La Librería de El Sueño Igualitario

81sdOMOvGbL.jpgCazarabet conversa con...   Vicent Pitarch, sobre el libro “Llengua i patria” (Ara), de Joan Coromines

 

 

 

 

 

 

Editorial Ara acaba de traure un llibre que és tot un homenatge a la figura, i a l´home, que fou i será en Joan Coromines.

Un apasionat de la seva llengua i que la conreava pas a pasmillor dit perquè en Coromines era un apasionat de les caminades perquè amb elles trobava l´arrel de la llengua que es parlava arreu d´allà on anava.

Un llingüista que ens ajuda a trobar el camí d´allò que som i serem.

Un home de conviccions fermes. Un llingüista que parlava molt amb la gent i que duia a terme les conseqüències que d´aquestes xerrades treia.

Quan tothom a l´Estat Espanyol li llepava el cul als descesdents dels  mateixos Borbons que ens prengueren els Furs i cremaren Xàtiva, per exemple….ell no baixà el pistó i no és que fos, ni molt menys, recorós, però no oblidava ni entenia als Borbons dón venien i què representaven; així va rebutjar  un “premiconcedit per la Corona del Rei Joan Carles I i , per carta, com cal li explicava: “Retorno un premi enviat per un govern que redueix al mínim els drets de la meva patria i subvenciona els petits grups que ataquen la unitat del català, llengüa única dels tres països que la parlem

En aquest llibre podriem dir que s´agrupen els textos més contestataris i “més insurrectes” , de caire cultural, d´aquest llingüista que mirava a la seva terra i als seus conciutdans.

Un llibre imprescindible donat els temps que vivim :avui i ara i no tan sols a Catalunya, també a la resta del que poden ésser, en un futur, els Països Catalans.

Què ens diu aquest llibre:

Llengua i Pàtria, de Joan Coromines, recull tot un seguit de textos combatius -manifestos, discursos, articles i cartes- del lingüista més prestigiós de Pompeu Fabra ençà. La defensa a ultrança de la unitat lingüística dels Països Catalans -de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó-, la denúncia internacional de la prohibició de l’ús i l’ensenyament de la nostra llengua i de la situació d’ostracisme que patia l’Institut d’Estudis Catalans, l’al·legat a favor de les qualitats literàries de Josep Pla, la lloança de l’excursionisme, com també la reivindicació de les seves idees republicanes, laiques, liberals i independentistes, conformen el tarannà dels escrits aplegats aquí.

La qualitat literària de Coromines es posa al servei de les idees, de la polèmica i la confraternitat. El defugiment de les disputes entre els catalans exiliats i els de l’interior, la recerca del consens en el model de llengua literària, l’eliminació de les dificultats gramaticals gratuïtes o la protesta pels atacs estatals contra Catalunya, són alguns dels objectius vitals de Coromines, presidits pel principi, al qual consagrà tota la seva vida, que diu que «l’única nació, i l’única llengua meves, a les quals reto incondicional homenatge, són la nació i la llengua catalanes».

Ens podem apropar a en Joan Coromines:

Barcelona, 1905 – Pineda de Mar, 1997) fou un lingüista català, autor delDiccionari etimològic i complementari de la llengua catalana, de l’Onomasticon Cataloniae i del Diccionario crítico etimológico de la lengua castellana. Va ser un dels principals especialistes en lingüística romànica. Estudià a la Facultat de Filosofi a i Lletres de la Universitat de Barcelona, i va completar estudis en diverses ciutats europees. El 1930 començà a treballar a l’Institut d’Estudis Catalans i el 1931 publicà la seva tesi doctoral, Vocabulario aranés. Exiliat després de la Guerra Civil, fou catedràtic de la prestigiosa University of Chicago fins a la seva jubilació,i rebé l’eminent doctorat honoris causa de la Universitat de la Sorbona de París (1978). A Ara Llibres hem editat, en col·laboració amb la Fundació Pere Coromines, els tres volums del Diccionari etimològic essencial de la llengua catalana; la versió divulgadora i compacta del Diccionari etimològic manual de la llengua catalana, i els Itineraris. Excursions a la recerca del mot, de la paraula viva.

 

 

Cazarabet conversa amb Vicent Pitarch sobre en Joan Coromines:

Vicent-Pitarch.jpg— Amic Vicent, qui era per a vos en Joan Coromines?, quina relació tenies amb ell i com es va anar desenvolupant amb el temps?

—Coromines és una de les grans figures de la cultura humanística de l’Europa del segle XX, reconegut mundialment com a un dels grans romanistes del segle XX, gràcies sobretot a tres obres seues monumentals: Diccionari etimològic i complementari de la llengua catalana (10 vols.), el Diccionario crítico etimológico castellano e hispánico (6 vols.) i Onomasticon Cataloniae (7 vols.). Recordem el judici que en va fer el professor Joan Solà: «L’obra de J. Coromines és sense cap mena de dubte una de les grans obres de la filologia romànica de tots els tempsD’altra banda, alhora que era una autoritat mundial indiscutible en la parcel·la de l’etimologia, al si de la catalanitat excel·leix per la contundència de les seues conviccions nacionals: «Sóc català, i no em sento res més que català: amb el deler de la meva terra he viscut des de jove, més que amb el deler de prosperar.»

La meua relació personal amb ell va sorgir arran d’un article que vaig publicar en El Temps sobre la col·lecció Els nostres clàssics, de Barcino. A partir d’aquell moment, ens vam telefonar, vam intercanviar algunes cartes i vaig passar un dia amb ell a Pineda de Mar. El seu projecte i la seua proposta era que jo m’instal·lara al seu costat per tal de col·laborar amb ell en la redacció definitiva de l’Onomasticon, en concret en la toponímia referida al País Valencià. Però en aquella circumstància, raons de tipus professional i també de tipus familiar feien absolutament inviable l’oferiment.

—Quin concepte tenia en Coromines del mot “pàtria”?

—La ideologia nacional d’en Coromines manté en sentit estricte els components amb què l’havia descrita l’idealisme de Herder i que com,ptava com a premissa bàsica que la nació de cada poble és la seua llengua. Aquest va ser el nacionalisme clàssic europeu, que Coromines enunciava en termes com els següents: «Sostenim que la llengua és la principal determinant de la nació». En bona lògica, doncs, aquells territoris que comparteixen una mateixa llengua, integren una mateixa nació. Des d’una tal convicció entenem que ell s’estimara tant, i alhora actuara amb compromisos ferms corresponents, el País Valencià, posem per cas, com la Franja o les Illes Balears. Precisament, aquelles zones que considerava més desvalgudes nacionalment eren les que formaven part de la seua passió personal i dels seus compromisos polítics indomables.

—Com veia o sentia ell aquesta relació que hi ha entre territori, gent i la seva llengua?

—Coromines portava fins a les darreres conseqüències la seua identificació entre pàtria i llengua. És ben il·lustrativa, en aquest sentit, la batalla que va mantenir sempre per deixar fora de l’àmbit nacional i cultural de la catalanitat les comarques valencianes de l’interior, que són castellanoparlants. Per la mateixa raó, els territoris –amb els seus habitants corresponents– que parlen català pertanyen a la nació catalana. Com no podia ser altrament, les conviccions de Coromines mantenien activa la seua actitud compromesa amb el propi àmbit nacional, un compromís que potser comptava amb un plus de coratge, doblat d’esperança, en el cas dels sectors socials i territorials més desvalguts.

6d7013048d0c128a87970442773.jpg—Com era en Coromines com a persona, més enllà del fet d´ ésser i exercir com a lingüista?

—Era un ciutadà profundament auster i alhora un exemple de treballador incombustible, a més de ser un intel·lectual rigorós. Ben mirat, tota la seua vida va ser una dedicació constant i completa a l’estudi de la seua llengua. De fet, els seus recursos econòmics els projectava de manera exclusiva en la recerca sobre el català i en la publicació deles obres formidables (i també d’elevats costos econòmics) que va dur a terme. «Tota la meva vida ha estat la història d’una passió catalana», reconeixeria  als seus darrers anys. Aquesta passió va conrear-la amb una generositat fora mida i, en aquest sentit, deixa’m que aporte ací uns episodis significatius. Coromines, justament per la seua convicció nacional irreductible, de patriota insubornable, no acceptava premis ni mencions honorífiques provinents d’institucions espanyoles, que ell considerava adversàries de la seua nació. Precisament, com a denúncia pública del maltractament que la llengua catalana rep dels governs espanyols, va rebutjar una càtedra a Madrid així com el nomenament de membre de la Real Academia Española i la Gran Cruz de Alfonso X, entre d’altres. Tan sols hi va fer l’excepció amb el Premio Nacional de las Letras Españolas (1989) que acceptar per dedicar l’import econòmic a retribuir els seus  col·laboradors en l’Onomasticon.

— Estem al davant d´ un llibre que va més enllà del que era en Coromines…són els seus textos, moltes comunicacions epistolars i demés que són descarades, plenes d´ insurreccions. Què ens pots dir?

—Honestament, he reconèixer que encara no he tingut temps d’obrir el llibre, un objectiu que m’impose entre els prioritaris. De tota manera, atesa la fermesa de les conviccions ideològiques d’en Coromines i el seu caràcter irreductible i contundent (era d’aquelles persones que mai no transigeixen en res que afecte els principis que regeixen la seua conducta), ningú no ha de sorprendre’s de la gosadia i de la causticitat d’alguns dels seus judicis.

És conegut pel seu amor envers les caminades, caminades que, fins i tot, feien cims. Com era en Coromines parlant de les sendes, camins, terres a explorar, dels cims de la nostra terra?

—Definitivament, en Coromines conflueixen tres grans passions de la seua vida: la pàtria, la llengua i l’excursionisme; naturalment, totes tres fluïen en la seua biografia interconnectades i retroalimentades. Per fortuna disposem d’un text que il·lustra el pes de l’excursionisme en Coromines; és un fragment del discurs que va pronunciar en rebre, l’any 1981, el Premi d’Honor Jaume I: «El Centre Excursionista de Catalunya; l’excursionisme català... Allò era la gran justificació del plaer que fruíem nosaltres quan pujàvem i arribàvem en un cim... Ja veieu el que m’ha donat corda, el que ha fet que pogués treballar hores extraordinàries, portar una doble vida: en els EUA mig any, i l’altre mig a Catalunya... No abandoneu la muntanya, noves generacions! Sense l’excursionisme, senyors, no hi hauria hagut Onomasticon Cataloniae. Sense l’excursionisme, no s’hauria pogut fer la meva part de la investigació de l’etimologia catalana, que ara està sortint

—Però em fa l´ efecte, en contra del que moltes ments poden pensar, que en Coromines era un tipus d´ una ment oberta, de mirada plàcida, un ciutadà universal… tot i que estimava molt aquest raconet de terra… Què ens pots suggerir?

—He començat per afirmar que Coromines fou un savi, un humanista, de talla universal, justament, entre d’altres raons, perquè era una persona profundament arrelada al seu país, a la terra que tant bé coneixia, tant en la vessant cultural (era un dels homenots intel·lectuals de l’Europa del seu temps) com en la vessant física. Si, d’una banda, era una de les autoritats mundials indiscutibles en lingüística, d’una altra, era un coneixedor profund dels paisatges de la catalanitat, de les nostres muntanyes i les nostres valls, que havia recorregut de manera amorosa i plaent, apassionada, fins a les vespres de la seua desaparició. Pocs com Coromines van estimar amb tanta intensitat aquesta terra nostra.

 

 

 

81sdOMOvGbL.jpg26690
Llengua i pàtria. Joan Coromines
320 páginas        23 x 16 cms.
18,50 euros
Ara



Llengua i Pàtria, de Joan Coromines, recull tot un seguit de textos combatius -manifestos, discursos, articles i cartes- del lingüista més prestigiós de Pompeu Fabra ençà. La defensa a ultrança de la unitat lingüística dels Països Catalans -de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó-, la denúncia internacional de la prohibició de l’ús i l’ensenyament de la nostra llengua i de la situació d’ostracisme que patia l’Institut d’Estudis Catalans, l’al·legat a favor de les qualitats literàries de Josep Pla, la lloança de l’excursionisme, com també la reivindicació de les seves idees republicanes, laiques, liberals i independentistes, conformen el tarannà dels escrits aplegats aquí.

La qualitat literària de Coromines es posa al servei de les idees, de la polèmica i la confraternitat. El defugiment de les disputes entre els catalans exiliats i els de l’interior, la recerca del consens en el model de llengua literària, l’eliminació de les dificultats gramaticals gratuïtes o la protesta pels atacs estatals contra Catalunya, són alguns dels objectius vitals de Coromines, presidits pel principi, al qual consagrà tota la seva vida, que diu que «l’única nació, i l’única llengua meves, a les quals reto incondicional homenatge, són la nació i la llengua catalanes».


Joan Coromines

(Barcelona, 1905 – Pineda de Mar, 1997) fou un lingüista català, autor del Diccionari etimològic i complementari de la llengua catalana, de l’Onomasticon Cataloniae i del Diccionario crítico etimológico de la lengua castellana. Va ser un dels principals especialistes en lingüística romànica. Estudià a la Facultat de Filosofi a i Lletres de la Universitat de Barcelona, i va completar estudis en diverses ciutats europees. El 1930 començà a treballar a l’Institut d’Estudis Catalans i el 1931 publicà la seva tesi doctoral, Vocabulario aranés. Exiliat després de la Guerra Civil, fou catedràtic de la prestigiosa University of Chicago fins a la seva jubilació,i rebé l’eminent doctorat honoris causa de la Universitat de la Sorbona de París (1978). A Ara Llibres hem editat, en col·laboració amb la Fundació Pere Coromines, els tres volums del Diccionari etimològic essencial de la llengua catalana; la versió divulgadora i compacta del Diccionari etimològic manual de la llengua catalana, i els Itineraris. Excursions a la recerca del mot, de la paraula viva.

 

 

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com