La Librería de El Sueño Igualitario

9788499758749_04_n_1.jpgCazarabet conversa con...   Ricard Coll, autor de “Paradís trencat” (Pagès)

 

 

 

 

 

Pagès editors edita una novel·la pletórica, plena d´entreteniment,  que ens aplega gràcies a la ploma ferma de Ricard Coll.

La sinopsis:

En Miquel Guasch és un jubilat amb dues sanes aficions: pintar i escriure. Per dedicar-se a aquestes activitats amb pau i tranquil·litat gaudeix d'una borda a l'altre vessant del Pirineu que li permet millorar la seva creativitat al bell mig de la natura més bucòlica. La serenitat d'aquells indrets es veurà insospitadament alterada quan, sense esperar-s'ho, es troba amb una antiga col·laboradora de feina, feia temps oblidada. A partir d'aquella trobada, inicialment anodina, es produeixen una successió d'esdeveniments inesperats que converteixen aquells paratges en un malson per la seva existència i acaba, finalment, en un parany per la vida del protagonista.

L´autor del llibre, en Ricard Coll:

És llicenciat en història contemporània. Des de petit va viure envoltat de llibres i a partir dels vint-i-un anys la seva feina va estar lligada al seu món, especialment en la promoció i divulgació del llibre universitari. Estima la música, la lectura i les passejades per la muntanya. És autor de Pantaló curt, pantaló llarg (un seguit de records d'infantesa i joventut), Hotel Tèrminus (breus narracions en to humorístic, acompanyades de diverses reflexions personals) i Petit diari d'hivern (una mirada senzilla a les petites coses de cada dia).

Fer un tast del llibre:

http://www.pageseditors.cat/media/docs/9788499758749_L33_23.pdf

 

 

Cazarabet conversa amb Ricard Coll:

Foto_Ricard_Coll (1).jpeg-Ricard , el gust per la història i per la novel·la o els relats de caire negre, són els que t’han dut a escriure aquest llibre?

-Tal com dius, m’agrada molt la novel·la històrica i també sóc gran aficionat a la novel·la negra. I, certament, aquest últim aspecte ha tingut a veure amb les ganes d’escriure un llibre que alhora fes somriure i enganxés el lector. Sempre he cregut que l’acte de llegir és un acte d’aprenentatge i distracció. Si pots aconseguir fer-ho senzill, millor que millor.

-Però no té que esdevindre gens fàcil el mantindre la història al seu lloc i al mateix temps fonamentar una trama sigui de caire negre o qualsevol altre.Com ho veus?

-PARADIS TRENCAT és una obra de ficció. Els llibres d’Història els deixo per als bons historiadors que són qui tenen la paciència de documentar-se. Tot i així, durant el procés de desenvolupament de la trama, sovint t’has d’aturar per comprovar que el que estàs explicant tingui una certa lògica i resulti un mínim de versemblant. Suposo que  de vegades es deu aconseguir i de vegades no. I en aquest resultat rau una bona part de la credibilitat i qualitat de la novel·la.

-El teu protagonista és pareix una mica a vos; té trets teus?

-Absolutament. Alguns amics que han llegit el llibre han fet broma dient-me que m’han reconegut des de les primeres pàgines. Gairebé sense adonar-te traspasses al personatge alguns dels teus pensaments i maneres de reaccionar davant les diverses situacions que es presenten. De fet, crec que la vida de cadascú ja comporta els elements necessaris per fer-ne una, de novel·la.

-Sol esdevindre prou comú això de cercar espais naturals, tranquils, verds, frescos, poc habitats per alimentar la creativitat, però sovint ens podem trobar amb certes sorpreses. Què ens pots dir des del teu sentir com a creador i des del teu sentir al veure personatges com el del Miquel Guasch?

-És cert que tota activitat creativa millora en un espai adient, tot i que suposo que cadascú en té el seu d’espai adient propi. Jo mateix escric millor quan estic en un indret aïllat o inclús sol a casa meva. Però també és cert que tot moment o indret tranquil pot canviar radicalment segons vinguin les circumstàncies. Aquesta realitat també l’he volgut plasmar al llibre. El seu mateix títol, PARADÍS TRENCAT, ja suggereix la provisionalitat i l’alternança del nostre viure. Aquell espai, aquell paisatge que sempre ha estat un descans, un refugi, un bàlsam per al teu esperit, en un moment determinat pots desitjar allunyar-lo de tu i no tornar-lo a veure perquè et fa reviure moments desagradables o dolorosos.

Un lloc paradisíac pot esdevenir inquietant o perillós i, alhora, el simple balcó amb plantes de casa teva pot resultar entranyable i assossegador. 

-Ricard, llig que t’agrada molt caminar i no sé ,crec que aquest exerci , el de  caminar, alimentarà part de les teves trames, m’equivoco?

-M’agrada la natura. Endinsar-me a través d’ella em resulta estimulant. No sóc un bon caminador. Prefereixo contemplar, reflexionar i deixar volar la imaginació des d’un cim, que no pas moure les cames sense parar per arribar a un indret determinat. Malgrat tot, per poder gaudir d’una bona vista ens haurem d’esforçar una mica per arribar-hi, oi?

-En la trama jugues amb les coincidències, gairebé les casualitats i des d’ahí tot es va succeint d’una manera molt peculiar, com si tocant una peça del dominó , clar totes començaren a caure; què ens pots dir?

-A la vida, una cosa porta l’altre i la literatura intenta reflectir-la amb més o menys encert. Justament, l’argument d’una novel·la tracta d’utilitzar i fer lligar les coincidències per a que la omento resulti (més o menys) versemblant. Tant a la literatura com a la vida real, mai sabrem com haurien anat les coses si alguna omentoncia no s’hagués produït d’aquella manera o en aquell omento i lloc determinat.

-Parlem de les casualitats, però què s’ha de dir de les causalitats?

-Les casualitats no las podem preveure en absolut, pertanyen al mon del que anomenem  l’atzar (o per a algunes persones “la voluntat de Déu”); però sí que tots els fets tenen i es deuen a una causa més o menys real que de vegades coneixem perfectament, però que de vegades, no. El protagonista de la meva novel·la estima la soledat però no li fa fàstics a la bona companyia; casualitat i causalitat es confonen en la trama. Realitat o ficció, el còctel enamoradís està servit.

-Papallones que revolotetgen ací i que poden ésser la causa d’una mena de terratrèmol humà i emocional en altres llocs. Com ho veus?

-Aquesta asseveració de la física ens és poc útil en la vida diària, però sosté una veritat com un temple a l’hora de reflexionar sobre les conseqüències de les nostre accions.

Crec que a tots ens ha succeït, en un determinat moment, prendre decisions inicialment innòcues que, amb el pas del temps, s’han transformat en catàstrofes o autèntics maldecaps per a un mateix o per a altri.

-Als llocs tranquils pareix que no passa res, però  és on més es despullen les ànimes humanes?

-Certament. Com a mínim, és allà on és més fàcil observar-les, perquè la relació que es produeix entre les persones esdevé més propera i estreta. A les grans ciutats, els seus habitants es dilueixen en la multitud. Pots passar davant d’un bar, llegir el rètol de l’establiment i quedar-te amb el seu nom i prou. tot i haver gaudit d’algun dels seus serveis. En canvi, als pobles petits coneixes pel nom el propietari que, generalment, és la mateixa persona que t’està servint. Parles del bar del Sr. Pere i no del bar “Los Tres Hermanos”... per exemple.

-Per a totes les novel·les l’escriptor s’ha de documentar. Com la portes tu aquesta feina?

-El marc de PARADíS TRENCAT és l’Ariège, una comarca del Sud de França que conec bastant . Totes les descripcions i noms dels llocs que hi apareixen són autèntics. Fins i tot els personatges ho són, d’autèntics; l’única cosa que he fet al llibre és canviar-los el nom. He procurat donar una imatge de l’entorn tan creïble com m’ha sigut possible i penso que ho he aconseguit (alguns lectors m‘han comentat el seu desig de visitar els paratges descrits). La documentació només ha estat una mirada atenta i entranyable a un món que conec i que estimo. La trama de la novel·la és pura ficció, però alguns dels detalls que la completen són fruit de simples coneixements generals previs que, en aquest cas, no precisen de gaire documentació.

-Com és la teva metodologia de treball?

-Si se’n pot dir metodologia, doncs diria que bastant anàrquica. La novel·la va començar com un entreteniment que no havia d’anar enlloc i, a mesura que anava escrivint, vaig animar-me a fer quelcom una mica més seriós i ben fet. Bàsicament, m’agradaria que la gent que la llegís passés una bona estona de lectura. Si fos així, ja em donaria per molt satisfet.

Tinc començada una altra novel.la amb el mateix objectiu: que em distregui fer-ho i que serveixi per passar alguna estoneta agradable als possibles lectors. Escric sense presses, ni metodologies ni horaris; en estones que la calor ho fa possible. Alterno la pintura amb l’escriptura i les dues activitats em són molt plaents.

Moltes gràcies per haver-vos interessat pel meu llibre. La vostra tasca és molt útil i interessant.

 

 

 

9788499758749_04_n_1.jpg26203
Paradís trencat. Ricard Coll Oliveres
400 páginas       15 x 24 cms.
21,00 euros
Pagès



En Miquel Guasch és un jubilat amb dues sanes aficions: pintar i escriure. Per dedicar-se a aquestes activitats amb pau i tranquil·litat gaudeix d'una borda a l'altre vessant del Pirineu que li permet millorar la seva creativitat al bell mig de la natura més bucòlica. La serenitat d'aquells indrets es veurà insospitadament alterada quan, sense esperar-s'ho, es troba amb una antiga col·laboradora de feina, feia temps oblidada. A partir d'aquella trobada, inicialment anodina, es produeixen una successió d'esdeveniments inesperats que converteixen aquells paratges en un malson per la seva existència i acaba, finalment, en un parany per la vida del protagonista.

Veure primeres pàgineshttp://www.pageseditors.cat/media/docs/9788499758749_L33_23.pdf

Ricard Coll (Barcelona, 1943). Llicenciat en història contemporània. Des de petit va viure envoltat de llibres i a partir dels vint-i-un anys la seva feina va estar lligada al seu món, especialment en la promoció i divulgació del llibre universitari. Estima la música, la lectura i les passejades per la muntanya. És autor de Pantaló curt, pantaló llarg (un seguit de records d'infantesa i joventut), Hotel Tèrminus (breus narracions en to humorístic, acompanyades de diverses reflexions personals) i Petit diari d'hivern (una mirada senzilla a les petites coses de cada dia).

 

 

 

 

 

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com