La Librería de El Sueño Igualitario

LA_GENERACIO_DE_LA_INDEPEND.jpgCazarabet conversa con...   Francesc Marco-Palau, autor de “La generació de la independencia” (Gregal)

 

 

 

 

 

 

 

 

En Francesc Marco-Palau  ens explica, des de Gregal Editorial,  és com des del Bloc d´Estudiants Independents(BEI) a L´Associació Catalana de Professionals(ACP) s´esta vivint i s´està treballant per a una Ctalunya independent.

És un llibres que , dins de Gregal, està a la col-lecció d´Hisatòria. El llibre compta amb l´aportació de tres signatures per a tres pròlegs:Jordi Sánchez, president de l´Assamblea Nacional de Catalunya; Jordi Cuixart, president d´Òmnium Cultural i Òscar Escuer, president de la Plataforma per la Llengua.

Els dos primers es troven, actualmente empreseonats a la pressó madrilenya de Soto del Real….per manifestar el seu suport al referéndum , al dret a decidir…

Ens agradaría poder-los oferir un enllaç d´entrada a l´Assamblea Nacional de Catalunya, https://www.omnium.cat/fes-te-soci/?gclid=EAIaIQobChMI2-rA0ZHN2AIVlDLTCh0jTQZBEAAYASAAEgLL1PD_BwE

En canvi fico Òmnium Cultural.- https://www.omnium.cat/fes-te-soci/?gclid=EAIaIQobChMI2-rA0ZHN2AIVlDLTCh0jTQZBEAAYASAAEgLL1PD_BwE

Plataforma per la llengua.- https://www.plataforma-llengua.cat/

Els tres homes del pròleg, només hem trobat allò que em trobat amb castellan, però seguirem cercant…

Jordi Sánchez.- https://es.wikipedia.org/wiki/Jordi_S%C3%A0nchez_Picanyol

Jordi Cuixart.- https://es.wikipedia.org/wiki/Jordi_Cuixart

Óscar Escuder.- http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/mes-324/entrevista-a-oscar-escuder-president-de-la-plataforma-per-la-llengua/video/5590074/

En Francesc Marco-Palau:

Va néixer a Tarragona el 1989. Historiador. Doctorand en Història Comparada, Política i Social a la Universitat Autònoma de Barcelona. Columnista de premsa i opinador en diversos mitjans de comunicació, ha publicat articles acadèmics i de divulgació sobre les tipologies culturals i polítiques del catalanisme, així com d’art contemporani català.

També és autor dels següents llibres: Plataforma per la Llengua. 20 anys defensant el català (2014); Promoure la llengua, cohesionar Barcelona. 25 anys del CNL de Barcelona (2014); Josep Rahola. Una veu catalanista d’esquerres al Senat (2014), i Francesc Dalmau. De Normandia a Palamós (2015).

 

 

Cazarabet conversa con Francesc Marco-Palau.

Francesc-Marco-i-la-Generac.jpg-Francesc, què és allò que et porta a escriure aquest llibre que, donades les actuals circumstàncies, és d´una actualitat més que evident? Quin és el punt de sortida?

-Amb el doctorat en història contemporània de Catalunya m’estic especialitzant en l’estudi del catalanisme i la seva evolució. En aquest marc, el moment actual és especialment interessant. És així com, en paral·lel a la tesi, surt la proposta d’estudiar la prèvia del procés sobiranista d’avui: l’independentisme català de la dècada de 1990.

-Enllacem amb la pregunta anterior: Amic: quan vas pensar en dur a terme aquest assaig, que jo diria que és d´història sociopolítica?

-La idea del llibre apareix al vespre de l’11 de Setembre del 2014, després d’una de les manifestacions multitudinàries pels carrers de Barcelona a favor de la independència de Catalunya. Vaig entendre que era important poder estudiar d’on venia tot aquest moviment polític, i per això calia fer una mirada enrere. L’estudi vaig centrar-lo en un grup universitari independentista dels anys 90, el Bloc d’Estudiants Independentistes (BEI). Aquest nucli va ser una escola de formació per a molts quadres polítics i associatius d’avui.

-Els esdeveniments polítics i socials t’han pogut despendre amb l’elaboració d´aquest llibre?

-L’actualitat ha estat molt intensa durant aquests mesos i això s’ha notat en les més de 50 entrevistes que vaig fer a antics membres del BEI. Molts d’ells, avui són al capdavant del procés polític que viu Catalunya, als partits polítics i a les entitats. Volia saber com els va marcar l’etapa d’estudiants, com han evolucionat i fins a quin punt son decisius avui. D’aquesta manera, al llibre aporto documentació inèdita i informacions sobre la conformació i els debats interns de l’independentisme català que fins ara no havien vist a la llum

-Com és que tries aquestes tres signatures, amb tan de pes, per a que et facin el pròleg: Jordi Sánchez ‒president de l’Assemblea Nacional de Catalunya‒, Jordi Cuixart ‒president d´Òmnium Cultural (tots dos, recordem, actualment a la presó) i Òscar Escuder, president de la Plataforma per la Llengua…

-El llibre tracta un fil generacional, el dels universitaris que prenen consciència nacional als anys 90 i que avui formen part del teixit associatiu i polític. És per això que vam entendre que els pròlegs havien de representar això, les entitats que amb més o menys intensitat han estat influïdes per aquesta generació. Els vam fer la proposta i als tres els va semblar molt bona idea. És molt dur veure com avui Jordi Sánchez (ANC) i Jordi Cuixart (Òmnium) són a la presó. Desitjo i espero que puguin sortir aviat...

-És veritat o almenys així ho veig: hi ha una generació que d´alguna manera va agafar pes i va mirar i apostar, ja de ple,  per a la independència, no? Hi ha un acte que fa “click” i que marca un abans i un després… --a banda dels Fets del primer d´Octubre?-

-Exacte, als anys noranta, hi ha una generació que ja viu a la Catalunya autonòmica de Jordi Pujol i que els anys de l’antifranquisme els queden molt lluny. Si els seus pares van ser els protagonistes de la transició, ells són joves, volen fer un pas més i aposten per treballar per la independència de Catalunya. D’aquests nuclis independentistes, aleshores minoritaris, es passa amb els anys a les grans manifestacions que tots hem vist, i al referèndum de l’1 d’octubre.

-Pot ser era, en part, aquella generació que si volia la independència, però que sempre la tenia com a una mena de segon propòsit i ara, ja no. Perquè ara hi ha una generació que se suma a la generació present i que s’ha cansat de ficar el fet independentista a un segon o tercer lloc del llistat i ara ja ho fica com a primer propòsit i a partir d’aquí a construir la societat i a lluitar per ella. Ho veus així?

-És a dir, sempre hi ha hagut sectors independentistes a la societat catalana, però és a partir dels anys noranta que aquests comencen a créixer. Aquest augment es veurà reflectit als resultats d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) a les eleccions catalanes del 2003. A partir del 2010, a més, s’afegeix a la reivindicació independentista el tronc central de la societat, del perfil de votant de Convergència i Unió (CiU). Aquests eren fortament catalanistes, però que fins aleshores havien cregut que d’una manera o d’una altra es podia fer un estat plurinacional, pluricultural i plurilingüístic. Amb la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut del 2010 veuen que això no és possible i és llavors quan obren la porta a construir un estat propi.

Francesc_Marco_Palau_._Historiador.jpg-La generació de la que parles al llibre surt de la universitat i del seu voltant… Quin perfil social hi faries? -Però no tots són universitaris, perquè es pensa, es llig i es reflexiona molt més enllà… tot i que la influència màxima pot vindre, es clar,  des del voltant del món estudiantil, i sobretot des de l´àmbit universitari. Com ho veus?

-Als anys 90 trobem un independentisme juvenil dins i fora de la universitat, però els passadissos de les facultats hi tenen un paper important. En aquest sentit, a La generació de la independència, l’objecte d’estudi és l’independentisme universitari, que vol ser decisiu en un futur procés d’independència. Ells, els del BEI, són activistes d’esquerres i ecologistes, que connecten també amb grups d’estudiants de València, del País Basc i de Galícia. Per als seus integrants, el BEI és una escola de formació. Després, quan acaben la carrera, aportaran tot el que han après a noves organitzacions, per fer caminar Catalunya cap a la independència.

-Quin pes creus que ha tingut en tot això la crisi, el desassossec social, el descontent a peu de carrer que recordem pot ésser escenificat en les acampades a Plaça Catalunya, amb el moviment 15-M, amb les marxes que s’enfilaven per les carreteres de tot l’Estat….

-Com explico al llibre, a partir del 2010, amb la sentència del TC, tot es comença a moure. Ho fan sectors amplis de la població i també els moviments socials. Amb la crisi, hom se n’adona que l’estat espanyol no garanteix les necessitats bàsiques dels ciutadans i que cal trobar altres solucions. És el moment del fort creixement de les Candidatures d’Unitat Popular (CUP) i també dels debats interns dins del món ecosocialista d’ICV-EUiA i del PSC, ja que sectors valuosos del partit entenen que la independència pot ser una bona solució.

-Hi ha moments històrics on no hi ha lloc per la equidistància, no creus? o almenys és el que penso… hi han moments que no et pots quedar al mig, t´has de decantar a un costat o a l’altre. Com ho veus? I partits que havien aconseguit certa força donades les actuals circumstàncies si no saben què  dir,  què pensen  o què decidir… es queden com en fora de joc, oi? (Estic pensant, lògicament, amb els Comuns i les diferents famílies que el conformen). I el vot els passa factura, és així, no… s´ha demostrat? A més que cada vegada que venien suposats reforços en la campanya electoral era perquè baixaren i de quina manera les expectatives d´en Domènech i del seu equip. Com ho veus?

-El procés ha canviat en molt pocs anys el sistema de partits polítics de Catalunya, ja que tots els partits han hagut de posicionar-se de manera destacada entorn de l’eix nacional. En els moments de polarització, l’equidistància és difícil: Catalunya té dret a decidir, sí o no? Vols fer un referèndum, sí o no? Estàs a favor de la independència, sí o no? Votaràs l’1 d’Octubre, sí o no? En preguntes binaries els matisos són complicats d’explicar.

-Per a historiador, què suposa viure aquests dies, aquest temps?, potser no ens n’adonem, però ha d’esdevenir tan apassionant, professionalment, com dolorós, com a ciutadà,  a la vegada; moltes emocions i de molts de sentiments trobats en poc espai de temps…

-Realment els historiadors, i més els que estudiem l’evolució del catalanisme polític, crec que som conscients que estem vivint els esdeveniments que sortiran als llibres d’història de demà. Per això, escriure La generació de la independència ha estat un repte important. Tot i així, se’ns fa difícil fer previsions de futur. Cap on anirà tot plegat? Quins seran els futurs escenaris?

-Estem parlant que hi ha gent, en aquest moment, que per defensar el seu ideari envers Catalunya  està a la presó i d´altres a l´exili a Bèlgica, i a Suïssa, això és molt fort….

-Sí, és molt fort. Amb molts dels esdeveniments que passen cada dia ens adonem que des del punt de vista històric necessitem perspectiva. Ens falta distància temporal per poder englobar-ho tot, per poder copsar causes i conseqüències i per saber quins elements seran finalment els que desencadenaran un camí o un altre. Sigui com sigui, el factor internacional és clau. 

-Aquest fet, com d´altres, com fou la violència i la repressió de l´Estat Central envers la gent que va anar a exercir el seu dret al vot, el primer d´Octubre, està afectant. Com veus a la resta d´opinió pública europea envers aquests esdeveniments?

-Pel que fa a la premsa internacional, es percep un canvi d’orientació dels diferents mitjans. Fa uns quants anys la qüestió catalana era inexistent als mitjans de comunicació europeus. Amb l’inici del procés, van començar a sortir-hi articles on es percebia una certa incomprensió. Ara, en canvi, a partir de l’1 d’Octubre es poden veure notícies i reportatges més elaborats, més reflexius i més equilibrats. Segurament les imatges dels col·legis electorals també van marcar els periodistes internacionals.

-Parla’ns quin paper té en tot això el Bloc d´Estudiants Independentistes i l´impuls de l´Associació Catalana de Professionals (ACP).

-Com dèiem, als noranta, una generació d’estudiants independentistes es mobilitzen a les aules. Quan acaben la universitat, però, volen mantenir les relacions teixides a les facultats i creen un think tank d’antics alumnes, l’ACP, per idear i donar eines que encaminin el país cap a la independència. La capacitat operativa de l’ACP, com a lobby, serà limitada, però és un factor més que contribueix a conformar un estat d’opinió a favor de construir un estat català. El seu paper més destacat serà el de mantenir connectades persones molt actives en els seus àmbits professionals.

-Ets dels que pensa que la República Catalana, per molt d’article i d´imposició del 155 des de Madrid, ha aplegat per no anar-se’n?

-Es fa difícil fer previsions, però les dades de les mobilitzacions, les enquestes i els resultats electorals ens fan evidents que el debat autonomia-independència exemplificat amb la República Catalana serà l’eix sobre el que pivotarà la política catalana els propers anys. Estem parlant d’una mobilització continuada de 2 milions de persones que a les eleccions autonòmiques del 21 de desembre de 2017, com va fer-ho el 2012 i el 2015, va tornar a sumar majoria absoluta al Parlament de Catalunya. Quan obrirà Madrid una via de diàleg i negociació?

-Es parla i s’ha mogut molt el tema que són moltes les empreses que s’han donat de baixa, socialment parlant, de Catalunya. Les empreses “in situ” segueixen. Personalment, el primer que penso quan sento això és que creuen poc en la terra de la que prenent la mà obra, per tant, creuen poc en els seus treballadors i treballadores i molt menys tenen estima per ells i per “la terra”… I també penso que d´allò que s´ha de revestir Catalunya és de teixit humà que cotitza amb el cor per allò que guanya i  on ho guanya, sense vergonya. Tirar endavant perquè, a més, si es deixa a la ciutadania de pensament i d´iniciativa en sobren, després tot anirà venint. Què ens pots reflexionar?

-Certament els moviments econòmics i d’interessos polítics dels darrers mesos han estat a l’ordre del dia. S’ha parlat del canvi de seu de les empreses, de la Unió Europea, de l’euro i de la continuïtat, o no, del Barça a la lliga de futbol... Quina capacitat d’influència real tenen aquestes pressions mediàtiques? Fins a quin punt afecten al sentiment de les persones? Canvien la seva decisió electoral? El que ens mostren les dades és que una part important de la societat catalana ja ha desconnectat de l’estat, s’ha empoderat i ja està dissenyant com voldria que fos la República Catalana: drets civils, benestar social, educació de qualitat, sistema sanitari universal, model energètic sostenible, medi ambient, els valors de la solidaritat i la cooperació, etc.

 

 

 

LA_GENERACIO_DE_LA_INDEPEND.jpg27102
La generació de la independència. Francesc Marco-Palau
326 páginas
20,00 euros
Gregal



L’actual procés sobiranista no es pot entendre sense conèixer la trajectòria d’aquells que al llarg de les darreres dècades han estat gestant la independència de Catalunya des de diferents àmbits i n’han modernitzat el discurs.

En aquest sentit, l’historiador Francesc Marco-Palau ens situa en el context en què es va fundar el Bloc d’Estudiants Independentistes (BEI) a les universitats dels anys noranta, un fet transcendent que posteriorment ha permès a l’Associació Catalana de Professionals (ACP), el think tank dels antics alumnes, ser determinant en el projecte del futur Estat català.

El volum –que compta amb pròlegs dels presidents de l’ANC, d’Òmnium Cultural i de la Plataforma per la Llengua– analitza la importància i els valors d’una generació clau, la que ha fet possible activar un ampli procés de transformació social i política prou important com per eixamplar la base del sobiranisme, dinamitzar el teixit associatiu i crear estructures empresarials i periodístiques.

En aquest estudi, l’autor exposa els vincles i l’evolució d’aquells que van compartir una mateixa escola de formació i que avui encapçalen el procés sobiranista des dels partits polítics i la societat civil. Aquesta és la intrahistòria de la generació de la independència.

 
Francesc Marco-Palau va néixer a Tarragona el 1989. Historiador. Doctorand en Història Comparada, Política i Social a la Universitat Autònoma de Barcelona. Llicenciat en Història per la Universitat Rovira i Virgili i màster en Història de Catalunya per la UAB.

Columnista de premsa i opinador en diversos mitjans de comunicació, ha publicat articles acadèmics i de divulgació sobre les tipologies culturals i polítiques del catalanisme, així com d’art contemporani català.

També és autor dels següents llibres: Plataforma per la Llengua. 20 anys defensant el català (2014); Promoure la llengua, cohesionar Barcelona. 25 anys del CNL de Barcelona (2014); Josep Rahola. Una veu catalanista d’esquerres al Senat (2014), i Francesc Dalmau. De Normandia a Palamós (2015).

 

 

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com