La Librería de El Sueño Igualitario

MEMORIES_D_UNS_GATS_FELICOS.jpgCazarabet conversa con...   Montserrat Gallart i Sanfeliu, autora de “Memòries d'uns gats feliços” (Gregal)

 

 

 

 

 

 

Un llibre, des de la ploma de Montserrat Gallart I Sanfeliu , editat per Gregal I que ens apropa, més que mai a l´amor que els gats tenen per nosaltres i nosaltres per ells…

Els protagonistes verdaders d´aquest llibre de memòries  són Tigri, Popí i Pandí gats als que l´autora, Montserrat Gallart, fica veu i d´alguna manera humanitza de manera que entra en les nostres vides lectores i humanes.

El llibre tota l´estona ens mostra la complicitat dels gats envers les persones i de les persones envers els gats. Així a l´hora ens recorda la complicitat d´en Kavafis, el poeta grec que va compondre o rememorar el viatge a Ítaca(https://es.wikipedia.org/wiki/Constantino_Cavafis ) , o Antoine de Saint-Exupéry,  l´autor d´El petit Príncep (https://es.wikipedia.org/wiki/Antoine_de_Saint-Exup%C3%A9ry ) o també hi menciona a , per exemple, Aldous Huxley(https://es.wikipedia.org/wiki/Aldous_Huxley)   i George B. Shaw (https://es.wikipedia.org/wiki/George_Bernard_Shaw ) en dues cites. Tot plegat per reflexionar entorn la relació dels animals envers nosaltres i fa que ens preguntem, amb ella i els seus gats, si són aquests animalets”domesticats”(o pot ser no tant…jjjj…) els que ens necessiten a nosaltres o a l´inrevés…pot ser som nosaltres els que verdaderament necessitem als gats.

Com podeu comprobar tots aquests escriptors ,que acabem d´anomenar, i  pensadors estan molt,molt pròxims a tindre i /o albergar cert pensament llibertari o certa manera de concebre la vida sota la llibertat  ….no vos recorda aquest tret al comportament dels gats?

Pot ser, també ens hauríem de preguntar fins a quin punt els gats ens ajuden a que nosaltres, els humans ,ens puguem conèixer molt millor com a persones i puguem interrelacionar-nos millor entre nosaltres.

El llibre està plagat, també, de poemes que s´inspiren amb els gats.

Allò que ens conta el llibre. Allò que ens diu la editorial Gregal:

 Els protagonistes essencials són uns gats i les seves mestresses, però també podríem dir que el protagonista ocult, i tanmateix omnipresent, és l’amor entre les persones i els animals. En concret: l’amor pels gats.

“Heus aquí un llibre curiós, que sorprendrà més d’un lector. És una mena de dietari, o potser un text epistolar, o unes breus confessions; és difícil de decidir-ne el gènere perquè, de fet, també conté alguns poemes i reflexions sobre la vida escrits en aquells moments en què veiem com s’escola d’una manera inevitable.

Els protagonistes essencials són uns gats i les seves mestresses, però també podríem dir que el protagonista ocult, i tanmateix omnipresent, és l’amor entre les persones i els animals. En concret: l’amor pels gats.

En aquestes pàgines, sense ironies, amb la contenció difícil que, de tant en tant, es veu esqueixada pel curs dels esdeveniments, Montserrat Gallart hi narra els darrers temps de la seva gata preferida, la Tigri, i dels seus dos companys, en Pandi i la Popi, els quals expliquen, des de la seva fidelitat de gats, l’agraïment profund per tota la vida passada al costat de les seves mestresses. Com diu l’autora, es tracta d’un text que ens ofereix la possibilitat de copsar l’amor pel marruix concret i, en un sentit més ampli, per la vida”.  Del pròleg de Francesc Parcerisas

L´autora, na Montserrat Gallart i Sanfeliu:

Montserrat Gallart i Sanfeliu (Barcelona, 1953). Filòloga i traductora, el 2009 va doctorar-se a la Universitat de Barcelona amb la tesi Marguerite Yourcenar, traductora de Konstantinos Kavafis.

Va ensenyar llengües en l’àmbit de secundària durant 32 anys. Actualment, la seva vida professional se centra en l’escriptura i en la traducció literària d’obres de Marguerite Yourcenar, de Vassa Solomoú Xanthaki, de Bruno Arpaia, d’Italo Svevo i de Krzysztof Charamsa. Des de l’estiu del 2011, a Cadaqués, organitza unes Àgores Poètiques que, sovint, donen cabuda també a d’altres manifestacions artístiques com la música i la dansa.

Com a autora ha publicat els poemaris
 Trenat d’onades i remors (2009), Bressol de tots els blaus (2012) i Acords del Cor (2014), i té en preparació Com lleu batec en la memòria.

 

 

Cazarabet conversa amb Montserrat Gallart:

DSC03118.JPG-Montserrat que t´ha duut a escriure aquest llibre?. Com definiries a aquest llibre, és molt difícil trobar-hi definició dins de l´odre de gènere literari…és un  llibre tan “lliure” com l´ànima dels gats, no?

- Vaig començar a escriure MEMÒRIES D'UNS GATS FELIÇOS en l'època en què li havien detectat un limfoma intestinal a la nostra gata més gran,la Tigri. Els altres dos gats estaven bé de salut aleshores. Inicialment, doncs el títol era MEMÒRIES D'UNA GATA FELIÇ. I, des del primer moment,vaig veure que hi posaria també espurnes de poesia, perquè jo ja havia escrit poemes per a ella.

Per tant, sí, és un llibre de no ficció i de literatura memorialística, si se l'ha de situar en algun gènere literari, cosa que potser no cal fer, seria així. Lliure, com l'ànima i el cos dels gats, tal com apuntes. Quan van morir els altres dos gats, vaig comprendre que també havien de formar part del llibre, perquè havien estat igualment estimats com la gata gran. Aleshores els vaig fer un espai important al llibre. 

-Per què els gats, què t´atrau dels gats?

- Dels gats m'atrau tot: la seva intel·ligència, la seva esveltesa i elegància, la seva rapidesa i alhora la seva calma, els seus ulls, els colors del seu pèl. Ho dic altra vegada dins de l'obra i en una altra obra precedent, del 2007, on també parlo dels meus gats de manera més breu, DE CERVICALS I ALTRES VÈRTEBRES. ITINERARIS CAP A L'EQUILIBRI (d'aquesta obra en tinc jo algun exemplar encara, perquè l'editor va morir sobtadament i em van passar exemplars sobrers). El món dels gats és tot un món digne d'observació que ens ensenya molt sobre la natura i sobre la vida. 

Montserrat Gallart.JPG-Cada gat és ben particular, tant o més que nosaltres, però tú com els mires o millor preguntat, com els sents perque els gats es senten més enllà de tots els cinc sentit, no?

- En sento la presència, una presència que, com bé dius, és diferent en cada gat; cada gat t'acompanya de manera diferent, a la seva manera, amb el seu tarannà, el seu estil i la seva mirada.  

-La veritat és que et poden agradar els animals. I els gats en particular, però el dia que ells t´adopten, perquè són ells els que t´adopten, aquell dia et canvia la vida, no és així?

- L'adopció és sempre mútua entre els gats i l'humà que els adopta; de tota manera, jo dec tenir un feble pels gats perquè, quan vaig pel carrer o quan en l'entorn hi ha un gat i per allí hi volto jo, de manera natural els gats venen a mi i se m'acosten, i jo responc a la invitació que em fan a aquest diàleg. Aquest desembre passar, a Manarola d'Itàlia, vam dinar en un restaurant. Vam seure en una taula on, en una de les 4 cadires, hi havia un gat gran dormint plàcidament; vam seure, jo al seu costat, naturalment; vaig poder acaronar-lo tot el dinar i ell tranquil i feliç; per a mi, que fa temps que no en tinc cap a casa, acaronar aquell gat que m'ho permetia confiadament, va ser un goig. 

-És de suposar que cada gat és com nosaltres:ben diferent i amb personalitat propia, no? I ens ho fan saber a la seva manera per que ells es manifesten de manera molt particular des de el llenguatge postural, al verbal a aqueixa mirada plena de desassossec .Ho veus així?.

- Ho veig perfectament així: cada gat té la seva personalitat, el seu propi tarannà i ens ho manifesta a la seva manera. Perfectament comprensible si se sap mirar bé. 

-Crec que és l´animal més enigmàtic, d´entre els animals que podem considerar com a “animals domesticats” o “de compañía” ,ho veus així, també?

- Són alhora enigmàtics i clars, perquè són naturals i no tenen duplicitat. La mirada d'un gat conté la saviesa de la natura. 

-I tot  aixó, tant  enigmàtic, té com una mena de valor afegit  damunt de tot i per tot, no?. -Personalment els animals em fan reflexionar i els gats ,en particular, són un exercici o una part activa de tranquil-litat per sempre..

- Cert. Quan arribes a casa i tens gats, quan seus a la butaca i venen a trobar-te, a demanar-te carícies i a dir-te, a la seva manera, que està feliç que siguis allí, tota la teva tensió del dia, tot el teu maldecap s'esvaeixen, aquell minut es fa etern i recuperes a poc a poc l'equilibri de tot plegat. En aquells moments hi ha una perfecta harmonia. 

IMG_3317.JPG-Però que aquests animalets peluts o no, siguin negres, amb ratlles, blancs, grisos, roig…això té a veure amb les nostres percepcions amb la manera de veure´ls o preguntat d´altra manera. Són motiu,també, els nostres amics de prejudicis ? -En totes les cultures, civilitzacions i èpoques han deixat emprempta, però on creus que ha sigut o està sent més forta?

- L'epíleg del meu nou llibre recull presència de gats en altres cultures; actualment hi ha molt menyspreu pels gats, sobretot a ciutat; cada vegada es veuen menys gats pels carrers de les nostres ciutats; fins hi ha gent que es dedica a exterminar-los. Als pobles n'hi ha molts; a ciutat menys; com passa a la vida mateixa, que encara és més humana a pobles que a ciutat. Això del menyspreu pels gats m'entristeix molt. 

-Aquests animalets són molts més sentits del que ens pensem, veritat?, és que tenim al cap la imatge del gos al que un canvi de to de veu afecta enseguida, se li veu amb la cua, amb la mirada, les orelles….però jo que he tingut gossos i gats et puc dir que aquests últims també en són, i no poc, de sentits?

- Sí, són molt sensibles; i ens ho mostren. Amb els seus gestos i amb els seus comportaments, sorprenents de vegades. A mi, per exemple, la gata gran i després la menuda venien a l'estora quan jo em dutxava i m'esperaven allí ajagudes fins que jo havia acabat. Aquest gest és d'una tendresa infinita i a mi m'arribava al cor. Vol dir presència activa en la vida d'algú. 

-Per què penses que es diu que tenen set vides?-Però hi han gats que deixen empremta amb nosaltres més que d´altres, exactament igual que les persones..n´hi han que ens deixen més empremta que uns altres?

- Jo he tingut tres gats i els he estimats molt. Sí, m'han deixat una forta empremta; però també me la van deixar dos altres que vaig curar durant tres mesos i després els vaig donar; i, com que no descarto tornar-ne a tenir, suposo que els que tornaré a tenir també deixaran empremta en mi.

 

 

 

MEMORIES_D_UNS_GATS_FELICOS.jpg26959
Memòries d'uns gats feliços. Montserrat Gallart i Sanfeliu
128 páginas
15,00 euros
Gregal



Els protagonistes essencials són uns gats i les seves mestresses, però també podríem dir que el protagonista ocult, i tanmateix omnipresent, és l’amor entre les persones i els animals. En concret: l’amor pels gats.

Heus aquí un llibre curiós, que sorprendrà més d’un lector. És una mena de dietari, o potser un text epistolar, o unes breus confessions; és difícil de decidir-ne el gènere perquè, de fet, també conté alguns poemes i reflexions sobre la vida escrits en aquells moments en què veiem com s’escola d’una manera inevitable.

Els protagonistes essencials són uns gats i les seves mestresses, però també podríem dir que el protagonista ocult, i tanmateix omnipresent, és l’amor entre les persones i els animals. En concret: l’amor pels gats.

En aquestes pàgines, sense ironies, amb la contenció difícil que, de tant en tant, es veu esqueixada pel curs dels esdeveniments, Montserrat Gallart hi narra els darrers temps de la seva gata preferida, la Tigri, i dels seus dos companys, en Pandi i la Popi, els quals expliquen, des de la seva fidelitat de gats, l’agraïment profund per tota la vida passada al costat de les seves mestresses. Com diu l’autora, es tracta d’un text que ens ofereix la possibilitat de copsar l’amor pel marruix concret i, en un sentit més ampli, per la vida.

Del pròleg de Francesc Parcerisas


Montserrat Gallart i Sanfeliu (Barcelona, 1953). Filòloga i traductora, el 2009 va doctorar-se a la Universitat de Barcelona amb la tesi Marguerite Yourcenar, traductora de Konstantinos Kavafis.


Va ensenyar llengües en l’àmbit de secundària durant 32 anys. Actualment, la seva vida professional se centra en l’escriptura i en la traducció literària d’obres de Marguerite Yourcenar, de Vassa Solomoú Xanthaki, de Bruno Arpaia, d’Italo Svevo i de Krzysztof Charamsa. Des de l’estiu del 2011, a Cadaqués, organitza unes Àgores Poètiques que, sovint, donen cabuda també a d’altres manifestacions artístiques com la música i la dansa.

Com a autora ha publicat els poemaris Trenat d’onades i remors (2009), Bressol de tots els blaus (2012) i Acords del Cor (2014), i té en preparació Com lleu batec en la memòria.

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com