el dia 19 d'agost, i en iniciar-se la 3a contraofensiva franquista, han de tornar a primera línia. Entre el dia 20 i 21 d'agost pateixen diferents atacs i contraatacs que refusen, tot i patir els bombardejos, artilleria i infanteria contínua de la que disposa l'exèrcit enemic. El dia 22 d'agost hi ha la desfeta quasi total i definitiva de la 23, 24 i 149 brigades de la 16a Divisió. Desenes de soldats són ferits, morts i fets presoners i s'arriba al cos a cos. Fins i tot hi ha declaracions de soldats que tenen part de cabell arrencat en el cara a cara a les trinxeres... A la vegada molts soldats fugen en retirada per pànic i es produeix, suposadament, una desbandada. El padrí és fet presoner aquest dia... També en bona part es produeix la desfeta de la 27a i 60 Divisió que es troben a dreta i esquerra. 

-Penses o ets dels que hi pensa que era una batalla per guanyar temps…?

-Pel què diuen tots els historiadors, investigadors i entesos en el tema segurament sí. València estava quasi bé envoltada i feia també molta por que aquesta, en qualsevol moment, pogués caure en mans franquistes. La intenció era la de poder unir altre cop la zona de Catalunya amb la zona valenciana i fer cunya en territori franquista. La idea no era dolenta tot i acabar tenint el riu darrere teu amb tot el que això suposava logísticament i en homes. Això sí, militarment se la va considerar una operació militar brillant. Si no m'equivoco està estudiada en acadèmies de diferents ciutats del món.

-En la tercera part del llibre abordes el pas del teu padrí per diferents camps de concentració: què ens pots resumir? Fou lo pitjor que li va tocar viure a ton padrí , el pas pels diferents camps de  concentració; en quin va estar-hi  en pitjors condicions?.- Per què?

-Bé, un cop fet presoner, i per tot el què he estudiat i investigat, hauria passat per Vilalba dels Arcs, després per Batea i d'aquí cap a Casp. En tots tres llocs se'ls hauria agafat una mica de declaració o se'ls hauria fet un d'interrogatori. Això pel què fa al primer i/o segon dia. D'aquí va anar a parar a l'Academia General Militar de Saragossa, convertida en camp de concentració de pas. Nou interrogatori, dormir a l'esplanada de l'acadèmia, rosegons de pa que els llançaven per la finestra com a gossos i, posteriorment, encabits en un vagó de tren com a carnassa, enviat al camp de concentració de Los Arenales, a Cáceres, avui dia un hotel-spa de luxe, i de molt mal record també pels interns que hi van passar. Donat que era un camp molt proper a la frontera amb Portugal hi van haver força fugues pensant-se que la frontera amb Portugal els salvaria. Res més lluny de la realitat ja que el govern portuguès, afí a Franco, enviava de nou els que s'escapaven al camp, la fi de la qual ja us podeu imaginar quina ben bé podia ser. El trajecte fet en tren per arribar a Los Arenales havia de ser de força dies per haver d'atravessar tota l'Espanya franquista i, amb poc menjar, fent les necessitats al vagó i tots apinyats de qualsevol manera. Ens trobem ja a finals d'agost de 1938. El desembre de 1938 va al camp de concentració de Miranda de Ebro, a Burgos, on els preparen com a batallons de treballadors per arreglar ponts, carreteres, esglésies, treballs en mines, etc. L'hivern amb la neu glaçada al terra de  Miranda de Ebro és dur i part de les necessitats fisiològiques s'havien de fer directament al riu, a la intempèrie. Pels volts d'abril o maig l'envien al Destacamento Penitenciario de las minas de Utrillas, a Terol, on cau malalt donada la feina penosa de miner que li toca fer i a la qual no està acostumat. Enviat a l'Hospital de l'Acadèmia General Militar de Saragossa a recuperar-se durant un mes, posteriorment l'envien al camp de concentració de San Juan de Mozarrifar, també a Saragossa, i el juny de 1939 queda en llibertat i és enviat a casa seva, a Puiggròs. 

-Què en contava ell d´aquest període d´estar-hi empresonat?

-Tot i que no sé si relacionar-ho en aquesta època o quan eren a la trinxera, el pare em va explicar que el padrí alguna vegada li havia dit que els donaven una perola molt gran on s'hi cuinava el menjar. Perola molt gran però que en el seu interior només hi havia aigua bullint i 3 o 4 patates, bulbs o quelcom de similar. Es dona el cas que a l'hora de repartir-se aquella perola eren 7 o 8 per 3 o 4 patates... Havia de ser dur, molt dur.

-I després no li va quedar altra que fer la mili: com li va anar?  on la va fer?. Les condicions degueren de ser infrahumanes, només de pensar  amb la fam que hi havia…

-El padrí va fer el servei militar a Madrid durant 2 anys. Vaig aconseguir el seu expedient militar a l'Archivo General Militar de Guadalajara. Pel que em va dir el pare que recordava va estar-hi prou bé. Si més no, no havia de pensar en morir en algun combat aquell dia mateix. Recorda que només van fer algunes sortides en campaments militars i d'altres estades. L'anècdota del cas, i aquesta sí que me la va explicar el padrí a mi mateix, és que el dia de la jura de bandera a Madrid es veu que van vindre grans personalitats militars a veure-ho, inclòs Francisco Franco Bahamonde. El padrí em va dir que aquell dia els van vestir de "21 botó" i que el que van menjar va ser de lo milloret de lo milloret en aquells 2 anys d'estada a Madrid. Sembla ser que en un moment donat van fer-los formar a l'esplanada i quina sorpresa la seva, doncs el mateix Franco va passar revista als soldats que hi havia. Un per un Franco va saludar els soldats i els va encaixar la mà. Qui li havia de dir al meu padrí, doncs ell va ser un als quals Franco va encaixar la mà aquell dia!

-I com és tornar després a casa…com va ésser el seu retorn e incorporació a una mena “de vida normal”?

-Donat que el padrí era d'una família de pagesos la seva tornada va ser directament al camp. Hem de tindre present que el padrí era el segon fill de la família. El seu germà gran Josep també va participar a la Guerra Civil, i el tercer, el Francisco, era de la lleva del biberó i també va ser fet presoner a la batalla de l'Ebre. Vés a saber, potser ni l'un ni l'altre sabien que hi estaven lluitant junts però en la distància. Els repadrins tenien alguns trossos d'ametllers, oliveres i fruiters, i amb això és amb el que van anar espavilant-se. Posteriorment van comprar una altra mica de terra amb la padrina i hi va plantar, amb les seves pròpies mans, una esplanada d'ametllers que és el que collíem jo, el meu germà i el meu cosí de petits i també de joves. Poc després el naixement del meu pare i tieta, educació escolar, continuar anant al tros... Evidentment de casa pobra i amb fam però que van anar portant. Finalment el casament dels meus pares i tiets, i l'arribada amb alegria, dels seus nets.

 

-D´ aquest llibre ja estàs en la segona edició, es diferencia en alguna cosa de la primera edició?.

-La veritat és que no, però el fet que s’esgotés la 1a edició i la bona crítica que ha tingut em va fer veure que potser el llibre del padrí podria arribar més lluny i tindre més recorregut. Tothom té algun familiar que ha lluitat, ha estat ferit, ha mort o ha desaparegut durant la Guerra Civil espanyola. I tothom té dret a saber el què van viure i on són les restes dels seus éssers estimats en cas de desaparicions. Modestament parlant moltíssima gent que s’ha llegit el llibre se l’ha sentit com a propi i m’han dit que els ha fet sentir que ells també podrien iniciar la recerca o búsqueda del què van fer els seus pares, padrins, repadrins o familiars durant la Guerra Civil espanyola. A la vegada moltíssima gent m’ha consultat si podia ajudar-los a inicar aquesta recerca (del qual el llibre n’és una bona guia inicial) i, amb els coneixements que tinc a dia d’avui, els he dirigit una mica i els he fet una mica d’investigació inicial per tal de facilitar-los la tasca. De fet estic en diferents pàgines de Facebook de memòria democràtica tals com “Buscando desaparecidos de la Guerra Civil Española”, “Investigadores/as Guerra Civil Española”, entre d’altres, i considero que s’està fent molt bona feina i que hi ha moltíssims investigadors i historiadors que estan posant el seu gra de sorra per tal que cada vegada sigui més fàcil intentar aconseguir informació dels nostres avantpassats. Volcant tota la informació que anem aconseguint a còpia d’estudis, llibres, arxius i temps, en bases de dades, es facilitaran molt les coses. En això estem.

-Amic Gerard, ens  pots dir en què estàs treballant ara….?

-Doncs tinc moltes i moltes idees que em bullen al cap, potser massa i tot, però crec que val la pena intentar posar-les en ordre. El projecte que tinc més important ara mateix és el de reconstruir tota la història (des dels seus inicis) de la 149a Brigada Mixta on va estar el padrí enquadrat. Ja tinc moltíssima informació d'aquesta unitat, i la que em fa falta, crec que ja sé on trobar-la i l'estic aconseguint. Tot basat en arxius militars i no militars, biografies, comandaments militars, diaris de l'època, etc. és a dir, totalment documentat. Tot i que és una unitat que es va formar el juny de 1937 ho va fer amb batallons d'altres brigades mixtes que procedien d'antigues columnes anarquistes de les zones d'Andalusia, Extremadura, Toledo, Madrid, etc. Estic reconstruint els primers mesos d'aquestes columnes i batallons (que van passar per Toledo, Málaga, Madrid, Jarama, etc.) fins arribar al juny del 1937 amb els seus corresponents combats. Posteriorment el front de Madrid i l'arribada d'aquesta al recolzament del front d'Aragó, front del Segre, Ebre i retirada de Catalunya fins a passar la frontera el febrer de 1939. Val a dir també que un cop a Catalunya la 149a Brigada Mixta es va haver de nodrir, igual que moltíssimes altres brigades que van pujar a recolzar des de Madrid al front d'Aragó, de molts reclutes catalans. Intentaré introduir els llistats que trobi de presoners de la batalla de l'Ebre de la 149a Brigada Mixta que van ser centenars, així com els de les ofensives de novembre del Segre i els de la retirada de Catalunya. A la vegada intentaré introduir els llistats que trobi de ferits i morts de la batalla de l'Ebre i el mateix pel què fa al Segre i la retirada de Catalunya. També m'estic estudiant els registres civils i intentaré ubicar i trobar els diferents estudis que s'han fet dels hospitals de sang de la zona de la batalla de l'Ebre i de Catalunya on hi va haver molts dels morts i ferits de les diferents batalles de la 149a Brigada Mixta. Segurament en molts d'aquests sortirà noms de soldats que, avui en dia, els seus familiars estan buscant. Evidentment és una feina en la qual em passaré encara alguns anys. Relacionat amb l'anterior també estic mirant de buscar i llistar els quasi 20.000 presoners que hi va haver a la batalla de l'Ebre. És una tasca difícil ja que s'ha d'agafar totes les divisions franquistes i/o cossos d'exèrcit franquistes que van estar a l'Ebre i mirar de trobar-ne el llistat de presoners que va fer cada unitat. Pot portar el seu temps també. A la vegada m'agradaria fer tota la lleva del biberó del meu poble, les Borges Blanques. Donat que va ser l'última lleva en ser cridada a files, sense contar la del 42 que ho va ser al gener del 39 i que evidentment ja quasi no va entrar en combat, crec possible reconstruir-ne els passos de manera fidedigna. També una mica la història de tots els padrins de Puiggròs a la Guerra Civil ara que ja sé on puc buscar-ne la informació, etc. Però bé, anant pas a pas, ara mateix m'interessa molt anar avançant en la investigació que fa referència a la 149a Brigada Mixta. És la meva prioritat ara mateix.

 

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com