La Librería de El Sueño Igualitario

9788416505135_04_h.jpgCazarabet conversa con...   Joan Bautista Beltran Reverter, coautor de “El paper moneda a la comarca del Montsià durant la Guerra Civil” (Onada)   

 

 

 

 

 

 

Joan Bautista Beltran Reverter i Julio Allepuz Querol són els autors d´aquest interesant llibre que ens apropa a un tema que tothom coneix, però pocs valoren perquè, simplement es coneix només pel damunt; no és un tema conegut massa des de dins;  en concret el llibre s´endinsa sobre el que es va segellar a la comarca del Montsià, entre 1936-1939.

La Sinopsi segons Onada:

L’esclat, al juliol de 1936, de la Guerra Civil va trasbalsar el país i va condicionar per complet la vida de la gent dels pobles i la seua situació socioeconòmica i política. La comarca del Montsià no va estar exempta d’aquesta situació i les emissions de paper moneda en són fidel testimoni. Partint d’un treball de recerca exhaustiu i rigorós, l’obra explica el fet excepcional i de gran transcendència com va ser l’emissió de paper moneda per part de la majoria de consistoris catalans, els quals van poder organitzar de manera autònoma la seua activitat econòmica des de l’octubre de 1936 fins a l’abril de 1938. Uns temps convulsos i de grans dificultats socials i econòmiques per als nostres pobles.

Davant d’aquesta situació, i amb la finalitat de resoldre d’una vegada per totes la falta de moneda fraccionària, el govern de la Generalitat, modificant la Llei municipal catalana, de 9 d’octubre de 1936, va dotar els ajuntaments de la potestat d’emetre moneda fiduciària de petits valors de curs legal i obligatori, però limitada al terme municipal. Dels 1.075 municipis existents a Catalunya l’any 1937, 720 van emetre paper moneda o algun signe monetari local; d’aquests, 11 eren de la comarca del Montsià.

L’objectiu del treball, a més de mostrar i donar a conèixer, com és obvi, les imatges dels bitllets i altres elements monetaris, no ha estat altre que difondre els fets i els motius que van impulsar els municipis de la nostra comarca a emetre moneda fraccionària durants els anys convulsos de la guerra civil. Una moneda que forma part del nostre patrimoni històric, cultural i numismàtic. Un retrat de la societat montsianenca del moment.

Els autors:

Joan B. Beltran Reverter (Alcanar, 1956) Investigador i estudiós d’història local, és autor de llibres d’història sobre el territori: Els encanteris de la serra de Montsià (2009) o Catálogo de matasellos y marcas de la presencia española en el Ártico y Antártico (2015), entre d’altres.

Julio Allepuz Querol (La Sénia, 1944) És un destacat col·leccionista de filatèlia, numismàtica i notafília, especialment la relacionada amb la Guerra Civil Espanyola (llibres, targetes postals, pòsters…).

El paper moneda, cercant definicions:

https://ca.wikipedia.org/wiki/Bitllet_de_banc

http://www.habilitados-nacionales.com/otro/papel-moneda-municipal/

 

 

Cazarabet conversa con Joan Bautista Beltran Reverter:

Foto-Joan-llibre-bitllets-300x292.jpg-Ens fiquem una mica en situació, si vos pareix, la Comarca del Montsià, tal com està constituïda, avui i ara, amb els pobles i demés és la mateixa que la que ocupa el vostre estudi.

Quant el 23 de desembre de 1936 el Conseller Primer de la Generalitat de Catalunya, Josep Tarradellas, signa el decret que determina els pobles que integren les comarques de la nova divisió territorial de Catalunya, la comarca del Montsià està constituïda per 11 pobles: Alcanar, Amposta, Freginals, la Galera, Godall, Mas de Barberans, Masdenverge, Sant Carles de la Ràpita, Santa Bàrbara, la Sénia i Ulldecona. Finalment, l’any 1990 s’hi va incorporar el municipi de Sant Jaume d’Enveja, que fins aleshores pertanyia a la comarca del Baix Ebre. L’estudi del paper moneda inclou la totalitat dels municipis que al 1936 formaven part de la comarca.

-Què és allò que vos ha inspirat a escriure aquest llibre estudi sobre el paper moneda de Guerra Civil en aquesta comarca?

-L’esclat de la Guerra Civil va trasbalsar el país i va condicionar per complet la vida de la gent dels pobles i la seua situació socioeconòmica i política. La comarca del Montsià no va estar exempta d’aquesta situació i les emissions de paper moneda en són fidel testimoni. Calia donar a conèixer aquella situació contextualitzant les emissions monetàries en el moment històric que vivia la comarca.

-Quina és la diferencia ambels vales”?

-No hi ha cap diferència. Cal dir que, a més de paper moneda, els bitllets emesos reberen altres denominacions: bitllet, val, vale, bono, cupó. Menció a part mereix el Mas de Barberans, on els bitllets emesos oficialment pel Consell Municipal reberen dos noms diferents: certificat i val; i la Sénia, on reberen tres designacions diferents: val, bitllet i certificat. Per que a la majoria de pobles solament foren batejats amb un sol nom.

-Teniu previst estudiar aquest mateix tema en alguna altra comarca del sud  de Catalunya o del Nord del País Valencià?

-De moment, no tinc previst de estudiar les emissions d’altres comarques del sud de Catalunya o del nord del País Valencià, si la majoria d’ells també emeteren paper moneda en el dies de la Guerra Civil. L’any 2008 vaig col·laborar amb un estudi del paper moneda a la Terra Alta.

AAEAAQAAAAAAAAo0AAAAJDA0YjU0ODEwLTcyY2YtNGVhNy1iYjdlLTNhYzA4ZmU3OGZlZQ.jpg-Quins pobles de la Comarca del Montsià van tindre paper moneda funcionant?. Quins pobles van ésser com els més pioners?

-Tots els pobles que constituïen la comarca del Montsià l’any 1936 varen emetre paper moneda, d’ells fou el de Santa Bàrbara, que en aquells dies va canviar el nom pel de Planes del Montsià, va ser el primer en emetre paper moneda, concretament el 17 de gener de 1937.

-El paper moneda s´instaurava en els pobles on entrava en funcionament el Consell Municipal o les Col·lectivitzacions. Quin paper, verdaderament, oferia a banda de suplir la moneda fraccionaria de la República, des del govern central, que mancava i anava minvant?

-La moneda fraccionària emesa pels Consells Municipals, per les cooperatives de consum i sindicats, i fins i tot per particulars, va permetre que la gent dels pobles pogués realitzar les compres diàries (menjar, premsa, transport…) d’una manera més normal. La presència al carrer d’aquesta moneda era del tot necessària per a garantir la normalitat econòmica del país.

-Quins eren els passos que es seguien per emetre paper moneda en els diferents municipis?

-Les emissions oficials de paper moneda emeses pels Consells Municipals de la comarca del Montsià tenien que estar avalades i emparades per un dipòsit de moneda legal igual a la quantitat emesa consistent en bitllets de la Generalitat de Catalunya. En altres pobles de l’estat espanyol ho serien per un dipòsit de bitllets del govern de la República.

-Hi han trets diferencials entre el paper moneda dels pobles de la Comarca del Montsià amb la de la resta de llocs, per  exemple, de Catalunya?

-Efectivament, no només a Catalunya, també a la resta de pobles de l’estat espanyol, cada poble tenia autonomia en el disseny final dels bitllets emesos. A la comarca del Montsià, Ulldecona, Alcanar i la Ràpita dels Alfacs (nom que fou canviat a Sant Carles de la Ràpita) varen aprofitar imatges de llocs de la població per a il·lustrar els bitllets; altres ho faran d’una forma més senzilla, però l’escut de Catalunya apareixerà en tots els bitllets.

-Quin dels pobles va ésser més fructífer amb això d´emetre el paper moneda?

-A la comarca del Montsià podem dir que el Mas de Barberans o Planes del Montsià foren el més fructífers, si , quasi el Consell Municipal de tots els pobles va aprovar més d’una emissió de paper moneda amb diferents valors.

exposicio-paper-moneda-p.jpg-Hi havia intercanvi entre paper moneda d´aquests pobles?. I entre les diferents comarques?

-No. El paper moneda era d’ús obligatori dins del terme municipal de cada poble. En el cas de sindicats, cooperatives de consum i comerços particulars només podia ser utilitzar en els seus propis establiments. No hi podia haver intercanvi.

-Com sabreu i de sobres, avui en dia el paper moneda d´aquells dies és persegueix molt per part de col·leccionistes….al davant d´aquesta mena de febre com vos ho heu fet per poder obtindre o palpar paper moneda?

-De fet, jo mateix tenia una bona col·lecció de paper moneda que, malauradament, vaig tenir que vendre ja fa uns quants anys. Per la meua relació d’amistat amb Julio Allepuz, destacat col·leccionista filatèlic i numismàtic de la Sénia, vaig contactar amb ell sabent que disposava d’una magnífica col·lecció de paper moneda local, no només de la comarca del Montsià. De fet, el Sr. Allepuz és coautor del llibre El paper moneda a la comarca del Montsià durant la Guerra Civil (1936-1939). Altres col·leccionistes que coneixia varen aportar alguns exemplars de vals moneda que completarien l’estudi de les emissions. Però és ben cert que el col·leccionisme de paper moneda emes pels Consells Municipals durant el període de la Guerra Civil a tot l’estat espanyol és molt apreciat i “perseguitpels col·leccionistes numismàtics.

 

 

 

9788416505135_04_h.jpg26073 
El paper moneda a la comarca del Montsià durant la Guerra Civil. Joan Bautista Beltran Reverter, Julio Allepuz Querol   
120 páginas        17u x 24 cms.
16.00 euros
OnadaL’esclat, al juliol de 1936, de la Guerra Civil va trasbalsar el país i va condicionar per complet la vida de la gent dels pobles i la seua situació socioeconòmica i política. La comarca del Montsià no va estar exempta d’aquesta situació i les emissions de paper moneda en són fidel testimoni. Partint d’un treball de recerca exhaustiu i rigorós, l’obra explica el fet excepcional i de gran transcendència com va ser l’emissió de paper moneda per part de la majoria de consistoris catalans, els quals van poder organitzar de manera autònoma la seua activitat econòmica des de l’octubre de 1936 fins a l’abril de 1938. Uns temps convulsos i de grans dificultats socials i econòmiques per als nostres pobles.

Davant d’aquesta situació, i amb la finalitat de resoldre d’una vegada per totes la falta de moneda fraccionària, el govern de la Generalitat, modificant la Llei municipal catalana, de 9 d’octubre de 1936, va dotar els ajuntaments de la potestat d’emetre moneda fiduciària de petits valors de curs legal i obligatori, però limitada al terme municipal. Dels 1.075 municipis existents a Catalunya l’any 1937, 720 van emetre paper moneda o algun signe monetari local; d’aquests, 11 eren de la comarca del Montsià.

L’objectiu del treball, a més de mostrar i donar a conèixer, com és obvi, les imatges dels bitllets i altres elements monetaris, no ha estat altre que difondre els fets i els motius que van impulsar els municipis de la nostra comarca a emetre moneda fraccionària durant els anys convulsos de la guerra civil. Una moneda que forma part del nostre patrimoni històric, cultural i numismàtic. Un retrat de la societat montsianenca del moment.


Joan B. Beltran Reverter (Alcanar, 1956) Investigador i estudiós d’història local, és autor de llibres d’història sobre el territori: Els encanteris de la serra de Montsià (2009) o Catálogo de matasellos y marcas de la presencia española en el Ártico y Antártico (2015), entre d’altres.

Julio Allepuz Querol (La Sénia, 1944) És un destacat col·leccionista de filatèlia, numismàtica i notafília, especialment la relacionada amb la Guerra Civil Espanyola (llibres, targetes postals, pòsters…).

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com