9788499759821.jpgCazarabet conversa con...   Jaume Badias Matas, coautor de “Gaspar Lloret, mestre d’aixa i llibertari” (Pagès)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Un llibre que fa memòria des del món de l´ensenyament i el compromís que encarnà Gaspar Lloret i que ens aplega des de les plomes de Jaume Badias Mata i Gaspar Lloret de Aguiar. Es tracta d´un llibre editat per Pagès.

El magnífic llibre-testimoni , és també una mena de crónica d´ un temps i de les persones que el van habitar, així com de les seves inquietuts envers el pensament llibertari i està escrit en primera persona.

És un llibre que recorda com va viure en Gaspar Lloret la lluita al davant del franquisme.

El llibre aporta, també, molta documentació fotográfica en el dia  adia de la lluita contra el franquisme.

Les memòries que tenim a les mans i que lligirem amb passió no tan sols s´apropen al davant d´en Gaspar Lloret sinó que va més enllà, ja que s´endinsa dins la reflexió lliurepensadora i de l´ideal llibertari

Allò que diu la sinopsis:

Aquesta és la historia en primera persona d’un llibertari a la Barcelona dels durs anys del franquisme, on com molt altres lluitadors anònims cada dia, al sortir de la feina, es dedicava a treballar en la difusió d’un ideari en el què creia fermament, lluny de les discussions bizantines de molts dels seus companys anarquistes a l’exili. És una crònica de la lluita des de la clandestinitat, amb capítols dedicats a explicar com s’aconseguia fer arribar propaganda al món obrer, o aconseguien reunir-se esquivant la policía. També s’hi explica com es va poder crear, del no res, una impremta artesanal on s’hi imprimien les publicacions “Solidaridad Obrera” i “CNT”. Igualment veurem la seva detenció i els durs temps a la presó, l’operació fallida contra Franco on participà, i sobretot, el dia a dia d’una manera de viure lligada a l’ideari llibertari fins al desengany que li suposà la transició tal i com es va dur a terme.

Què és un mestre d´aixa?, a nosaltres ens sonava que estaba relacionat amb la construcción de vaixellsperò ho vam cercar a la enciclopèdia de les xarxes: https://ca.wikipedia.org/wiki/Mestre_d%27aixa

En Gaspar Lloret de Aguiar va nàixer a Barcelona l´any 1934. Va ésser mestre d´aixa de reconegut prestigi que que treballa en diferents drassanes de Barcelona i de la Costa Brava. Participà activament en la lluita antifranquista defensant l´ideari lliurepensador i difonent-ne els seus ideals.

En Jaume Badia Mata és de Tàrrega És llicenciat en Prehistòria, Història Antigua i Arqueologia i màster en Museologia i Gestió en Patrimoni Cultural. A més és autor de la monografía Qui fa calç va descalç. L´elaboració tradiional de la calç a les Gavarres i coautor del treball  De quilla a perilla. L´ofici dels Mestres d´aixa a la Costa Brava. A més, ha escrit una cinquantena d´articles de l´àmbit de l´etnologia i l´arqueologia.

Dins  la col-lecció Guimet de Pagès Editors hi trobem títols com, obriu el seu propi enllaç: https://www.pageseditors.cat/ca/cataleg/col-leccions/historia/guimet.html

 

Cazarabet conversa amb Jaume Badias Mata:

0.jpg-Amic , per què  o què et va fer escriure o donar-li forma a  aquest llibre sobre o ,millor dit ,des de la vida d´ en Gaspar Lloret?

-Treballava a la Càtedra d'Estudis Marítims de la Universitat de Girona i al Museu de la Pesca de Palamós,  i vaig conèixer en Gaspar Lloret fent una recerca etnològica sobre l'ofici de mestres d'aixa a la Costa Brava, un ofici,el de constructors de barques de fusta en vies de desaparició. D'aquí el propòsit de la recerca, recollir els darrers testimonis d'un ofici molt vinculat des de segles a les costes mediterrànies. En Gaspar s'havia jubilat de la drassana de Roses i el vaig anar a veure més d'un cop per parlar de l'ofici, ja que era i és una font de coneixement única i que em va ajudar molt a entendre aquest treball artesanal. Aquesta recerca va originar un llibre "De quilla a perilla. L'ofici dels mestres d'aixa a la Costa Brava" publicat l'any 2010.

Recordo com llavors en Gaspar em va comentar que li agradaria que algú li recollís la seva vida perquè no s'havia cenyit només a la construcció naval, si no que havia estat un actiu defensor de les idees llibertàries. Aquesta proposta em va interessar durant anys i l'any 2012 el vaig trucar per dir-li de quedar i parlar-ne. Vam quedar a casa seva i després d'hores d'escoltar-lo li vaig dir que em feia molta il·lusió intentar recollir la història de la seva vida. I així va començar tot.

-Com definiries a en Gaspar Lloret com ha pensador i activista…?

Millor com ell mateix es defineix. "Un incansable lluitador anònim per la causa llibertària"

-I com a ésser humà?—ens agrada molt indagar en la trajectòria vital i humana dels nostres protagonistes--

-Una persona amb molta força, molt impulsiu, un tsunami d'energia. Pendent de la seva famíla, ja que té dona i tres filles, i a la vegada patint pels companys que estaven a la presò, com ell hi havia estat. Quan estava actiu des d'un punt de vista llibertari ajudava a les famílies dels companys de lluita, repartia propaganda llibertària, no parava... 

-Persones com en Gaspar Lloret van marcar  molt més que una época…van marcar el temps i van deixar emprempta a la seva manera, no?. Què hi destacaries?

-La constància, la firmesa en els seus ideals, el  no defallir en la lluita durant dècades i dècades, fins a la decepció del que comportà la transició.

jaumebadias-(1).jpg-Allò que volem deixar clar que no cal ésser una persona que deixa constanment empremptes per a ésserimportants” en la vida, oi?--

-Crec que és important deixar empremta, però aquestes no cal que siguin mediàtiques ni conegudes i reconegudes

-Com li va influenciar el fet de que son pare fos un afiliat,ja, de les idees lliurepensadores i  a l´anarquisme?.- En Gaspar Lloret, amic Jaume, com penses que les va interioritzar?

-Pel que he interpretat de tot el què en Gaspar m'ha explicat després de més seixanta hores d'entrevista, crec que en Gaspar ha estat sempre una persona molt observadora, que sempre ha escoltat, ensumat i mirat molt. I segur que el què son pare ho fos va ajudar, com també el paper de la seva mare, qui llegia al pare, un cop va quedar cec, textos llibertaris i va tirar endavant la familia.

-Com portava a la pràctica , el nostre protagonista, l´ideal lliurepensador? . I des de quan el va dur a terme?

-Treballant. En tot el què feia en els diferents llocs on va estar treballant va anar marcat per l'ideal llibertari, encara que fos durant el franquisme, Els rols a les feines, la manera d'organitzar els treballs, Va aconseguir crear una cooperativa però no va acabar cuallant, però ell la va crear.

De fet va començar de ben jove, al 15 anys, anant a reunions, excursions, trobades en parades de llibreters vells...

-Mai esdevingué gens fácil ser mestre, a les drassanes,  de l´ideal lliurepensador, oi? Quins entrebancs es trobava?

-Poca gent al seu àmbit de treball en coneixia la seva ideologia. Ell l'aplicava quan podia però no en feia propaganda ni hi posava etiqueta. Com he dit, ell sempre ha estat molt observador i savia en tot moment amb qui podia compartir o explicar la seva ideologia. Estem parlant dels durs anys del franquisme, on molta bona gent podia esdevenir delator.

-Va experimentar diferències segons en quines drassanes va treballar? No sé , per exemple, era el mateix treballar en l´entorn de Barcelona que treballar a la Costa Brava?

-La manera de treballar a les drassanes de la Costa Brava era diferent a les de Barcelona pel volum de feina i pel tracte amb el client.Però com he dit, ell a la feina mai va exposar la seva orientació ideològica.

-Per a una persona amb aquest perfil viure en la dictadura deguera esdevindre quelcom més que difícil…?. Certa angoixa , com a certa sensació de clautrofòfia, oi?

-M'imagino que sí. Recordo que quan Franco va morir a casa es va obrir xampany, i a casa meva no eren lluitadors llibertaris ni es movien en la clandestinitat. Per això dimensiono com de complicat havia de ser per gent com en Gaspar viure el dia a dia sota aquesta pressió, treballar picant pedra per l'ideal llibertari i a la vegada tirar endavant una família

jaumebadias-(4).jpg-Parla´ns de la seva lluita més directa i activa enfront

-De fet en el llibre ell explica molt com va muntar una impremta clandestina on s'hi imprimia el "Soli" i la "CNT", que el va portar tres anys a la presò;o com de ben jove ja repartia propaganda; o com s'organitzaven reunions amb altres col·legues, vigilant sempre les espatlles. Tot molt diferent de com vivien els seus companys llibertaris a l'exili, molt sovint dividits per dicusions bizantines

-Com ha sigut treballar amb ell per tal de lliurar-nos aquest testimoni en format de llibre testimonial?

-Per fer aquest llibre vaig estar més de seixanta hores entrevistant-lo durant gairebé tres anys. Després durant dotze mesos vaig transcriure totes aquestes hores i les vaig ordenar cronològicament per després dividir-ho tot en capítols. Va ser llarg però molt enriquidor, i més veient com en Gaspar en disfrutava.

-Parla´ns de la seva lluita , tan la més activa com la més “pasiva” ,de lluita contra el franquisme

-De fet ho explico més amunt. Jo sóc arqueòleg però a la Universitat de Barcelona també vaig fer assignatures d'història contemporània amb grans doctors i eminents catedràtics que parlaven només de l'exili dels anarquistes i comunistes, com si aquí ja no hagués quedat cap llibertari

A mi em va sorprendre d'inici que durant el franquisme hi hagués, a l'interior, anarquistes. Per mi els llibertaris passius són els que van marxar, en Gaspar va sempre actiu fins que els que van tornar, quan la transició, crec que el van desencantar.Aquest desencant després de tanta coherència és també el què més m'ha costat d'explicar.

-Era , és de suposar, molt difícil lluitar amb els ideals lliurepensadors?. S´ha de tindre en compte que aquests ideals eren els derrotats entre els derrotats, allò que vull dir que eren els ideals que van experimentar més la represió i l´escarment

-No ho comparteixo,crec que anem aprenent sempre alguna cosa i no sempre per repressió i escarmentTot i que avui dia no es pot dir que mani l'ideal llibertari, veiem conceptes de l'utopia inicial que han anat cuallant com el nudisme, l'igualtat de sexe, el ser vegetarià, l'ensenyament lliure, la lluita contra l'alcholisme, l'ecologisme.....

-Què has aprés, amic Jaume, de les tevés xerrades amb en Gaspar…perque sempre s´aprén ,i no poc, d´aquestes xerrades

-Moltíssimes coses. Em al cap, a més de la coherència en els actes i en el què un creu i diu, també la força per continuar seguint mentre cada cop et vas quedant sol. Si tu hi creus i creus què és el millor, endavant!

-Jaume, tú aplegues més d´un entorn de l´ estudi entorn la història antigua, la etnologia, la història del treball….és així com aplegues a l´ofici de mestre d´aixa i com coneixes a en Gaspar Lloret i des d´ací es deslliga tot aquest treball?

-Aquest llibre neix a partir de la curiositat que sempre he tingut, des de sempre, vers els camins que han de portar a la llibertat de l'individu. Trobar-me amb en Gaspar va ser una descoberta, i conèixer el seu periple vital a partir de l'amistat i la confiança que m'ha donat m'ha servit per saber definitivament que tenim molt pel què lluitar, val la pena.

 

jaumebadias-(2).jpg    jaumebadias-(3).jpg

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com