La Librería de El Sueño Igualitario

01_marti_socialistes.jpgCazarabet conversa con...   Joan Martí Castelló, autor de “Socialistes d'un país imaginat. Una història del Partit Socialista del País Valencià (1974-1978)” (Institució Alfons el Magnànim)

 

 

 

 

 

El llibre de Joan Martí Castelló s´endinsa  dins la historia del Partit Socialista del País Valencià en el bateg de la transició, el període temporal de 1974 a 1978.

El llibre es trova dins  de la col-lecció d´aquesta institució, Adés & Ara.

La sinopsis del llibre, editat per la Institució Alfons el Magnànim:

Durant els anys de transició de la dictadura franquista fins a l'assoliment d'un sistema democràtic es va anar definint un nou sistema de partits polítics tant a nivell estatal com a nivell valencià. El present llibre analitza el cas del Partit Socialista del País Valencià (1974-1978), creat durant els primers batecs de la transició fins poc després de la constitució del Consell del País Valencià quan decidí fusionar-se al PSOE, va representar un dels primers intents polítics d'estructurar el nou valencianisme nascut durant la dècada de 1960 del segle XX. Amb aquesta intenció va crear tot un entramat d'aliances i plataformes que durant els primers anys de la transició el situaren en la centralitat política del País Valencià. Però una vegada reconduït el projecte rupturista de l'oposició democràtica cap al projecte reformista del govern de Suárez i l'embranzida d'un renovat PSOE, el PSPV hagué de replantejar-se la seua estratègia política davant la impossibilitat de convertir-se en el gran partit dels socialistes valencians.

L'autor, Joan Martí Castelló:

Nascut a Xàtiva (la Costera) l'any 1980. Llicenciat en Història per la Universitat de València. Des de l'any 2008 forma part del cos de docents de la Generalitat de Catalunya.

 

 

Cazarabet conversa amb Joan Martí Castelló:

Martí,-Joan.jpg-Amic Joan, m´agradaria que em contessis , abans que res, com va aplegar el socialisme valencià a l’any 1974, any en el que podríem dir s’enceta, d´alguna manera, la transició espanyola…

-L’any 1974 el socialisme valencià tenia una presència mínima. El PSOE, com passava a la major part de l’estat, no tenia una presència destacada, comptava amb pocs militants. En una situació semblant es trobava el PSP de Tierno Galván. En canvi el socialisme valencianista portava algun temps d’avantatge sobre els “altres” socialismes. En aquell moment, hi havia un grup de socialistes al voltant dels GARS (Grups d’Acció i Reflexió Socialistes) que tenia l’objectiu d’anar agrupant als socialistes valencianistes que hi havia en els diferents municipis del País Valencià. 

-El pensament polític dels socialistes valencians en aqueixos anys d’estudi teu :quins denominadors en comú presenten amb la resta de socialistes—i el seu pensament--- tenint en compte l’àmbit estatal?

-Tant el PSOE com el PSP a nivell ideològic eren el mateix que a la resta de l’estat, eren grups que es definien pel seu marxisme a nivell teòric. El PSPV també tenia uns principis marxistes com la resta de grups socialistes. Per altra banda, el PSPV unia la reivindicació de la democràcia, que en aquell moment es verbalitzava com el trencament democràtic, amb aconseguir un sistema d’autogovern per al País Valencià. Aquest tret era característic d’altres grups socialistes que hi havia a l’estat, que van estar agrupats en la Conferència Socialista Ibèrica primer i en la Federació de Partits Socialistes més tard. Hi destacava el PSC dels socialistes catalans, el PSG dels gallecs, el ESB dels bascs o el PSI de les Illes Balears.

-I en quant a les divergències, què ens pots contar….

-Com acabe d’exposar més amunt, tots els grups socialistes es definien pel seu socialisme però el PSPV es manifestava a favor del socialisme autogestionari, un model de socialisme que en aquell moment s’aplicava en alguns llocs com a la Iugoslàvia dirigida per Tito.

Per altra banda, el PSPV era crític amb els grups socialistes que es declaraven formalment marxistes però en la pràctica renunciaven a transformar la societat i es preocupaven de gestionar l’administració del sistema capitalista.

Finalment, com he apuntat abans, tret dels grups socialistes que integraven la Conferència Socialista Ibèrica i la Federació de Partits Socialistes, el PSPV unia la lluita per la democràcia amb aconseguir un sistema d’autogovern per al País Valencià que havia de regir-se per un P1040520-co`pia.jpgEstatut d’Autonomia. Aquest doble objectiu no era compartit per la resta de grups socialistes, és a dir, el PSOE i el PSP.

-Quina visió , quina vinculació tenia en aquells temps el socialisme en quant al sentir del valencianisme? Què entenia en aquells anys el socialisme valencià per “valencianisme”?

-El socialisme agrupat al voltant del PSOE i el PSP va tenir la necessitat d’adaptar-se a la realitat política valenciana, va crear federacions del seu partit a nivell valencià que denotaven una acceptació com a mínim formal de les idees del nou valencianisme aparegut durant la dècada de 1960, que es denotava per exemple en l’ús del terme País Valencià o de la senyera quadribarrada. Per altra banda, també reivindicaven, amb major o menor fermesa, l’establiment d’un Estatut d’autonomia una vegada aconseguida la democràcia. Front a aquest model el PSPV tenia una concepció diferent. Si la seua ideologia fóra una moneda, una cara seria el socialisme i l’altra el valencianisme. Per tant, l’alliberament social, aconseguir una societat socialista, anava unit a l’alliberament nacional a través d’un Estatut d’autonomia.

-Un socialisme en el que el capitalisme i ja cert neoliberalisme l´afectava, no? De quina manera l´afectava? Com ho veus i què ens pots reflexionar?

Encara que l’Estat espanyol en 1975 estava clarament inserit dins el món capitalista, hem de tenir en compte que estem davant un món bipolar, on hi ha a banda dels estats capitalistes, els països del sistema comunista i els països no alienats. Els socialistes de l’estat espanyol van afrontar aquest món i van optar per diferents opcions. Tal i com he comentat abans, el PSOE seguia les directrius de la socialdemocràcia europea occidental que representaven els socialistes alemanys i francesos; en canvi el PSPV impulsava una alternativa autogestionària, capaç de substituir el sistema capitalista per un sistema socialista democràtic diferenciat de la URSS.

- El Partit Socialista Valencià era o va renàixer---per dir-ho d´alguna manera—més valencianista que el PSPV?

El Partit Socialista Valencià va ser un grup socialista i valencianista dels anys 60 del segle XX, que va tenir una presència rellevant en la universitat. Aquest grup va desaparèixer entre 1968 i 1970. Quan el PSPV comença a estructurar-se el 1973, troba en el PSV un referent ideològic i en certa mesura un referent d’èxit perquè havia aconseguit una certa preeminència sobre els grups d’oposició democràtica en l’àmbit universitari. Cal tenir present també, que alguns del militants del PSV van militar també en el PSPV i això donava al PSPV una certa idea de continuïtat respecte el PSV.

-El Partit Socialista Valencià va esdevindre la principal alternativa des de la perspectiva de l’esquerra, però també per al centre Esquerra moderat?  Com i per què creus?

En certa manera el PSV va ser l’alternativa de l’esquerra durant els anys centrals de la dècada dels 60 a la universitat perquè el PCE va ser víctima d’una caiguda de la seva cúpula, en certa manera perquè estaven molt més observats pel franquisme que no un grup de valencianistes d’esquerra amb presència principalment a la universitat.

-Els socialistes d´aquells dies: quin futur, quin País Valencià imaginaven o varen imaginar?

Considerant els socialistes del PSPV imaginaven un País Valencià que tinguera un sistema d’autogovern regit per un Estatut d’autonomia amb unes Corts que legislaren el dia a dia del país, que fera possible una vertebració social i política de la societat valenciana, un país sense províncies, que institucionalitzara el fet comarcal. Possiblement a nivell econòmic es volia una societat partícip d’un sistema autogestionari en què els mateixos treballadors pogueren prendre les decisions de les empreses i fàbriques on treballaven, i on el camp tinguera viabilitat econòmica a través de l’estímul del cooperativisme. Per altra banda, a nivell cultural, imaginaven un País Valencià on el valencià estiguera plenament normalitzat en tots els àmbits de la societat i per tant possibilités la recuperació i prestigi del valencià front al castellà.

-Hi ha un socialisme al País Valencià que mira de manera propera al socialisme de Catalunya i Balears…caminant cap a un socialisme dels Països Catalans?

El PSPV durant els anys de la transició si que va tenir una certa coordinació amb els socialistes de Catalunya i de les Illes Balears. De fet, l’evolució del PSPV seguia molt de prop els passos que anava fent el PSC a Catalunya.

Actualment possiblement hi ha algun sector del PSPV-PSOE que continua tenint el PSC com un referent. De fet, al darrer congrés del PSPV-PSOE hi ha hagut alguna esmena, que es va retirar en l’últim moment, que demanava al partit convertir-se orgànicament en un partit com el PSC. Aquesta tendència es pot entendre com una continuïtat d’allò que va significar el PSPV però no deixa de ser hui en dia una de les corrents que conviuen a dins el PSPV-PSOE. 

-Era aqueix el socialisme que més pensava amb un Estat Federal?

El terme federalisme en els anys de la transició era emprat per tots els grups socialistes. El propi PSOE defensava un Estat Federal constituït per diferents nacionalitats i regions però on la sobirania que no pertanyia a aquestes sinó que era de l’estat. El PSPV també parlava de federalisme però aquest tenia una concepció diferent respecte la del PSOE. Era cadascuna de les nacionalitats: Catalunya, País Basc, Galícia, País Valencià...la que era sobirana i a partir d’aquesta decidia federar-se amb altres territoris.

En síntesi, el federalisme del PSPV s’entenia com un procés que partia de cadascun dels territoris, es reconeixia el poder polític dels territoris, eren considerats subjectes polítics. En canvi el federalisme del PSOE entenia que hi havia un únic subjecte polític, l’Estat espanyol, que delegava una part del seu poder als diversos territoris.  

image002.jpg-Però jo mateixa, he conegut gents que han votat i voten socialista i que no volen tindre res a veure amb ells – em refereixo amb els socialistes que miren de més prop a un socialisme del Països Catalans -- i que aspiren a un valencianisme molt més moderat. Què ens pots dir?

Tal i com he deixat entreveure abans, l’actual PSPV-PSOE està format per diverses sensibilitats, una de les quals pot ser la de la gent que en algun moment va militar en el PSPV. Però no veig clar que hi haja militants del PSPV-PSOE que cerquen constituir un socialisme dels Països Catalans. El PSPV-PSOE reconeix explícitament la unitat de la llengua catalana i darrerament, com molts altres sectors de la societat valenciana, fa una defensa sense fissures de la necessitat del corredor mediterrani.

És lògic per tant que hi haja socialistes que no volen tindre res a veure amb els catalans i que voten al PSPV-PSOE, perquè aquest partit no té l’objectiu de crear cap estructura política o ideològica a nivell dels Països Catalans. En aquest sentit poden estar tranquils. Ara bé, si aquestos mateixos socialistes es consideren valencianistes, certament no entenc que no vulguen tenir res a veure amb els catalans perquè fins a dia de hui l’únic valencianisme articulat a nivell ideològic d’una manera coherent no es defineix precisament pel seu anticatalanisme. Tot el contrari, els valencianistes que han aparegut des dels anys 60 han cercat assolir una certa normalitat en l’ús i promoció del valencià, cosa que per exemple passa per compartir i consumir uns mitjans de comunicació en català, eliminant tots els obstacles que els diferents governs han posat aquesta reciprocitat entre per exemple, Canal 9 i TV3.

-Podem afirmar que hi han dos socialismes des d´aquells temps al País Valencià (tant abans com després de veure’s vinculat al PSOE) : els que no tenen puces de simpatitzar amb els catalans i els que no les tenen de simpatitzar amb els “blavers

No sé si en algun moment es podia dividir al PSPV-PSOE entre catalanistes i blavers però pense que actualment, a l’any 2017, no té gaire sentit parlar de blavers i catalanistes perquè allò que motivava la lluita entre uns i altres ja fa anys que es va tancar si més no de manera general. És a dir, els elements simbòlics van quedar establerts entre el 1982 i 1983, i l’únic element que ha continuat sent motiu de conflicte polític ha sigut la concepció de la llengua, si el valencià era una variant del català o si era una llengua diferent del català. En aquest sentit però, el PSPV-PSOE, tret d’alguna individualitat, sempre s’ha manifestat a favor de la unitat de la llengua. Per altra banda, quan en algun moment s’ha intentat canviar el nom del partit i treure les sigles PV no ha sigut possible perquè majoritàriament la militància ha volgut continuar sent el PSPV. Per tant, culturalment el PSPV-PSOE sap què és el valencià i no ha dubtat de seguir els principis de la comunitat científica, una cosa diferent és l’impuls polític que ha donat a la normalització i recuperació del valencià.

-Amic Joan, com ha esdevingut l’aventura (per dir-ho d´alguna manera) d’escriure aquest assaig amb l’important, i fascinant, procés i tasca d’investigació i documentació?

En primer lloc, m’agradaria puntualitzar que aquest llibre no és el que es podria considerar un assaig. És fruit d’un procés d’investigació iniciat durant el cursos de doctorat a la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València.

La veritat és que una vegada he vist publicat el llibre he sigut conscient que tot l’esforç fet durant tants anys ha valgut la pena. El procés d’investigació ha sigut feixuc però com que el tema m’apassionava he gaudit molt parlant amb protagonistes i testimonis del PSPV i la transició; cercant les publicacions on escrivien o en aquelles on manifestaven les seves opinions. També vull dir que tota aquesta investigació la vaig dur endavant per desig propi sense cap ajuda de l’administració. Tot plegat, i amb el llibre a la mà, m’ha donat una gran satisfacció personal veure com el tema interessava i pagava la pena editar-lo.

-Què ha significat per a vos apropar-vos al socialisme valencià?

Per una banda m’ha permès copsar la importància que els dirigents del PSPV donaven al corpus ideològic del partit. Encara que el partit va tenir una vida autònoma de 4 anys, es van escriure moltes publicacions referents als components ideològics.

Per altra banda, m’ha permès veure com aquestos joves socialistes pensaven que estaven constituint el gran partit dels socialistes valencians, que estaven certament destinats a ser els encarregats de dirigir el futur del País Valencià autònom.

-I una cosa és apropar-se al socialisme com a ideologia, alternativa i l´altra és apropar-se als socialistes, a les persones que al País Valencià han fet el socialisme. Què ens pots explicar? Com sempre hi han històries de desenganys, d´incomprensions, però també de gent que se’n surt amb els seus plantejaments…

Efectivament, una cosa és llegir els programes electorals, els manifestos i principis ideològics del PSPV i una altra ben diferent és conèixer qui eren els socialistes del PSPV. De fet, la gran majoria eren joves de 20 a 30 anys i per raons òbvies era la primera vegada que militaven en un partit polític, molts d’ells en un moment en què estava prohibit i per tant, jugant-se la pell. Aquesta relació entre joventut i comprometre’s amb un grup polític il·legal anava acompanyat en gran mesura d’una certa ingenuïtat, lògica en tot cas, pensant que pintades en murs, conferències i publicacions serien suficients per tombar una dictadura amb una mala salut de ferro. De tota manera, crec que aquesta gent es mereix tot el reconeixement públic per haver-se significat en uns moments en què demanar i exigir llibertats i drets civils era un acte de valentia enmig d’una dictadura.

-Els socialistes al País Valencià, com a altres llocs, van tindre, suposo pel que conec, tirar endavant deixant arrere moltes coses que els agradaven i tragant amb d’altres que no els feien gens de gràcia. Un viatge vital, com tants d’altres, entre la generositat i “certa traïció a les pròpies idees”. Com ho veus?

Aquesta pregunta és molt interessant i crec que hui en dia encara no té una resposta unívoca. En certa manera va unida a la concepció que es té sobre el procés de transició. Aquesta ha sigut analitzada com un model paradigmàtic de canvi d’una dictadura a un sistema democràtic. Més tard però, ha sigut tractada com un procés de renúncies dels demòcrates, de cessions gratuïtes als franquistes per aconseguir un sistema democràtic feble. Pense que la visió que es té sobre la transició pot ser equivalent a la que es té sobre els diversos actors polítics. És a dir, es pot pensar per exemple que els partits polítics van ser molt responsables i van saber estar a l’alçada del moment o per contra es pot pensar que els grups de l’oposició democràtica van cedir als interessos dels grups de dirigents que provenien del franquisme. Una vegada dit això, crec que s’ha de tenir en compte quin era el context del moment i la força de cadascun dels grups. Per exemple, el trencament democràtic en cap cas s’hauria pogut assolir perquè els grups de l’oposició democràtica no van tenir mai la suficient força com per imposar-lo als post-franquistes. Per això, no se li pot acusar a l’oposició de suposades traïcions. En el cas concret del PSPV, el dilema que planteges entre “la generositat” i “una certa traïció a les pròpies idees” en el moment que els militants veien que havien de fer cessions polítiques, cal recordar que encara que políticament el PSPV va decidir majoritàriament integrar-se en el PSOE, també s’ha de posar en relleu que molts pocs militants, al voltant d’un terç, van decidir integrar-se al PSOE, entre altres raons, possiblement perquè no volien “trair” les seves idees polítiques.

 

 

 

01_marti_socialistes.jpg26006
Socialistes d'un país imaginat. Una història del Partit Socialista del País Valencià (1974-1978). Joan Martí Castelló   
264 páginas
17.00 euros
Institució Alfons el Magnànim



Durant els anys de transició de la dictadura franquista fins a l'assoliment d'un sistema democràtic es va anar definint un nou sistema de partits polítics tant a nivell estatal com a nivell valencià. El present llibre analitza el cas del Partit Socialista del País Valencià (1974-1978), creat durant els primers batecs de la transició fins poc després de la constitució del Consell del País Valencià quan decidí fusionar-se al PSOE, va representar un dels primers intents polítics d'estructurar el nou valencianisme nascut durant la dècada de 1960 del segle XX. Amb aquesta intenció va crear tot un entramat d'aliances i plataformes que durant els primers anys de la transició el situaren en la centralitat política del País Valencià. Però una vegada reconduït el projecte rupturista de l'oposició democràtica cap al projecte reformista del govern de Suárez i l'embranzida d'un renovat PSOE, el PSPV hagué de replantejar-se la seua estratègia política davant la impossibilitat de convertir-se en el gran partit dels socialistes valencians.


Joan Martí Castelló.
Nascut a Xàtiva (la Costera) l'any 1980. Llicenciat en Història per la Universitat de València. Des de l'any 2008 forma part del cos de docents de la Generalitat de Catalunya.

 

 

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com