La Librería de El Sueño Igualitario

Sin título-1.jpgCazarabet conversa con...   Luis Ruiz Val, del  Forum per la Memòria d'Eivissa i Formentera editor del libroMemòria contra l'oblit. Les fosses de la Guerra Civil a Eivissa i Formentera

 

 

 

 

Allò que ens diu el Fòrum per la Memòria d´Eivissa i Formentera:

Amb aquest treball, el Fòrum per la Memòria d’Eivissa i Formentera vol reivindicar i difondre la memòria democràtica i republicana d’Eivissa i Formentera. Es tracta d’un estudi de dues fosses a Eivissa, cinc a Formentera, un capítol sobre els sivissencs i formenterers deportats als camps nazis i dos sobre el paper de les dones i la premsa a la guerra. El Fòrum planteja la necessitt i urgència de rescatar de l’oblit aquests homes i dones que foren assassinats i enterrats en aquestes fosses, i pretèn aportar dades sobre les circumstàncies de la seva desaparició.

La recuperació de la memòria de la Guerra Civil i la postguerra té un deute impagable amb totes aquelles persones que durant dècades han guardat els seus records i vivències.

El mapa de las fosas de la Guerra Civil

Tres de los autores de ´Memòria contra l´oblit´ expresan que esta obra persigue «dignificar» a las víctimas de las Pitiusas

DIARIO DE IBIZA

«La memoria histórica no busca venganza ni abrir heridas, sino dignificar la figura y el trabajo de aquellas personas que murieron por unos ideales, que eran democráticos», expresó el historiador Artur Parrón, coordinador y uno de los autores del libro ‘Memòria contra l´oblit. Les fosses de la Guerra Civil a Ibiza i Formentera’, que se presentó el martes pasado en el Club Diario de Ibiza, donde también intervinieron la historiadora Francisca Riera y el arqueólogo Sergi Moreno.

El origen de ´Memòria contra l´oblit. Les fosses de la Guerra Civil a Eivissa i Formentera´ es un convenio firmado por la conselleria de Asuntos Sociales del Govern balear y el Fòrum per la Memòria d´Eivissa i Formentera para elaborar el mapa de las fosas de la Guerra Civil (1936-1939) en las Pitiusas. Luis Ruiz, presidente de este colectivo, presentó esta iniciativa en el Club Diario ante 70 personas. «No es un libro de historia convencional, ya que no se explican las causas y consecuencias de la Guerra Civil en Ibiza y Formentera, sino que tiene un sentido más humano», apuntó Ruiz.

Además, aprovechó su intervención para recordar que este trabajo está dedicado a uno de sus cinco autores: el investigador y periodista ibicenco Xicu Lluy, fallecido en 2012. «Lluy era una persona muy rigurosa y apasionada», manifestó el presidente del Fòrum per la Memòria d´Eivissa i Formentera.

Lluy firma el capítulo ´Víctimes pitiusas del Terror del III Reich´, en el que presenta el listado de los ibicencos y formentereses que sufrieron y perecieron en el horror de los campos nazis y donde recuerda que este es un drama que no puede entenderse «sin la referencia obligada de la Guerra Civil».

A continuación, Parrón insistió en que la memoria histórica es un tema «capital para la democracia de este país». «La memoria histórica no busca venganza ni abrir heridas, sino dignificar la figura y el trabajo de aquellas personas que murieron por unos ideales, que eran democráticos», afirmó el coordinador de esta obra y autor de los episodios ´La Guerra Civil a Formentera´ y ´La Colònia Penitenciària de Formentera´. Parrón también destacó que en esta isla tuvieron «la suerte» de que hubo «luchadores por la Segunda República» que dedicaron su vida a investigar qué había pasado realmente en estos tres años de guerra y agregó que se deben «dignificar» las fosas comunes localizadas en Formentera. «Allí hay gente enterrada de forma poco digna. Se debe mejorar la calidad democrática de este país», opinó Parrón.

En concreto, las cinco fosas documentadas en Formentera se encuentran en el cementerio de Sant Ferran, en el Cementeri Vell de Sant Francesc, en la pedrera d´en Coix (cerca del núcleo urbano des Pujols), en la pujada a la Mola (situada entre el núcleo urbano des Caló y el del Pilar de la Mola) y, por último, en la Colònia Penitenciària, localizada en el cementerio municipal de Sant Francesc, «muy cerca del único hospital que hay en la pitiusa menor», especifica el historiador Santiago Colomar (que no pudo asistir a la presentación del libro en Ibiza) en el episodio dedicado a esta última fosa. «Todos los habitantes de Formentera pasan cada día al lado de al menos una fosa común. Es un dato que sorprende y que es serio», comentó Parrón, que apostó por que en Ibiza, «donde queda mucho trabajo por hacer», se pueda continuar con esta labor de investigación y ubicación desarrollada en Formentera.

De hecho, el arqueólogo Sergi Moreno señaló las fosas comunes de la catedral y del Cementeri Vell de Ibiza. En la primera de ellas se encuentran los restos de las 93 personas que murieron en el Castillo, donde fueron encerradas por apoyar al alzamiento militar del 18 de julio. «Estas víctimas fueron reivindicadas inmediatamente», apuntó Moreno. En contraposición, se carece de información sobre los ejecutados afines a la República en el Cementeri Vell, donde los restos se concentraban en el «cementerio no católico» y en el suelo del pasadizo principal situado en la entrada, delante de las primeras capillas. «Hay una diferencia de tratamiento con respecto a las víctimas de los dos bandos. Que cada uno extraiga sus propias conclusiones», expresó Moreno.

Por su parte, Francisca Riera aportó algunas pinceladas del capítulo acerca de las mujeres y la Guerra Civil incluido en este estudio impulsado por el Fòrum per la Memòria en las Pitiusas. La historiadora comentó que algunas ibicencas lucharon en los campos de batalla contra el fascismo y que tampoco se libraron de la represión. Puso como ejemplo el caso de dos republicanas que fueron asesinadas por los falangistas el 2 de octubre de 1936 en el cementerio de Vila.

 

 

Cazarabet conversa amb Luis Ruiz Val, del Fòrum per la Memòria d´Eivissa i Formentera:

50601.jpg-Amics s´ha fet, de manera digna, Memòria Històrica a Ses Illes, en concret Eivissa i Formentera?

-Jo diría que sí, encara que no puc ser imparcial. Però amb els escasos recursos de què disposam, amb els testimonis que encara queden, que cada any són menys, i amb la bona feina feta anteriorment per diversos historiadors i periodistes, crec que s’han recuperat memòries individuals i familiars que fins ara eren poc conegudes i que podrien haver desaparegut en pocs anys.

-Com s´ha afrontat aquesta fita per part d´autoritats, historiadors, associacions ciutadanes? Com i de quina manera, parleu-nos de la constitució, per exemple, del Fòrum per la Memòria d´Eivissa i Formentera?.

-El Fòrum per la Memòria d’Eivissa i Formentera va néixer com a associació el dia 28 de març del 2009, encara que tres anys abans un grup de persones organitzavem xerrades o cicles de pel·lícules i documentals utilitzant aquesta denominació. Amb la nostra constitució com a entitat jurídica, hem continuat fent una tasca de recuperació de la memoria democrática i republicana d’Eivissa i Formentera i dels personatges que varen ser represaliats pel franquisme. Amb aquest objectiu ja hem realitzat tres publicacions: “Feim Memòria” al 2010, “Memòria contra l’oblit” al 2014 i finalmentEivissa i Formentera republicanes” al passat mes d’abril,

Quant a les autoritats, amb les administracions d’esquerres hem col·laborat en vàries publicacions, en la redacció de documents com el mapa de fosses d’Eivissa i Formentera, la redacció de la Llei de Fosses o la construcció del memorial del cementeri de ses Figueretes, on hi ha més d’un centenar de persones afusellades i enterrades. A les administracions governades per la dreta hem proposat col·laborar en les mateixes publicacions o d’altres iniciatives, però en cap cas varen rebre una resposta. El silenci també és molt evident. La darrera ocasió va ser quan varem demanar als dos ajuntaments d’Eivissa governats pel PP, Sant Joan de Labritja i Santa Eulària del Riu, que recolzassin el memorial del cementeri de ses Figueretes, al qual hi havia més de cinquanta víctimes d’aquestos dos municipis. La resposta era obligada perquè la varem presentar al ple: “NO, perquè aquesta qüestió és molt delicada i pot ferir sensibilitats”.

-Amb quins objectius va néixer?.

-L’objectiu principal era treballar per la recuperació de la memoria democrática i republicana d’Eivissa i Formentera i de les persones que varen ser represaliades pel franquisme.

1101.jpg-Llig al llibre que a partir del març del 2011 uniu forces amb la Fundació Balear de la Memòria Democràtica…per què?

-La Fundació Balear de la Memòria Democràtica era una entitat depenent de la Conselleria d’Afers Socials que, entre d’altres objectius, havia d’elaborar el mapa de fosses de les Illes Balears, tal com establia la Llei de Memòria Històrica promulgada en el 2007. Amb aquesta fundació varem signar un conveni per valor de 15.000 euros que establia que el Fòrum per la Memòria d’Eivissa i Formentera havia d’elaborar el mapa de fosses a Eivissa i Formentera i havia de col·laborar amb el govern Balear en la seva difusió. Nosaltrs varem fer aquesta tasca que varem enviar a la Conselleria en maig de 2012. Finalment la difusió va consistir en l’ampliació de l’estudi amb més entrevistes, cartografia i d’altres documents que varem incorporar al mapa de fosses i varem publicar-lo en 2014 ambel títolMemòria contra l’oblit. El mapa de fosses de la guerra civil a Eivissa i Formentera”.

S’ha de dir també que aquesta fundació va deixar d’existir en 2013, perquè el govern del prsident Josdé Ramón Bauzá la va suprimir. També s’ha de dir que el govern Balear no ha complit la seva obligació de difondre els estudis que la Fundació havia finançat. Pareix que en aquesta nova etapa política afrotunadament el panorama esta canviant de manera substancial.

-Encara manteniu aquest conveni i allò que vos va moure a signar-lo? Heu ampliat i/o modificat les fites amb aquesta Fundació?

-Aquell conveni va quedar esgotat l’any 2012 amb la entrega per la nostra part del treball sobre el mapa de fosses i el compromís de la seva publicació. Com he dit abans, la Fundació va ser suprimida pel govern de Bauzá.

-Estem al davant d´un estudi, en forma de llibre, més que res vinculat a situar el mapa de les fosses de la Guerra Civil  a Formentera e Eivissaperò ens aporta quelcom més, no?. Què ens podeu dir?

-Aporta una part de documentació histórica que ha sortit d’algunes entrevistes personals i alguns documents gràfics com mapes o imatges que han a cedit algunes famílies per posar cara a les víctimes.

73590.jpg-Amb l´estuidi hi participen i col·laboren cinc historiadors: Santiago Colomar Ferrer, Xicu LLuy Torres, Sergi Moreno Torres, Francisca Riera Escandell i Artur Parrón Guasch que es, a més, coordinador del projecte. Vos volia preguntar com és confeccionar un llibre amb la participació de cinc mirades d´historiadors?

-Abans de començar la tasca de cada historiador varem fer unes quantes reunions per veure les parts en què podiem dividir el treball, l’ordenació que tindrien i el que cada historiador o historiadora havien de fer. Posteriorment als treballs personals tothom va tenir accés al treball de la resta, llevat del cas de Xicu Lluy, que va morir al febrero de 2012 i el seu capítol va ser reproduït tal com havia estat realitzat per ell. Precísament el llibre està dedicat a ell.

-A l´hora, ens agradaría saber en què esteu investigant ara i quin calendari teniu preparat, per un futur… o sigui, quines fites?

-El passat dia 16 de juny el Parlament Balear va aprobar la LLei de Fosses, una llei d’àmbit balear que ha de localitzar, senyalitzar, dignificar, protegir i, si és posible, exhumar les restes de persones represaliades i entregar-les als seus familiars. La nostra col·laboració ha de consistir en formar part del comité que la llei estableix que s’ha de constituir i en les accions que es puguin fer a cada una de les set fosses d’Eivissa i Formentera.

-I amb la Fundació Balear de Memòria Democràtica en què aneu treballant de manera conjunta?

-No treballam en res degut a que va ser suprimida.

 

 

 

 

Sin título-1.jpg20750
Memòria contra l'oblit. Les fosses de la Guerra Civil a Eivissa i Formentera. Artur Parrón (coord.)
200 páginas
14,00 euros
Forum per la Memòria d'Eivissa i Formentera



Amb aquest treball, el Fòrum per la Memòria d’Eivissa i Formentera vol reivindicar i difondre la memòria democràtica i republicana d’Eivissa i Formentera. Es tracta d’un estudi de dues fosses a Eivissa, cinc a Formentera, un capítol sobre els sivissencs i formenterers deportats als camps nazis i dos sobre el paper de les dones i la premsa a la guerra. El Fòrum planteja la necessitt i urgència de rescatar de l’oblit aquests homes i dones que foren assassinats i enterrats en aquestes fosses, i pretèn aportar dades sobre les circumstàncies de la seva desaparició.

La recuperació de la memòria de la Guerra Civil i la postguerra té un deute impagable amb totes aquelles persones que durant dècades han guardat els seus records i vivències.

El mapa de las fosas de la Guerra Civil

Tres de los autores de ´Memòria contra l´oblit´ expresan que esta obra persigue «dignificar» a las víctimas de las Pitiusas
DIARIO DE IBIZA

«La memoria histórica no busca venganza ni abrir heridas, sino dignificar la figura y el trabajo de aquellas personas que murieron por unos ideales, que eran democráticos», expresó el historiador Artur Parrón, coordinador y uno de los autores del libro 'Memòria contra l´oblit. Les fosses de la Guerra Civil a Ibiza i Formentera', que se presentó el martes pasado en el Club Diario de Ibiza, donde también intervinieron la historiadora Francisca Riera y el arqueólogo Sergi Moreno.

El origen de ´Memòria contra l´oblit. Les fosses de la Guerra Civil a Eivissa i Formentera´ es un convenio firmado por la conselleria de Asuntos Sociales del Govern balear y el Fòrum per la Memòria d´Eivissa i Formentera para elaborar el mapa de las fosas de la Guerra Civil (1936-1939) en las Pitiusas. Luis Ruiz, presidente de este colectivo, presentó esta iniciativa en el Club Diario ante 70 personas. «No es un libro de historia convencional, ya que no se explican las causas y consecuencias de la Guerra Civil en Ibiza y Formentera, sino que tiene un sentido más humano», apuntó Ruiz.

Además, aprovechó su intervención para recordar que este trabajo está dedicado a uno de sus cinco autores: el investigador y periodista ibicenco Xicu Lluy, fallecido en 2012. «Lluy era una persona muy rigurosa y apasionada», manifestó el presidente del Fòrum per la Memòria d´Eivissa i Formentera.

Lluy firma el capítulo ´Víctimes pitiusas del Terror del III Reich´, en el que presenta el listado de los ibicencos y formentereses que sufrieron y perecieron en el horror de los campos nazis y donde recuerda que este es un drama que no puede entenderse «sin la referencia obligada de la Guerra Civil».

A continuación, Parrón insistió en que la memoria histórica es un tema «capital para la democracia de este país». «La memoria histórica no busca venganza ni abrir heridas, sino dignificar la figura y el trabajo de aquellas personas que murieron por unos ideales, que eran democráticos», afirmó el coordinador de esta obra y autor de los episodios ´La Guerra Civil a Formentera´ y ´La Colònia Penitenciària de Formentera´. Parrón también destacó que en esta isla tuvieron «la suerte» de que hubo «luchadores por la Segunda República» que dedicaron su vida a investigar qué había pasado realmente en estos tres años de guerra y agregó que se deben «dignificar» las fosas comunes localizadas en Formentera. «Allí hay gente enterrada de forma poco digna. Se debe mejorar la calidad democrática de este país», opinó Parrón.
En concreto, las cinco fosas documentadas en Formentera se encuentran en el cementerio de Sant Ferran, en el Cementeri Vell de Sant Francesc, en la pedrera d´en Coix (cerca del núcleo urbano des Pujols), en la pujada a la Mola (situada entre el núcleo urbano des Caló y el del Pilar de la Mola) y, por último, en la Colònia Penitenciària, localizada en el cementerio municipal de Sant Francesc, «muy cerca del único hospital que hay en la pitiusa menor», especifica el historiador Santiago Colomar (que no pudo asistir a la presentación del libro en Ibiza) en el episodio dedicado a esta última fosa. «Todos los habitantes de Formentera pasan cada día al lado de al menos una fosa común. Es un dato que sorprende y que es serio», comentó Parrón, que apostó por que en Ibiza, «donde queda mucho trabajo por hacer», se pueda continuar con esta labor de investigación y ubicación desarrollada en Formentera.

De hecho, el arqueólogo Sergi Moreno señaló las fosas comunes de la catedral y del Cementeri Vell de Ibiza. En la primera de ellas se encuentran los restos de las 93 personas que murieron en el Castillo, donde fueron encerradas por apoyar al alzamiento militar del 18 de julio. «Estas víctimas fueron reivindicadas inmediatamente», apuntó Moreno. En contraposición, se carece de información sobre los ejecutados afines a la República en el Cementeri Vell, donde los restos se concentraban en el «cementerio no católico» y en el suelo del pasadizo principal situado en la entrada, delante de las primeras capillas. «Hay una diferencia de tratamiento con respecto a las víctimas de los dos bandos. Que cada uno extraiga sus propias conclusiones», expresó Moreno.

Por su parte, Francisca Riera aportó algunas pinceladas del capítulo acerca de las mujeres y la Guerra Civil incluido en este estudio impulsado por el Fòrum per la Memòria en las Pitiusas. La historiadora comentó que algunas ibicencas lucharon en los campos de batalla contra el fascismo y que tampoco se libraron de la represión. Puso como ejemplo el caso de dos republicanas que fueron asesinadas por los falangistas el 2 de octubre de 1936 en el cementerio de Vila.

 

 

_____________________________________________________________________

LA LIBRERÍA DE CAZARABET - CASA SORO (Turismo cultural)

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com/lalibreria

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com