el-congres-de-cultura-catalana-historia-i-balanc-1975-1977.jpgCazarabet conversa con...   Marta Rovira Martínez, editora del libroEl Congrés de Cultura Catalana. Història i balanç (1975-1977)” (Afers)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

La història i el balanç d’aquest congrés cultural entre 1975 i 1977.

Coordina el llibre de investigació Marta Rovira Martínez.

Allò que ens conta el llibre:

Uns dels actes més rellevants de la commemoració dels 40 anys del Congrés de Cultura Catalana fou la realització d’un simposi on es van analitzar el Congrés en el context de la Transició sota el títol d’«El Congrés de Cultura Catalana. Història i balanç (1975-1977)». Les ponències conformen en conjunt aquest llibre, que vol ser una primera aportació global a l’anàlisi històrica i sociològica del Congrés. És, doncs, un llibre que situa el Congrés en aquest marc d’anàlisi, però no deixa de banda una vessant testimonial que, després de quaranta anys, encara serveix per posar el focus en alguns aspectes com ara la intrahistòria i l’experiència viscuda pels mateixos participants.

La història i la significació del Congrés de Cultura Catalana han quedat soterrades durant molts anys, només guardades en un llibre interessant de Jaume Fuster sobre el Congrés. Quaranta anys després, la Transició ha esdevingut un passat històric, perquè hi ha noves generacions que no l’han viscuda. La Transició ja no és allò que recorden els que la van viure, sinó allò que els estudiants coneixen a través dels llibres de text i dels documentals televisius. L’ inici del segle XXI coincideix amb un canvi generacional important en tots els àmbits de la societat i la política, amb l’aparició d’una nova generació post-Transició. L’estudi del Congrés de Cultura Catalana permet copsar aspectes molt rellevants del canvi que va comportar la Transició política des del punt de vista social i cultural, però sobretot des del punt de vista de les cosmovisions del moviment catalanista. El Congrés va fer possible parlar amb normalitat, per exemple, de l’oficialitat del català (no pas sense debats ni conflictes interns) o de l’articulació territorial dels Països Catalans. En els anys 1976 i 1977 això no era pas banal.

 

 

 

Cazarabet conversa amb Marta Rovira Martínez:

M Rovira,foto de Fund Congues cult Cat.jpg-Amiga Marta, què és allò que t'ha fet investigar sobre el Congrés de Cultura Catalana des de la seva història i balanç entre 1975-1977?

-El llibre que porta aquest títol és un recull de ponències que es van presentar en el Simposi sobre el Congrés de Cultura Catalana del juny de 2017. La Fundació Congrés va organitzar aquest simposi per tal d’abordar la història del Congrés i el seu balanç quaranta anys després.

-Mirar, llegir, investigar, documentar-se sobre aquest Congrés de Cultura Catalana és fer-ho, d´ alguna manera, també, amb la mirada sobre el mateix  Jaume Fuster... què ens pots dir?

-Jaume Fuster va ser l’ànima del Congrés, va ser la persona que va esperonar en l’organització d’activitats culturals i de debat arreu dels Països Catalans. I el seu llibre sobre el Congrés era fins ara l’únic text on s’explicava com s’havia organitzat i com havia funcionat el Congrés de Cultura Catalana. Gràcies a aquest nou llibre (i d’altres que vindran) i el documental Imaginar un país, que es va emetre per TV3 en motiu dels quaranta anys del Congrés, ara tenim altres materials que expliquen què va ser el Congrés.

-En aquest moment el context històric en el que es va moure aquell Congrés de Cultura Catalana fou un fet fonamental que el va influenciar al Congrés i als participants? Com i de quina manera?

-En el context de la Transició, el Congrés de Cultura Catalana va desenvolupar un autèntic programa de govern que recollia les aspiracions de la societat civil en relació al que havia de ser l’autogovern. Aquest programa va tenir certament influència en moltes de les polítiques de la Generalitat de Catalunya: en salut, en política lingüística, en l’ordenació del territori... I segurament també va influir en el Govern Balear i en menys mesura en la Generalitat Valenciana. El Congrés va contribuir d’una manera molt notable a fer possible la idea del català com a llengua oficial i com a llengua “normal” en tots els àmbits de la societat.

-Marta, què és ser l´ encarregada de l´edició d´aquest llibre? Què fa la persona que guarda cura d´ una edició?

-La meva feina com a editora ha consistit en plantejar l’estructura del llibre, l’ordre dels articles, així com els criteris de forma i contingut que harmonitzen el conjunt d’articles.  També hi han treballat en la cura de cada article la Núria Roca, sociòloga. I la Carme Garcia (MKT) s’ha ocupat de la relació amb els autors. Un cop recopilat tot, com és la metodologia de treball que fas servir?; Com li poses ordre a tot?. En primer lloc, cal valorar el conjunt d’articles i preveure com serà la millor forma de presentar-los. Cal tenir, doncs, un esquema general i saber molt bé què vol transmetre el llibre. En aquest procés cal descartar opcions. Després cal treballar amb cada article, veure si cal revisar-ne el contingut o només la format. Finalment, s’envia a l’autor/a perquè en faci la revisió final. Com que són molts autors això ens ha dut un temps.

-Marta com ha estat treballar amb Afers Editorial?

-Treballar amb Vicent Olmos és sempre un plaer. El seu compromís per fer una bona edició ens ha donat molta confiança.

-Ens pots dir, amiga, en què estàs treballant ara...ens pots fer cinc cèntims?

-Des de la Fundació, l’any que ve esperem que puguem publicar un nou llibre a càrrec de Manuel i Mariona Lladonosa, que constitueix la investigació més important que s’ha fet mai sobre el Congrés de Cultura Catalana. Sens dubte serà una obra de referència. Per part meva, estic concentrada en un projecte europeu de recerca sobre l’aprenentatge cultural dels joves, que espero que ens permeti publicar diversos articles acadèmics i potser, si hi ha temps, un llibre.

 

Cartell Congres Cultura Catalana.jpg      Un altre llibre de M Rovira.jpg

 

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com