9788466425582.jpgCazarabet conversa con...   Jordi Llobregat, autor de “No hi ha llum sota la neu” (Columna)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jordi Llobregat, dins del segell del Grup62… des de  Columna ens escriu una novel-la que, una vegada encetada des de la lectura, no pots deixar i que la penses fins i tot quan no l´estàs llegint

 Una altra novel-la que amaga, guardant, tot  un antic secret..en un escenari que és un lloc oblidat.

En la novel-la el silenci  s un dels protagonistes principals i on els crims, malauradament, són tan els coprotagonistes com l´estri que accelera la trama que ens presenta en Jordi Llobregat.

La col-lecció on està aficada aquest llibre de Columna Edicions, dins del Grup 62, és de bastiments clàssics

La sinopsis del llibre:

Un home despullat, amb les mans lligades i les parpelles cosides amb un filferro apareix submergit dins les aigües glaçades d’una piscina durant la construcció de l’estació d’esquí Vall de Beau, al Pirineu. Es tracta de la infraestructura més emblemàtica de la candidatura hispano-francesa als pròxims Jocs Olímpics d’Hivern.

La sotsinspectora Álex Serra i el tinent de policia francès Jean Cassel seran els encarregats de la investigació. Després d’estar un temps apartada del cos a causa d’un greu incident en què Serra va disparar a un company, els seus superiors l’envien a les muntanyes a investigar el cas. Serra va créixer en un poblet de la zona, a l’altra banda de la vall. Ningú coneix el lloc tan com ella.

Quan torna, es troba tot allò que pensava que havia deixat enrere: una muntanya despietada i un entorn opressiu dominat pels secrets i els records d’un passat que encara no ha superat. Ara, a més, un assassí intel·ligent i implacable la posarà a prova, ja que aquest serà només el primer d’una sèrie de crims que tenen a veure amb una història que ha estat oculta durant dècades. Només qui la conegui podrà resoldre el cas i atrapar el misteriós criminal.

Mentrestant, està a punt de desencadenar-se la tempesta més devastadora dels últims vint anys.

L´autor, en Jordi Llobregat: www.jordillobregat.com

Aquest escriptor valencià, va somiar ser escriptor quan tenia dotze anys, després de veure la pel·lícula Le magnifique, amb Jean-Paul Belmondo i Jacqueline Bisset. Ha escrit molts relats publicats en diverses antologies, és l’autor de la novel·la El secret de Vesalius (Columna, 2015), traduïda a dinou llengües i venuda a més de quaranta països. És creador i director de València Negra (festival internacional de gènere negre), codirector del festival Torrent Històrica i del cicle de trobades culturals XATS a la Fundació Bancaixa. Escriu la columna cultural «Atasco en la mesita de noche» al diari Las Provincias i col·labora amb diversos mitjans especialitzats. Forma part del grup literari El Cuaderno Rojo.

 

 

Cazarabet conversa amb Jordi Llobregat:

nohihallum.jpg-Amic Jordi, ens proposes amb No hi ha llum sota la neu una història policíaca—no sé si del tot catalogada dins el gènere negre, pot ser més aviat grisós—molt clàssica en molts aspectes: cert rerafons de la trama, cert plantejament, el retrat del personatges, les situacions, el “ritual de la mort”…i ho fas sense por perque, a vegades, al apropar-se tant a “lo clàssic” es pot caure en cert vertigen per que els resultats ja són el que són i clar un es fica una alçada molt particular, oi?

-Així és, no obstant això, no crec que hàgem d'escriure amb por. Escriure és un acte molt allunyat d'això. Escriure resulta més un esforç d'introspecció, de cerca d'un mateix, assumint el major risc possible. És cert que, si alcem la vista del teclat i fem cas del nostre entorn, i observem allò que alguns determinen com cànons, identifiquem les fronteres (fictícies o no) dels gèneres i reflexionem sobretot l'escrit, pot donar-nos cert vertigen, fins i tot podem preguntar-nos perquè escriure si ja està tot dit i potser amb millors paraules. Però això mai serà veritat i, per descomptat, mai serà la teua veritat. Has de traçar la teua pròpia senda el millor que pugues i veure on et porta. Això ningú ho farà per tu.

-Jordi, què et va fer pensar amb aquesta història…una història que té molt endins altres històries: personals, íntimes … Es tracta d´una mena de contalla a manera de nina rusa, oi?.-T´agrada, també, estirar de certs fils des del passat per trobar-hi vinculacions de les trames que ens planteges?

-Tot va començar amb una antiga fotografia que em va seduir i em va provocar inquietud. Un grup de joves seminaristes de 1920. Les seues actituds, la seua expressió corporal mostraven emocions totalment contràries al que podia pressuposar-se d'estudiants religiosos. Em vaig fer preguntes i supose que és així com comença tot, fent-te preguntes. El símil de nines russes em sembla ideal, jo solc utilitzar la idea de puzle. Tant l'un com l'altre és un joc que propose al lector. Així és, el passat sempre està present en cadascun de nosaltres. Ens defineix, som el que som per tot allò que hem viscut, experimentat i aprés, però també pel que han viscut uns altres abans que nosaltres. Per aquest motiu, m'agrada indagar entre aquets fils, connexions que, sent molt llunyanes en el temps, acaben tenint a veure amb nosaltres mateixos.

-Sembla, em sembla,  que tot allò que pretens és divertir-te i a alhora divertir-nos, oi?

-Potser no tot però, sens dubte, una bona part. Malgrat l'esforç i sofriment que comporta el procés d'escriptura, també busque en això l'emoció i excitació que m'assalta en determinats moments. En la majoria de les ocasions, em plantege la construcció de trames, escenes o personatges com un repte. Una forma d' auto-seduir-me i, per tant, de passar-ho bé, amb la presumpció que al lector li ocorrerà el mateix.

_jordillobregat4cgustavoten_ffe704c0.jpg-Però Jordi t´ has hagut de documentar, oi? Com i de quina manera ho has fet? -Cerques assessorament en temes com més tècnics com el policial, el científic, la criminologia…?

-La documentació és un dels pilars de la meua escriptura. En la majoria de les ocasions, és una cosa molt plaent, quasi massa, perquè solc perdre'm seduït pel tema que estic investigant. A més de bussejar en internet, em faig amb tots els llibres que puc i, sobretot, m'agrada trepitjar els espais on transcorre la història. És això últim, amb tota seguretat, la experiencia que més m'aporta, la que em suggereix més coses.

-Com fas el retrat dels policies, en concret, com vas pensar i com fiques al damunt del taulell d´escacs a la subinspectora ÀLEX Serra? -Una subinspectora que té que treballar-hi amb el seu homòleg, el tinent de policía francés, Jean Cassel…cercar com té que ésser la seva relació és difícil?

-Tinc la sort de gaudir d´amics que pertanyen a diferents cossos de les forces de seguretat de l'estat (alguns d'ells, fins i tot, són escriptors). A mès, el meu propi germà és també policia. Això em permet obtindre informació tècnica de primera mà. No obstant això, m'interessa molt més, a l'hora de construir un personatge, la part més humana del mateix i en aqueix sentit, és aquesta la informació que intente aconseguir amb major afany i és més difícil de obtindre.

La relació entre Álex Serra i Jean Cassel és complexa perquè són, a priori, personalitats molt oposades, la qual cosa fa que xoquen però també que es complementen. No acaba d'estar clar i, per això mateix, es tracta d'una relació que em va agradar molt desenvolupar per la seua indefinició.

-L´ escenari : els Pirineus, un racó on torna la protagonista Serra perque ella era d´ allí, però va marxar…els retorns sempre acabem per traure més fantasmes que situacions de plaer, no?. Hi ha coses, esdeveniments, persones, records que és impossible deixar a l´ arrere per molta terra que fiques pel enmig, oi? -I els records, aquests que són insuperables… inevitablement hi tornen, veritat?

-La nostra relació amb el passat és molt curiosa. Quan tornem a un lloc perquè volem recuperar alguna vivència que recordem amb afecte, sempre resulta decebedor perquè mai és possible viure el mateix. Quan ens adonem, ens embolica la nostàlgia i la tristesa de saber que mai tornarà aquell temps, ni allò que va ocórrer. Ni tampoc som nosaltres els mateixos. És com despertar i advertir de sobte que has envellit i que tot és efímer, fem el que fem.

Al mateix temps, el passat ens persegueix invariablement. En alguns casos, un fet puntual del passat ha sigut tan important, tan tràgic que ens ha determinat més que cap altra cosa en la nostra vida. Aqueix record ens persegueix per molt que ens obstinem a enterrar-lo en la nostra memòria. Quants de nosaltres volguerem tornar arrere i canviar alguna cosa que es va dir, o que no es va dir, alguna cosa que vam fer o que no vam fer?

-Jordi, amic, què tenen les valls per atraure tant als crims o als criminals? Serran els secrets I els silencis el brou del cultiu ideal per al crim I per als criminals? -Aquests indrets són tancats, el silenci ronda, són d´ un entorn opressiu que em fa defallir…són gairebé claustrofòfics, per què? -que consti que jo visc en una vall d´ aquestes-… és la por a que tot es sàpiga pel fet de viure en un lloc on tots es coneixen un estris amb una mena de doble perill?

-Sens dubte, són entorns únics i susceptibles de convertir-se en escenari de bones històries. El silenci sempre amaga alguna cosa: secrets, velles històries de rancor, enveges i venjances pendents. Les xicotetes comunitats són llocs terrorífics, no hi ha espai més procliu a una tragèdia humana que un poble on tothom es coneix. Resulta increïblement atractiu observar com en aquets llocs es donen al mateix temps les característiques més belles de l'ésser humà: solidaritat, amor, pertinença..., amb la maldat i mesquinesa més profunda. La seua aparent tranquil·litat i bellesa solen ser un parany. Si a més, eres un foraster, un tipus que no pertany a la comunitat, estàs perdut.

Jordi_Llobregat_G.JPG-L´ assassí és , sobretot despiadat i més que res, molt intel-ligent, per què i de quina manera vols manifestar-ho…la veritat és que en veure la descripció de l´ assassinat i de la víctima ja es nota…-Un assassí que, a més, es converteix en assassí múltiple…es recrea, li agrada i desafia a la policia i a la fermesa de tota una vall…vols transmetre aquesta mena de domini per la seva part?

-La intel·ligència és seductora i encara ho és més si resulta ser la d'un criminal. Un adversari digne de la sotsinspectora Álex Serra havia de ser així. Però també perquè la història passada del personatge li porta a això. No es tracta tant de domini com de fermesa que té el assassí en què el que fa és correcte. L'assassí va dos passos per davant dels investigadors i un pas per davant del lector. Ha de ser així. Si fora per darrere la novel·la s'acabava abans de començar.

-Però la trama té pretèrit dins pretèrits…ho sigui té molta, molta historia a l´ arrere,oi? Per què ho vols manifestar així?

-Les històries sempre són conglomerats d'històries passades i aquestes, al seu torn, ho tornen a ser també d’altres històries, en un cicle que no acaba mai. M'interessa molt aquestes relacions entre present i passat, però sobretot m'interessa la profunditat de la trama i dels mateixos personatges que es defineixen tant pel que diuen i fa ara com pel que van dir o van fer en altre temps.

-Els secrets i els silencis són estris amb els que els creadors d´ aquestes trames, o sigui els escriptors hi jugeu força bé….i nosaltres mentrestant ---jjjjjjj--- ho passem contenint l´ alé  ….perque , aquests silencis i secrets, no deixa d´ ésser una bona trampa ,oi? - Vosaltres , amics escriptors,  ens feu un bon embolic, oi----jjjj---   

-Com he dit abans, em plantege les novel·les com un gran joc entre els lectors i jo, sota el punt de partida que un llibre mai està complet fins que, després de ser escrit, és llegit. Per això, tot allò que es fa o diu i el que no es fa o no es diuels silencis – han de resultar una manera d'entregar al lector peces d'un puzle perquè vaja unint-les i, a poc a poc, completar la història. El repte és que just quan col·loque l'última peça, ho entenga tot.

-Amic, per què et desenvolupes tan bé dins la novel-la negra, policíaca i criminal així com amb els thrilers? -Particularment, per què t´atrau tant aquest gènere? -És el gènere on pots descriure, més i  millor, allò que et remou per dins? Perque a , amic, que és allò que et remou?

-La veritat és que no m'ho he preguntat. Ara mateix, em sent còmode dins del gènere, em permet fer coses o comptar coses que m'interessen, em permet arribar als lectors d'una manera concreta. Encara que no sabria aprofundir més perquè encara no ho he descobert tot.

Em remou la idea de contar la millor història de la millor forma possible, aquella que aconseguisca estremir al lector, que aconseguisca afectar-ho profundament i que em permeta explorar la meua part més fosca, aquella que m'amague a mi mateix.

-Amic hi han molts escriptors i escriptores de novel-la negra que diuen i expliquen (particularment ,estic molt d´ acord) que és el gènere o un dels gèneres que millor retrata i dibuixa la realitat social, allò que passa a peu de carrer i fan de la novel-la negra tot un estic, fins i tot, de denuncia de certes situacions… com ho veus? .  Practiques ,d´ entrada ,des de la trama que s´ ens presenta quelcom més clàssic,però al llegir també hi trobes en els personatges, en la trama, en el fons un “tot” ben especial…Què ens pots comentar-hi?

-La novel·la negra o, almenys una part d'ella, se considera, de manera tradicional, un gènere que pretén retratar realitats socials i exercir certa denúncia. No obstant això, no considere que estiga o ho faça per damunt d'altres gèneres, potser ho feia en el passat, però ara ja no. Hem de deixar de mirar-nos el melic i adonar-nos que s'escriu i es denuncia molt i més enllà del gènere negre. No tinc tant d'interés a escriure esta classe de novel·la, la qual cosa no vol dir que no m'interesse aprofundir en qüestions de la condició humana que són tant o més rellevants i per tant, exposar (que no denunciar) davant el lector certes realitats tant del present com del passat. En escriure, qualsevol escriptor cerca la seua veu, aquella que li faça únic i que connecte amb els lectors. És impossible, almenys per a mí, generar un to artificiós. En el meu cas, trobar la meua veu entra dins de la meua cerca personal darrere de construir la millor novel·la possible.

 

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com