La Librería de El Sueño Igualitario

67_ibiza_dones.jpgCazarabet conversa con...   Vicent Ibiza i Osca, autor de “Les dones al món de l'art. Pintores i escultores valencianes (1500-1950)” (Institució Alfons el Magnànim)

 

 

 

 

 

Les dones al món de l´art.

La Institució Alfons el Magnànim, des de la ploma de Víctor Ibiza i Osca ens endinsa en el protagonisme i l´experiència de les dones dins el món de l´art, sobretot en la pintura i en la escultura.

Ho fa, a més, agafant el paréntesis que va des de l´any 1500 a l´any, 1950.

Aquest llibre està dins la col-lecció Arxius i Documents de la Instituació ALfons el Magnànim, una de les més prolífiques.

Allò que ens diu la sinopsis del llibre:

Al llarg d'aquests anys d'investigació i docència de la Història de l'Art sempre ens hem trobat una crua realitat: en època històrica les dones no han existit; a la història de l'Art oficial, les artistes mai no han estat considerades. Artistes i obres han estat ignorades. Una pregunta sorgeix d'immediat: ¿per què mai no ens hem adonat del fet que no hi han dones artistes als llibres, ni a les col·leccions dels museus?, i el que és més greu, ¿per què hem considerat normal aquesta absència? La resposta és senzilla, els erudits i creadors del gust estètic han aconseguit consolidar la idea que les dones no formen part de la creació artística; allò que les feministes denunciaven és totalment cert, a les dones se'ls ha donat un doble paper passiu: sols poden ser muses, models per ser representades o espectadores. La present investigació, referida principalment al País Valencià, vol denunciar l'absència de les artistes com quelcom intencionat, tracta de donar una eina als investigadors del tema i pretén normalitzar la situació, incloent les artistes dins la historiografia oficial procurant que la seua obra aflore dels magatzems i puga gaudir del reconeixement que es mereix.  

L´autor, en Vicent Ibiza i Osca:

Vicent Ibiza i Osca, nascut a Guadassuar (la Ribera Alta) el 1955. És llicenciat en Geografia i Història, en Història de l'Art i doctor en Filosofia per la Universitat de València. Com a investigador s´ha especialitzat en el tema dona i art i sobre el que ha realitzat la seva tesi doctoral Dona i Art a Espanya: artistes d´abans de 1936.Obra exposta-obra desaparegudaPUV, 2004--.És autor dels llibres: Obra de Mujeres artistas en los Museos Españoles.Guía de pintoras y escultoras:1500-1936.—editat a València l´any 2006--. Ha publicat els articles:” Arte y mujer. Una propuesta didáctica”—en Aula de Historia Social l´any 2000;”Dona i Arts.Pintores i escultores al Museu d´Art Contemporani d´Elxen La Rella—Elx, 2003; “Mujer y arte de los siglos XVI al XIX.Aportaciones valencianas” en Archivo de Arte Valenciano(publicat a València l´any 2005); “El Arte  en la Comunidad Valenciana en los años 30” en La Gran Historia de la  Comunidad Valenciana, publicat  a València en el año 2007 i “Isabel Alfonso Candela: una crevillentina avançada al seu temps, article publicat a Crevillent o L´Etnografia d´un poble( article editat a Crevillent Al 2006). I és coautor dels llibres: Guadassuar. Aproximació a la historia d´un poble valencià( de l´any 1991) i Estudi sobre l´Esglèsia de Sant Vicent Màrtir de Guadassuar( editat l´any 1995)

 

 

Cazarabet conversa amb Vicent Ibiza i Osca:

LESDONES-(1).jpg-Vicent, què és allò que et fa escriure aquest llibre mirant a les dones valencianes dedicades a l´art?

-Com que porte anys investigant el tema (vaig llegir la meua Tesi “Dona i art a Espanya. Artistes d’abans 1936. Obra exposada-obra desapareguda”) he decidit fer un estudi referit al País Valencià,  encara que també he inclòs artistes no valencianes que ténen obra exposada als nostres museus.

-Per què et fixes amb les disciplines de pintura i d´escultura?

Perquè no he trobat cap arquitecta, i de les altres activitats artístiques (música, dança, joieria, brodat etc…) no les he investigat. La majoria són pintores, amb alguna escultora.

-I parla´ns del temps, per què agafes el temps que va des de 1500 a 1950…per quelcom en particular? en 2004)

-L’objectiu de les meues investigacions és denunciar com en època històrica les artistes han estat ignorades, arraconades o directament amagades; aquesta realitat comença a “desaparèixer” al meitat del segle XX; per això la meua Tesi la vaig datar abans de 1936 i el present treball abans de 1950

-És de suposar que el masclisme també ha fet que les dones haviguen participat de les disciplines artístiques amb certa desavantatja, no?

-El sistema patriarcal és estructuralment masclista i el sistema ha intentat que les dones no participaren el el món de la creació artística; primer sols pogueren treballar als tallers dels pares o marits sense ser nomenades; després quan aparèixen les Acadèmies no se’ls permet formar-se. Les artistes han tingut que nadar contracorrent i han tingut que suportar la intencionada absència.

-Amb quines dificultats respecte als homes que trobaven les dones?

-Com acabe de dir tot eren entrebancs, per exemple, Joan de Joans (Joan Macip) quan mor deixa al seu testament el seu taller als fills: Vicent, Margarida i Dorotea Macip.; doncs be, totes les obres són signades i encarregades a nom de Vicent; hui hem de rastrejar el trebal d’elles com atribucions.

A les Acadèmies elles teníen prohibit l’assistencia a les “Classes del Natural”, amb models nus: Clar sense poder aprendre a dibuixar cossos nus, no és podien pintar obres de tema històric, que eren les més valorades; clar, elles queden relegades a pintar pisatges o flors, així es deia “les dones ténen un sensibilitat especial per les florsgènere femení per execel·lènciaquin morro no?

LESDONES-(3).jpg-És de suposar que moltes pintures i escultures que podem “tocar i contemplar” estigueren signades per homes, però a l´arrere haviguen dones, oi?

-Doncs si, històricament així és, Camille Claudel fent escultures signades per seu mestre Auguste Rodin; Marietta Robustti “La Tintorettatreballant i creant obres al taller del seu pare Jacopo RobusttiIl Tintoretto” o les germanes Dorotea i Margarida Macip al taller, primer del seu pare Joan de Joans i després del germà Vicent Macip.

-S´ha sapigut traure de l´ombra a aquelles dones artistes?

-A partir de la dècad de 1970 les investigadores feministes questionen la Història de l’Art i la creació artistica com quelcom masclista i patriarcal, denuncien que les dones sols ténen un paper passiu en el món de l’art: el de models per ser representades o espectadores.

Linda Nochlin, feu aquella pregunta que va sacsejar les consciències:  Per que no hi ha dones que són grans genis? A  partir d’ahí es va moure un doble camí: Artistes i creadores que fan un art feminista i investigadores que comencen a treure a la llum dones artistes al llarg de la historia. La fita d’inici va ser l’exposicióWomen Artist 1550-1950” realitzada al Country Museum de Los Ángeles en 1974, en ella es van treure a la llum obra de més de 500 artistes.

-Hi ha alguns noms, tant de pintores com d´escultores, que resalten per damunt de les altres?

-Hi ha artistes més reconegudes que altres,  però en el meu cas preferisc parlar d’artistes que més m’agraden,  així, arriscant-me a deixar la majoria sense citar, i m’encanten les escultures d’Helena Sorolla, la ceràmica d’Angelina Alós, el retrats de Jacinta Gil, o les instal·lacions d’Àngeles Marco o Maribel Doménech… parle d’artistes citades al meu darrer llibre.

-Els esdeveniments  podriem dir o anomenar Claus en la historia afectaven a tots els camps, situacionsem pareix que especialmente sensible era la relació entre les dones i l´art per exemple en temps de guerres, de tensions socialsCom ho veus?. Per exemple els anys de la Inquisició o els d´abans de la II República, així com els que van seguir a la Guerra Civil degueren ésser molt dificils per a les dones artistes…primer perquè eren dones que pensaven i això mai agrada a aquests poders i després perque expresaven allò que pensaven amb la pintura, escultura…Què ens pots reflexionar?

LESDONES-(2).jpg-Les dones han estat el motor de la Història, quan a l’Art elles sols tenien un paper de afeccionadades o diletants, al moment que ocupen un paper actiu són arraconades, he trobat crítiques dels anys vint, que quan al crític li agradava l’art d’una dona escrivia “pinta com un home”. Quan a la República va ser l’esclat de les reivindicacions dels drets de la dona: dret al vot, al treball….i aparèixen professores, metges, pintores. Malauradament el Franquisme ho va tallar en sec; les dones al franquisme tornen a les catacumbes, la Sección Femenina de Falange és el braç ideològic.

-Aquestes obres de les dones.El seu art està ben representat avui en dia arreu dels Museus de la nostra terra?

-Va millorant, però encara queda: Al Museu de Belles Arts de València sols hi ha una obra “La Chula” de María Sorolla; al d’Alacant hi han més i als Museus Comarcals com EL Museu d’Art Contemporani Vicent Aguilera Serna de Vilafamés  o el D’Art contemporani d’Elx, tot i que la representació és més nombrosa en obres i artistes encara que llun de la  normalitat”.

-El treball d´investigació, documentació i estudi ha tingut que esdevindre molt feixut, no?, però , a la vegada bonic de duur a terme i de veure o d´anar veient el resultat final, no?

-Tu ho dius en la pregunta, és un treball moltes vegades de detectiu, amb una certa fustració o tristor al comprobar que moltes d’elles patiren molt per fer el seu treball; però a la vegada m’ha donat moltes satisfaccions, a les xarrades que done als Instituts els xavals/es fan cara de sorpresa quan els mostres obres i artistes que desconeixen completament. I a més es mol tsatisfactori treure-les la llum. Mentre la meitat de la humanitat estga amagada mai hi haurà un verdadera Història. I recordeu “Elles sempre han esta ahÍ

 

 

 

67_ibiza_dones.jpg26967
Les dones al món de l'art. Pintores i escultores valencianes (1500-1950). Vicent Ibiza i Osca
182 páginas
14,00 euros
Institució Alfons el Magnànim

 

Al llarg d'aquests anys d'investigació i docència de la Història de l'Art sempre ens hem trobat una crua realitat: en època històrica les dones no han existit; a la història de l'Art oficial, les artistes mai no han estat considerades. Artistes i obres han estat ignorades. Una pregunta sorgeix d'immediat: ¿per què mai no ens hem adonat del fet que no hi han dones artistes als llibres, ni a les col·leccions dels museus?, i el que és més greu, ¿per què hem considerat normal aquesta absència? La resposta és senzilla, els erudits i creadors del gust estètic han aconseguit consolidar la idea que les dones no formen part de la creació artística; allò que les feministes denunciaven és totalment cert, a les dones se'ls ha donat un doble paper passiu: sols poden ser muses, models per ser representades o espectadores. La present investigació, referida principalment al País Valencià, vol denunciar l'absència de les artistes com quelcom intencionat, tracta de donar una eina als investigadors del tema i pretén normalitzar la situació, incloent les artistes dins la historiografia oficial procurant que la seua obra aflore dels magatzems i puga gaudir del reconeixement que es mereix

Vicent Ibiza i Osca, nascut a Guadassuar (la Ribera Alta) el 1955. És llicenciat en Geografia i Història, en Història de l'Art i doctor en Filosofia per la Universitat de València

 

 

 

 

 

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com