Sin-título-1.jpgCazarabet conversa con...   Marc Capdevila, autor de “L’observador de núvols” (Angle)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

El novel·lista Marc Capdevila ha aconquerit amb aquesta narrativa de ficció el XXVIII Premi Ciutat de Tarragona de novel-la Pin i Soler.

El jutjat destaca: «la força de la veu narrativa» i la «riquesa de registres» en una «creació molt personal».

Què, sembla, que ha pretès l´autor amb aquesta novel-la: «He volgut fer una revisió càustica i divertida d’alguns dels absurds de la nostra societat

Aquest autor ja va aconquerir el prestigiós guardó de Sebastià Joan Arbó.

Allò que ens diu la història que ens aplega gràcies a Angle Edicions:

Així s’expressa l’adolescent Joan Carles Morel, Jeici: directe i capriciós, malcontent amb tot, intransigent amb tothom, malparlat si cal, individualista, insolent amb els adults, convençut del que diu i alhora totalment insegur... Tot i apassionar-se per alguns temes peculiars, a Jeici no li interessen ni l’institut, ni la família, ni els amics, ni les relacions socials. Per això, en un intent de sacsejar la seva vida —o almenys perquè aprengués anglès—, els seus pares l’havien enviat a la decrèpita ciutat de Detroit, però n’ha hagut de tornar precipitadament per un fet tràgic. Amb L’observador de núvols Marc Capdevila aconsegueix un retrat esplèndid d’una certa joventut actual, però amb un batec intemporal, d’eterna rebel·lia. Perquè avui, com sempre, els joves recorren desorientats el laberint que porta a la maduresa.

El novel-lista, en Marc Capdevila:

Després d’alguns reconeixements en relat curt, l’any 2007 va guanyar el premi Sebastià Juan Arbó amb Aigua pudenta, una novel·la de postguerra ambientada a Tona, el poble on viu des de fa anys. Ha publicat també La Querosenca, sobre les conseqüències de la crisi econòmica; La bíblia de pedra, ambientada en el Ripoll del segle XII; i El jaç del faquir, en què un jove vol dedicar la seva vida al coneixement, però la riuada de la història l’arrossega corrent avall. És guionista de la websèrie catalanaSolisombra, ha estrenat l’obra teatral Freda, gairebé glaçada i, amb el seu germà Joan, ha realitzat diversos documentals per a televisió, com Els búnquers de Franco o Manén, el geni oblidat.

 

 

Cazarabet conversa amb Marc Capdevila:

observadornuvols-marc-capde.jpg-Amic Marc què et va portar a escriure aquesta novel·la o preguntat d´ altra manera:  què et va fer escriure aquesta història?

-Tenia ganes de fer quelcom diferent al que havia fet abans, més atrevit i irreverent. M'agrada innovar, posar-me reptes... i en aquest cas vaig oblidar-me dels temes històrics i vaig cercar una temàtica rabiosament de present, protagonitzada per un bord que acaba essent una mica entranyable. També vaig voler innovar des del punt de vist estilístic.  La idea de fons és la de que cada generació té els seus propis adolescents inadaptats o desorientats, com en el cas de "El vigilant en el camp de sègol". El meu personatge, en Jeici, és en certa manera deutor del d'en Salinger.

-Per què el títol: “L´observador de núvols”?

-La vida d'en Jeici és feta d'egoïsme, de falta de compromís amb tot i amb la gent, de lleugeresa, de frivolitat. Doncs volia un títol que reflectís aquesta actitud davant la vida i em va semblar que no hi havia res més banal que dedicar-se a observar els núvols.

-Diries que és una història que pot reflectir a un adolescent “com ben actual”?

Jo penso que és un tipus d'adolescent que existeix, però per fortuna no és gaire habitual. Per tant no és representatiu de res ni tampoc pretén ser un estereotip o un arquetipus...

-Com t´ has inspirat per a fer el retrat del teu protagonista…?

És difícil trobar on inspirar-se per fer el motlle d'un adolescent com en Jeici. Jo tinc tres filles i afortunadament cap s'assembla al protagonista, però és cert que d'alguna manera em van ajudar a pensar com ho faria un adolescent d'avui dia. A través de la imaginació, vaig mirar de posar-me en situació i portar totes les situacions a l'extrem de la irreverència, de la falta de respecte, etc. 

-Molt aspre, molt egoïsta, molt particular….?

Efectivament, així és en Jeici, per bé que cada vegada em trobo més lectors que afirmen que al final es fa entranyable. I té una certa lògica perquè malgrat que és un paio arrogant i pagat de si mateix, que es pensa saber-ho tot, en el fons es un pobre adolescent desorientat que cerca referents emocionals i sentimentals: vaja, com tots hem hagut de fer en la vida. I sovint se li veu el llautó. Aleshores és quan et fa fins i tot una certa llàstima.

-A vegades aconsegueixes que al lector o a la  lectora ens tregui de polleguera…?. Pot ser és la desídia…no tant “lo d´esdevindre un individu rebel” sinó la desídia…?

Sí, suposo que la desídia, la indolència, el passotisme, són els trets que més ens treuen de polleguera perquè no sabem com enfrontar-nos-hi. I no només a l'adolescència, sinó en qualsevol moment de la vida. A vegades veus persones properes que necessiten ajuda, però que no volen acceptar-ho, que estan convençuts que ja els va bé com són. Davant d'això no hi ha res a  fer. Hi ha una frase en una cançó d'en Sabina que m'agrada molt: "como quieres que te ayude si no te ayudas un poco más". 

-És “aquesta desiria” un “mal social” de la “societat del segle XXI que ja va començar a escalfar motors al segle passat?

És molt atrevit afirmar això, perquè potser és generalitzar massa. Si ens posem a comparar, la meva generació, la que es coneix com a generació "X", podria semblar infinitament més indolent que la anterior, la dels estudiants que es revoltaven contra tot i tothom i es passaven el dia d'assemblea en assemblea (maig del 68, lluita pels drets civils a EE.UU, hippisme...). Però jo no hi estaria d'acord. El fet es que en aparença hi ha una major indolència, individualisme i egoïsme, però estic segur que els adolescents d'avui tampoc hi estarien d'acord i ens ho rebatrien.

fbf887a854f956a478842c59b06.jpg-Però la mare de les preguntes crec que és: al teu personatge el fa d´ aqueixa manera la societat o ell es fa a ell mateixa perque ja li va bé…?

Ja li va bé, i fins i tot diria que se n'aprofita del desgavell social. Ell és un nen pijo de casa bona i com que a més és un paio llest argumenta això mateix: "la culpa de tot és de la societat que ens fa així o aixà. D'aquesta manera, això ja em justifica per ser com sóc i m'estalvio de tenir cap càrrec de consciència"

-Una cosa és ben clara com a escriptor vols reivindicar-hi quelcom, no? No sé, com certa desfeta social que, evidentment, a qui afecta més és als estrats socials més vulnerables i l´ adolescència és un període molt vulnerable, no?

Hi ha un punt de mala bava, és cert. Sobretot que no m'agrada el món d'avui ni la deriva que va prenent. Jo sóc un humanista convençut i en la meva adolescència creia que havíem fet el cim con a civilització, que les coses només podien anar a millor. Vaig gaudir molt culturalment dels vuitanta i noranta. Però després va iniciar-se una decadència cultural (almenys a mi m'ho sembla) i ja ho veieu: cada dia més caos, menys humanisme, més feixisme encobert i ara ja descarant-se, etc.

D'aquest malestar personal sorgeix la figura d'en Manuel Vives, que va estar a Mauthausen, per donar el contrapunt a un nen que es pensa que ho sap tot de la vida. El vell Manuel el posa a lloc ràpidament, i la seva memòria és com un recordatori del que pot passar quan les coses es fan malament i la ciutadania es relaxa, es deixa anar i es deixa portar per la corrent imperant en cada moment com si fóssim una borregada.

-Amic és millor “estar als núvols” que limitar-se a “observar-los”?. Allò que vull dir que sempre és millor “passar a l´acció que només pensar-hi sense més referent, no?

-És una mica el que deia abans. A una part dels joves d'avui els sembla que el benestar es un "manà" que cau del cel. Que no cal fer res ni esforçar-se gaire que algú o altre proveirà. Aquest és el primer pas perquè les coses deixin d'anar bé. Cal compromís i activisme. Una mica s'han de guanyar el futur.

-La teva narrativa no té regles ni limitacions….és desvergonyida, molt natural…és un tret que tu diries que és característic de la teva manera d´ escriure?

-Pot semblar que em surti natural o a raig, com en Segarra  que afirmava "jo faig els versos pixant" de tan fàcil com li sortia. En el meu cas és el fruit de molta feina,  d'anar polint, comprimint, netejant, esporgant el text per treure allò sobrer, el que encalla al lector, el que trenca el ritme... Hi tinc una obsessió, en això. Potser el que és més característic del meu estil és la barreja de llenguatge culte i de llenguatge popular o tradicional.  Ho faig perquè sigui literari sense ser pedant. En el cas d'aquesta novel·la, però, encara és més complicat, perquè vaig haver de furgar molt en el llenguatge col·loquial dels adolescents d'avui. Aquí sí que vaig patir

-De tota manera, a l´hora, li fiques ritme i entreteniment…és fácil de llegir. Creus que és important a l´hora d´apropar la lectura a tots i totes i amb aquesta pregunta em refereixo si també has d´apropar la lectura a totes les edats…

-Al principi jo era molt més complex i farragós més espès i difícil d'entendre, i ara m'esforço a fer textos que puguin ser llegits per tothom, però sense perdre la perspectiva literària. Això és innegociable.

De fet m'encantaria que aquesta meva novel·la fos una lectura recomanada als instituts. Opino que als joves els agradaria i sense ni adonar-se'n aprendrien molt vocabulari i quelcom sobre estructura narrativa. Dit això, no és de cap manera una novel·la juvenil. Per tant, el més complicat és fer-ho accessible sense baixar la qualitat literària. No sé si ho he aconseguit... 

81834_20180913_121153.jpg-La seva personalitat li porta a tindre problemes amb ell mateixa i amb la societat…no troba ni el seu lloc dins el món, no?.Un símptoma molt característic de tot el que venim parlant…

-A vegades he dit que en Jeici és una mica com un hikikomori, que són aquests joves japonesos completament asocials que no surten per res de la seva habitació. Fan vida a casa i en allò que s'aficionen esdevenen uns cracks, uns erudits perquè s'hi dediquen en cos i ànima. Ell és un coneixedor del cinema clàssic i actual, i de la literatura perquè hi dedica bona part del dia. El seu allunyament de la vida social és completament voluntari, però simplement perquè la gent l'avorreix, els troba mediocres, repetitius i gens interessants. Així que decideix aprofitar el temps fent allò que l'estimula una mica: veure cinema o llegir. En el fons és un tipus pràctic.

-Amic, t´ has hagut de documentar-hi? Com ho has fet? I després com hi fiques ordre i com hi treballes..parla´ns , per favor, una miqueta de la teva metodologia de treball…

-Depèn de cada novel·la. En aquest cas m'he hagut de documentar menys que en una novel·la històrica, però he suat igual, perquè és un món que desconec. Tot i que em fa molt mandra i preferiria començar a escriure a raig, he après que si planifico una mica vaig més bé. Així que cada cop ho faig més. Però les millors idees se m'ocorren mentre sóc al mig de la narració. Això m'obliga a vegades a reescriure parts senceres del text, però no tinc cap dubte que és el que ho enriqueix més.

Per al cas concret, em vaig fer unes llargues llistes de paraules classificades per ítems (o  tags que es diu avui), i que els adolescents utilitzen entre ells per relacionar-se, per insultar-se, per estimar-se, per expressar emocions, sentiments, ràbia, odi, alegria, etc,  i les anava intercalant en el text per què fos més versemblant i vigilant de no repetir-me gaire. Una feinada!

-Em fa l´ efecte que ets dels escriptors que no para…ens pots fer cinc cèntims d´ allò en que estàs treballant ara?

-Estic reescrivint un text de fa molts anys i que no he publicat mai. És un nou repte perquè gira al voltant de l'amor, i de les diferents modalitats d'amor d'avui en dia. Té un xic de novel·la romàntica. I també tinc encetada una narració distòpica, d'un futur poc afalagador però que ens pot passar si no vigilem.  

 

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com