imatge_155.jpgCazarabet conversa con...   Joan Martínez Vergel, autor de “El 155: tot allò que no te n´han explicat” (3i4)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Joan Martínez Vergel ens endinsa, i s´ endinsa, amb tot allò que va significar l´ aplicació de l´ article 155…tot allò que vam poder veure i palpar i tot allò que no vam veure perque no s´ ha explicat….

El llibre, valent, clar i contundent l´ ha editat 3i4.

Allò que ens explica 3i4:

El 27 d'octubre de 2017, l'Estat espanyol aprovava la intervenció del Govern de Catalunya per mitjà de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució espanyola. Una intervenció que va durar set mesos, fins a la configuració del nou Govern sorgit de les eleccions al Parlament del 21 de desembre.

Durant aquest temps, a les escoles catalanes es feien classes; als hospitals s'atenia la ciutadania; els transports públics funcionaven... Tot semblava correcte. Malgrat que s'havia suspès, de facto, l'autonomia de Catalunya, la sensació era que el país funcionava amb normalitat. Però, era realment així o és que no se sabia què passava? Com vivien aquesta suspensió de l'autonomia els càrrecs que es van quedar a la Generalitat? Quines ordres rebien? El 155 permetia de destituir el president i tot el Govern? Van vulnerar, des de Madrid, les seves normes? Va patir la societat civil i les entitats socials catalanes? I els funcionaris? La llengua catalana va perillar? Per què s'ha instaurat la por dins la Generalitat? Volien destruir tantes estructures com fos possible?

Aquest llibre dona resposta a aquestes preguntes i explica què va succeir a la Generalitat, al Govern i al país durant els mesos d'aplicació del 155. Un recull de testimonis de les persones que van viure, de primera , des de dins, a primera línia, la voluntat, la intenció i la manera de fer del Govern d'Espanya.

Un relat que posa llum a set mesos de tenebres en què el Govern espanyol, mitjançant el 155 i amb el PP al capdavant, va voler minar, minimitzar i erradicar tot allò que no havia pogut canviar mai a les urnes.

L´ autor, en Joan Martínez Vergel: (Terrassa, 1967)

Periodista. Ha estat assessor del secretari general de la Presidència de la Generalitat. Va ser director de Canal Català Tarragona i de Ràdio Rubí. Ha col·laborat en diversos mitjans de comunicació, com ara Catalunya Ràdio. És autor de la novel·la El día que pasó todo (Egarbook) i dels llibres Gái: ¿El quinto poder? (Robinbook) i De 8 a 3; anécdotas de funcionarios (Styria).

Enllaços que ens poden anar :

http://www.congreso.es/consti/constitucion/indice/sinopsis/sinopsis.jsp?art=155&tipo=2

https://ca.wikipedia.org/wiki/Article_155_de_la_Constituci%C3%B3_espanyola_de_1978

https://www.ccma.cat/tv3/alacarta/mes-324/entrevista-a-joan-martinez-vergel-periodista-acaba-de-publicar-155-tot-allo-que-no-than-explicat/video/5802174/

 

 

Cazarabet conversa amb Joan Martínez Vergel:

martinezvergel2 (3).jpg-Joan, amic, què et va fer escriure aquest llibre tan minuciós com esclaridor envers l´ aplicació del 155?

-El llibre sorgeix d’una conversa amb una directora general de la Generalitat que em va comentar la primera trucada que va rebre des d’un ministeri el primer dia d’aplicació del 155. Textualment, m’explicava que es va posar al telèfon i li van dir: “Coja papel y boli y apunte lo que va a hacer usted a partir de ahora”... Em va semblar una frase tan contundent, que desprenia un aire autoritari i d’eliminació de l’autogovern, que vaig pensar que era bo que la ciutadania conegués què havia succeït realment durant l’aplicació del 155. Des de l’Estat van procurar enviar el missatge que el 155 va ser tou i amable, i res més lluny de la realitat. Volia que la ciutadania conegués, de primera mà, d’aquells que ho van viure des de dins, les conseqüències i els fets reals del 155.

- Joan, per favor, ens pots apropar a què és l´ article 155 i què significa la seva aplicació?

-L’article 155 està recollit a la Constitució espanyola per aplicar en cas que una comunitat autònoma no compleixi amb les obligacions de la Constitució o les obligacions que té envers l’Estat. És un article copiat de la Constitució alemanya que es recull a diferents països europeus però que mai s’ha aplicat enlloc, excepte a Espanya. Com diu un dels entrevistats al llibre: “quan s’aplica el 155 és que el sistema ha quebrat

-Per tant, aplicar el 155 a una comunitat autònoma com Catalunya és traure-li tota autodeterminació , la pròpia, per a que passi a ésser assumida per l´ Estat Central, no?

-Exactament així. Les competències de cada conselleria de la Generalitat van ser assumides pels ministeris de l‘Estat des d’ on s’articulaven les ordres i el que es podia fer i el que no...

-Com era la Catalunya abans d´ aquesta aplicació i com era la que va estar sota el 155 durant aquells set mesos? Transformacions i canvis…allò que vull destacar són les diferències envers l´ aplicació del 155; perquè, a més, d´ entrada la Generalitat queda plenament indefensa en totes les perspectives i no pot fer res, tant l´ aplicació com l´ alçament de l´ aplicació  són voluntat de l´ Estat Central…què ens pots dir?

-La Generalitat va quedar alentida i, n alguns casos, paralitzada. Es van aturar tots els projectes de llei del Parlament de Catalunya, es van aturar les inversions, es van endarrerir els pagaments a proveïdors... Explico al llibre que quan el nou conseller de Benestar Social va assumir la Conselleria, un cop aixecat el 155, va haver de signar contractes i factures pendents d’adjudicar i pagar per valor de 890 milions d’euros... Només en serveis socials... Va ser un dels efectes. Però el més greu va ser la indefensió jurídica: la Generalitat no es va poder defensar d’aquest article ni va  poder actuar en d’altres causes com a institució, -explico el cas Sixena, el cas Blanquerna, acusacions de malversacions pel 9N...- Es va produir una indefensió jurídica total ja que el Govern central no ho autoritzava.

-Quan es perd autonomia sota el 155 en què es nota més…?—tant a efectes pràctics com a no tan pràctics—Quins són els efectes?

-Deixes de fer política i et dediques a fer de gestoria i a acomplir ordres des de Madrid. Des dels ministeris et diuen què pots fer i que no –de fet hi havia un Consell de Ministres català que es feia després de cada Consell de Ministres- i no pots portar a terme cap acció autònoma. Estàs totalment intervingut. L’autonomia va queda suspesa.

martinezvergel2 (2).jpg-Què és allò que amaga aquest article que no acabem de veure a simple vista els ciutadans i ciutadanes….?

-El 155 és constitucional. Està a la Constitució i si l’Estat considera que s’ha d’aplicar, es pot aplicar. Aquí la qüestió és com l’Estat va aplicar el 155, de forma anticonstitucional. Perquè el 155 no diu que s’hagi de substituir un Govern ni un president ni uns consellers. Tampoc no diu res de suspendre l’activitat del Parlament de Catalunya.   Això no ho diu ni ho permet el 155. I aquí és on el Govern central va demostrar que feia una interpretació arbitrària del 155, agafant models d’aplicació que van ser rebutjats durant el debat de la ponència de la Constitució. 

-Aplicar el 155 és aplicar l´ acarnissament damunt totes les catalanes i catalans; damunt  les seves institucions i representants?-Quin lloc ocupa, en tot aquest relat, la por?

La por anava intrínsecament lligada a l’amenaça. Si vas dient els treballadors públics que o acompleixen les ordres o tot el pes de la justícia penal caurà sobre tu, això genera por. Si qualsevol denúncia anònima contra un professor d’escola va  parar al fiscal que l’admet a tràmit immediatament i et porten a declara, crees por. Si veus que la policia està detenint i detenint companys teus per anar a declarar, tens por. Si a més, et retiren els serveis jurídics de la Generalitat a través dels quals pots defensar-te, crea por.. I aquesta por va anar calant en molts funcionaris públics. La por és una de les grans victòries del 155.

-De tota manera aquest article ja era demanat per partits com a Ciudadanos i PP abans de que s´ aplicara i si fos per molts d´ ells encara estaria ben present …(de fet ho van portar al seus programes electorals de les passades eleccions a les Corts Generals d´ aquest abril passat)…

-Sí, perquè hi ha una tesi política que argumenta que el 155 va ser fluix, ja que com que no es van desmantellar el cos de Mossos d’Esquadra, ni es va tancar TV3 ni es va suprimir el català a les escoles, cal tornar-lo a imposar. Recordem que Ciutadans, quan es va presentar per primera vegada a les eleccions al Parlament de Catalunya, el seu gran eix era eliminar el model d’immersió lingüístic a Catalunya. Al final, alguns han volgut fer per la força el que no han pogut aconseguir mai per mitjà de les urnes.

-El 155 acorrala al ideal independentista d´ una manera com represora, sense deixar-li aire?. És l´ aplicació de la bota del centralisme “tipus Robespierre”....l´ escarment més encarnissat?

-Tota la reacció de l’Estat contra el procés català ha estat marcada per l’acarnissament . Només cal veure com persones honrades i pacífiques estan empresonades, en preventiva sense ser condemnats, des de fa quasi dos anys. Han volgut enviar un avís per a navegants advertint els que considerin la possibilitat de tornar-se a plantar davant l’Estat que sàpiguen que els hi passarà això: presó (n o cal condemna) i incautació dels seus bens econòmics. És el que està passant.

-Com es pot explicar una aplicació així, la del 155, als ciutadans i ciutadanes?

-És difícil perquè des de l’Estat els missatges enviats anaven en la direcció d’explicar un 155 perfectament legal e impecable jurídicament, i els partits que el van recolzar, com el PSOE, van doblar esforços per fer córrer aquest missatge. Com que, a més, els secretaris generals de la Generalitat que es van quedar a acomplir ordres de Madrid es van conjurar perquè la ciutadania no notés l’ impacte del 155 en el seu dia a dia, tot això fa difícil explicar la versió real. Però per això vaig veure la necessitat d’aquest llibre.

I com s´ aplica i afecta als treballadors i treballadores de l´ administració pública que depén de Catalunya i que passà, de cop i de repent a ser conduïda per l´ Estat Central?.- Hi contes que les comunicacions i les formes entre els de Madrid i els càrrecs que depenien de la Generalitat van estar-hi molt carregades de tensió….oi?

-Al llibre explico algunes situacions de tensió entre departaments de la Generalitat i els ministeris. No s’entenien moltes de les decisions que es prenien a Madrid. Va ser molt incòmode.

-Fiquem noms i cognoms: Soralla Saénz de Santamaría va passar-hi a ser Presidenta de la Generalitat en funcions, tot i no aparèixer gens ni mica i el coordinador de la Generalitat intervinguda va ésser Bermúdez de Castro…com seu varen fer?-Però en Millo, en Enric Millo, el aleshores delegat del govern a Catalunya va esdevindre el que més es trencava més  la cara….?-Aleshores i després…les seves accions i  declaracions al Judici del procés no tenen desperdici, oi?

-Això és el que es desprèn del desenvolupament del 155, que la vicepresidenta del Govern espanyol passava a exercir de president de la Generalitat,,,. Cadascun defensa la seva versió i justifica els seus actes. La ciutadania sap llegir, veu la tele, segueix tot el procés, i en traurà les seves conclusions.

martinezvergel2 (1).jpg-Què va passar-hi amb tots tres perquè avui per avui ja cap dels tres està en actiu de debó..bé, en Millo està dins una mena de departament d´ assumptes externs a Andalucia, però…; la Soralla Saenz de Santamaria en perdre les primàries va fer les maletes, tenint guardada una porta giratòria polèmica  i en Bermúdez de Castro, també s´ha fet al costat ; Albiol torna a Badalona. Quina lectura pots fer-nos?-Ben mirat, tots i totes, els que van defensar el 155, amb més o menys entusiasme, per a Catalunya ara han aprofitat d´ una manera o d´ altra les cartes per fer les maletes i marxar: Inés Arrimadas a Madrid; Espejo a Madrid; Millo a Andalusia ;a en Iceta també l´ estan intentant moure; la Dolors Montserrat

-Com deia abans, al  final la ciutadania, de la forma més democràtica possible, que són les eleccions, escull a qui els representa i a qui no vol que els representi. I les eleccions van parlar...

-Quin paper al teu parer té el PSC i en Miquel Iceta amb tot això?, recordem els dies en que l´ Iceta va estar molt “agressiu” en aquell recurs que presentà al TC—amb el PP i Ciudadanos--  amb la manifestació aquell diumente amb Societat Civil Catalana…--per cert un Iceta que, ara, té molts peus a Madrid si els “indepes” no li fan la trabeta -I després està aquella declaració del President(abans de ser President), ara en funcions, Pedro Sánchez en la qual deixava caure que si la legislació actual no tallava prou els peus al sobiranisme e independentisme ho haurien  de fer, si es cau, canviant la legislació o adequant les lleis.Com ho veus?

-El PSC va votar a favor (amb el PSOE) d’aplicar el 155. Per tant, és responsable de tot el que va succeir durant la seva aplicació i la seva afectació a Catalunya.

-Amb tot amb aquest assumpte del procés i tot el que s´ ha despertat al voltant…el 155 va passar de ser una constant amenaça a esdevindre una realitat que, amés, volen tornar a imposar, oi?. Com ho veus?

-Alguns creuen que la manera d’eliminar el sentiment independentista és per la força de la llei... I això no crec que sigui així. Els conflictes polítics es solucionen des de la política, no des dels tribunals...

-A vos et va afectar de ple l´ aplicació del 155.Com ho vas portar?. Què va significar i teu esperaves?

-Vaig ser acomiadat com a assessor del Departament de la Presidència. El primer dia de l’aplicació, juntament amb 140 companys més. La veritat és que no m’esperava moltes coses de les que han succeït. Però vaig tenir la sort de viure en primera persona un dels moments més transcendents de la història de Catalunya. Va ser un privilegi.

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com