La Librería de El Sueño Igualitario

nazis-frontera-dels-pirineu.jpgCazarabet conversa con...   Josep Clara i Resplandis, autor de “Nazis a la frontera dels Pirineus Orientals (1942-1944)” (Rafael Dalmau)

 

 

 

 

 

Un llibre de Josep Clara que fica ,peça a peça, els punts damunt les “ies” que delaten l´amiguisme entre el franquisme i les forces de l´ordre del règim amb el nazisme

Un “amiguismemés que patent, però que molts davant la barbarie nazi van tractar de negar

Aquest amiguisme anava en moltes dimensions i confirma que Espanya va ésser utilitzat, també com a vaixell de fugida, assentament o com a mascarada….

Allò que ens explica Rafael Dalmau, editor:

Durant el temps que els homes de Hitler van ocupar França, entre el novembre de 1942 i l’agost de 1944, la frontera dels Pirineus Orientals va ser controlada pels alemanys i militaritzada al sud per la dictadura franquista. A la vora de la ratlla, les relacions entre nazis i franquistes van ser intenses. A l’Alt Empordà i la Cerdanya, la presència nazi va constituir una plataforma ideal per a l’espionatge, la propaganda, el contraban i el trànsit de divises i de fugitius que cercaven la salvació a l’altre costat de la línia divisòria.

Josep Clara: És doctor en historia per la Universitat Autònoma de Barcelona, és profesor titular d´històriacontemporània a la Universitat de Girona. S´ha interesat per la historia política i social delSexeni Democràtic, la II República i el franquisme.Entre les darreres obres publicades,destaquem:Santiago Sobrequés i Vidal.La historia al servei d´un país i Els búnquers de la costacatalana.Patrimoni militar en temps de guerra ,1936-1939.

Aquest escriptor e investigador ja va conversar amb nosaltres amb el llibre, Manolet Sabaté, aprenent de maqui:

http://www.cazarabet.com/conversacon/fichas/fichas1/manolet.htm

 

 

Cazarabet conversa amb Josep Clara:

JOSEP-CLARA-Pirineus-Orient.jpg-Al règim nazi l´Espanya del franquisme a banda de per a probar l´armament -- com a laboratori d´armes i estratègies-- li va vindre, a més, molt béper a tindre les espatlles ben calentes durant el conflicto, no?

--Els alemanys van ajudar els sollevats espanyols de 1936 i els facilitaren mitjans per guanyar la guerra. La col·laboració i predilecció dels franquistes per ells, en el decurs de la II Guerra Mundial, fou una conseqüència lògica de reconeixement i sintonia, malgrat les declaracions oficials de neutralitat o no bel·ligerància.

-Cal recordar que la Península Ibèrica és un lloc privilegiat en quant a lo geoestratègic?

-La Península fou un lloc estratègic per a les activitats de rereguarda alemanya i la realització de negocis.

-S´ha parlat molt d´aquella reunió a Hendaya….què en spots dir?

-A Hendaia es trobaren dos dictadors, cadascun amb el seus interessos particulars. Tractaren de l'entrada d'Espanya en la guerra al costat de les potències de l'Eix, però Hitler no donà suport a les reivindicacions
de Franco sobre territori africà.

-Com eren les relacions a peu de frontera entre franquistes i nazis?

-Les relacions entre agents nazis i franquistes foren cada cop mésintenses. Els militars alemanys van poder travessar la frontera sense capsalconduit i moure's per Figueres tranquil·lament. Per a la gent de les poblacions properes a la frontera, la presència alemanya despertà admiració i alhora recels, ja que s'enduien una part dels menjar de les botigues en un moment que el racionament i l'estraperlo eren habituals.

-En quines coses s´entenien més per a col-laborar?

-En l'intercanvi d'informació i contrainformació, l'extradició de persones per procediments irregulars i en els negocis.

-Per a les persones que fugien dels nazis, aleshores, no deguera d´ésser tan senzill com pareix posar el primer peu a terres dominades pel franquisme?

-Travessar la frontera comportava molts riscs, perquè estava militaritzada i l'orografia dels Pirineus complicava el pas dels evadits, però existiren xarxes d'evasió i punts de suport que ajudaren de manera impagable els que fugien de l'horror nazi.

-Van establir ja en temps de guerra un lloc i una via per escapar en cas de perdre la guerra?

-Lògicament sortir cap al sud era un camí previsible. Els passos de l'Alt Empordà i la plana de la Cerdanya foren una sortida adient en el moment de la deserció i en el moment de les derrota.

-Però molts es van quedar-hi ací?. L´Espanya del franquisme va allotjar a no pocs nazis…

-Els nazis, un cop derrotats, van trobar un refugi a l'Espanya de Franco. Caldes de Malavella, amb els balnearis, esdevingué un lloc ideal per acollir els agents afavorits. Els soldats i funcionaris de duanes, en
canvi, van anar a parar al camp de Miranda de Ebro.

-La complicitat del règim franquista envers les atrocitats nazis no es van jusgar mai…..però queda ahí i està ahí…Tot i que si no es jusga al règim franquista i a les seves atrocitats….serà difícil que fiquem totes les cartes damunt la taula, no?

-Sí; és un aspecte pendent, que en la transició política no es va voler tractar. Van canviar les formes, però molts funcionaris -policies i jutges, per exemple- continuaren en llocs de responsabilitat.

-Les deportacions anaven i venien, entre els nazis i els franquistes, es suposa que es pasaven a gents que o interesava “ajusticiar” o amedrentar a una banda o a d´altra, no?

-Evidentment. La persecució dels exiliats espanyols en territori francés va comptar amb la complicitat i col·laboració de les autoritats alemanyes. Companys, Peiró i altres persones més anònimes en foren víctimes.

-Has investigat a nazis residents a les nostres terres?

-La documentació que jo he vist no permet resseguir la pista dels alemanys. Ja ho han fet altres investigadors.

 

 

 

nazis-frontera-dels-pirineu.jpg24777
Nazis a la frontera dels Pirineus Orientals (1942-1944). Josep Clara i Resplandis   
128 páginas       13,5 x 19,5 cms.
10.00 euros
Rafael Dalmau



Durant el temps que els homes de Hitler van ocupar França, entre el novembre de 1942 i l’agost de 1944, la frontera dels Pirineus Orientals va ser controlada pels alemanys i militaritzada al sud per la dictadura franquista. A la vora de la ratlla, les relacions entre nazis i franquistes van ser intenses. A l’Alt Empordà i la Cerdanya, la presència nazi va constituir una plataforma ideal per a l’espionatge, la propaganda, el contraban i el trànsit de divises i de fugitius que cercaven la salvació a l’altre costat de la línia divisòria.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com