La Librería de El Sueño Igualitario

portada_la-corda-fluixa_man.jpgCazarabet conversa con...   D. Sam Abrams, editor del libro “La corda fluixa” (Pòrtic) de Manuel Ibáñez Escofet

 

 

 

 

 

 

 

Un assaig que reflexiona sobre l´estat del periodiseo des de diferents perspectives des de la mirada de Manuel Ibañez Escofet.

 

És un llibre editat en l´any en que es cumpleix el centenari d´aquesta figura clau del periodisme català, ja que va nèixer l´any 1917.

 

La edició i el pròleg el duu a terme Sam Abrams i és un llibre que es trova dins la temática de les Ciències Socials i del periodisme de Pòrtic, segell dins del  Grup 62. La col-lecció on es trova el llibre  és PVISIONS.

 

Allò que ens diu la sinopsis d´aquest llibre editat per Pòrtic del Grup62:

 

Si durant els últims anys s’ha aconseguit revaloritzar el periodisme català dels anys trenta, ara proposem la reivindicació del periodisme dels anys seixanta, quan els nous aires internacionals començaven a flexibilitzar el franquisme. El títol de La corda fluixa fa referència als equilibris que suposava exercir el periodisme en temps de censura. Això és el que feia Manuel Ibáñez Escofet a El Correo Catalán. Els articles d’aquella època van ser recollits l’any 1971 en un llibre que ara reeditem, en ocasió del centenari del seu autor, un dels grans periodistes catalans de la segona meitat del segle XX. Els textos de La corda fl uixa conserven tota la frescor i el valor testimonial. Ibáñez Escofet va deixar en aquest llibre, estructurat temàticament, el seu millor llegat de periodista literari.

 

Vols fer el tast amb un fragment:

https://static0grup62cat.cdnstatics.com/libros_contenido_extra/36/35974_La_corda_fluixa.pdf

 

En Manuel Ibañez Escofet:

https://es.wikipedia.org/wiki/Manuel_Ib%C3%A1%C3%B1ez_Escofet

 

En Sam Abrams:

https://ca.wikipedia.org/wiki/Sam_Abrams

 

Què és una corda fluixa?, creiem que podeu i podem entendre més de què va i de què  anirà el llibre perquè, sovint, el periodisme es troba en una mena de corda fluixa:

“És una corda que, al contrari del cable tens, està fluixa i comunament se'l confon amb el cable o corda tensa. Es troba subjecta pels dos extrems, desenganxada del terra i amb una lleugera curvatura per la seva des-tensió. L'altura a la qual es trobe varia segons amb l'habilitat de l'executant i de les possibilitats de seguretat del lloc. En general descalça, la persona aconsegueix estabilitat sense ajuda d'altres objectes. Es denomina funàmbul a l'acròbata que realitza exercicis sobre la corda fluixa o el fil ferro. Entre les dificultats que es practiquen sobre la corda figuren les següents: Caminar d'esquena;  Equilibri en un sol peu;  Seure, acostar-se, agenollar-se, etc. a la corda; Realitzar jocs de mans sobre la corda.

 

 

Cazarabet conversa amb Sam Abrams:

 

620_1444672910abrams.jpg-Què t´ha animat a escriure el pròleg de La corda fluixa i a encarregar.-te de l´edició d´aquest llibre, que va marcar un punt i a part en el periodisme, sobretot en el que es praticava a Calalunya?
-A hores d'ara, Manuel Ibáñez Escofet està relegat pràcticament a l'oblit.  Crec que aquest oblit és absolutament injustificat i acaba fent mal al sistema literari de Catalunya.  Amb aquests «oblits» la literatura catalana es fa mal i es fa més petita del que és en realitat.  M'he passat la vida rescatant autors oblidats (Maria Àngels Anglada, Clementina Arderiu, Agustí Bartra, Carmel Biarnés, Artur Bladé i Desumvila, Bartomeu Fiol...) perquè la literatura catalana sigui més plena i diversa.

 

-Periodísticament parlant, què va aportar en Manuel Ibáñez Escofet al periodisme que no vagin aportar altres periodistes de l´època?

-Manuel Ibáñez Escofet és una baula en la cadena que uneix el gran periodisme de la preguerra al periodisme possibilista de la posguerra franquista.  Ibáñez Escofet encarnava valors periodístics com ara actualitat, autenticitat, criticisme, capacitat analítica, consciència moral i social, responsabilitat i lleialtat i un llarg etcètera.  També cal recordar que creia que el periodisme estava totalment relacionat amb el món de la literatura.  Un periodista era un escriptor i, per anar bé, el seu sentit de l'estil faria que els seu textos tinguessin valor artístic i estètic.

 

-Quins temes o aspectes són més característics del recull d'articles que ara es reedita? 

-La llibertat humana, la conciència moral, Catalunya, la modernitat, el liberalisme, la joventut i els relleus generacionals, la llengua, la cultura, la política, la societat...

 

-Llegint el llibre, hom adverteix que l'autor era un home de pensament profund, un filòsof, en cert sentit. Què n'hauríem pogut esperar en un temps i un lloc "normals", sense dictadura? 

-No diria que era un filòsof.  Avui utilitzem aquest terme massa a la lleugera.  Tothom és un filòsof.  A Barcelona tenim el cas d'un escriptor jove que s'autotitula filòsof i no ha estudiat la carrera de Filosofia ni ha publicat cap llibre.  Més aviat diria que Manuel Ibáñez Escofet era el que els francesos anomenen un «philosophe», és a dir, un intel·lectual públic que observa la seva societat amb atenció amb la voluntat de determinar els valors que imperen i d'estudiar de prop com s'encarnen les grans qüestions de la condició humana en l'actualitat.  Seria difícil especular sobre què hauria pogut passar si no hi hagués hagut els 40 anys de dictadura.  En el cas de Ibáñez Escofet crec que hagués actuat de la mateixa manera fonamentalment però hagués pogut realitzar el seu projecte intel·lectual i professional amb plenitud, sense traves.

-Finalment, parlant de tu, què és el que t'interessa més de la cultura catalana?. 

-Afortunadament, vivim en l'era anomenada Postcolonial.  Els estudis postcolonials ens han ensenyat una cosa molt i molt important:  un gran escriptor pot emergir en qualsevol lloc del planeta.  Abans del Postcolonialisme estàvem convençuts que grans autors només emergien de grans cultures.  Ara ens hem curat d'aquestes insensateses numèriques i estadístiques.  Per exemple, un dels grans grans narradors del segle XX, guanyador del premi Nobel de Literatura era Halldor Laxness.  Laxness era d'Islàndia i la població actual és de 330.000 persones en total.  A l'època més creativa de la vida de Laxness, la població no passava de 150.000 persones i el país estava molt aïllat del món.  La literatura catalana és una d'aquelles literatures que ha ofert grans autors a la literatura universal i cal que se sàpiga.  Això és el que m'interessa a mi.  Els trobadors, Ramon Llull, Ausias March, Caterina Albert/Victor Català, Joan Maragall, Carles Riba, Agustí Bartra, Salvador Espriu, Joan Sales, Mercè Rodoreda... són noms i referents que hauria de conèixer qualsevol persona culta del món.  M'interessa que aquests referents es coneguin i també m'interessa el camí de retorn, és a dir, que a Catalunya es coneguin els grans referents de la literatura mundial.  L'últim text que he publicat és un pròleg extens sobre la poesia de Nichita Stanescu, un poeta romanès de primera magnitud.  El pròleg encapçala una excel·lent antologia panoràmica de Stanescu, Ànima gramatical, traduïda a quatre mans per Xavier Montoliu i Lilika Voicu Brey.  Una meravella. Stanescu és conegut al món anglo-saxó, a Suècia, a Alemanya, a França, etc.  Calia que es conegués aquí.  Les literatures que viuen en l'aïllament s'acaben asfixiant.

 

 

 

portada_la-corda-fluixa_man.jpg25728
La corda fluixa. Manuel Ibáñez Escofet. Edició i pròleg de D. Sam Abrams   
224 páginas         14 x 21,5 cms.
18.00 euros
Pòrtic



Si durant els últims anys s’ha aconseguit revaloritzar el periodisme català dels anys trenta, ara proposem la reivindicació del periodisme dels anys seixanta, quan els nous aires internacionals començaven a flexibilitzar el franquisme. El títol de La corda fluixa fa referència als equilibris que suposava exercir el periodisme en temps de censura. Això és el que feia Manuel Ibáñez Escofet a El Correo Catalán. Els articles d’aquella època van ser recollits l’any 1971 en un llibre que ara reeditem, en ocasió del centenari del seu autor, un dels grans periodistes catalans de la segona meitat del segle XX. Els textos de La corda fluixa conserven tota la frescor i el valor testimonial. Ibáñez Escofet va deixar en aquest llibre, estructurat temàticament, el seu millor llegat de periodista literari.

Fragmento:
https://static0grup62cat.cdnstatics.com/libros_contenido_extra_click/36/35974_La_corda_fluixa.pdf/00007/0/248937

 

 

 

 

 

 

 

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com