La Librería de El Sueño Igualitario
9788499759128.jpg
Cazarabet conversa con...   Rafel Bruguera Batalla, autor de “Jaume Pellicer Lleonart, Quicus. El tràgic exili d'un republicà” (Pagès)

 

 

 

 

 

 

Editorial Pagès recupera la biografia d´aquest republicà català i del seu tràgic exili que el portà a la mort datada a Dachau l´any 19944.

Del text introductori i de la “cura” del llibre  s´ ha encarregat en Rafel Bruguera Batalla i del pròleg la filla del propi Jaume Pellicer, Pilar Pellicer I Parals.

Envià moltes cartes, escrits i poemes a la familia des del front fins a l´exili, però, de repent, aparegué el silenci més rotundaquestes formen part del llibre en una segona part del mateix. La primera part és una biografia

El llibre va veure la llum el desembre passat i forma part de la col-lecció, de la editorial pagès, La maleta de l´exili i ja és el nº5 que s´edita. Abans s´han editat dins aquesta col-lecció: Miquel Santoló i Parvorell.Professor i polític republicà de Salomó Marqués; Nau de l´esperança. Antologia de contes i poemes des de la ploma de Josep M Murià; El camí de l´infern. Diari de Joaquím Aleixandrí de Carles Ribera Rustullet i Lluitador per una Catalunya Independent de Josep Carner-Ribalta.

Allò que ens diu la editorial Pagès d´aquest llibre, la seva sinopsi :

Jaume Pellicer Lleonart, Quicus (1914-1944) va ser un de tants republicans que després de fer de milicià i defensar la República als fronts d’Aragó i del Segre, emprengué el camí de l’exili amb una maleta poc proveïda perquè esperava tornar a casa ben aviat, quan les potències europees haguessin enderrocat el règim franquista que s’havia alçat contra la legalitat democràtica. A França passà totes les penalitats possibles en forma de camps de concentració, companyies de treballadors, treballs duríssims i miserables, estigué sota la protecció del govern mexicà al Castell de La Reynarde, fou membre de la resistència i subjecte de detenció i deportació a un camp d’extermini. Morí d’asfíxia al tren que l’hi portava.

El mestre i polític, Rafel Bruguera Batalla, encarregat de la edició:

Rafel Bruguera Batalla (l’Escala, 1956). Mestre i polític. Ha estat alcalde de l’Escala, diputat provincial i senador. Actualment és diputat al Parlament de Catalunya. És autor de diversos articles i llibres de temàtica local, com per exemple: Joan Ballesta Calafat, un escalenc alcalde de la Girona Republicana, (2008), Escalencs assassinats durant la Guerra Civil (2009) o El moviment anarquista i la Guerra Civil a l’Escala (2010). Com a membre del Centre de Documentació i Recerca Històrica de l’Escala, és el coordinador de la revista anual Camí de Ronda. L’Escala: Història, vida i patrimoni.

I què podem saber-hi de Jaume Pellicer Lleonart?

Jaume Pellicer Lleonart, Quicus (l’Escala, 1914–Dachau, 1944). Amb una sòlida formació autodidacta, republicà i catalanista. Exercí de milicià a la zona costanera del nord de l’Alt Empordà. Mobilitzat, estigué als fronts de Terol i el Segre. Els primers dies de febrer del 39 s’exilià a França, on patí en camps de concentració, en companyies de Treballadors, misèria i fam. Incorporat a la Resistència, fou detingut i deportat.

 

 

Cazarabet conversa amb Rafel Bruguera Batalla:

DIPUTATSPSC_038.jpg-Rafel, explica’ns, per favor, què és el que t’ha fet escriure el text introductori i “guardar cura” d’aquest llibre sobre el republicà Jaume Pellicer Lleonart, Quicus?. Què et va fer apropar-te a ell? -És de suposar la teva relació amb la família i amb la seva filla que fa, a més, el pròleg al llibre. Segur que tot plegat influeix bastant en la gestació del llibre i tot plegat, no?

-Doncs sí. Les dues raons principals són que des de fa uns quants anys investigo i escric sobre qüestions relacionades amb la Guerra Civil al meu poble, l’Escala, i també el fet de conèixer i ser veïns de carrer durant molts anys amb la família Pellicer. En aquest sentit va ser determinant que la filla d’en Quicus, la Pilar Pellicer, em deixés transcriure més d’un centenar de cartes que el seu pare els havia escrit des de l’exili francès. A partir d’aquí vaig resseguir la seva vida i d’aquí n’ha sortit el llibre.

-Què ha suposat per a vos formar part de la Col·lecció que duu a terme Pagès,  La maleta de l’exili?

-Conec personalment vàries persones que formen part del Consell Assessor de la col·lecció La Maleta de l’Exili i varen ser elles les que, coneixedores del treball que estava realitzant, m’ho varen proposar. Per a mi és un honor que el meu llibre sigui la cinquena entrega d’aquesta col·lecció i que el meu nom surti al costat de bons amics com Salomó Marquès i José M. Murià, autors dels dos primers llibres de la col·lecció.

-Què t’ha paregut o com t’ha influenciat a vos, particularment, en Jaume Pellicer Lleonart? T’ha influenciat com a polític, però també com a persona?

-La vida d’en Pellicer va ser molt tràgica. Només cal pensar que quan va començar la Guerra Civil tenia 22 anys, que es va exiliar amb 25 i que va morir amb 30. No es pot dir que en Pellicer fos un polític. Per l’edat no va tenir temps. Els líders polítics de l’Escala durant la República i la Guerra Civil eren, en general, d’una generació més gran que ell. Però sí que tenia conviccions i ideologia. Era catalanista, republicà i antifeixista.

El que m’ha cridat més l’atenció del personatge són les seves conviccions i, després de llegir les cartes, el seu tràgic recorregut per la geografia francesa durant cinc llargs anys; primerament a la zona controlada pel govern col·laboracionista de Vichy i posteriorment a la zona ocupada pels nazis, que el varen detenir per la seva pertinença a la Resistència i que acabaren amb la seva vida.

3.--Pellicer-1941.8.jpg-Els ideals d’en Jaume Pellicer eren molt més que el d’un republicà, oi?. Es poden comparar les persones idealistes d’aquells anys amb les que habiten el món idealista d’ara?

-Les comparacions, per raons evidents, són difícils de fer. Aleshores l’ idealisme era la lluita per la defensa de la República i contra el franquisme. Era la lluita per tornar a la legalitat democràtica. Ara la societat lluita, afortunadament, per altres ideals: l’ecologisme, la lluita contra les desigualtats de tota mena, la cooperació internacional, etc.

-No dubtà en defensar la República, com a milicià, des de la trinxera i des del Front d’Aragó i del Segre. Al front la gent s’esculpeix d’una forma que crida l’atenció. Oi?

-La majoria d’homes eren pescadors. La pesca estava prohibida o patia restriccions per culpa dels bombardeigs del vaixell facciós Canarias i la crisi que patia el conjunt del poble va fer que molts homes s’allistessin com a voluntaris a les milícies. La majoria per convicció personal, però també altres per la paga de 10 pessetes diàries que ajudava a apaivagar una mica la precarietat de l’economia familiar. Això va fer que L’Escala fos un poble excedentari pel que fa als milicians. En sobraven al poble i molts, en general els més joves, varen ser destinats a altres indrets de la geografia altempordanesa. Fou el cas d’en Pellicer. Després, la seva lleva va ser mobilitzada i en Pellicer va anar al front, primer al d’Aragó i posteriorment al del Segre. Vaig localitzar una carta escrita des de Sierra Palomera.  

Evidentment que aquestes dues i dures experiències el varen refermar en les seves conviccions. Amb tot, Pellicer era una home molt bromista i positiu i sempre va transmetre als seus aquest ànim i l’esperança de tornar a casa seva sa i estalvi, cosa que no va aconseguir.

-Com va pesar l’efecte del silenci damunt d’en Jaume Pellicer i la seva memòria…són 40 anys de Dictadura ferma i dura?. Són molts anys en que per la família res tingué que esdevindre fàcil, allò de callar quan voldries xisclar. Què ens pots dir?

-La família també va patir les conseqüències de la repressió en forma de multes, obligació d’allotjar un guàrdia civil a casa seva, lliurament del paper moneda que tenien, treballs obligats a prestació personal, etc. En Pellicer no en va ser massa conscient perquè els familiars no l’hi deien; però era molt intel·ligent o ho sospità. Hi ha un fet evident: la família mai va aconseguir els avals de les autoritats locals perquè podés tornar, com si pogueren fer altres escalencs que també eren a França i que ell hi parlava i s’hi escrivia.

-Com el definiries a en Jaume Pellicer Lleonart, en Quicus com a polític? Arrastrava molt de la seva personalitat, oi? (em refereixo a l’hora d’entendre els seus ideals en front la política).

-Com ha comentat abans, en Pellicer era un home d’ideals clars i de conviccions fermes, però no ve ser un líder polític. Va ser més un líder social al poble, un jove inquiet que col·laborava i participa directament en els safres culturals, esportius, festius, etc. Això sí, era catalanista i republicà.

1.--Pellicer-1941.7.jpg-Però el seu compromís, envers les seves idees, el portà a tindre que prendre l’exili. Com fou aquesta decisió? (és de suposar que molt dura), però ell pensava que era per poc temps; pensava que les forces internacionals acabarien per ajudar Espanya. En què es basava perquè de fet ja havien tingut oportunitat de fer-ho i van deixar caure la II República..?

-Amb tota seguretat la decisió d’exiliar-se va ser molt meditada i conscient. Estava segur que era el millor i que l’exili duraria poc. La majoria dels exiliats pensaven el mateix. Ara, amb la perspectiva del temps i el coneixement que tenim del que va passar a França (ocupació nazi, govern col·laboracionista, etc.), sabem que aquesta decisió no va ser sempre la més encertada. Si s’hagués quedat a l’Escala segurament hagués estat represaliat, jutjat en consell de guerra sumaríssim i condemnat a uns quants anys de presó com ho va ser, per exemple, el meu propi avi. Però hagués salvat la vida, cosa que a França no va succeir. Però en aquells moments de derrota personal i política va fer el que va creure més adient.

-I una vegada a l´exili, amb l’esclat de la II Guerra Mundial, la invasió nazi de França i les deportacions. Conta’ns, per favor. Què va passar?

-Va passar per tres camps de concentració, va anar obligat a la verema, va passar temporades amb treballs molt durs i precaris, va ser allotjar una temporada al Castell de la Reynarde pel govern Mexicà. Finalment va ser detingut per la gestapo i de camí cap al camp d’extermini de Dachau va morir d’asfíxia al tren. 

-És de suposar que el fet de poder escriure cartes, poemes i demés, des de l’exili, li daguer anar bé, però quan es veu i es nota que tot allò que estimaves es va desfent, aleshores tot es deu esdevindre molt feixuc, oi?

-A l’exili s’ho va passar molt malament com he comentat abans, però era un home optimista de mena. Les cartes passaven per la censura alemanya i posteriorment per la franquista a Girona, per això es va inventar un llenguatge xifrat, encriptat, per explicar determinades coses als de casa seva, sabedor que el sabrien entendre. Una carta, per exemple, no va arribar mai fins que fa uns quants anys el consolat espanyol a Berlín la va donar a la família traduïda a l’alemany. Era un home vigilat per les seves activitats en pro de la Resistència. A les cartes hi ha de tot: esperança, optimisme, etc., però mica en mica també van traspuant amargor i desesperació.

-Tots els que he conegut i que van viure l’exili a França i em parlen dels camps de concentració, companyies de treballadors; tots ho van viure i ho van portar com marcat a la memòria com una traïció als valors republicans, tu com ho has captat?; però a més, també pesa el fet de com va viure la resposta de la resta de comunitat internacional. Va haver-hi molt poca empatia envers els republicans espanyols i aquests van esdevindre sotmesos a les pitjors condicions de vida que  eren molt més dures del que pogueren pensar…qualificades com a inhumanes, oi?. Què has aprés llegint les cartes, poemes i mirant a aquest home des d’una altra perspectiva?

2.--Pellicer-s.d.3.jpg-Efectivament, és així. En Quicus va passar per tres camps de concentració i diverses companyies de treballadors estrangers. Però en el seu cas el més dur va venir després. I la decepció pel tracte que reberen de la França de la liberté va ser molt forta. Tot plegat va afegir un plus a la seva situació d’expatriat. Pellicer no és un cas excepcional, representa un cas més dels milers de republicans espanyols i catalans que varen passar la frontera pensant que serien rebuts i tractats amb dignitat, cosa que no va passar. En aquest sentit sí que hi ha un cert paral·lelisme amb el que passa ara amb els refugiats que arriben a Europa. No hem après de la història i aquesta malauradament es repetix.

-Un home que portava molt bé a terme una comunicació fluïda amb la seva família, tot i l’exili: amb cartes, poemaris, pensaments, desitjos, somnis…. No vull ni pensar en el moment en que tot va esdevindre com arrancat de la vida. En el  cas d’en Jaume Pellicer de camí  cap a Dachau, on trobà la mort;  de fet, morí d’asfíxia als vagons del tren. Tràgic i  tristíssim  des de tota perspectiva, no?

-Doncs sí, evidentment. Va morir al tren que el portava des del camp de concentració de Compiègne, prop de París, a Dachau. Però en el seu cas tot és encara molt més dramàtic. Aquest va ser el darrer comboi que sortí cap a Dachau. Ja s’havia produït el desembarcament de les tropes aliades a Normandia. Aquest tren és conegut com el “tren de la mort” per la gran quantitat de deportats que hi varen morir d’asfíxia en unes condicions infrahumanes: calor sufocant en ple més d’agost, vagons tancats hermèticament i sense ventilació, etc. Va morir amb una bíblia a la mà. Ell era ateu però a França es va convertir al protestantisme pel suport que li donà aquesta comunitat de Marsella.

-Tràgic, encara més, quan  la història es torna a repetir  i més quan no són poques les persones arrancades dels seus llocs d’origen que emprenen un exili, polític, social o per necessitat i que acaben, també, morts en el camí…

-Sí, també ho he comentat abans. La història es repeteix i no aprenem de la mateixa. Sembla com si la societat actual sigui amnèsica als fets històrics i que no siguem capaços d’aprendre i treure lliçons de la mateixa per no tornar a repetir els mateixos errors.

També és molt preocupant el protagonisme que adquireixen a Europa ideologies racistes, xenòfobes, populistes i negacionistes del nazisme, el feixisme i l’holocaust. Per això crec que és important donar a conèixer històries com les d’en Jaume Pellicer. Perquè els nostres joves coneguin la seva història més recent i lluitin per millorar el seu present i el seu futur, personal i col·lectiu.

 

 

9788499759128.jpg26865
Jaume Pellicer Lleonart, Quicus. El tràgic exili d'un republicà. Rafel Bruguera Batalla   
232 páginas       13,5 x 21 cms.
16.00 euros
Pagès


Jaume Pellicer LleonartQuicus (1914-1944) va ser un de tants republicans que després de fer de milicià i defensar la República als fronts d’Aragó i del Segre, emprengué el camí de l’exili amb una maleta poc proveïda perquè esperava tornar a casa ben aviat, quan les potències europees haguessin enderrocat el règim franquista que s’havia alçat contra la legalitat democràtica. A França passà totes les penalitats possibles en forma de camps de concentració, companyies de treballadors, treballs duríssims i miserables, estigué sota la protecció del govern mexicà al Castell de La Reynarde, fou membre de la resistència i subjecte de detenció i deportació a un camp d’extermini. Morí d’asfíxia al tren que l’hi portava.


Rafel Bruguera Batalla
 (l’Escala, 1956). Mestre i polític. Ha estat alcalde de l’Escala, diputat provincial i senador. Actualment és diputat al Parlament de Catalunya. És autor de diversos articles i llibres de temàtica local, com per exempleJoan Ballesta Calafat, un escalenc alcalde de la Girona Republicana, (2008), Escalencs assassinats durant la Guerra Civil (2009) o El moviment anarquista i la Guerra Civil a l’Escala(2010). Com a membre del Centre de Documentació i Recerca Històrica de l’Escala, és el coordinador de la revista anual Camí de Ronda. L’Escala: Història, vida i patrimoni.

Jaume Pellicer LleonartQuicus (l’Escala, 1914–Dachau, 1944). Amb una sòlida formació autodidacta, republicà i catalanista. Exercí de milicià a la zona costanera del nord de l’Alt Empordà. Mobilitzat, estigué als fronts de Terol i el Segre. Els primers dies de febrer del 39 s’exilià a França, on patí en camps de concentració, en companyies de Treballadors, misèria i fam. Incorporat a la Resistència, fou detingut i deportat.

 

 

 

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com