La Librería de El Sueño Igualitario

51MazsrLorL._SX368_BO1,204,203,200_.jpgCazarabet conversa con...   Francesc Foguet i Boreu, autor de “Maria Aurèlia Capmany, escriptora compromesa (1963-1977)” (Publicacions de l’Abadia de Montserrat)

 

 

 

 

 

 

 

 

Francesc Foguet i Boreu s´aproxima als escrits d´aquesta dona incisiva, però a la vegada sensible.

Edita aquest apropament des de Publicacions de l´Abadia de Montserrat.

El llibre pertany a la col-lecció de Textos y Estudis de Cultura Catalana, dins la materia de Biografies i  Memòries.

Allò que ens diu la sinopsis del llibre:

Maria Aurèlia Capmany (Barcelona, 1918-1991) desplegà durant el tardofranquisme una intensa activitat en els fronts literari, teatral i periodístic. Esdevingué, així, una de les escriptores més significades de la represa cultural i de la dissidència intel·lectual a la dictadura franquista. A partir de documentació inèdita, Maria Aurèlia Capmany, escriptora compromesa (1963-1977) defineix, d'entrada, la classificació que els aparells repressius del règim feren del grau de dissidència activa de l'escriptora barcelonina. Avalua, tot seguit, els trets fonamentals del discurs ideològic que destil·la la seva obra assagística, memorialística i periodística, i també la implicació en la resistència cultural i el compromís polític de signe inequívocament antifranquista, que la dugueren a militar al Partit Socialista de Catalunya. Finalment, analitza la censura que el règim feu de la seva obra assagística i la lectura ideològica que se'n deriva. En annex, es reprodueix la documentació repressiva sobre Capmany procedent de l'Archivo General de la Administración, d'Alcalá de Henares, i de l'Archivo General del Ministerio del Interior, de Madrid.

 

 

Cazarabet conversa amb Francesc Foguet i Boneu:

(fotografíes de Susanna Mases i Pallarés)

FRANCESC FOGUET (CONSTAR AUTORÍA) (1).jpg-Francesc, quin buit ve a omplir aquest llibre, Maria Aurèlia Capmany, escriptora compromesa (1963-1977)? O sota quina necessitat neix aquest llibre que analitza a l´autora i als seus escrits compromesos?

-El llibre permet aprofundir en una de les etapes més desconegudes de l’escriptora Maria Aurèlia Capmany. Analiza, tan a fons com m’ha estat ndepen, l’activitat extraordinària que va desplegar Capmany en diversos àmbits: el literari, el teatral i el periodísitc. Crec que podem arribar a concloure que va ser una de les escriptores més rellevants de la represa cultural i de la dissidència intel·lectual a la dictadura franquista.

Plantejat com un encreuament d’estudi i assaig, el llibre neix de la necessitat de donar a conèixer una documentació inèdita procedent de l’Archivo General de la Administración, d’Alcalá de Henares, i de l’Archivo General del Ministerio de l’Interior, de Madrid, tots dos encara avui dia massa opacs.

El volum també és deutor de la fascinació que, com a intel·lectual, em causa l’escriptora barcelonina. Coneixia el seu teatre, però volia capbussar-me en l’obra assagística, i també en les seves memòries i els seus articles d’opinió per avaluar els trets fonamentals del seu discurs ideològic.

Finalment, m’interessava saber per què Capmany va implicar-se en la resistència cultural i per què va ndepe un compromís polític tan explícit amb el Partit Socialista de Catalunya. No sóc ningú per jutjar ningú, però considero que va ser un error implicar-se en política, perquè, d’una banda, va perdre una mica (no gaire, perquè Capmany era una dona que no acceptava imposicions ni fou mai una intel·lectualndepend”) de la seva ndependencia de criteri, i, de l’altra, va perdre moltes hores que hauria pogut dedicar-se a escriure (i els lectors n’hauríem sortit guanyant). Però també és veritat que, com a regidora de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona va fer una molt bona feina.

Val a dir que el PSC era una força política molt diferent de l’actual, ja que el 1977 defensava sense problemes el dret a l’autodeterminació de Catalunya. En canvi, ara el PSC(PSOE) s’ha alineat amb els partits (Ciudadanos i PP) que reprimeixen la democràcia i que limiten els drets polítics dels catalans.

-Com ha anat, com ha sigut la tasca d´investigació envers aquest llibre; així com la feina de documentació?

-La recerca sempre és un procés apassionant. Molt laboriós, moltes hores de dedicació, moltes dificultats. Com he comentat abans, els arxius oficials no posen gens de facilitats als investigadors per consultar la documentació que preserven. Un fet que contrasta amb la transparència dels arxius europeus. Sembla com si els arxius de l’Estat espanyol no vulguin que s’investigui el passat de la dictadura franquista. El cas del Centro Documental de la Memoria Histórica de Salamanca és d’escàndol. Tot són traves burocràtiques i impediments.

Recordo la primera vegada que vam anar a l’ Archivo de la Administración de Alcalá de Henares. Érem tres professors: una col·lega americana, una professora del meu departament i un servidor. Després de passar tots els tràmits, gestions, etc., un autèntica cursa d’obstacles, que et fa perdre un temps valuós, la professora americana va presentar una queixa indignada al cap de sala de l’arxiu, perquè tot allò li semblava tercermundista...

FRANCESC-FOGUET-(CONSTAR-AU.jpg-I com és ficar-ho tot en ordre? Parla’ns, amic, un xic de la metodologia de treball que hi desenvolupes

Posar-ho tot en ordre és com fer un trencaclosques. Vas unint les peces, algunes tan menudes que són difícils d’encaixar. Moltes hores de lectura, de reflexió i d’escriptura. Primer, hi ha la fase de documentació (aplegar el màxim de documents possibles de tots els arxius haguts i per haver) i la lectura minuciosa de l’obra capmanyiana; a continuació, cal ordenar tot aquest material, transcriure els documents per posar-los en l’annex (considero que és important d’oferir les evidències al lector); tot seguit, analitzar-los, comprendre’ls i completar-los amb altres lectures; finalment, l’escriptura del treball i les successives revisions. Quan arriben les proves d’impremta, cal tornar-ho a llegir tot i acabar de revisar-ne les badades.

-Ha estat difícil fer-hi una tria d´ aquests escrits?

-No, perquè he analitzat tota la seva obra assagística i he transcrit en annex tots els documents inèdits que vaig trobar als arxius consultats. És molt possible que algun dia aparegui més documentaciórepressiva” que atenyi l’escriptora barcelonina. Però, en el meu cas, he inclòs en el treball tota la documentació de què disposava. Crec que val la pena de fer l’esforç de transcriure la documentaciórepressiva” i oferir-la al lector perquè explica molt la mentalitat feixista que la inspira i perquè pot comprovar-ho llegint la documentació.

-Per qui penses que estava més influenciada aquesta escriptora compromesa?

-Bàsicament, pels escriptors francesos: Sartre i Beauvoir, sobretot. Potser també Camus. De catalans, el seu gran mestre era Salvador Espriu. Capmany va ser una lectora voraç i va beure de moltes tradicions i referents, també filosòfics.

FRANCESC-FOGUET-(CONSTAR-AU.jpg-Parla’ns, per favor, una miqueta dels escrits que van sofrir molta repressió, censura…

-En el llibre analitzo només l’assaig, perquè el teatre ja vam estudiar-lo, amb la Sharon Feldmand, en el llibre Els límits del silenci. La censura del teatre català durant el franquisme, publicat el 2016. A grans trets, la censura de llibres era molt arbitrària, semblava més pensada per infondre por i provocar l’autocensura que no pas per prohibir llibres sencers, que, naturalment, també ho va fer. El cas és que la literatura catalana publicada durant la dictadura franquista és una literatura reprimida, retallada o prohibida. Hauríem de fer un esforç molt gran per tornar-la a publicar restituint els fragments censurats, com s’ha començat a fer amb alguns clàssics contemporanis.

En general, les resolucions de la censura tendien a mutilar els assaigs capmanyians que tractaven temes “sensibles” que atemptessin contra l’ordodòxia spectoca o moral del règim. Per exemple, de La joventut és una nova spec?, va retallar-ne un llarg passatge sobre sexe i matrimoni. L’assaig feminista de Capmany també va patir nombroses supressions, perquè Capmany hi posava al descobert els tabús religiosos i polítics del règim franquista. Per dir-ho ràpid, qualsevol specto que, en els seus llibres, qüestionés la moral, la religió o l’ideari franquistes va ser objecte de censura o d’anatema. No s’admetia cap dissidència a la doxa del règim. Alguns partits neofranquistes espanyols mantenen posicions molt semblants.

-Imagino que, com a feminista, li deguera ésser difícil desenvolupar la seva feina ja no com a creadora i pensadora….també com a dona i dinamitzadora cultural, social…

-Sí, era una dona que havia de fer front a un món dominat pels homes, a un masclisme imperant tant a la dreta com a l’esquerra de l’espectre polític. Però Capmany era tot un caràcter i s’imposava de seguida allà on anava. D’una gran intel·ligència, va treballar molt durament per fer-se un lloc en el mónmascle” de la cultura i de les lletres catalanes.

-Ens interessaria que ens parlares un xic més del paperaquesta dona compromesa

-Crec que Capmany va ser una femme de lettres, una intel·lectual en el sentit zolià del terme: una persona que volia incidir en el seu món des d’uns plantejaments del catalanisme d’esquerres. Els seus assaigs, els seus llibres de memòries, el seu articulisme són escrits per tenir una l setsia en el present. D’aquí ve que puguem considerar-la una escriptora compromesa amb tots l sets i uts.

-El teatre, na Maria Aurèlia Capmany era dramaturga, era una mena de sortida per als neguitosos i per aquells que estimaven la llibertat front a l’ofec que simbolitzava la dictadura?

-Sí, Capmany va escriure teatre, com ella mateixa reconeixia, perquè calia omplir un buit en aquest camp. Per a mi, l’obra més emblemàtica és Preguntes i respostes sobre la vida i la mort de Francesc Layret, advocat dels obrers de Catalunya (1970). Va ser estrenada clandestinament. Reivindicava un dels líders més carismàtics del catalanisme d’esquerres: Francesc Layret, assassinat pels pistolers de la Patronal. El seu teatre de cabaret també és molt vivaç i suggerent. Ara, malgrat la seva dedicació al teatre, Capmany em sembla que s’ha d’observar i comprendre com un tot, és a dir, com una intel·lectual lliure i compromesa amb el temps que li va tocar de viure.

 

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com