00106517503428____1__640x640.jpgCazarabet conversa con...   Francisco Mezquita Broch, autor de “Memòria dels vençuts” (Onada)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Francisco Mezquita ens escriu i s´ apropa a una història  de vençuts, de vençuts en la Guerra Civil.

Editorial Onada això ho edita a la Col·lecció La Nau Minor, 14.

Allò que ens explica la editorial. La sinopsi:

Memòria dels vençuts és una obra que tracta de les vicissituds i les experiències del protagonista des de que arriba al poble en acabar la Guerra Civil fins el naixement del seu primer fill. En total huit anys en què es va desenvolupant la seua vida des de la detenció immediata fins la incorporació a la vida civil. Els anys de presó amb la petició de pena de mort per part de la fiscalia i els posteriors en camps de treball forçat faran que la vida avanci entre la inseguretat, la incertesa i l’absència de futur la qual cosa determinarà una història agafada al pas. Al mateix temps podem veure les circumstàncies en què va quedar la família i allò que passa al voltant. L’ambient del poble en plena postguerra, la consideració de vençuts “rojos” que arrossegaran per sempre com un estigma, amb els succeïts puntuals que de tan en tan anaven ocorrent en moure un pas, en avançar. També la por, l’aïllament i el control per part dels vencedors que aniran posant entrebancs per impedir la seua incorporació normal a la societat

L´ autor, en Francisco Mezquita: (Vila-real, Castelló, 1947) és catedràtic d’institut de Geografia i història i membre fundador del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló. Ha publicat diversos treballs d’investigació històrica sobre temes d’educació. Sobre memòria històrica, a part d’articles de premsa en el diari Levante de Castelló, també ha col·laborat en altres llibres publicats per l’ UJI, com Cultura i exili o El temps perdut, Vistabella.

 

 

 

Cazarabet conversa amb Francisco Mezquita:

image002.jpg-Francisco…què ens pots dir d´ aquest llibre. D´on et surt com a escriptor, aquesta història?.T´ has inspirat en quelcom?

-La idea del llibre és fer una història de les vivències de la família de vençuts en els anys més durs de la postguerra

-El context de postguerra pesa i molt...i dona per a molt a mans de la imaginació d´ un escriptor i/escriptora,veritat?.Com t´ has trobat al davant d´ això?-T´ has hagut de documentar amb el context a l´ hora d´ escriure? Tot i que l´ escenari d´ ambient de postguerra a un poble sempre requereix una documentació diferent, oi?; com una miqueta més localitzada i centrada,oi?.Però a la vegada té i guarda les seves particularitats, oi? Quines?

-Hem llegit molt sobre la postguerra (en la bibliografia hi ha algun llibre al respecte) però m'he basat en les experiències del propi poble contats per familiars que ho van viure directament. Dels arxius. En un ambient molt clerical, carlí, on els vençuts que van sobreviure i van tornar de la presó estaven molt vigilats i no deixaven que s'incorporaren de forma normal a la vida quotidiana. Hi havia interès que aquests es sentiren veritablement vençuts, per molt anys en la "pau" franquista.

-La postguerra a un poble et feia més blanc de tots i tores,no?en aquest cas, més “rojo”.....

-En realitat "els rojos" resignats per la derrota militar, tractaven de passar pàgina, d'acomodar-se a la nova situació, però de vegades era difícil. Actuaven fins i tot en contra de les seues conviccions de manera clara, anaven a actes religiosos, portaven als fills a organitzacions del règim, participaven en converses criticant la República... i tota mena de temes que els pogueren ajudar a incorporar-se a la societat. Era com un sacrifici interior, l'autodestrucció íntima i privada per sobreviure.

-Què ens pots explicar del procés de documentació en quant als personatges...perquè d´ alguna manera també requereix fixar-te, mirar-ho i ben de prop, no?. Com teu vas fer?

-La documentació sobre les personatges ha estat rigorosa perquè moltes vegades les dades que teníem a l'abast eren contradictòries. Els arxius, el viatge a alguns llocs ha complementat la documentació familiar, però en realitat encara queden detalls on no he pogut arribar.

-Has tractat amb material o entrevistes, converses directes amb vençuts de la guerra?. –si la resposta és positiva. Quin denominador comú solies trobar-hi?; segurament que vas aprendre i no poc?

-He entrevistat directament a vençuts de la guerra i l'experiència no és molt positiva perquè la majoria no volien parlar massa, sobretot quan els demanaves detalls, dades, noms de persones. Pensa que encara tenien por d'aquells anys i de les possibles represàlies actuals cap als familiars directes. D'altra banda, en les presentacions que he fet del llibre en el propi poble, m'he adonat, que lògicament no queda quasi ningú d'aquella època i la gent més jove, no ha mostrat directament un veritable interès. Potser no volen manifestar-ho directament o simplement es callen, fent-se els ignorants. Si el llibre s'hagués escrit fa vint anys potser l'impacte haguera estat diferent, més significat.

image003.jpg-Però per a escriure sobre els vençuts, amic Francesc s’ha de conèixer i molt el món dels guanyadors, què ens  pots dir?.Com teu has fet? Com és parlar amb els guanyadors pot ser quan ho mires sabent que estaries a l´ altra banda?—és una pregunta amb risc, però...---

-En realitat, jo mateix, vaig viure els anys cinquanta o seixanta i a penes recorde detalls de la repressió directa, semblava que aquella manera de viure era la normal. Després he tornat als detalls, a les paraules i frases que recordava i de major he començat a relacionar i quantificar la repressió. De vegades la repressió es presentava de forma subtil que entenien perfectament els vençuts però que la resta no s'adonaven o no volien adonar-se. Cadascú patia la processó per dins.

-De tota manera l´ ésser humà té una capacitat ,diria que bestial ,per adaptar-se als escenaris més poc agradables, més contradictores...amb més adversitats....tot i el sofriment anterior, oi? Què ens pots explicar-hi?. -La teva vinculació , essent a més fundador, del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló quin pes té envers la teva literatura?

-La pertinença al Grup de Memòria, evidentment que ha influït. Des dels inicis ja m'animaven als companys a escriure les vicissituds de la meua família, però he tardat en posar-me a treballar en el llibre, potser va influir decisivament les contalles de ma mare, vídua, en posar-se malalta un poc abans de morir-se. Allò em va fer relacionar millor els fets del passat i poder escriure una història. També ha determinat, la sensibilització davant d'altres cassos que he viscut en les activitats del Grup pels pobles de la província.

 -Els sentiments, les vicissituds dels personatges, les relacions personals...l´ escenari d´ un poble, a vegades,  claustrofòbic...les pors,els records....tot són ingredients que, encara avui, després de més de vuitanta anys des de l´ acabament  la guerra civil encara palpiten i de quina manera...et condiciona això com a escriptor, tenint en compte que els escriptors tampoc poden aïllar-se de la realitat...

-Evidentment que he patit, perquè en escriure és com si posares la realitat de la repressió damunt la taula, davant d'un mateix. Confirmar sospites que mai no s'havien contat entre la família. Però ha estat un tràngol que havia de passar, que volia passar i esser el conductor d'un testimoniatge que no podia perdre's. Com familiar, com membre del Grupo de Memòria, també com professor de història que he estat durant mas de quaranta anys.

-Amic, ja la última pregunta,ens pots dir en què estàs treballant en l´ actualitat i de com ha sigut l´ experiència de treball amb Onada?, editorial a la que ,crec, està molt unit, oi?

-La relació amb Onada ha estat sempre molt positiva,  acollint el meus projectes amb comprensió i professionalitat, per la qual cosa estic agraït. Actualment estic a punt d'acabar un llibre relacionat amb el tema educatiu. Sobre els anys de guerra i postguerra en l’institut de Castelló. La repressió sobre l'alumnat i el professorat, les condicions de l'ensenyament, la irrupció dels col·legis privats. Els plans d'estudis en temps de guerra i en la postguerra. Espere trobar editor.   

 

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com