La Librería de El Sueño Igualitario

4795_LLADRES%20D-INFANTESES.jpgCazarabet conversa con...   Enric Larreula Vidal, autor de “Lladres d infanteses. Una vida al Tribunal de Menores” (Pagès)

 

 

 

 

UN TESTIMONI REIAL QUE SURT A LA LLUM GRÀCIES A  LA PLUMA D´ENRIC LARREULA VIDAL I A PAGÈS EDITORS.

ALLÒ QUE ENS DIU LA EDITORIAL DEL LLIBRE:

Lladres d’infanteses és la transcripció de la terrible experiència real d’una dona que a finals dels quaranta, de petita, en perdre la mare, va anar a parar al Tribunal Tutelar de Menores. De gran va explicar amb detall els records d’aquelles vivències a l’autor com a denúncia d’una època fosca en què les institucions que més havien de protegir les criatures eren qui més les maltractaven.

L´AUTOR, ENRIC LARREULA:

https://ca.wikipedia.org/wiki/Enric_Larreula_i_Vidal

Estic escrivint aquest article en ple hivern, tot i que enfilant les arreries del mateix, trencat ,em refereixo,per  que només ha vullgut  fer fred alguna estoneta  o per les nits i les feixudes matinadesaplega un llibre a casa d´Enric Lareula, una ploma que he conegut i reconegut d´haver-li llegit quelcom.

Quan acabo el primer paràgraf engrescada i enfilada en la lectura no puc deixar de pensar que estic llegint en  la llengua mare, la que em parlavem des de ben petita a casa i la que sentia parlar pel meu voltant…era una mena de discurs que t´envoltaba en una carícia. Avui és el dia de les llengües maternes i no puc evitar dibuixar un somriure que ompli des de la mirada fins més enllà…i és que hi han llibres que t´engresquen tant que ja no hi ha remei.

M´endinso en la lectura i no puc, per menys, que ficar-me tant dins de la mateixa que em perdo. ..entre les paraules tant ben acompanyades i demés

El llibre està narrat en primera persona i això em fa sentir com a cómoda…No sé, ben perquè, però és així.

La senzillesa de la ploma d´aquest escriptor català m´enfila cap a una lectura fácil que em trenca les emocions i que dibuixa tant totes les persones que hi van sortint que el relat acaba formant part com de´una ida parale-la a la nostra, aquesta vida paral-lela que, sovint, establim els lectors.

 

 

Cazarabet conversa amb Enric Larreula Vidal:

recull14c.jpg-Enric aquest llibre té quelcom de diferent i diferencial, respecte als altres que has escrit. Com el definiries?

-Tot i que he escrit molts contes, novel·les, o narrativa de ficció, també he escrit coses basades en fets reals. En aquest cas es tracta de la transcripció, tan fidel i detallada de què he estat capaç, de les vivències que em va explicar la persona que va tenir l’experiència que es narra en el llibre, i que en el darrer moment ha preferit restar en l’anonimat.

-Com  et va aplegar la història?

-La protagonista d’aquesta història i jo ens coneixem des de fa molts anys, i com que escric llibres, em va proposar que l’ajudés a denunciar els fets que va viure de petita i que la van marcar profundament. I jo li agraeixo aquesta confiança.

-Com et sents , t’ho pregunto com a escriptor, al davant d´ una història real?

Naturalment, si pretenc explicar una història real, el que intento és ser fidel a la realitat. En aquest cas m’he basat en el que m’han explicat a mi, no m’he inventat absolutament res, només he intentat ordenar-ho i explicar-ho el millor possible.

-I com a persona de a peu, amb anhels i sentiments, quan afrontes una història com aquestes, tan dura, com et sents?

-És el segon cop que escric un història real que té una fortíssima càrrega emocional. El primer cop va ser amb el llibre “Alba”, publicat a La Galera l’any 1997, on, com si es tractés d’un diari personal i jo en fos la protagonista, explicava el darrer any de vida de la filla d’uns amics meus, basant-me en tota la documentació dels últims temps de la nena que els pares em van proporcionar. Pel que fa a “Lladres d’infanteses”, tot i que també es tracta d’una experiència real prou angoixant, afortunadament no era tan traumàtica, ja s’havia acabat fa molts anys, i la seva protagonista ha tingut prou temps per processar i superar. En aquest cas el que té més força és el sentit de denúncia pública d’una situació històrica injusta.  

-Ha d’ésser molt difícil portar a terme una història d´aquestes a la tinta que es dibuixa en paraules damunt el paper?

-Naturalment, no és el mateix escriure una novel.la de ficció, on pots inventar-te que els protagonistes poden patir molt, que transcriure el sofriment que t’explica una persona que el va viure. Però l’escriptura ha de ser capaç de transcriure tots els sentiments, per tant, també els de la por i el dolor.

Iu1id.jpg-A més , t´ anirà molt bé això de “dibuixar personatges” perquè no deixes de vindre del món del dibuix…

-Sí, vinc del món del dibuix d’historietes d’aventures, i quan era jove aquest tipus de dibuix em va obligar a observar amb molta atenció tot allò que m’envoltava: els paisatges, les faccions humanes, la perspectiva, el moviment, com per exemple com mouen les potes els cavalls al galop, és a dir: en tot. El dibuix va representar per a mi una immillorable gimnàstica d’observació i, per tant, de consciència, del món que veuen els nostres ulls. I posteriorment l’escriptura, a més a més del món que veiem, m’ha obligat sobretot a fixar-me i, per tant, a tenir consciència, dels sentiments, les emocions i les interpretacions humanes de les coses. Ha estat fantàstic!

-Com has aconseguit donar forma als personatges que ací es citen?

-En aquest cas concret m’he limitat a transcriure la contundent denúncia basada en els records de la protagonista de la història. Tots els personatges que surten al llibre van existir i els he descrit exactament tal com me’ls va descriure a mi, ni més ni menys.

-La gent en els anys que comences el relat s´ encaminava molt cap a Catalunya a la recerca d´ una vida millor, més digna i amb més oportunitats cap al futur, però sempre mirant arrere, no creus?; com pensant en “fer caixa” per a poder retornar algun dia al seu poble?

-Bé, hi ha de tot, hi ha persones que emigren per viure en millors circumstàncies però sempre desitgen tornar a casa, alguns ho fan així que poden i d’altres quan es jubilen. Tot i amb això, la majoria ja no torna al lloc on va néixer, tot i que en pot mantenir viu el record, sovint idealitzat.

 -Enllaçant amb la pregunta anterior: molts sí van aconseguir-ho , però molts d´ altres es van establir com a part de la societat catalana. Comenta´ ns perquè , a la teva manera, ho has tingut que veure, i viure , en directe veient com aplegaven la gent amb il·lusió i com afrontaven una dura postguerra sent, segurament, part de l´ engranatge dels perdedors...?

-Des de sempre a Catalunya han vingut a viure persones d’altres territoris, i a partir de la postguerra van arribar-n’hi centenars de milers, algunes eren funcionaris de l’estat que venien a manar, però la immensa majoria era gent treballadora que intentava viure millor. I que va prosperar treballant de valent. Amb els anys moltes d’aquestes persones s’han acabat assimilant completament a la societat receptora, en altres casos s’hi han adaptat més o menys. En tot cas entre tots hem format la societat catalana actual, ara som amics, som parents, som veïns, som col·legues... Tanmateix, com que la pertinença a l’Estat espanyol permet poder viure a Catalunya sense necessitat d’adaptar-s’hi gaire, alguns elements socials tinguts des de sempre com a essencials, com l’ús de la llengua catalana, van entrant cada cop més en una situació precària de substitució.

 -Per què tries el donar-li el títol, ”Lladres d´ infanteses” a aquesta història d´ històries? Perquè, amic, estem dins d´ un llibre d´ històries dins de la pròpia història?

-M’ha semblat un títol adient, perquè a les criatures que en aquella època van tenir la dissort d’anar a parar al “Tribunal Tutelar de Menores”, o a d’altres institucions casernàries semblants, els van robar l’estimació i el respecte que es mereixien i, per tant, l’alegria, la il·lusió i l’esperança, és a dir: la infantesa.

enric_larreula.jpg-Aquesta és una història de molts atemptats contra la dignitat de moltes persones com els protagonistes de la història, però també és la història de moltes impunitats i d´ una gran mentida. Què en penses?

-Deixant de banda que a tot arreu hi pot haver bona gent i mala gent, el que és cert és que la ideologia nacional catòlica dels guanyadors de la guerra era, i és, perquè mai no ha deixat d’existir, profundament perversa i tenebrosa.

-I tot sota el “beneplàcit” del poder , ja ben assentat i fent camí, per dir-ho, d´ alguna manera , de l´ Església i dels seus particulars instruments…

Ja d’entrada una institució que té la poca humilitat d’ autoanomenar-se representant de Déu a la Terra, és a dir, ambaixadora i representant terràqüia de totes les forces i energies que configuren l’Univers i els seus destins, no sé si es mereix gaire credibilitat, però si a més a més arrossega una història mil·lenària farcida d’abusos de poder i de barbàries, no sé si es mereix gaire respecte. Darrerament han anat sorgint a la llum pública i en els mitjans de comunicació les denúncies de moltes persones que, sobretot durant el llarguíssim període de la postguerra, és a dir, quan l’Església tenia el màxim poder, en van ser víctimes. En aquest aspecte “Lladres d’infanteses” és un testimoni més d’una època fosca, d’una moralitat  repressora i farcida d’hipocresia.

-Entrar sota “el poder” del Tribunal Tutelar de menors” es convertía en tot un malson, no creus?

-Ja d’entrada les criatures que anaven a parar en aquesta institució era perquè havien quedat orfes, vivien situacions familiars insostenibles, o que les autoritats d’aquell moment consideraven moralment poc apropiades per al seu desenvolupament, per exemple el cas de fills de represaliats republicans. Per tant, en molts casos ja venien de situacions familiars doloroses, i justament quan eren acollides per la institució que teòricament havia de protegir-les i educar-les, se les tractava amb refinada crueltat.

-Amic Enric atresores molta trajectòria com a contista…aquest no és un conte, però pot ser es pot veure com un relat.

-Ja he dit que es tracta d’un text  basat en una experiència ben real, la qual cosa potser encara afegeix més interès a la seva lectura pel que té de documental. Ja se sap que sovint la realitat pot arribar a superar la ficció.

-Tampoc és un llibre dirigit a certa edat, però que, sí,   pot ser llegit per cert públic lector jove, adolescent…fins i tot aprofitant alguna assignatura com ara el pas per la historia contemporània. Què hi penses?. Hi pensaves una mica d´ aqueixa manera quan l´ estaves escrivint?

-No, mentre l’escrivia només pensava a ser exactament fidel a allò que, amb tot detall, m’explicava la meva informant. No pensava en cap tipus de lector en especial. Tanmateix, com a document històric que és bé podria ser treballat com a llibre de lectura per a un públic juvenil, per exemple en els instituts.

-Enric et veig com un escriptor incansable . Ens pots donar alguna pista sobre el que estàs escrivint ara…?

-En aquest moment estic intentant adaptar uns contes infantils meus en guions per a una sèrie de televisió de dibuixos animats. Ja veurem, però, com anirà tot plegat, perquè que el projecte acabi reeixint o no, no depèn només de la meva voluntat.

 

 

 

4795_LLADRES%20D-INFANTESES.jpg22609
Lladres d infanteses. Una vida al Tribunal de Menores. Enric Larreula Vidal  

168 páginas       17 x 24 cms.
15.00 euros
Pagès



Lladres d’infanteses és la transcripció de la terrible experiència real d’una dona que a finals dels quaranta, de petita, en perdre la mare, va anar a parar al Tribunal Tutelar de Menores. De gran va explicar amb detall els records d’aquelles vivències a l’autor com a denúncia d’una època fosca en què les institucions que més havien de protegir les criatures eren qui més les maltractaven.

Inclou una desena de fotografies del Tribunal de Menores

Ver primeras páginas:
http://www.pageseditors.cat/ftp/pdf/4813_9788499756905_L33_23.pdf


Enric Larreula Vidal (Barcelona, 1941). Va fer feines diverses fins que es va dedicar a ensenyar la llengua catalana. Va ser professor de didàctica de la llengua a la Facultat de Ciències de l’Educació de la UAB. Ha escrit molts llibres per a infants, joves i adults, de contes, novel·les, poesia i assaig.

 

 

_____________________________________________________________________

LA LIBRERÍA DE CAZARABET - CASA SORO (Turismo cultural)

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com/lalibreria

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com