La Librería de El Sueño Igualitario

9788490342572.small.jpgCazarabet conversa con...   Lluc Margalef Boquera, autor de "Diari de guerra d'en Magí Domènech i Martí" (Cossetània)   

 

Editorial Cossetània va obrir fa un temps una col-lecció sota el nom de  “Les nostres arrels” i el llibre del que vos parlem avui “Diari de guerra d´en Magí Domènech i Martí” és el darrer d´aquesta col-lecció, el número nou….tractant de com un xicot de Vandellós és quidrat a files l´any 1938, aquella primavera per afrontar els últims respirs d´una guerra que va trencar a tota una societat i que va trencar als seus components…

Els títols publicats en aquesta col-lecció són: Cartes des del Front.Epistolari de guerra de l´Adolf Domènech i Margalef (1938-39 amb les plomes de Frederic, Adolf, Angelina i Josep Barceló; Inventari de les restes arqueològiques i històriques de la Plana del Coll de Balaguer d´Alfons Tejero i Farnós; Diables de Vandellòs, vint anys 1988-2008, escrit des del col-lectic de la Colla de Diables de vandellós; Testimonis gràfics del municipi de Vandellóz i l´Hospitalet de l´Infant.Arxiu fotogràfic Salvany.Biblioteca de Catalunya, un llibres des de la ploma de Joan Vernet i Borràs ; Un cant a l´enyor: Gavadà en la seva plenitud.Aproximació als masos de muntanya 1850-1950 de Cristina Castellnou i Espelta; Manel Barceló i Llaberia 1855-1963.Una vida dedicada a Vandellòs de Josep Escoda Boquera ; Apunts d´història cívica i religiosa de l´Hospitalet de l´Infant de Josep Porcar Ivars ; Ca la Torre de Vandellòs de Joan Vernet i Borràs …

El diari d´aquest home de Vandellòs es centra en la guerra i ,més que res, en la seva estada en la Batalla de l´Ebre… és un lliubre molt ben estructurat, molt ben documentat, ben escrit i que t´aplega bé…o sigui: és directe i aplega bé a la gent i això és molt important i més tenint en compte que s´apropen a un home i a allò que ell va deixar…s´ha d´ésser Fidel, estricte i, a la vegada, aportar un xic de “xispa” per a que agradi i engresqui la lectura al lector d´avui en dia….

Lluc Margalef ho aconsegueix…..ens referim a  tot això que els explicavem i de bona manera…perquè retrata a un noi i a un home d´aquells dies de guerra i derrota i es va enfilant, tot, per a fer-se més planer…un llibre que dignifica l´exercici per la recuperació de la Memòria Històrica.

 

Diari.jpgEn Magí Domènech ho va deixar tot escrit, ,després de morir el dictador…pareix que estaba com molt “apresat” fins a les hores ( i els diré que és una mena de fenòmen que hem vist amb no pocs testimonis directes de la guerra…) , però allò més important és que ho va fer i amb una força descomunal i aquest material és aprofitat per Lluc Margalef per a “redissenyar” aquest treball de tanta dimensió i tant ben envoltat

La presentación del llibre li la fal´alcalde de Vandellòs, en Alfons Garcia; el pròleg té molt de pes, ja des de la ploma del Catedràtic d´Història Contemporània de la Universitat Rovira i Virgili, en Josep Sánchez Cervelló…també prenent, tot i que breument, la paraula escritala  filla gran d´en Magí Domènech, la Joana Domènech(que tenia 4 anys quan aquest va marxar al front); la Teresa Domènech, l´altra filla d´en Magí que va nàixer al cap de pocs diez que aquest va marxar al front i l´Aureli Domènech, el darrer fill….

El que escriu i ´d´alguna manera ens transmet allò que ens deixà escrit en Magí Domènech és el seu net i això té un  valor incalculable i més fent-ho amb aquesta perspectiva, amb la mirada oberta…no li tremola en cap momento la veu escrita…

La introducció li la fa un altre, mestre de Mestres en materia d´història, en Francisco Espinosa Maestre qui al cap davant de la mateixa ja hi fica:” Oblit no equival a reconciliació, i memoria no equival a venjança”. Nosaltres, molt humilment, voldríem incloure:”…no, mai  venjança, però sí dignitat”

Allò que ens diu Cossetània:

Magí Domènech i Martí (1906-1985), obrer de professió, és cridat a files l’abril de 1938, i juntament amb altres veïns de Vandellòs es presenta al Camp de Reclutament i Instrucció Militar republicà establert a Salou. Deixà a Vandellòs la seva dona Teresa, a punt de donar a llum, i una filla de quatre anys. La seva vida canvià radicalment un cop s’endinsà en la guerra. No va ser fins la dècada dels setanta, un cop mort el dictador, quan decidí reescriure-ho tot en uns petits volums als quals anomenà Diari de Guerra. La manca d’unió de les forces d’esquerra, la falta de suport de la Societat de Nacions o la complicitat de l’Església catòlica amb el nou règim, són alguns dels temes que es troben palesos en les seves reflexions.

 

maxresdefault.jpgCazarabet conversa amb Lluc Margalef.

-Lluc, com era Vandellòs dies abans d’aplegar la II República?

-A principis del segle XX Vandellòs era una població exclusivament agrícola on la principal font d’ingressos era la venda de pins. En aquella època era el segon municipi més extens de la província de Tarragona. Molt bona part de la seva superfície eren hectàrees comunals, així que quan s’havia de fer alguna actuació important al municipi es venien uns quants milers de pins per poder-ne pagar les despeses originades.

-Com va entrar la II República a Vandellòs? Com va ser l’acollida?

-Les eleccions municipals del 1931 es varen viure amb força entusiasme i passió pels conciutadans de Vandellòs. Molt bona part dels veïns participaren en els comicis, tot i compartir idees molt diferents envers la forma de govern que preferien que dirigís l’Estat en aquell moment. Un cop proclamada la República, l’exaltació fou notòria per part dels veïns que optaven per aquest nou sistema de govern. Així doncs, procediren a tirar pel balcó de l’Ajuntament el retrat del rei Alfons XIII. D’ara en endavant, cada 14 d’abril es portava a terme una manifestació amb la bandera republicana i la catalana pels carrers del poble, que es vivia amb gran admiració per part dels partidaris de la República.

-Explica’ns a Vandellòs entre els Republicans...s’ha de pensar que hi havia els que volien una República Federal integrada dins l’Estat Espanyol, amb la resta de regions i els que sí volien una República, però per a una Catalunya lliure...

-En el llibre no he aprofundit molt sobre aquest tema. La part que detalla que succeí a Vandellòs a principis del segle XX la vaig obtenir fent ús de la història oral i no vaig centrar molt l’explicació en termes polítics d’abast general. Podríem dir que per Catalunya, la Segona República fou un període clau en la seva història, recuperant parcialment les seves institucions pròpies; Francesc Macià, que proclamà la República Catalana dins la Federació Ibèrica, acabà acceptant la formació d’un govern autònom. Amb la guerra civil, el govern de la Generalitat i les forces populars milicianes dels partits defensaren la República, la qual cosa significava la defensa de Catalunya.

Tal com es pot observar en el seu relat, en Magí era un home fortament republicà. Era també catalanista però no fins el punt de defensar una Catalunya lliure. En aquell moment, la implantació d’un règim republicà era ja un fet de gran rellevància que mereixia la seva fèrria defensa.

IMG_3003.JPG-Com va rebre Vandellòs l’esclat de la guerra? Com ésser els primers dies? Es van produir incidents...com i de quina manera?

L’esclat de l’aixecament militar al nord d’Àfrica va agafar a molta gent de Vandellòs el 18 de juliol a l’ermita de Santa Marina, on havien acudit, com era de costum. Quan va arribar la noticia de l’inici del conflicte bèl·lic alguns es varen esverar per la qual cosa van decidir retornar a casa abans d’hora.

La demanda de voluntaris per anar al front i el que suposava el fet d’iniciar un conflicte bèl·lic d’aquesta envergadura, va ser una notícia desagradable i magra per a bona part dels vandellosencs. Així, el fet de tractar-se d’una guerra civil provocà la intensificació dels dramatismes. Els enfrontaments entre gent coneguda degenerà al cap del temps en odis i enemistats que perduraren un llarg període de temps.

Davant la incertesa que generava el cop d’estat, es va constituir una junta de defensa per vetllar pels interessos de la població i defensar-los. En complicar-se la situació es va constituir un comitè antifeixista.

Els primers temps de la Guerra Civil a Vandellòs, bandes descontrolades de fóra del poble, però amb indicacions precises dels qui manaven al poble, varen cometre l’assassinat de cinc veïns de Vandellòs. Podem constatar que la fas revolucionària tingué com a exponent màxim la persecució religiosa, ja que l’Església havia esdevingut, des de la proclamació de la República, un dels pilars de la contrarevolució. De la mateixa manera s’exercí una gran repressió envers tots aquells individus d’idees conservadores i de dretes, contràries als interessos de les classes populars.

-Tenia especial implantació la CNT? Parla’ns un xic de les confiscacions...

-L’impulsor de la implantació de la CNT a Vandellòs fou en Pere Margalef Ferré, cunyat d’en Magí, qui fruit de la seva estada com a obrer a les mines de Bellmunt del Priorat, era coneixedor ja de l’organització i el funcionament de la CNT. Ell, juntament amb en Lluís Borràs, en Magí Domènech i en José Martínez, foren els principals impulsors de l’establiment del sindicat al municipi.

La primera actuació del sindicat fou la confiscació de les abadies de Vandellòs i Masriudoms. La comissió organitzadora va decidir actuar, ja que es trobava convenient la confiscació d’aquests locals per poder-s’hi instal·lar i dur a terme la seva tasca d’una forma més adequada. Hi havia un afany doncs per esborrar tot signe religiós. Les esglésies foren reutilitzades i adoptaren noves funcions ben diferenciades a les religioses.

La inexistència de grans propietats agrícoles i ramaderes a Vandellòs va impedir que s’hi practiquessin col·lectivitzacions agrícoles. Així, en altres poblacions veïns com per exemple Tivissa, l’actuació dels sindicats es va fe notar molt més, tot provocant al llarg del temps grans enemistats  odis.

presentació llibre 2.jpg-Com va començar a transcórrer la Guerra Civil?

-La gran majoria dels homes compresos entre els 18 i 40 anys foren reclutats a les files republicanes per tal de combatre a l’Ebre. Les famílies varen quedar-se sense els recursos econòmics i agraris que l’home, com a cap de família, aportava. Vandellòs notà com la producció agrícola va disminuir notablement.

Era usual que molta gent de Vandellòs emigrés durant un cert temps a les masies del voltant, on el conflicte bèl·lic no era tant visible. Aquests varen acollir un gran nombre important de vandellosencs, que s’hi desplaçaven per poder viure d’una forma més segura, resguardats per les grans i frondoses muntanyes que els envoltaven. El conflicte hi era gairebé inexistent- això significà prescindir d’electricitat d’aigua corrent, etc. i la pèrdua de sociabilitat que la vida en comú representa.

-En aquest llibre estic descobrint moltes coses, per exemple sembla ser que Vandellòs era un lloc prou important estratègicament parlant, no? Amb les fortificacions, el refugi, els propis bombardejos, l’estada de soldats defensors de la II República, la presència del propi Enrique Líster...?

-Vandellòs, mentre durà la Batalla de l’Ebre, es trobava ubicada a la rereguarda del conflicte. Això pot observar-se en el gran nombre de bombardeigs que varen patir tant Vandellòs com la població costanera d’Hospitalet de l’Infant. La Guerra Civil espanyola fou la primera guerra europea en què s’emprà de forma significativa l’aviació per bombardejar la població civil. Més enllà de la destrucció d’objectius militars, l’objectiu dels bombardeigs fou sembrar el terror entre una població, que assistí imponent a la destrucció de béns i a la pèrdua de vides.

A tota Catalunya els atacs aeris s’anaven generalitzant davant la incapacitat del govern republicà per dotar ciutats i pobles de mesures antiaèries eficaces. Així mateix, el 1938, un cop l’activitat militar es va fer present, es va construir un refugi a la plaça de Baix de Vandellòs per tal de protegir els vilatans dels possibles atacs aeris de l’aviació franquista.

Paral·lelament al desenvolupament de la Guerra Civil, al coll de Balaguer s’hi estava edificant una de les construccions més excepcionals de l’època. El coll de Balaguer ha estat al llarg de la història un punt militar estratègic, ja que es considerava la porta d’entrada a Catalunya. La seva orografia escarpada i abrupta la convertit en testimoni de moltes batalles, i durant la Guerra Civil els republicans pensaren que una part important de la batalla es lliuraria en aquest tros de terra.

Els búnquers construïts al coll de Balaguer mai van ser usats en cap combat. Són unes fortificacions que ocupen al voltant de nou quilòmetres i que estan ubicades en una zona que ha estat considerada històricament com un dels espais estratègics més importants de la costa catalana. Així, durant la Guerra Civil espanyola, a pocs quilòmetres d’aquest emplaçament, el desenvolupament de la Batalla de l’Ebre va fer inútil tot aquest sistema defensiu del coll de Balaguer.

Respecte a la presència d’Enrique Líster a la població veïna de Masriudoms, podem afirmar que el militar espanyol va establir la seva Caserna General Republicana en aquest poble. Tal com he mencionat, Masriudoms es situava igualment a la rereguarda de la batalla, fet que afavoria que Líster i el seu Estat Major poguessin planificar de forma més correcta i tranquil·la les ofensives i accions que portarien a terme en el camp de batalla.

-Com va viure Vandellòs la batalla de l’Ebre? I els darrers dies de la Guerra Civil quan els franquistes anaven muntant cap amunt?

-A Vandellòs el desplaçament de les tropes republicanes cap a l’Ebre va passar desapercebut, ja que l’ofensiva es preparà de forma dissimulada. A partir de l’inici de la batalla de l’Ebre la presència de soldats republicans a Vandellòs fou quelcom habitual, produint-se l’establiment del seus campaments per els afores de la població. De la mateixa manera requisaren el forn del poble, l’església i l’escola de Vandellòs, entre d’altres, per fer-ne ús.

La bandera republicana oferta a la “primera bateria Arellano” pel poble de Vandellòs dóna fe que al poble va estar-hi present algun destacament de soldats. La bandera fou brodada per unes veïnes durant els mesos de maig i juny de 1938 a ca l’Esperança (“en obsequio a su labor”).

presentació llibre 1.jpgUn cop la derrota republicana es feia evident els veïns de Vandellòs partidaris al govern legítim de la República veieren com les seves esperances d’establir un règim democràtic i lliure s’esvaïen. No va ser fins el 14 de gener de 1939 quan els nacionals arribaren a Vandellòs procedents de Tivissa. Les autoritats locals van anar a rebre l’exèrcit franquista equipats amb una bandera blanca. Tanmateix, dos o tres soldats republicans es varen amagar amb una metralleta, sense que les autoritats ho sabessin, i quan varen veure passar els soldats nacionals varen començar a disparar, provocant la dispersió de l’exèrcit nacional. Els soldats franquistes varen arribar a Vandellòs per diverses vies.

El que caracteritzava l’entrada de les tropes franquistes era el control compulsiu dels residents, el robatori en els domicilis dels qui fugien i la repressió política, econòmica i cultural. Les mesures de les noves autoritats van anar destinades a assegurar-se el control de la població.

-Com va emprendre la gent la seva fugida cap a l’exili?

A Vandellòs, un total de set famílies emprengueren la seva marxa cap a l’exili. Tots ells optaren per creuar els Pirineus i dirigir-se a França, però el que semblava idíl·lic es convertí en un infern, al haver d’estar reclosos en camps de concentració francesos com el d’Argelers. Els camps estaven massificats i la presència de la fam era constant. Els refugiats varen ser acollits en un règim més semblant al de presoners que no pas d’exiliats polítics.

Els exiliats deixaren enrere una part de la seva història, de les seves vivències, l’enyorança, casa seva, els records...una part de la història de Catalunya. Així mateix, el contacte entre familiars i amics, ara separats forçosament, no va desaparèixer del tot, encara que aquest es feia difícil i complicat.

-Vaig a centrar-me un xic ara amb la figura d’en Magí Domènech: com va transcórrer la seva vida en temps de la II República? I en els seus dies com a soldat de la República?

-Durant la Segona República en Magí exercí, com de costum, la seva feina com a obrer de la construcció, realitzant nombroses obres al municipi de Vandellòs. És més, tal com he dit abans, fou un dels impulsors de la creació de la CNT un cop la Guerra Civil ja s’havia iniciat.

A partir de la lectura del llibre, i sobretot de la quarta part del mateix, el lector podrà viure en primera mà com era la vida d’un soldat republicà. En Magí escrigué dia a dia que era el que li succeïa, les ofensives militares que portaven a terme, així com moltes anècdotes tragicòmiques que fan d’aquest relat més autèntic i real. Tot això ho acompanya de reflexions; pensaments que l’acompanyaven allà on anés.

-Un home casat amb una xiqueta de quatre anys i un altre en camí que marxa al front...n’hi havia moltes, però com ho vivia, com ho portava, aquest fill de Vandellòs?

-La filla que va néixer un cop en Magí marxà cap al front era la meva àvia, la Teresa Domènech Margalef. Ella no va conèixer al seu pare fins l’octubre de 1941, és a dir quan gairebé tenia ja quatre anys. Tanmateix, tal com es recull en el Diari, el maig de l’any 1938, mentre en Magí restava al Centre de Reclutament i Instrucció Militar de Salou, la seva esposa Teresa juntament amb uns quants familiars aprofità per apropar-s’hi i així presentar-li la seva filla. Aquest fou un moment dur, on la impotència d’en Magí es va fer patent; ara havia d’enrolar-se a files republicanes i partir cap al front sense poder fer marxa enrere, havent de reprimir l’anhel i il·lusió que tenia per passar amb la seva filla els primers dies de la seva vida.

Un cop en Magí retornà del seu calvari es va fer força patent la seva falta durant vora quatre anys. La seva filla Teresa no el reconeixia, i tal com ella mateixa recorda vagament, en aquells moments de dubte deia “jo no vull dormir amb aquest home. No el conec.” Tal com es diu, el temps ho cura tot, i la relació de pare i filles es va normalitzar amb el pas del temps.

-Soldat a la Batalla de l’Ebre... segurament d’allò més dur que li va tocar viure?

-En Magí Domènech i Martí fou cridat a files l’abril de 1938 a causa de la falta de soldats; en aquell moment tenia 32 anys. Es dirigí, juntament amb altres companys de Vandellòs, al Centre de Reclutament i Instrucció Militar de Salou on fou entrenat i instruït a dures penes. A partir d’ara pertanyia a la 11a Divisió Republicana, més coneguda com la 11a Divisió de Líster, ja que era ell qui la comandava.

A través del seu testimoni podem contemplar com va viure la gran nit del 25 de juliol, els carnatges de Pàndols i Cavalls, ocupacions militars de pobles i ciutats, entre d’altres. Poden ser conscients així de com de fèrria va ser la seva defensa dels ideals democràtics.

Sin título-1.jpg-Com va viure la retirada? Totes les fugides són desesperants...com explicaries que va ésser la d’en Domènech?

-Un cop els republicans s’adonaren que la seva derrota estava a punt d’esdevenir-se, varen iniciar la seva marxa cap a l’interior del territori català. L’11a Divisió emprengué la marxa, bé a peu, bé amb camions, bé amb ferrocarrils, cap al nord. Es caminava sense rumb. La motivació que sempre havia estat present entre els soldats republicans havia desaparegut i ara regnava una sensació de tensió i nerviosisme per saber que era el que podia succeir.

La 11a Divisió passà per Belianes, Borges Blanques, Terrassa, Sabadell, Igualada, entre d’altres, fins arribar a la població de Sant Celoni, on es varen veure “arraconats”. En Magí, descartant la seva fugida cap a l’exili, no va tenir cap altra acció que rendir-se i ésser capturat així per les forces franquistes. Ara s’iniciava una llarga odissea; un llarg viatge de vora tres anys en els quals va patir un nombre incomptable d’adversitats i penúries, totes elles reflectides en el seu Diari, el qual ens permet donar a conèixer la seva història i la de molts d’altres d’una forma més sincera, autèntica i real. La repressió efectuada en aquells moments no té perdó.

-Però, pot ser, lo pitjor estava per aplegar com a presoner a les presons de Tarragona, Barcelona, Madrid... què ens pots dir (batallons de treball, Horta, Pilats, Yeserías, Carabanchel...)?

-El règim franquista va néixer i es va mantenir basant-se en el terror. Durant la Guerra Civil ja es va fer evident que no hi hauria espai per a aquells que professessin altres idees. La repressió obre una enorme escletxa entre els desafectes i els derrotats. Els vençuts foren depurats, detinguts, afusellats i sempre sotmesos a l’arbitrarietat dels desafectes.

A través dels escrits d’en Magí es reflecteix la duresa i la crueltat que governava els centres penitenciaris, on la violència i la coacció eren molt habituals. Les seves narracions ens permeten conèixer què era el que menjaven i quantes vegades al dia, com portaven a terme la seva higiene corporal, quines tasques feien i quines eren les rutines de cada presó, entre d’altres.

En Magí va viure una gran epopeia que el conduí per presons de Tarragona, Barcelona i Madrid. A través d’aquesta obra es pretén que el lector contempli com de diferents eren unes i altres presons, atès que el grau de “llibertat” i de comunicació amb l’exterior era diferent a cada centre. Si bé al principi el tracte era molt inhumà, sobretot a les presons de Pilats i la Punxa de Tarragona (durant 10 mesos no va escriure res), en l’última presó on fou reclòs, es permetia als reclusos portar a terme una vida més planera i dedicada al treball de reconstrucció d’un Madrid fortament afectat per la guerra.

-Què va ser el pitjor d’estar pres per en Magí Domènech?

-Per tot pres republicà el pitjor fou saber que estava essent inculpat per haver defensat la democràcia, la llibertat i la igualtat. En Magí Domènech i Martí fou condemnat a la pena de quinze anys de reclusió temporal com a autor del delicte d’auxili a la rebel·lió. La porta dels inferns se li va obrir de bat a bat, iniciant així una gran odissea per un total de deu centres penitenciaris d’arreu de l’Estat (Tarragona, Barcelona i Madrid), on va haver de patir la brutal repressió franquista. La falta de l’escalfor familiar fou un dels fets que més el danyà, doncs el pensament amb els familiars era continu i incessant.

A través de la lectura de l’obra el lector podrà conèixer les barbaritats que en Magí va patir. Crueltats i salvatjades com els interrogatoris franquistes, que tenien com a conseqüència grans pallisses i morts. D’igual manera, el tracte degradant i ranci i la gran opressió i coacció eren el pa de cada dia en la primerenca Espanya franquista.

-Eren les cartes i la correspondència el millor i l’únic alè que li quedava a tot pres sota la bota del franquisme? Tot s’obria i s’espiava, tot es regirava...?

-“Alegría, recibo carta de Teresa de fecha 26, la cual me llena de alegría, la leo infinidad de veces y por la tarde la vuelvo a escribir (siempre que escribo a alguien de la familia, mientras escribo se me figura que les estoy hablando, es por esto que cada día escribo y también espero con ilusión cada día noticias de todos)”. Això eren les cartes per en Magí, l’únic nexe per mantenir viva l’esperança, l’optimisme i la il·lusió que cada cop semblaven més amagats sota la foscor i el silenci que intentava imposar el franquisme.

A través de les cartes d’en Magí i els seus familiars se’ns mostra la crueltat de la guerra, la inhumanitat i desgràcia que representava la vida al front, les males condicions amb les que convivien, i la misèria en general. Així mateix, les presons acostumen a ser llocs inhòspits, foscos, incòmodes, desagradables, solitaris, on tot i restar acompanyat de moltes altres persones no t’hi trobes a gust i enyores allò que més estimes: la família. Aquesta gran preocupació va fer que escrigués un gran nombre de cartes als seus estimats i amics. Les cartes li permetien passar de forma més amena el temps que estava reclòs a la cel·la; “ilusiones perdidas” menciona diverses vegades.

-En Magí reflecteix, reflexionant, sobre la manca d’unió de les forces d’esquerra (abans de la guerra)...bé, és aquest “una mena de pecat” que aquesta societat està condemnada a patir?

-Per respondre a aquesta preguntaré m’agradaria fer referència a Enrique Líster, tinent coronel de l’Exèrcit Republicà, que referint-se a l’organització del mateix mencionà que “[…]no eran efectivos porque las milicias no obedecían realmente a un mando militar, no obedecían realmente a un Estado Mayor, dependían de los sindicatos, dependían de los partidos políticos. No tenían eficacia militar desde el punto de vista de combatir a un ejército regular organizado como el que teníamos enfrente”. A través de la narració d’en Magí, podem contemplar que a diferència de l’Exèrcit franquista; unit, organitzat i estructurat, l’Exèrcit Republicà no obeïa a un sol cap, sinó que estava format per un gran nombre de milícies i sindicats, amb ideologies molt diferents entre si. A banda d’aquest fet molts altres factors varen contribuir a la derrota republicana, doncs l’Exèrcit republicà va patir la política d’appeasement efectuada per les democràcies europees que deixaren a l’estacada al govern legítim de la República, mentre el bàndol franquista rebia el suport d’Alemanya i Itàlia, entre d’altres. D’igual manera, en matèria armamentística els nacionals disposaven de molt millor armament i d’aviació.

Avui en dia podríem plantejar que l’esquema segueix sent el mateix. La dreta va unida enfront a una esquerra plural i heterogènia, en un país on hi ha la sensació que els dos partits que regenten el bipartidisme cada cop tenen menys diferències entre si.

-Una cosa, no entenc molt de les seves reflexions, però potser tu m’ajudis coneixent de primera mà com has conegut les reflexions i allò que va deixar escrit en Magí: com és possible que tracti tant de covards als que es van quedar ací...?

-El dia clau per entendre aquesta consideració és el dia 31 de gener de 1939. Poc abans que en Magí fos capturat presoner per part de les forces franquistes va tenir la oportunitat, juntament amb un altre company de Vandellòs (en Roque), de fugir a l’exili a França. En aquell moment, on ja es veien derrotats i a l’abisme de l’infern, en Magí optà per romandre a Catalunya, pensant sobretot en la família, doncs no els volia deixar a l’estacada. La decisió que prengué en aquell fútil moment l’acompanya durant tota la seva vida, penedint-se profundament de no haver emprès la marxa cap al país veí. Es penedí de la situació en què havia deixat la seva família, què ara s’havia de preocupar per mantenir-lo, enviant-li menjar a la presó, visitant-lo i preocupant-se per les penúries i misèries per les quals podia passar. Segons la seva perspectiva, els veritables valents foren els que lluitaren fins al final i que un cop admesa la derrota varen emprendre la marxa cap a l’exili. Una marxa dura, deixant enrere tot allò que fins aleshores era la seva vida, la qual es va veure fracturada amb l’inici de la Guerra Civil.

-El teu és un treball acadèmic, però de lectura fàcil...i això no sempre s’aconsegueix.

-A través d’aquesta obra tinc la pretensió de retré un homenatge a el meu besavi Magí Domènech i Martí, persona a la qual no vaig arribar a conèixer però que és a través del Diari i de les vivències narrades en el seu Diari he pogut ésser sabedor de la seva crua i àrdua història. El testimoni del meu besavi, un home humil, íntegre i honest restà submergit entre les ombres, com un gegant adormit, per sorgir i relatar els pitjors anys de la seva vida i de molts conciutadans espanyols.

Opino que el seu és un relat viu, proper i minuciós que ens permet ésser sabedors de com de cruel fou aquella època. Sovint els llibres d’història pequen de ser massa detallistes i d’emprar massa tecnicismes i especificacions. A l’hora d’escriure el llibre he fet un abundant ús de material bibliogràfic divers, el qual he emprat per completar i fer més veraç la història d’en Magí. Intentat, això si, no abusar del mateixos, per no fer del seu relat, una narració densa i condensada que avorrís al lector.

 

 

9788490342572.small.jpg18266

Diari de guerra d'en Magí Domènech i Martí. Lluc Margalef Boquera   
456 páginas       17 x 24 cms.
19.50 euros

Cossetània

 

Magí Domènech i Martí (1906-1985), obrer de professió, és cridat a files l’abril de 1938, i juntament amb altres veïns de Vandellòs es presenta al Camp de Reclutament i Instrucció Militar republicà establert a Salou. Deixà a Vandellòs la seva dona Teresa, a punt de donar a llum, i una filla de quatre anys. La seva vida canvià radicalment un cop s’endinsà en la guerra. No va ser fins la dècada dels setanta, un cop mort el dictador, quan decidí reescriure-ho tot en uns petits volums als quals anomenà Diari de Guerra. La manca d’unió de les forces d’esquerra, la falta de suport de la Societat de Nacions o la complicitat de l’Església catòlica amb el nou règim, són alguns dels temes que es troben palesos en les seves reflexions, consideracions crítiques a través

Lluc Margalef Boquera (Vandellòs, 1994). Estudiant de tercer curs de doble grau de Dret i Ciències Polítiques i de l’Administració a la Universitat de Barcelona. Cursà el batxillerat a l’INS Berenguer d’Entença de l’Hospitalet de l’Infant. Aquests estudis sempre els va compaginar amb els de música. És membre del Grup d’Investigació de la Batalla de l’Ebre, fundat l’any 2013 per la Universitat Rovira i Virgili.

 

_____________________________________________________________________

LA LIBRERÍA DE CAZARABET - CASA SORO (Turismo cultural)

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com/lalibreria

http://ww.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com