portadaweb_testament.png.jpgCazarabet conversa con...   Joaquim Carbó, autor de “Testament” (Males Herbes)

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Una novel·la que parla del fet d´esdevindre escriptor i contador d’històries. Edita aquest llibre, fonamental en l’obra d´en Carbó, l’editorial Males Herbes.

Allò que ens conta l’editorial d’aquesta novel·la molt entretinguda:

Un escriptor vell que veu com el temps se li escurça entrega al seu veí una sèrie de notes amb els plantejaments argumentals de les novel·les que ja no podrà escriure. El jove intenta posar-hi ordre, tot reflexionant sobre les possibilitats de les històries. Així passa a formar part, sense saber-ho, del procés d’escriptura. Testament és l’obra més ambiciosa de Joaquim Carbó. Veiem com els seus dots innats d’observació i la seva passió desmesurada per la fabulació es donen la mà amb tota una polifonia de gèneres i estils, des del relat neorealista fins a la ucronia, des de la novel·la històrica fins al costumisme de barri tan grat a l’autor, tot adobat amb una perspectiva plena de melancolia i nostàlgia. 

L´ autor, en Joaquim Carbó— ens expliquen això des de l´ Associació d´ Escriptors en Llengua Catalana-- :: Joaquim Carbó (Caldes de Malavella, la Selva, 1932) és escriptor.

Amb el do de transformar en narrativa qualsevol aspecte de les seves vivències quotidianes, ha publicat diverses novel·les, entre les quals destaquen Solucions provisionals (Premi Víctor Català, 1964), Un altre tròpic (Premi Joan Santamaria, 1965) i Els Orangutans (finalista del premi Sant Jordi, 1967). També forma part de l'històric col·lectiu d'escriptors Ofèlia Dracs.

Amb tot, ha dedicat la major part de la seva producció a la literatura infantil i juvenil, a través de la qual ha assolit una gran popularitat. Col·laborador habitual de Cavall Fort des de l'inici de la revista (1961) i autor de més de cent novel·les per a infants i adolescents, ha batut rècords editorials amb títols com La casa sota la sorra (gairebé noranta edicions), i La colla dels deu (més de quaranta edicions). També ha creat personatges arquetípics com el detectiu Felip Marlot o en Pere Vidal i l'Henry Balua. Aquest "escriptor utilitari", com s'anomena ell mateix, ha dut a terme la tasca impagable d'obrir les portes de la literatura i la cultura catalanes a diverses generacions de joves lectors.

Paral·lelament, al llarg de la seva carrera treballa pel moviment associatiu dels escriptors. Coordina el sector del llibre infantil del Congrés de Cultura Catalana, és soci del PEN Català i forma part de les primeres juntes de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (1978-1984). La seva trajectòria ha estat reconeguda, entre altres, amb el Memorial Jaume Fuster l'any 2002 i el Premi Trajectòria el 2011. És soci d'honor de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.

Vos deixem aquests enllaços que valen molt la pena:

https://www.ccma.cat/catradio/alacarta/nom-programa/entrevista-amb-joaquim-carbo-escriptor/audio/52615/

https://www.vilaweb.cat/noticies/joaquim-carbo-doblidats-hi-estem-tots/

https://www.naciodigital.cat/noticia/109104/joaquim/carbo/parlar/termes/llengua/unica/es/contraproduent

https://www.nuvol.com/entrevistes/joaquim-carbo-la-vida-sha-de-viure-i-no-ens-podem-entestar-amb-res/

https://www.elnacional.cat/lallanca/ca/profunditat/joaquim-carbo-escriptor-testament-entrevista_368374_102.html

Imprescindible:

http://www.bibgirona.cat/biblioteca/caldes-de-malavella/document_categories/8/tags/283

https://cavallfort.cat/cavall-fort/

 

 

Cazarabet conversa amb Joaquim Carbó:

joaquimcarbo (1).jpg-Joaquim, què et va portar a escriure aquest llibre sobre com dos generacions es troben i es van lligant gràcies a l’escriptura, la lectura...?

–Cada llibre que escric, i això suposo que és comú a la majoria d'escriptors, respon a les necessitats que sento d'explicar una història, o d'exposar una obsessió o, com en el cas concret d'aquest  última novel·la, Testament, de treure'm de sobre uns quants arguments que se m'havien acudit al llarg del temps  però que encara no havia escrit, tot i que sovint, quan hi pensava, em reclamaven una atenció que per una qüestió d'edat i d'empenta ara ja no em veia amb cor d'enfrontar-m'hi individualment. Llavors se'm va acudir que més que escriure-les, aquestes novel·les les podia explicar, que no és ben bé el mateix, ja que en cada moment podia exposar els dubtes que es referien a una situació, a un personatge, a una decisió... I que la millor manera de fer-ho era dibuixant dos personatges de diferents generacions que podien discutir la jugada des de les seves òptiques particulars.

-Has centrat molt , pel que sé ,la teva trajectòria literària amb el públic juvenil—així et vaig conèixer jo mateixa—i amb els lectors i lectores més infantils....però molts dels teus llibres es lligen molt bé des de la mirada adulta, no? Et mou certa preocupació des del punt de vista pedagògic a l’hora de fer-nos aplegar les teves contalles?

–Jo no diria que m'hagi mogut en cap moment una intenció pedagògica. No crec que aquesta sigui la feina dels novel·listes, tot i que en una novel·la sempre s'hi pot aprendre alguna cosa, que tant pot ser positiva com negativa.

M'he mogut en dos camps diferents: els llibres de narracions i novel·les  per a adults, i els contes i novel·les per a infants, nois i noies. Si en el primer cas, és a dir, en els textos per a adults he actuat sense fronteres ni límits pel que fa a abocar  opinions i situacions, en el cas dels escrits expressament per als més joves m'he imposat l'obligació que el que explicava, per delicat que fos, no pogués induir a la desesperació, a fer pensar que no hi ha altra sortida que el suïcidi. Això seria innoble perquè el futur és a les mans d'aquests joves i tenim dret a esperar que seran capaços d'organitzar un món millor gràcies al seu esforç i treball. Sempre he intentat transmetre, però, que ho hauran de fer arromangant-se, deixant-s'hi la pell, i  que no esperin que les coses s'arreglin a cops de vareta màgica...

-Tot i que els llibres per al públic infantil és dels que més resisteix, fins i tot, a les crisis..per què conforme passent els anys  això es va perdent?. La lectura juvenil ja està més ferida, oi?-Amic, per què t’has decidit per aquests públics?

–Em consta que els llibres viuen un moment delicat, ja sigui per les maquinetes, els ginys i tota mena de mitjans audiovisuals que han entrat amb molta força en el món de la distracció, l'entreteniment i l'oci. Això és prou evident i també es produeix pel que fa als llibres per a nois i noies, tot i que potser no passen de moda tant de pressa com els altres. En el meu cas, els meus llibres que resisteixen més el pas del temps són els dos primers d'aventures que vaig escriure ja fa cinquanta anys: La casa sota la sorra i La colla dels deu. Dels cent trenta que he publicat, són els que es llegeixen més. Els nous, desapareixen de la circulació al cap de pocs mesos d'haver sortir.

Quan em vaig iniciar en aquest ofici, em vaig dedicar a escriure per als adults, amb poc èxit, tot s'ha de dir. Però, així que va ser possible que hi hagués una revista infantil en català, Cavall Fort, que va néixer l'any 1961, em vaig sentir tan ben acollit que els cinc primers contes de la revista van ser meus. D'aleshores ençà que he alternat els dos públics.

joaquimcarbo (2).jpg-La sinopsi del llibre al que m’he apropat la defineix com la teva obra "més ambiciosa" .Per què creus que és així com la veuen?.També ho veus així tú com  a escriptor ?

Testament és la meva obra més ambiciosa, diuen els editors. Ben segur que tenen raó perquè els editors no s'equivoquen mai... Tant pot ser per les dimensions com per l'originalitat de lligar d'una manera força insòlita els arguments de quatre novel·les, com per l'extensa galeria de personatges que hi desfilen, les situacions en què els col·loco, i la imaginació que he posat al servei del temps i de l'espai.

-Amic què t’ha fet conrear l’ofici d’escriure i de contar històries?

–Penso que hi ha fet que de ben petit ja em vaig iniciar com a lector. I, també, que de molt jove ja  treballava en una gran empresa amb molts empleats on cada any se celebrava un certamen literari entre el personal. Al cap d'un temps de ser-hi i de llegir els treballs premiats, tot em va fer pensar que em veia amb cor de participar-hi. Ho vaig fer, me'n vaig sortir, i a partir d'aquell moment ja no he parat d'anar pel món observant fets, persones i situacions, llegint àvidament la premsa, cosa que m'ha permès d'explicar fets diversos mínims en una pila de narracions. Escriure per reflexionar i explicar-me a mi mateix allò que em rodeja, diverteix, preocupa o angunieja s'ha convertit en una professió quan he intentat transmetre als altres els meus dubtes. 

- Joaquim en aquesta com en d’altres històries, que has escrit  i ens has contat, es nota que t’agrada contar històries ben entretingudes i on la imaginació té un lloc de privilegi, no?. Els consideres ingredients bàsics, oi?

-Certament, qualsevol narració que escrigui correspon a un fet que m'ha d'haver interessat i cridat  tant l'atenció, que m'hi ha obligat. Si pensés que no hauria d'interessar a ningú, d'entrada ja veuria que fer-ho seria una pèrdua de temps. Tot i que, de vegades, m'he esforçat a descriure allò que en principi només m'interessava a mi de manera que pogués moure la curiositat d'altres persones.

-Vols invitar a les lectores i lectors en acabar , o llegint-la, la teva contalla que "juguin" amb ella i que, fins i tot ,es plantegin canvis o diguin  allò de:" jo ho hagués fet així..."?. Vols invitar-los a llegir més històries plenes de fabulació?. I de la lectura a l’escriptura només hi ha un pas...?

–És veritat que de la lectura a l'escriptura només hi ha un pas. Però també és cert que infinitat de persones no se n'adonaran ni sentiran mai aquesta necessitat. No és la meva intenció estimular els lectors a continuar l'obra pel seu compte. No. Jo em limito a explicar una història, però si en realitat hi ha algú que se'n sent tant atret que és capaç d'arromangar-se per continuar-la, tant si és amb el pensament com amb paraules ben arrenglerades, ho trobo perfecte. I em felicitaria si sabés que un dels meus textos havia estimulat els lectors fins aquest punt. Seria fantàstic!

-La lectura és un estris que va més enllà d´entretindre. És una ferramenta altament pedagògica i des de moltes perspectives, oi? Què ens pots explicar-hi?. -A qui llegia en Carbó i a qui llig?.Amic, com a escriptor, de quin o quins escriptors consideres que t’ha pogut o tant pogut influir a l’hora de contar aquestes històries carregades de tanta "fabulació"?

-Ja fa una temporada que passo una crisi com a  lector. Acabo d'enllestir aquesta novel·la tan llarga i ja en tinc un parell o tres més d'embastades, molt més curtes, per sort! També he d'atendre alguns encàrrecs i em sobren les idees que hauria de resoldre, a més de formar part del jurat d'algun premi local o llegir l'obra inèdita d'un jove escriptor amic que em demana l'opinió... Tot això, evidentment, no em permet d'entrar en contacte amb clàssics i moderns. Un bon embolic! El que em sap més greu és no estar al corrent del que escriuen molts dels meus companys!

Al llarg de la meva vida he dedicat moltes hores a la lectura. I podria assegurar que de qualsevol autor he tret alguna lliçó. Però si he de concretar, puc repetir que pel que fa a llibres que he llegit de molt jove he de destacar Emili i els detectius, d'Erik Kaestner, Tom Sawyer, de Mark Twain, i Arthur Gordon Pym, d'Edgard Allan Poe....Pel que fa als llibres per a tots els públics, seria un pecat esmentar-ne només uns quants quan n'hi ha milers que m'han ajudat a viure. Últimament, he llegit Philip Roth, Thomas Bernhard, Paul Auster... I he recordat Manuel de Pedrolo amb motiu de les reedicions que s'han fet per commemorar el seu centenari.

foto-3473033_1_630x630.jpeg-Què significa per a tú haver-hi format part ,i com a cofundador, de la  mítica revista, , Cavall fort... t’ha influenciat en la teva faceta d’escriptor?.

–Sempre he considerat que el millor que he aportat al món literari és la meva feina a la revista Cavall Fort, tant pels més de dos-cents contes que he escrit amb aquesta destinació com per totes les altres feines des del consell de redacció: cerca de col·laboradors, articles de divulgació, entrevistes, selecció de poemes...

-En TESTAMENT pareix que invites a més d’un o d´una a heretar el fet d’escriure?; li dones pistes al lector i lectora,  de com ficar-se a escriure... què ens pots dir? Ens invites a quelcom? Què té ben teu aquest llibre?. Testament és una contalla de contalles?

–No hi havia pensat en això, mentre escrivia Testament. Prou feina tenia per lligar-ho tot ben lligat, amb el nombre tan gran de personatges. Però si hi ha algú que a través de la lectura se sent convidat a participar en la creació literària, el convido a fer-ho, tot i que, d'entrada, li recomano que primer tingui una altra manera de guanyar-se la vida. Viure de la literatura, avui en dia, està reservat únicament als especialistes a guanyar premis ben dotats de metàl·lic, o als autors de best-sellers... El rendiment econòmic de les novel·les d'un autor normal i corrent acostuma a ser mínim i depèn, naturalment, del nombre d'exemplars que es venguin dels seus llibres.

-És una novel-la que parla i ens conta el procés d´esdevindre contador d’històries, d´ésser escriptor, oi?

–Més o menys, però que consti que no vaig intentar de fer pedagogia ni estimular el lector a imitar l'autor. En aquest cas, em penso que m'he limitat a exposar una mena d'alegria per la creació, de divertiment o de joc per exposar tot allò que ens afecta i que tenim ganes d'abocar. I compartir.

-Consideres que els escriptors heu de mirar d´amoldar-vos i amoldar les vostres històries als nous temps per estar en certa armonia amb els nous desficis socials?

–Penso que cadascú ha d'actuar al seu aire i que està molt bé defugir o no fer cas de les modes. No seria lògic que el món que té ben present un vell com ara jo, amb vuitanta-set anys a l'esquena, intentés adaptar-se o imitar el d'un jove de trenta anys amb tantes perspectives d'uns canvis en què es pot sentir implicat a influir. En el meu cas, em sento molt més responsable i obligat a reproduir allò que he viscut, enlluernat, si voleu, pel futur, que no pas especular sobre aquest futur que ja sé que no és al meu abast i que no em tocarà viure.

Sóc ben partidari de la llibertat individual de creació i que cadascú intenti explicar allò que per a ell representa la necessitat i la voluntat de viure. Si no fos així, hauríem d'arraconar aquells que es desviuen per explicar-nos històries antigues, encara que les vulguin perfumar amb l'aroma o una bravada dels nous temps.  

 

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com