Memòria-ofegada-de-Jacinto-.jpgCazarabet conversa amb...   Jacinto Bonales Cortés, autor de “Memòria ofegada. Reivindicació laboral i repressió política a Mequinensa i la conca minera (1889-1963)” (Institut d’Estudis del Baix Cinca)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jacinto Bonales Cortés ens aplega a com va ésser la reivindicació laboral i a la repressió política a Mequinensa i la conca minera 1889-1963

Ho edita l’Institut d’Estudis del Baix Cinca dins la col·lecció Gallica Flavia.

Allò del que parla el llibre:

Es tracta d’un estudi d’història contemporània centrat en el moviment obrer dins la conca minera de Mequinensa. Obra de l’historiador mequinensà Jacinto Bonales i amb el títol Memòria ofegada, entre els seus fulls es reconstrueix el passat reivindicatiu dels miners i les seves formes d’associació en un text que entrelliga les queixes, vagues i motins locals amb la dinàmica política del municipi, de la comarca i del conjunt d’Espanya en una història que, per a la gran majoria de la gent, va quedar ofegada per l’Ebre juntament amb el poble vell. La narració busca les arrels dels canvis socials i associatius a mitjans del segle XIX, però centra el seu discurs en el període que va des de la primera vaga de la conca minera l’any 1889, coincidint amb les vagues barcelonines de l’Exposició Universal, i culmina amb les vagues de 1963, en plena dictadura del general Franco, quan al tancament de les mines s’uneix la destrucció de l’antic poble per la construcció de l’embassament. Entre ambdós successos, les reivindicacions laborals i la repressió política es troben en els diferents episodis de la història d’Espanya: la setmana tràgica i el caciquisme polític, l’edat d’or de la mineria durant la Primera Guerra Mundial, la greu crisi de la dècada de 1920 i el lockout patronal amb la violència de la dictadura de Primo de Rivera, les esperances truncades durant la Segona República, la revolució que mai va existir durant la Guerra Civil, l’assalt dels anarquistes fragatins a la vila majoritàriament comunista, l’exili i els camps, i la reaparició dels moviments reivindicatius al llarg de tota la dictadura franquista. L’estudi vol allunyar-se d’una simple descripció de fets i xifres i ve acompanyat de més de 200 biografies de mequinensans i veïns de la comarca que van participar en els moviments polítics i reivindicatius o que van patir la repressió política.

L’autor,Jacinto Bonales Cortés:

Aquest veí de Mequinensa és doctor en Història per la Universitat de Lleida, dedicant-se professionalment a la recerca des de 1998. Especialitzat en història i etnologia d´ àmbit local, ha publicat més de quaranta treballs, entre els que destaquen Història territorial de la Vall d’Andorra—Premi Principat d´ Andorra d´ Investigació Històrica 2012--, Construint fronteres—accèssit Principat d’Andorra,2013—i Les Muntanyes en venda—Premi Josep Lladonosa d’Història Local,1998—Entre les seves tasques de recerca històrica a la comarca, destaca el llibre Traces d’un temps  llunyà, el Baix Cinca—1200 aC-1149 dC--, editat per l’Institut d’Estudis del Baix Cinca IEA el 2018, així com la direcció de la revista L´Angorfa del Grup de Recerca Coses del Poble de Mequinensa.

Conèixer un poc més a aquest historiador mequinensà: https://dialnet.unirioja.es/servlet/autor?codigo=288781

 

 

 

Cazarabet conversa amb Jacinto Bonales Cortés:

bonales.jpg-Amic, què et va dur a escriure aquest llibre que va entre la història i la memòria del treball i dels treballadors de la conca minera de Mequinensa...?
- Fa gairebé deu anys que visc a Mequinensa. Quan vaig arribar al poble va coincidir que els treballadors de la darrera mina en actiu estaven en mig d'una vaga causada pel fet que ENDESA ja no volia comprar el lignit d'aquestes terres. Com historiador que soc, em vaig encuriosir i vaig començar a llegir llibres sobre el moviment obrer de l'Aragó i històries locals del municipi. La meva sorpresa va ser majúscula quan vaig llegir que en poc més de cent vint anys d'història de la mineria d'aquest poble, les relacions laborals van ser d'allò més òptimes. Pràcticament cap vaga excepte alguns successos a principis del segle XX. Però parlant amb la gent gran del poble apareixien anècdotes que contradeien aquest relat. Davant això, vaig començar a mirar per sobre diferents documents d'arxiu i sobretot en la premsa antiga i... van aparèixer tot un seguit de vagues al llarg de tot el segle XX. No vaig dubtar ni un moment que calia estirar del fil i recuperar aquesta història.

-Quins referents tenies a l´ hora de ficar-te amb el llibre?
- Després de llegir els "clàssics" historiogràfics sobre el tema o sobre la zona com Julián Casanova, José Luis Ledesma o Pelai Pagès, vaig quedar molt decebut ja que només feien alguna petita referència a la conca minera de Mequinensa. La importància del sector no era poca, tal i com mostren els estudis de Jaume Fullola, i no entenia el perquè de quedar aquesta zona fora dels estudis més generalistes. Després de dur a terme la recerca ho vaig comprendre: és difícil determinar el pes del moviment obrer de la conca de Mequinensa degut a un problema documental, i és que aquesta conca abastava pobles perifèrics de quatre províncies (Saragossa, Osca, Lleida i Tarragona) que formen part de dues comunitats autònomes. Així doncs, la documentació està molt fragmentada i només observant el conjunt dels pobles es pot copsar el volum d'obrers i entendre la dinàmica conflictiva. Val a dir que sí que hi ha un autor que m'ha servit de guia -o referència, com vulguis- en els inicis de la recerca, l'escriptor Jesús Moncada. Especialment amb el seu llibre Camí de Sirga.

-El títol és fruit d´ allò que és més que evident --que el poble i moltes activitats de Mequinensa van ésser ofegades per l´ Ebre--- o ,en part, fruit de que la història entorn a la memòria del treball a Mequinensa és o ha estat ofegada per les circumstàncies?

- El títol té un doble sentit; l'evident, d'haver quedat el poble vell en part submergit i en part soterrat per ENHER; i el polític, que no circumstancial, d'ofegar de fet la memòria. M'explico: en el llibre només tracto el moviment obrer durant vuitanta anys, des de la dècada de 1880 fins la dècada de 1960, quan les mines tanquen a causa de la construcció dels pantans de Riba-roja i Mequinensa. En el transcurs d'aquests vuitanta anys es van produir tres "exilis" polítics -i evidentment sindicals- que han suposat un cop mortal a la memòria col·lectiva d'aquells que es van quedar al poble. El primer exili es va produir a principis de la dècada de 1920, quan totes -absolutament totes- les mines de la conca van fer un look-out empresarial acomiadant així a tots els obrers. La major part d'aquestes empreses van tornar a obrir passats uns mesos, però contractant només a aquells obrers menys reivindicatius -que cobrarien la meitat del sou anterior- i sobretot contractant nois entre quinze i divuit anys d'aprenents. Els miners acomiadats, majoritàriament anarquistes, van haver de marxar amb les seves famílies, normalment a Barcelona, però fins i tot trobem que van marxar a França. El segon "exili" es produí arran el final de la Guerra Civil. Aquells joves miners van anar creixent i formaren un nou moviment sindical, de base socialista, per aconseguir apujar els sous -encara que no únicament. La conflictivitat de la dècada de 1930 els apropà al comunisme, i acabada la guerra també van marxar, ara cap a França, Àfrica o Amèrica, també amb les seves famílies. Per fer-nos una idea del volum de gent que marxà només dir que l'any 1939 hi havia més de 700 veïns tan sols de Mequinensa fora del país. La major part tornaria a Espanya, i alguns al poble. Finalment, i després de dues dècades de conflictes laborals, la construcció dels pantans i el corresponent tancament de les mines abocà a l'atur a nombroses famílies. No es tractava de decidir si es quedaven al poble "nou" o marxaven: la immensa majoria dels treballadors es quedaven sense cap tipus de feina i es veien abocats, necessàriament, a marxar amb les seves famílies. Tres "exilis", doncs, que feien que la major part de les famílies més implicades en els moviments reivindicatius haguessin de marxar. La memòria dels diferents períodes va anar esborrant-se amb les noves generacions.

11836835_972586556117824_8089972648049121933_n.jpg-Com definiries al moviment obrer entorn a la conca de Mequinensa?.Quin retrat podries fer com a historiador?

- El moviment obrer, tant en el període anarquista, socialista com fins i tot -o sobretot- durant la dictadura franquista, va ser un moviment aïllat i de subsistència. Aïllat en quant en cap moment es van integrar de forma orgànica a les grans centrals sindicals de la CNT en un principi, ni de la UGT després. La raó és senzilla, els sindicats s'organitzaven territorialment en base a províncies, de tal manera que la CNT i la UGT de Saragossa poc podien aportar als miners de Mequinensa, Faió i Nonasp, els únics del sector en aquesta província; i el mateix passava amb els sindicats de Lleida pels miners de la Granja d'Escarp, Seròs i Almatret. A més, les dinàmiques reivindicatives d'aquestes centrals sindicals eren o bé industrials -de caire urbà- o agràries, i seguien uns cicles "vitals" diferenciats al de les necessitats dels miners de la conca. Així doncs, sempre van estar "sols" i es van organitzar com a societats obreres independents, de tipus assembleari. I de subsistència, en tant que les reivindicacions eren bàsicament per mantenir el nivell adquisitiu dels jornals. En cap cas, durant tot el període estudiat, es documenta cap iniciativa de moviment obrer revolucionari. Fins i tot durant la Guerra Civil tan sols es van col·lectivitzar les mines que van ser tancades pels propietaris.

-Aquelles reivindicacions quines eren?, no són tan diferents a les que hem vist recentment,no?
- Les principals reivindicacions dels miners van ser salarials. Ja fos en períodes de creixement econòmic i d'inflació per tal d'aconseguir mantenir la capacitat adquisitiva, o ja en fases de crisi del sector per tal d'evitar la reducció dels salaris. I això durant els vuitanta anys! També n'hi hauria per les hores de la jornada laboral, encara que poques degut a la importància del treball a preu fet; pel control en el sistema de pesatge del lignit extret, pel dret a l'organització obrera, o contra les represàlies als dirigents sindicals. Posteriorment s'anirien incorporant demandes relatives a la higiene -primer tenir aigua corrent neta, i posteriorment dutxes-, a l'assistència mèdica, al transport i a l'economat. A la fase final, durant el franquisme, a totes les anteriors es sumava la constant demanda de que es complís la normativa legal del sector, especialment pel que fa a sous -i plusos- així com higiene, seguretat en el treball, seguretat social, assistència mèdica -mutualitat-, etc.

-L´ embassament de Mequinensa amb el riu Ebre van soterrar el poble, les mines i també part de les lluites obreres?

- Aquí és on hem de ressaltar "l'ofegament" de la memòria històrica. El tancament de les mines va ser simultani amb les fases finals de la construcció dels embassaments i les negociacions del municipi amb ENHER sobre la construcció del poble nou. L'emigració de moltes famílies mineres, doncs, es va donar en un moment de forta conflictivitat, amb vagues i manifestacions que es centraven precisament en la qüestió del poble. Les lluites obreres van desaparèixer juntament amb els miners al temps que les reivindicacions socials i polítiques dels que es quedaven al poble es centraven en la qüestió del poble nou. Caldrà esperar dècades per a que les lluites obreres tornessin a aparèixer, ara en l'àmbit de la nova indústria i la nova mineria de finals del segle XX.

12304456_10206820844752644_.jpg-Com a estudiós de la història, la etnologia què t´ atrau de Mequinensa i del seu moviment obrer entorn a les mines?
- Hem de parlar de tota una amalgama de qüestions que criden l'atenció; des del ric patrimoni industrial conservat fins avui dia, fins al manteniment de mètodes de treball arcaics fins la dècada de 1960 degut a que les empreses pràcticament no van realitzar inversions per augmentar la productivitat. Aquesta manca d'inversions és fruit del caire "depredador" dels negocis, ja que des de 1913 s'estava a l'espera de la construcció dels embassaments i calia, doncs, treure el màxim profit amb el mínim cost abans que tot quedés inundat. Pel que fa al moviment obrer cal destacar la manca absoluta del caire revolucionari dels miners de la conca, sumant un nou exemple per a la desmitificació del miner espanyol de l'època.

-El moviment obrer, les seues lluites i les seves reivindicacions tenen molts denominadors comuns amb altres conces mineres on es suposa que les problemàtiques eren semblants….?,però també, segurament, que hi havien no poques diferències …
- Efectivament, hi ha molts punts en comú, encara que el caire de la mineria del lignit a la conca de Mequinensa feia que tinguessin moltes diferències. Cal tenir en compte que el lignit era un producte secundari respecte a l'hulla, i la seva demanda als centres urbans i industrials variava molt segons l'època de l'any. A més, el sistema de transport del lignit cap a fora de la comarca es basava en la navegació fluvial pel Segre i l'Ebre fins a l'estació de ferrocarril de Faió. Què vol dir això? doncs que a l'estiu les mines havien de tancar o reduir dràsticament la plantilla, tant pel perill d'incendi del lignit acumulat a les places per manca de demanda, com per la impossibilitat de navegar durant els mesos de sequera. Alguns petits propietaris oferien feines alternatives als seus obrers, però la majoria d'empreses necessitaven uns miners que al mateix temps fossin pagesos, és a dir, que durant l'estiu poguessin sobreviure sense haver de marxar dels pobles. Aquest fet, doncs, crea lligams entre patrons i obrers en uns casos, al temps que en els altres es genera un "tipus" d'obrer potser més conservador. En qualsevol cas, després de la Guerra Civil, i especialment en la fase de desenvolupament ja a la dècada de 1960, aquests miners - pagesos ja no podien sobreviure de la segona ocupació.

-Val a dir que els llocs on l´ activitat minera marcava el temps econòmic- social d´ una comunitat aquesta activitat era una mica la que portava la veu del carrer…
- Efectivament, la mineria es convertí en la columna vertebral dels pobles de la conca, encara que en uns més que en altres. Mequinensa és un bon exemple: tant pel treball directe com pels indirectes, va suposar el "modus vivendi" del poble. L'acceptació de la realitat pels sectors no miners, però, va costar molt en arribar, i aquest fet queda corroborat en la dinàmica política, en no admetre en les institucions als propietaris miners fins la dictadura de Primo de Rivera. Però al final tot el poble va quedar imbuït en aquesta nova forma de vida que aportava unes noves formes d'oci i fins i tot uns nous horaris. Penseu que actualment l'Ajuntament de Mequinensa encara fa sonar la sirena a la una del migdia, hora en que s'aturava el treball de les mines per a dinar.

colonia_germ_eletroq_flix_m.jpg-Els “bons temps” de la mineria quan van tindre lloc?, però aquests es van veure o no reflectits amb millores en els condicions laborals dels miners?
- Hi ha dos moments claus, dues edats d'or de la mineria que es corresponen a la Primera i Segona Guerra Mundial, quan la manca del carbó europeu va fer incrementar extraordinàriament el preu del lignit. Es van crear moltes empreses i es van obrir nombroses mines. No hi hagué, però, distribució social dels beneficis. Durant la Primera Guerra Mundial es visqué una extraordinària inflació dels preus dels aliments, i aquí rau la clau explicativa de la més intensa conflictivitat social a la conca, amb vagues continuades per reclamar millores salarials que fessin que els sous pugessin al mateix ritme que els preus. El segon moment, la Segona Guerra Mundial, va ser més dur encara, ja que s'estava en plena postguerra i qualsevol reclamació estava prohibida i qualsevol tipus d'organització estava penada amb presó. Els salaris nominals van ser retallats per sota dels nivells d'abans de la guerra, i els reals es van desplomar a nivells de misèria. És en aquestes circumstàncies que hem d'entendre que les primeres vagues encobertes ja es van produir l'any 1942 aprofitant l'escletxa que oferia la competència que es feien les empreses carboníferes per fer-se amb mà d'obra especialitzada en un moment en el què els millors miners estaven a l'exili o a les presons franquistes. Aquestes vagues encobertes van facilitar que es recuperés una mica el poder adquisitiu dels obrers, però sempre a nivells per sota dels d'abans de la guerra.

-Com vivien els miners de la conca del Mequinensa respecte dels miners d´ altres llocs?, i fico la mirada,també, a mines més enllà dels Pirineus…
- En primer lloc cal diferenciar els treballs miners segons les conques i els minerals. A la conca minera de Mequinensa s'extreia lignit d'unes mines amb els filons horitzontals. Això implicava d'una banda la inexistència de grisú i la manca de malalties pulmonars tan habituals en l'explotació del carbó hulla; i d'altra banda els accidents laborals per despreniments eren poc habituals, encara que existents. En aquest sentit les condicions en el treball eren millors, malgrat haver de moure's en uns "canyos" entre 50 i 75 centímetres d'alçada. Pel que fa a salaris, serveis, etc. és molt difícil establir comparacions genèriques. Pensa que a la conca de Mequinensa les diferents empreses imposaven condicions diferents, i fins i tot les diferències es produïen dins de cada empresa segons la mina en qüestió. Per fer-te una idea, si a la mina "Virgen del Pilar" de Carbonífera del Ebro, situada a Mequinensa, es feia una vaga i aconseguien un augment del jornal o del preu fet, aquest augment no es donava a la mina Canota de Seròs, de la mateixa empresa, o a la Guadalupe de la Granja d'Escarp... malgrat que els miners treballessin al mateix sector sota la muntanya, ja que totes tres mines estaven connectades!

mineros_mina_canota.jpg-Amic com va estar el teu treball de documentació, recerca de material en arxius,investigació, lectures i demés…Què ens pots explicar-hi?
- Francament complicat. Les dificultats per accedir a alguns arxius arriben a nivells insòlits. M'han denegat l'accés al registre civil, amb el que no he pogut conèixer la sinistralitat a les mines; i fins i tot el Jutjat de Primera Instància de Casp m'ha denegat l'accés a la informació del  Registre Civil de Mequinensa relativa a cinc persones que van passar pels camps d'extermini nazi al·legant que era una consulta "massiva" i, per tant, no permesa. Pots fer-te una idea! Molta de la informació necessària per fer el treball estava encara pendent de fer-se pública, i altra encara estava per classificar, fet que va impedir consultar-la. La contrapartida la tenim en alguns veïns de Mequinensa que m'han proporcionat documentació privada, documents rescatats de les mines quan les van tancar abandonant els arxius a les oficines, i diverses memòries escrites per veïns amb participació directa en els fets; sense oblidar les entrevistes als avis del poble! A tots ells els he d'agrair la seva col·laboració, ja que ha estat gràcies a ells que el llibre ha pogut veure la llum.

-I com és, amic ,la teva metodologia de treball; com teu fas fer amb aquest llibre?
- Normalment et satures de bibliografia i a partir d'aquesta i amb les dades escadusseres que tens, comences a fer-te preguntes generals -amb les seves secundàries- i planteges hipòtesis. Segons aquestes, comences a buscar una documentació concreta en diferents arxius i, gairebé sempre, en la fase de documentació has d'anul·lar quasi totes les hipòtesis i plantejar de noves, ja que tot canvia com de la nit al dia. En base als diferents documents vas responent a les preguntes, i es va perfilant ja un marc interpretatiu determinat. Evidentment apareixen noves preguntes -i noves consultes de bibliografia- que cal respondre amb més visites a arxius, fins que tens respostes a les preguntes generals. Val a dir que en aquest llibre vaig haver de fer nombroses bases de dades que han donat com a resultat un diccionari biogràfic de més de 700 personatges i que s'ha incorporat al llibre.

-Com t´ influeix la figura, l´ escriptor, l´ ésser humà i l´ obra de Jesús Moncada a l´ hora de contar com li va anar al moviment obrer de Mequinensa?

- A Jesús Moncada només el conec per la seva obra, que vaig descobrir de manera tardanera quan vaig conèixer Mequinensa. L'obra clau que m'ha servit de referent a l' inici de la recerca és Camí de Sirga, cal reconèixer-ho. La lectura del llibre va ser anterior a la recerca i alguns paratges sobre la temàtica em van encuriosir. Un cop força avançada la recerca el vaig tornar a llegir per segona i tercera vegada, però ara canviant el nom dels protagonistes de la novel·la pels noms reals, i situant en el temps i l'espai els diferents successos relatats. Però cal tenir en compte que Camí de Sirga és una novel·la, basada en gran part en fets reals, però que en certs aspectes, com el moviment obrer, passa de puntetes. Sense dubte és una obra mestra i una bona introducció al coneixement de la conca minera durant el segle XX.

 

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com