La Librería de El Sueño Igualitario

14_jose_serrano.jpgCazarabet conversa sobre...   “José Serrano (1873-1941). Del músico popular al compositor desconocido” (Institució Alfons el Magnànim), de Ramón Ahulló Hermano

 

 

 

 

 

 

 

Un llibre de Ramón Ahulló Hermano sobre la figura d´aquest  músic, ben emblemàtic, valencià.

El llibre l´edita la Institució Alfons el Magnànim  i és un exercici d´equilibri entro lo biogràfic , però també sobre “lo musical” .

Està dins la col-lecció Compendium Music.

Ens apropem un xic, de manera rápida, al músic que fou en José Serrano:

https://es.wikipedia.org/wiki/Jos%C3%A9_Serrano_Sime%C3%B3n

La sinopsis del libre. Allò que ens conta la Institució sobre aquest llibre:

Endinsar-se en el corpus creatiu de José Serrano Simeón (Sueca, 1875-1941) i les seues motivacions implica contemplar les variables que l'afectaren. El present llibre atén aspectes eludits -i oblidats- pels escrits sobre el compositor, com ara el magisteri i la influència compositiva; els seus treballs inèdits forjats a Sueca i/o València: el desenvolupament del teatre musical i l'adaptació de Serrano a les modes imperants en cada moment; la relació de Serrano amb la Sociedad de Autores Españoles -posteriorment SGAE-; així com la seua activitat empresarial; la seua relació amb el cine; o l'amagament de determinades produccions, algunes de les quals van tindre una rebuda extraordinàriament positiva el dia de la seua estrena i més enllà.

El autor, Ramón Ahulló Hermano:

Nascut a Sueca (la Ribera Baixa) l'any 1964. Llicenciat en Història i Ciències de la Música i doctorat per la Universitat de la Rioja amb la seua tesi sobre “El teatro musical de José Serrano (1873-1941) en su contexto”, el juny de 2015. És autor del conte infantil Pare vull ser músic, publicat per Reclam Editorial, i dedicat a la vida i obra del mestre Serrano.

El llibre de Ramón Ahulló està dividit  en  quatre parts: Una herencia fructífera Sueca-Valencia-Madrid; La época fértil; El dictamen del público; otros caminos y La divulgación del repertorio. A l´ hora aquestes quetre parts tenen les seves diferents subparts. Així,  des de la primera partescriptorendinsa amb: Las primeras experiencias musicales, Un desafio en el “Teatro de los sueños”, Madrid, Necesidad de un acercamiento al panorama teatral del momento y el Paradigma del éxito: La reina mora.

En la segona part es tracta: Variedad dentro de la uniformidad. Entre lo cómico, el toro y lo sentimental; Un ritmo de estrenos febril. Reminiscencias, modelos y más colaboraciones; Más variantes del género: cuentos, “frescos” y melodramas comprimidos; La consolidación de la marca “Serrano”.

La tercera part és la més breu en continguts: Entre melodramas, zarzuelas, arrevivisadas y operetas; Nuevos mercados y nueva estrategia.

Mnetrestant la quarta part ens ofereix: “En defensa de la música española”; Hacia la recuperación del género lírico español;Estrenos póstumos y Una cuidada difusión de las creaciones.

El llibre es culmina amb un llistat cronològic que recomano llegir  després del pròleg  i de la introducció, la bibliografia i un índex sobre  onomàstica.

El pròleg del llibre el fa Pilar Ramos López i la introducció la duu a terme el propi autor, en Ramón Ahulló.

Un llibre que escrit en castellà farà les delícies dels molts amants de la música d´aquesta terra de músics, el país Valencià.

 

 

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com