Cazarabet conversa con...   Manel Domínguez Pallarés, autor de “Morella: memòria d´un temps, records d´una guerra” (Onada)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Manel Domínguez Pallarés  fica la vista arrere d´un temps i d’uns records que van marcar Morella com pocs.

Allò que ens diu la sinopsi del llibre:  La dècada de 1930 va ser una època marcada per esdeveniments històrics que van afectar fortament la població: la dictadura de Primo de Rivera, la monarquia d’Alfons XIII, la Segona República, la guerra civil i la dictadura franquista.
La societat morellana va haver de viure aquests escenaris polítics i en va patir les repercussions socials. Ara, noranta anys després, encara hi ha qui recorda les vivències d’aquells dies de la seua infància i joventut.
Com era la Morella de 1930? Quins oficis tenien els ciutadans? Com passaven el temps lliure els morellans? Quines tavernes i establiments d’aquella època han perdurat? Quines celebracions han desaparegut? Com va afectar la guerra civil? Com es va viure la visita de milícies republicanes foranes? I l’entrada dels nacionals? Quines conseqüències van patir?

A través d’entrevistes fetes a testimonis directes descobrim la vida quotidiana i popular d’aquell temps i també els efectes de la irrupció de la guerra. En aquest llibre es posa en valor la importància de les fonts orals com a aportacions de coneixements de la nostra història. Mitjançant aquestes històries de vida podem obtindre una visió personal de com era la societat morellana de l’època i com es va viure la guerra civil.

L´ autor, en Manel Domínguez Pallarès: Més conegut com Ito entre els seus amics i familiars, és llicenciat en Administració i Direcció d’Empreses, per la Universitat Jaume I de Castelló de la Plana, i en Filologia Catalana, per la Universitat Oberta de Catalunya. Actualment és professor de llengua i literatura a l’Institut Francesc Ribalta de Castelló de la Plana. En l’àmbit lingüístic ha publicat articles sobre la transmissió intergeneracional del català. Ara, amb l’objectiu de descobrir i donar a conèixer la història del seu poble, publica aquest llibre.

 

 

 

 

Cazarabet conversa amb Manel Domínguez Pallarès:

-Manel s’ha escrit i s’escriurà molt sobre el teu poble, Morella…segurament perquè té i reté tanta història…no?, però què et va fer escriure aquest llibre , podríem dir memorialístic, sobre la història més immediata d’un poble, de la seva gent …?

-Jo sempre he tingut interès sobre la Guerra Civil, i concretament sobre com es va viure aquest conflicte bèl·lic al meu poble. Però em vaig trobar que no hi havia tanta documentació com m'haguera agradat. Sobretot no hi havia documentació des d'una perspectiva social que era la que més m'interessava: com van viure aquells anys els morellans i les morellanes. 

-I també dels records, no?. Molt valuós això dels records, el que passa és que els records com les converses—testimonis orals—sobre el que va passar no són tan objectius com potser es requereix, no? Què ens pots dir?

-Sempre que podia xarrava amb la gent gran del poble que havia viscut la Guerra Civil. Arribat un dia me'n vaig adonar que aquestes persones no estarien sempre per a contar-ho i va ser aleshores que vaig començar a enregistrar-ho per a no perdre aquesta informació en forma de records. Efectivament són versions subjectives i per tant no podem valorar-ho d'una altra manera que el que són: vivències personals que, per uns motius o per uns altres, poden estar distorsionades. D'això n'hem de ser conscients l'autor i el lector. 

-Però sabent això que reflexionàvem en la pregunta anterior…i creus que la lectora i el lector sap que la memòria i els records d´ una persona poden ésser selectius més o menys intencionadament…?

-La guerra es va viure de manera molt diferent per la gent que defensava un bàndol i la que defensava el contrari. Després van vindre anys molt durs. I possiblement la gent recorda el que vol recordar i també pot arribar a contar unes coses que interessen i guardar-se unes altres que no interessen tant. Però sí que he vist en els testimonis que, arribats a l'edat de 90 o 100 anys, ja no tenen tants de mirament o tanta precaució a l'hora d'explicar unes certes coses. Possiblement fa uns anys no hagueren parlat amb tanta naturalitat però ara m'agrada pensar que s'han mostrat bastant verídics en les seues versions.

-Allò que volies era traslladar en un llibre el que va quedar , dins la memòria i els records, d’una gent morellana allò que va esdevindre en un entorn, en un temps i en un instant de instants?-Parlar de la memòria i dels records de Morella...és en part parlar-hi de la memòria i dels records de la comarca dels Ports?. És que sempre fa la sensació de que Morella, voluntàriament o involuntàriament, es “menja” la resta de pobles, pedanies…

-Tot el que siga bo per a un poble, també serà bo per al conjunt de la comarca. Jo em vaig centrar en Morella perquè era el focus del meu interès. Intentar fer un llibre de fonts orals de tota la comarca hauria sigut una faena interminable. Però ara fa poc he sabut d'altres pobles que també estan buscant en la seua història testimonis que els puguen donar més informació sobre aquella època, com per exemple és el cas d'Herbers. I una pròxima publicació d'Onada, serà un treball de recerca De Juan Luis Porcar, encarregat de la memòria històrica de Castelló, que tracta sobre l'afectació del franquisme a tota la comarca. Vull dir amb això que tot suma.

-Amic què et va fer escriure aquest llibre; què et va empènyer amb aquesta aventura o què et va motivar?

-Volia que no quedaren oblidades les veus d'aquests morellans i morellanes que havien viscut un fet tan important com la Guerra Civil. I sobretot que tots els morellans actuals tinguérem accés a aquests coneixements.

-Quin buit creus que ve a omplir Morella: memòria d’un temps , records d’una guerra…?

-Crec que el llibre recull el punt de vista més social d'aquell conflicte. La majoria de la documentació de la Guerra Civil recull dades concretes sobre fets puntuals, però no sempre se'ns ofereix l'oportunitat de conèixer com ho van viure les persones. 

-Els iaios i iaies que van poder guardar records de la guerra ja ens estan deixant, oi?;la seva memòria, els seus records se’n van entre els dits com l’aigua, oi?-Per això aquests llibres són tan necessaris com  precisos…?

 -Quan vaig començar el projecte, la gent que se n'assabentava em deia molt sovint: ui si encara visquera el meu iaio te'n podria contar d'històries... Ah, la que t'hauria explicat moltes coses era aquella dona que es va morir ara fa poc... Totes aquestes històries de vida, una vegada morien els testimonis, quedaven enterrades amb elles. Jo he volgut posar fre a aquesta pèrdua. 

-Per què a un llicenciat en Administració i Direcció d’empreses que després va fer filologia se li obri, de repent, el neguit per la història?-Pot ser tota resposta estigui en que t’ha agradat conversar, preguntar, escoltar...?

-Sí, sé que sorprèn una mica. La meua tasca hauria sigut més adequada per a un historiador... Però sempre he tingut interès per la història, concretament per la Guerra Civil i vaig pensar que a la resta de morellans -i no morellans- també els podria interessar aquesta temàtica. Per això em vaig decidir a publicar el material que tenia recollit, perquè encara no existia. 

- A , sempre m’ha fet l’efecte que Morella com els Ports o tot l’interior de les comarques de Castelló eren molt més conservadores que molts altres indrets de la resta del País Valencià…Què ens  pots dir? Per què creus?

Sí, en algunes coses sí que és així. En un context rural, apartat de les grans ciutats, solen tardar més a arribar les novetats o els progressos. Això té una part bona: es conserven intactes algunes tradicions com poden ser algunes festes comarcals que tan a penes han canviat durant molts anys, per exemple Sant Antoni. O també conservem molt més l'ús de la llengua vernacla. Però ideològicament parlant si hi ha un excés de conservadurisme pot fer que la societat no avance d'acord als temps que viu. Potser la comarca dels Ports viu en un equilibri o en un punt equidistant entre els conservadors i els progressistes. 

-Fixa’t,  sociològicament parlant són terres que tenen moltes famílies que on no hi ha un capellà, hi ha una monja o un Guàrdia Civil… a mi, en particular, sempre m’ha cridat molt l'atenció…què ens  pots dir?

-Potser hi havia una època en què sí que era així. Segurament la falta d'oportunitats per als jóvens feia que hagueren de dedicar-se a aquestes ocupacions encara que voluntàriament no ho desitjaven. En l'actualitat ja no és així. Encara que és cert que avui en dia tenim el problema de la despoblació, sobretot per part de la gent jove... Però això és un altre tema. 

-En aquest llibre les entrevistes tenen un valor indiscutible... són les protagonistes plenes, oi?-De les entrevistes com a filòleg degueres aprendre i molt…

-Sí, encara que eren diferents. Els estudis que vaig dur a terme per al treball final de la llicenciatura pertanyien a l'àmbit sociolingüístic i per tant tenien a veure amb l'ús de les llengües que feien pares i fills. Però la metodologia de treball sí que s'assembla. 

-Amic a més dels testimonis orals que són l´encapçalament, nus i desenllaç d´ aquest llibre---parlant en termes literaris—segurament que t´ has ficat a investigar, documentar i més, oi ?-Tasca feixuda, però a l´ hora gratificant?

-A l'hora de començar a escriure el llibre tenia clar que volia documentar-me bé i incloure referències historiogràfiques. Sobretot ho volia fer per donar-li més veracitat o més rigor al contingut del llibre.  No hi ha tant de material com m'hauria agradat, però sempre trobaves alguna font on poder recolzar-te. Sobretot, com ja faig al llibre, agraïsc enormement l'ajuda dels historiadors de dins i fora de Morella sense els quals no hauria pogut completar el treball.

-I quina metodologia de treball utilitzes?.- Transcriure és molt feixut, però pot esdevindre una tasca que desvetlli trets que  s’han escapat en directe, tot i que no hi ha res com “el directe”, oi?

-Sí. Les transcripcions costen molt. Al principi avançava molt poc. Potser gastava una hora per transcriure cinc minuts d’entrevista. Però a poc a poc vas agilitzant el procés. També vaig haver de decidir en quin registre transcrivia els parlaments. A Morella parlem un dialecte molt peculiar pel que fa al lèxic, formes verbals o pronoms. Si ho passava a estàndard, potser molta gent de la zona no identificaria els testimonis com a veu dels morellans. Per tant, finalment vaig decidir respectar algunes de les peculiaritats del nostre parlar.

-El material fotogràfic també aporta com caliu a tot plegat, no?

-Les fotografies que apareixen al llibre són principalment de tres fonts: de la Biblioteca Nacional, de particulars de Morella i, sobretot, de l’Arxiu Pascual, el que era el fotògraf del poble i gràcies al qual tenim tanta documentació gràfica de l’època. Incloure fotografies era fonamental. Jo estic convençut que a molta gent li agraden més les fotos que el text del llibre.

-A les entrevistades i als entrevistats els feia una mica de por o poc a poc es van anar soltant…?, pot ser des d’un principi van estar molt solts…Conta’ns

-Al principi sí que em rebien amb una mica de desconfiança... Em preguntaven sovint: però tu això per a què ho vols? Però al cap de cinc minuts ja els veia molt tranquils, com si jo fora un amic de la família a qui li contaren els seus records de joventut.

-Suposo que el fet de que tots vos coneixeu a Morella és una cosa que ajuda, no?, ho dic per la confiança o pot “no ajudar”….-En aquestes entrevistes/converses estaves a soles amb elles o ells?

-Normalment sempre estava amb nosaltres algun familiar d’ells, però en alguna ocasió estàvem els dos sols. En eixe sentit, els familiars dels sis testimonis del llibre m’han obert les portes de sa casa de bat a bat i en total confiança. Això és una cosa que s’ha d’agrair.

-La pandèmia de la Covid-19 com ha afectat a aquest projecte?

-No ha afectat molt, però sí una mica. A una de les testimonis vaig haver de fer-li una entrevista de dues hores per telèfon. Això dificulta bastant les coses perquè no hi ha un feedback tan clar i directe com quan veus l’altra persona. També a l’hora d’aconseguir una fotografia recent d’algun d’ells va estar difícil perquè no podia entrar a la residència de Morella. Però bé, afortunadament, no van ser grans impediments.

-Aquestes entrevistes, converses…t’han encès les llumetes i les idees per a dur a terme altres treballs entorn a la vida i a la història de Morella?-S’obri tot un món de possibilitats, fins i tot en el terreny dels costums, les maneres de fer, l’etnografia…

-És una pregunta que m’ha fet molta gent. I ara, què més faràs? La veritat és que he xalat moltíssim fent aquest treball de recerca i com més saps, més interrogants s’obrin i més voldries seguir buscant. Però ara mateix, de moment, no tinc cap cosa clara sobre algun futur treball. L’experiència ha sigut molt positiva i per tant m’agradaria repetir, però ara mateix no et sabria dir.

-La vida social  estava com més separada per gèneres…?, recordem que als bars i a les tavernes fins no fa molts anys les dones a molts pobles no ficaven els peus si no era amb els seus marits…-Entomo la pregunta anterior: la vida social, en el dia a dia,  es feia al voltant del foc? I la que implicava , com a fer més festa,   es duia a terme al voltant de les Festes que impulsava l’església o hi havia com més mànega ampla…?

-L’apartat dels bars i les tavernes és un dels més llargs. Cal tindre en compte que eren quasi l’única opció d’oci que tenien en aquella època. Per tant, quan tenien una estona lliure, els hòmens anaven a la taverna i allí conversaven de tot i de no res. Era un passatemps. Les dones, com has dit, no hi podien entrar per una norma social, estava molt mal vist. La manera de socialitzar per a elles era anar a missa, al safareig (d’ací l’expressió fer safareig) que era on aprofitaven per posar-se al dia de les coses del poble i de fora del poble.

Pel que fa a les celebracions, sí, òbviament en aquesta època l’església manava per damunt de tot, però trobo que en ser pobles xicotets també se’ls permetien alguns excessos. Diguem que si anaves a missa, després ja tenies perdonats tots els pecats i podies beure tant d’aiguardent com el cos t’acceptara.

-Pels testimonis que has  escoltat, per tot allò que t’han contat envers entrevistes i més, quina impressió et dona de com  era Morella abans i com va quedar després del pas de la guerra?

-Aquesta pregunta no és fàcil de contestar. Però una cosa sí que es va notar molt, de fet, al llibre es veu clarament, i és l’hostilitat entre els d’un bàndol i els de l’altra. Diguem que abans de la guerra, republicans i conservadors eren tan amics, però després, i durant molts anys, els sentiments de rancúnia, enveja i venjança van marcar les relacions socials del poble. Alguns, inclús, han perdurat fins avui en dia.

-Tocar el tema de la guerra i parlar d´ ella i de les seves vivències és el costat mes amarg que va saber d’afrontar en aquest llibre?

-Sí. De fet alguna gent del poble que ja s’ha llegit el llibre em diuen molt sovint: m’ha agradat molt més la primera part (la societat morellana de l’època) que la segona (els fets de la Guerra Civil). I fixa’t que el motiu del llibre era la segona part. Per tant, si ni tan sols als morellans actuals els agrada de llegir aquestes vivències tan traumàtiques, ens podem imaginar com deu ser per a ells mateixos.

-Llibre que jo com a lectora el vaig encarar com a llibre memorialístic, però que m’estic adonant es tant testimonial…com memorialístic, no?---és veritat que és molt fina la ratlla que separa, moltes vegades, allò memorialístic d’allò testimonial---

Sí-, de fet podríem dir que una cosa porta a l’altra. És a través dels testimonis que recuperem part de la memòria. Òbviament no es pot arribar a la memòria col·lectiva perquè només es conten els records de sis testimonis, però sí que et permet fer-te una idea dels fets en general.

-Quines i quantes esquerdes va deixar la Guerra a Morella? - Tu encara les has notat en el dia a dia?

-Hi ha conseqüències molt directes d’aquell conflicte. Com que hi va haver un bàndol guanyador, aquest va estendre una forta repressió sobre aquella part de la població que eren els perdedors. Això va provocar una esquerda social molt perjudicial. Per a gran part de la societat la paraula «roig» va passar a ser un dels insults més grans. Els republicans van quedar estigmatitzats durant anys i anys.

-Els silencis, la por, les ferides directes dels que van estar als camps de batalla….els bombardeig en llocs ben propers a Morella, tot això deixa més que memòria…deixa ferida…

-Alguns dels testimonis tenien cinc anys quan es van produir els bombardeigs i m’ho explicaven com si haguera passat la setmana anterior. Alguna gent pot dubtar sobre la precisió d’aquests records tan llunyans, però jo crec que això es queda marcat a foc. També recorden molt bé com la majoria se’n van anar del poble per a amargar-se a algunes coves de la muntanya i protegir-se dels atacs. Van ser dies, mesos, molt durs.

-A Morella, diries pel que has vist en els testimonis, va haver-hi com “revengisme” per part dels guanyadors després de la guerra?

-Sí. Això ho diuen els testimonis de manera clara. Els ciutadans van aprofitar desavinences veïnals per a denunciar-se uns als altres i llevar-los del mig. Matilde em conta que son pare no estava implicat en la política i que el van denunciar per roig i va acabar tancat a la presó durant tres anys. Segons ella el denunciant va ser un de la competència que li tenia enveja perquè son pare era millor paleta i s’enduia totes les obres del poble.

-Què els feia més por :els bombardejos, les detencions, les patrulles que tant van aplegar des de fora a Morella---com abans van passar i partir de Morella cap altres indrets---, les repressions, les incautacions, els càstigs…

-A Morella, a l’ inici de la guerra van arribar milicians de fora que van ser els que van tirar endavant una acció de forta repressió contra els conservadors, sobretot contra la part eclesiàstica: van cremar tot el material religiós de les esglésies i dels fidels, i van matar capellans i escolans. Això es va viure amb una certa incomprensió i rebuig pels morellans, no sols pels conservadors sinó per tot el poble. Dos anys després, quan entren els nacionals, la truita canvia de costat i la repressió és a la inversa. Les detencions són quantioses i en molts casos no s’intenta demostrar les acusacions amb proves objectives.

Les incautacions van tindre lloc per part dels dos bàndols. Primer, tot el material religiós, i després, tot el material republicà. Els càstigs eres públics. Una testimoni conta com detenen un republicà que el fuetegen al portal de Sant Mateu davant l’expectació de tot el poble. Totes aquestes coses han de ser molt dures per a qualsevol societat.

-La postguerra tots diuen que va ser molt dura i molt “homogènia ” per a enlloc i per a tothom, no?...amb molta fam, sobretot fam i misèria amb tristor..què ens pots dir…?

-Una de les preguntes que els feia era si havien passat fam. La resposta quasi sempre era que fam, fam, no. Però que no menjaven mai el que volien. Pràcticament cada àpat repetia un d’aquests plats: col i pataca, farinetes, o sardina salada. Cada dia el mateix. Un ou era considerat un menjar de luxe, d’un dia de festa. També hi havia una família que s’inventava jocs per a entretindre els fills als quals només podia alimentar una vegada al dia... Tot això ens costa de creure des de la perspectiva actual...

-Com i de quina manera et conten que es va recuperant un poble com Morella des de les cendres en que queda després de la guerra?

-El poble pla no tenia altre remei que tirar avant com podia. Alguns van haver d’emigrar (si havien sigut de família republicana, ningú els donava faena). Uns altres van haver de canviar d’ofici. Però cada u va intentar tirar avant amb la família amb l’esperança que arribaren temps millors.

-Com ha anat treballar amb Onada?-Ja estàs pensant en alguna altre projecte…ens pots fer cinc cèntims…?

-Onada té un equip d’edició molt professional sense el qual el llibre no hauria quedat igual, i a més d’això els he d’agrair la seua amabilitat en el tracte i sobretot la seua predisposició a ajudar en cada aspecte que necessitava.

M’agradaria repetir l’experiència, perquè per a mi ha sigut molt bona, i per tant sí que voldria encetar algun treball nou, no sé si en la mateixa línia o no. Però ara mateix encara no ho he pensat. Si això passa, estaré encantat de mantindre-vos informats. Ha estat un plaer respondre aquestes preguntes i agraïsc molt el vostre interès i l’oportunitat que m’heu donat per explicar el meu llibre.

 

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com