Cazarabet conversa sobre...   tres nueva ediciones de la Institució Alfons el Magnànim

 

 

 

 

 

Tres propostes literàries de la Institució Alfons el Magnànim.

Ens apleguen en plena tardor, tot i que ja estem a tocar l´hivern, ja estem a portes!...ens hi aplegen aquests títols ben valiosos tant de de fora com ben endins per a la seva reflexió.

 

colors.jpg

Tots els colors de Josep-Vicent Marqués.

Pedro García Pilán és el editor d´aquest llibre que és una mena d´ homenatge , “recíproco” envers la figura de Josep-Vicent Marqués…una figura que marcà i marcarà passat, present i futur en el món socio-cultural del País Vlencià.

És un llibre que es trova dins de la col-lecció d´Estudis universitaris.

Allo que ens explica la Institució Alfons el MAGNÀNIM:

El 4 de juny del 2008, als 64 anys d'edat, moria en l'hospital la Fe de València, Josep-Vicent Marqués. la seua prematura mort ens va privar d'un dels intel·lectuals valencians més lúcids de la segona meitat del segle XX. Transcorreguts deu anys des de la seua desaparició, el propòsit que ens ha mogut a sol·licitar aquest conjunt de treballs no és un altre que reindivicar la seua obra.
Abordem el polièdric pensament de Marqués a través de set contribucions, amb les quals pretenem cobrir els principals vessants d'una vasta i dispersa obra. Els principals, diem, perquè intentar glossar tots els aspectes sobre els quals va escriure en alguna ocasió seria una tasca mastodòntica. Ens cenyirem, doncs, als colors als quals Marqués va declarar la seua adscripció i la seua fidelitat, a eixos cèlebres "colors del roig", que van articular el seu ofici d'escriptor, la seua dedicació sociològica i la seua militància política, i als quals es va declarar fidel fins a la seua mort: el roig socialista i valencianista, el lila feminista o antripatriarcal i el verd ecologista. Realment, per a Marqués tots tres formaven part de la mateixa lluita.  
El llibre compta amb les col·laboracions de Pedro García Pilán, Manuel Pastor i Madalena, Rafael Castelló-Cogollos, Fátima Perelló Tomás, Hilario Sanz Méndez, Anna Mateu Garcia, Jesús Peris Llorca, Joan F. Peris Garcia i Enric Amer Blanch.Tot i que la persona que fa de lligam i guada cura d´aquest llibre es en en Pedro García Pilán.

 

 

 

populisme.jpgUn altre llibre que també vos recomanem, des de la Institució Alfons el Magnànim és:

Populisme.

Un llibre des de la ploma de Cristóbal Rovira que analitza, com “una breu introducció” el fenòmen o els fenòmens del populisme dins la matèria de literatura i llingüística o més ben dit des d´aquesta perspectiva o visió de veure les coses i a la col-lecció de Debats.

El llibre va a càrrec de Cas Mudde i de Cristòtbal Rovira Kaltwasser.

El llibre és més que encertat amb els temps i dies que ens toca viure avui en dia…..com des del llenguatge es fa i es pot detectar el populisme i “com s´ha de llegir”….de tot això mentrestant llegim el llibre i després es deu i s´ha de fer una lectura reflexiva i perquè no “un debat”…

Allò que ens explica a mode de introducció la Institució Alfons el Magnànim:

El populisme és un concepte central en els actuals debats dels mitjans de comunicació centrats en política. Què és realment el populisme? Qui són els líders populistes? I quina és la relació entre populisme i democràcia? Aquest llibre respon aquestes preguntes d'una manera simple i convincent, oferint una guia ràpida sobre el populisme com una ideologia que divideix la societat en dos camps antagònics, el "poble pur" front a "l'elit corrupta" i que privilegia l'interès general de la gent per damunt de totes les coses. Il·lustren el poder pràctic d'aquesta ideologia mitjançant un estudi de moviments populistes representatius de l'era moderna: partits de dretes europeus, presidents d'esquerra en Amèrica Llatina i el moviment Tea Party dels Estats Units.
Comparant tendències polítiques en diferents països, aquest convicent llibre, debat quines podrien ser les conseqüències a llarg termini d'aquest repte en la mesura que posa l'atenció en l'efecte desconcertant del populisme en la vida política i social de hui.

Els autors: Cas Mudde és professor associat d'assumptes internacionals en la Universitat de Gerogia. És autor dePopulist Radical Right in Europe i coautor de Populism in Europe and the Americas: Threat or Corrective for Democracy? Cristóbal Rovira Kaltwasser és professor associat de Ciències Polítiques a Xile. És coautor de Populism in Europe and the Americas: Threat or Corrective for Democracy? 

I la institució Alfons el Magnànim fa de constant paper de réflex d´altres llibre e iniciatives lectores  que ens donen a conèixer aimportants personatges de la cultura del País Valencià. És el cas de Constantí LLombart. Així que ens trobem alllarg d´un llibre molt esmerat sobre aquest personatge.

 

 

llibresiamdic18.jpgConstantí Llombart vist per la Institució Alfons el Magnànim

El “retrata”, literariament parlant en Josep Enric Estrela.

Forma part de la col-lecció biografia, nº40.

En aquesta col-lecció hi col-labora, també el Centre ValenciàEstudis i d´Investigació.

Un llibre que desvetlla quan el valencianisme és tot un esperit.

Allò que ens die la Institució Alfons el Magnànim del llibre. La sinopsis:

Constantí Llombart (València, 1848-1893), fou un escriptor d'origen humil i formació autodidacta, el qual gaudí d'una notable projecció per la seua voluntat decidida a l'hora d'impulsar des de València el moviment cultural conegut per la Renaixença, durant el darrer terç del segle XIX.
Josep Enric Estrela presenta un estudi rigorós amb l'objectiu de dimensionar en el seu contingut històric  la biografia i la producció escrita de Constantí Llombart, del qual destaca el zel patriòtic i un encomiable sentiment d'estima envers la llengua i la literatura valencianes en un context especialment advers, com fou el dels inicis de la reinstauració de la dinastia borbònica.
En un temps de crisi econòmica i política, els renaixencistes, especialment els d'ideologia progressista i republicana com és el cas de Constantí Llombart, es veieren impulsats a seguir diverses estratègies per mantenir vius els seus propòsits. Focalitzant l'atenció envers una visió del passat "gloriosa", fomentant el conreu de la llengua pròpia com a llengua de cultura i revaloritzant el patrimoni cultural i literari, bastiren una referents amb què poder seguir fomentant les seues aspiracions. És, per tant, des d'aquesta perspectiva, que la trajectòria vital i la contribució de Constantí Llombart han de ser considerades exemplars i d'una gran vàlua.
   

Ent vols acostar,ja, una miquetaperò és millor la lectura del llibre:  https://ca.wikipedia.org/wiki/Constant%C3%AD_Llombart

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com