La Librería de El Sueño Igualitario

00106517406275____1__640x64.jpgCazarabet conversa con...   Xavier Ferré Trill, autor de “Joan Poblet i Teixidó. La qüestió agrària com a qüestió nacional” (Cossetània)

 

 

 

 

 

Joan Poblet Teixidó.

Cossetània, dins la seva col-lecció COOPERATIVISTES CATALANS, 29 es fica en la pell de Joan Poblet i Teixidó… un home que aborda la qüestió agraria com a qüestió nacional.

Un llibre des de la ploma de Xavier Ferré Trill.

La sinopsis del llibre:

Joan Poblet i Teixidó (Montblanc, 1877-1918) exemplifica la relació entre catalanisme i agrarisme a la Conca de Barberà. Aquesta biografia aprofundeix, en conseqüència, en la dedicació que l’advocat tingué en ambdós centres d’interès, i, fonamentalment, en la pràctica fundacional de l’associacionisme agrari empeltat d’una específica ideologia nacional. Aquest lligam motiva una part significativa de la socialització cooperativista duta a terme essencialment en campanyes periodístiques i de conscienciació, cosa que explica el vessant públic de la seva dedicació. Un altre objectiu d’aquest volum, però, és resseguir la vinculació del jurista a l’evolució de les tipologies associatives a la Conca, en l’articulació de les quals tingué una constant implicació: des de la Cambra Agrícola de Montblanc fins a la Federació Agrícola de la Conca de Barberà. Poblet i Teixidó aporta una concepció destacada entorn d’un model cooperatiu associat a la via reformista.

La ploma d´aquest llibre, Xavier Ferré Trill:

Xavier Ferré Trill (Reus, 1962). Doctor en Història i professor al Departament de Pedagogia de la Universitat Rovira i Virgili. Ha publicat estudis i recerques sobre la qüestió nacional i l’evolució històrica del pensament cultural i polític contemporanis. Forma part del grup de recerca consolidatIdeologies i Societat a la Catalunya Contemporània” (Isocac / AGAUR). Darrerament ha editat el volum inèdit de Joan Fuster Dues visions (2014) i L’Estat Català. Estudi de Dret Públic de Rovira i Virgili (2016). També és autor de Construcció nacional: trajectòries i referents (2010), Ramon Amigó i Anglès, pedagog del territori (1915- 2011) (2013), Ateneus. Cultura i llibertat. Associacionisme a la Catalunya contemporània (2015) (amb Ramon Arnabat Mata) iManuel de Pedrolo i la nació (1957-1982) (2016).

 

 

Cazarabet conversa amb Xavier Ferré Trill:

37e331b7a1b39f090b1249a069a.jpg-Amic Xavier, què t´ha dut a esciure aquest llibre deicat a la fugura d´aquest home vinculat al cooperativisme agrari?

-El llibre fou un encàrrec de la Fundació Roca i Galés, que té dilatada trajectòria en recerques al voltant del cooperativisme. La figura de Poblet i Teixidó –i el món de referències que l'envolta i situacorrespon a una "lectura" política del greuge agrari promogut des de l'Estat espanyol

-Vinculat a “lo agrari”, però també molt a “lo nacional”. No estén una qüestió sense l´altra, no? Les complamenta creant una mena de Canals d´interacció entre elles, no?

-El fet d´anar-se´n del poble i tornar comporta amb aquest home com reempendre la seva vida profesional amb més vitalitat, amb idees que ell ha vist , ha reflexionat i vol ficar a la pràctica….Això ens  pot parèixer, així de primeres, senzill,però no ho és gens ni mica…

-La principal lectura que se'n pot extreure, de la biografia, és que la qüestió agrària és una qüestió pendent: política. I que aquesta derivada –essenciald'abast general demana uns programes  agraris que han de ser defensats políticament a Espanya. Poblet i Teixidó –i el que representa en aquest context i pràctica política– tradueix la persistència del "problema" agrarista en clau catalanista adscrita indirectament a la Lliga Regionalista.

-Em fa l´efecte que era catalanista…que entenia que la seva nacció era Catalunya i ja estàaixò d´alguna manera, clar que sí, es cultiva a dins d´un, però també ens ve donat com d´arrel….com dins de la idiosincràsia d´un mateix…-A més , un home molt de la terra i del seu pobleaixò i la seva formació d´advocat  i la “tradició” versus dedicació familiar ens porta a veure a més a un home que fa “agraisme”, però conta´ns com i de quina manera?-Un advocat en visió més enllà de les terres, del conreu…No té “vergonyad´agafar tinta i de motivar a la resta de conciutadans fent servir la prensa…-Feia com a verdaderes campanyes de marketing, és així? Campanyes que volien assolir i aconquerir una socialització cooperativista, no?-Va imprimir l´associacionisme agrari a Monblanc com a eixida als problemes agraris que segurament no són molt diferents a les d´ara….i és que hi han mals co endèmics, no?

-Ara , si reduïm la tasca de Poblet, i els seus coetanis, al programa polític no entendrem gran cosa de la seva dedicació, car deixarem de comprendre'n la principal aportació: la conscienciació dels petits propietats i parcers que la "modernització" de la producció agrària precisava de quadres de tècnics que organitzassin la formació dels propietaris i jornalers (només cal veure la planificació de cursos sobre agronomia abans i durant La Mancomunitat).

xavier_ferrer.jpg-Es pot fer catalanisme, amic, des de diferents bandes ideològiques….parla´ns de com era aqueixa ideología des del nostre protagonista? -I la ideología entra també en joc en la vessant de l´agrarisme, oi? -I tot plegat ell ho porta del poble a la comarca a la Conca de barberà. Mirada cap al davant i de manera agossarada, ben atrevit..

-És per això que aquesta biografia assenyala, i destaca, que sense la base associativa –bastida, en aquest cas, pels catalanistes de la Conca de Barberà– no es pot entendre gens el projecte de reforma vers la detenció de la propietat agrària.

Cada època demana endinsar-s'hi, fer-se'n, i no partir de prejudicis ideologistes. En aquest sentit, si concebéssim el vessant reformista de Poblet, i no l'investiguéssim per aquest motiu cauríem en un error molt greu d'apreciació i de sectarisme historiogràfic. Tot just, l'aplicació d'un enfocament comprensiu i que vol extreure una explicació d'un context –des del vessant social, ideològic, i polític– ha de partir del fet social despullat de tot apriorisme, que no vol dir –al contrari– prescindir d'una necessària hipòtesi de partença.

-Fins a on van aplegar les seves propostes reformistes?-L´altra dia llegia de números històrics de Solidaritat Obrera una semblança d´aquella gent que visitava poble a poble i que s´havia traslladat de la zona dels voltants de Tortosa al Baix Maestrat….en ella animava a ficar als camperols d´aquella zona que s´agruperen, el cooperativisme…i aleshores mirava a Catalunya i feia una reflexio, molt a la seva manera, com un de dir “a los millor més val paréixer burgés i utilizar “formes reformistes”, però fer quelcom per a canviar que no fer res o deixar que el temps passi…Et conto això perque molts d´aqueixos impulsors com en Poblet Teixidó pot semblar  o ésser burgés, però això no ens ha de crear prejudicis damunt el nostre futur, no? ; com ho veus?

-L'aportació d'aquests quadres tècnicscom ho fou Poblet–  aportaren això: que el món agrari, com a realitat sociocultural, com a comunitat, ha de ser comprès no pas com a qüestió marginal (davant un context urbà, aleshores emergent), sinó "autònoma", amb la seva pròpia estructura (dimensió) conflictiva. La vindicació d'aquesta realitat davant un Estat espanyol en crisi postcolonial evidenciava, encara més, la resposta regeneradora d'aquests sectors (no únicament conservadors). En aquesta qüestió de traducció política del conflicte –i dialèg desigual davant l'elit política espanyolaarribava a existir un mínim denomidador comú amb els sectors agraristes republicans, per que amb una orientació de reproducció de les relacions socials agràries dominants.

 

 

 

00106517406275____1__640x64.jpg25734
Joan Poblet i Teixidó. La qüestió agrària com a qüestió nacional. Xavier Ferré Trill   
96 páginas        17 x 24 cms.
11.90 euros
Cossetània



Joan Poblet i Teixidó (Montblanc, 1877-1918) exemplifica la relació entre catalanisme i agrarisme a la Conca de Barberà. Aquesta biografia aprofundeix, en conseqüència, en la dedicació que l’advocat tingué en ambdós centres d’interès, i, fonamentalment, en la pràctica fundacional de l’associacionisme agrari empeltat d’una específica ideologia nacional. Aquest lligam motiva una part significativa de la socialització cooperativista duta a terme essencialment en campanyes periodístiques i de conscienciació, cosa que explica el vessant públic de la seva dedicació. Un altre objectiu d’aquest volum, però, és resseguir la vinculació del jurista a l’evolució de les tipologies associatives a la Conca, en l’articulació de les quals tingué una constant implicació: des de la Cambra Agrícola de Montblanc fins a la Federació Agrícola de la Conca de Barberà. Poblet i Teixidó aporta una concepció destacada entorn d’un model cooperatiu associat a la via reformista.

Xavier Ferré Trill (Reus, 1962). Doctor en Història i professor al Departament de Pedagogia de la Universitat Rovira i Virgili. Ha publicat estudis i recerques sobre la qüestió nacional i l’evolució històrica del pensament cultural i polític contemporanis. Forma part del grup de recerca consolidatIdeologies i Societat a la Catalunya Contemporània” (Isocac / AGAUR). Darrerament ha editat el volum inèdit de Joan FusterDues visions (2014) i L’Estat Català. Estudi de Dret Públic de Rovira i Virgili (2016). També és autor de Construcció nacional: trajectòries i referents (2010), Ramon Amigó i Anglès, pedagog del territori (1915- 2011) (2013), Ateneus. Cultura i llibertat. Associacionisme a la Catalunya contemporània (2015) (amb Ramon Arnabat Mata) i Manuel de Pedrolo i la nació (1957-1982) (2016).

 

 

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com